się kwiecień. Oraz słodkim śniadaniem w ogrodzie. Nie ma to jak rozpocząć dzień od pysznego i zdrowego deseru! :)Składniki:200 g naturalnego, gęstego jogurtu250 g serka ricotta1 koszyczek borówek amerykańskich1/2 szklanki syropu.soku z malin (u mnie mój domowy, ale może być sklepowy do rozcieńczania z wodą)1 łyżka cukry pudru (do deseru i sosu)2 łyżeczki żelatynyJogurt mieszamy z serkiem(...)połową owoców, cukrem pudrem i rozpuszczoną żelatyną. Gotową masę wlewamy do foremek i wkładamy do lodówki do stężenia. W tym czasie przygotowujemy sos: borówki miksujemy z syropem/sokiem z malin. Gotowe desery wykładamy na talerz (można je przez chwilę potrzymać od spodu w ciepłej wodzie i wyciągnąć jak babkę z piasku :) Deser polewamy sosem i dekorujemy owocami.mój pies
Bon Appetit MałgorzatyCzyli takie czyszczenie zapasów - użyłam wisienek z zalewy i mrożonych borówek.Składniki:Ciasto kruche:250 g mąki250 g zimnego masła2 łyżeczki proszku do pieczenia5 żółtek3 łyżki cukru pudruPianka:5 białek1 niepełna szklanka cukru2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego (po 40g każdy)1 opakowanie cukru waniliowego1/2 szklanki oleju Owoce:1 szklanka wydrylowanych wiśni z zalewy, np. takich - klik1 szklanka mrożonych borówekSposób(...)proszek budyniowy, miksujemy do całkowitego rozpuszczenia się składników, a na koniec cienką strużką wlewamy olej. Pianę wykładamy na wystudzone ciasto.4. Na piankę wykładamy odsączone z syropu wiśnie i mrożone borówki. Na wierzch ścieramy na tarce jarzynowej pozostałą część zamrożonego ciasta.5. Całość pieczemy w 180 st C przez 30-40 minut. Wierzch można oprószyć cukrem pudrem.Smacznego!!!Polecam również wersję z rabarbarem
Kuchnia domowa AniSkładniki:3 szklanki mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia100g masła 1 1/4 szklanki cukru2 jajka i 2 żółtka3/4 szklanki mlekaszczypta soli250-300g borówek (jeszcze lepiej jagód)cukier waniliowyNa kruszonkę:1/3 szkl. cukru1/4 kostki masła1/2 szkl. mąki Wszystkie składniki siekamy, następnie wyrabiamy palcami drobną kruszonkę.Wykonanie:Masło z cukrem ucieramy w mikserze do momentu, kiedy cukier będzie całkowicie(...)Następnie dodajemy kolejno jajka i żółtka wciąż ucierając. Kiedy wszystko się połączy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz partiami mleko. Na końcu wsypujemy umyte i osączone borówki i delikatnie mieszamy całość. Do foremek na mufiny wkładamy papierowe papilotki, które napełniamy ciastem i posypujemy kruszonką. Pieczemy przez ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Walijskie Pichceniesezonowymi owocami, a tych - wiadomo - jesienią jest najwięcej. Właściwie to wystarczy mieć jeden "żelazny" przepis na takie ciasto, i modyfikować je tylko owocami. U mnie dziś z borówkami i morelami, a przepis na ciasto pochodzi z bloga Danusi TUTAJ, na którym znalazłam wiele fajnych, prostych przepisów bliskim memu sercu ...takich, które piekło się kiedyś w moim rodzinnym(...)domu :)Składniki:2 czubate szklanki mąki1 szkl. cukru1k.masła (ja dałam Kasię)1 cukier waniliowy3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia6 jaj7 łyżek kwaśnej śmietanydowolne owoce: ja miałam 200g borówek i 250g moreliWykonanie:Tłuszcz, jajka, śmietanę wyjąć wcześniej z lodówki, ale wszystkie produkty miały pokojową temperaturę. Masło (margarynę) rozkręcamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodając kolejno po 1 żółtku. Przesianą
Walijskie Pichceniejest zawsze jeden: otrzymamy proste ale pyszne co nieco do kawy lub popołudniowej herbatki.U mnie dziś dla odmiany w formie babki, upieczonej w podłużnej foremce "keksowej" :-)Składniki:250g borówki amerykańskiej (równie dobrze mogą być jagody)150g masła 3 jajka120g cukru½ łyżeczki cukru waniliowego100g jogurtu naturalnego270g mąki pszennejkilka kropli aromatu waniliowego1 ½ łyżeczki proszku do pieczeniaWykonanie:Jagody umyć ,odsączyć(...)masę. Dalej miksując dodawać po jednym całym jajku. Następnie dodać jogurt i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać do połączenia się składników, po czym wrzucić odsączone borówki i delikatnie wymieszać. Formę keksową wysmarować margaryną i posypać bułką tartą.Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C ok 45- 50min . Można zrobić wersję ciasta
Walijskie Pichceniepółtorej cytryny i połowy limonki 150 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny i połowy limonki Dodatkowo: 400 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego borówki Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier. Łączymy z masłem lub margaryną rozcierając ją w palcach. Wlewamy sok z limonki i wbijamy żółtko. Szybko zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i wkładamy(...)musi być ścięta.Wyjmujemy. Czekamy, aż wystygnie i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.Śmietanę ubijamy pod koniec ubijania dodajemy cukier i cukier waniliowy. Dekorujemy nią ciasto i układamy borówki.Życzę smacznego
Malinowe PocałunkiSkładniki:Ciasto:2 szklanki mąki,0,5 szklanki cukru,4 żółtka,150 g margaryny, Krem: 250 g borówek, 1/2 budyniu waniliowego Dr. Oetker, 200 ml mleka, 2 łyżeczki cukru pudru, 2 żółtka, 100 g masła, 3 łyżeczki galaretki wiśniowej Dr. Oetker.Przygotowanie: ciasto: Z margaryny, mąki, cukru i żółtek zagniatamy ciasto. Ciasto wkładamy(...)zacznie gęstnieć zdejmujemy z ognia, cały czas mieszając. Żółtka ubijamy z cukrem i posiekanym masłem. Dodajemy budyń i miksujemy. Wkładamy po 2 łyżeczki kremu budyniowego do babeczek. Dekorujemy borówkami i polewamy tężejącą galaretką wiśniową. Chłodzimy w lodówce
Aga w kuchniKochani, powoli wracamy, chociaż obrona cały czas przed nami. Dzisiaj przepis* na tartę na kruchym spodzie, z kremem śmietankowym i borówkami, malinami, lub innymi owocami jakie lubicie :-) Przepis na tartę o średnicy 25cm (jeśli ciasta zostanie, można je zamrozić). Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki (ok. 250g) 150g zimnej margaryny (lepsze jest prawdziwe masło, ale ja akurat miałam w lodówce(...)złoty kolor. Wyjmujemy do całkowitego wystudzenia. Składniki na masę śmietankową: 200g zimnego serka mascarpone 200g mleka skondensowanego słodzonego (schłodzonego w lodówce 24 godziny przed robieniem tarty) pudełko borówek, malin, lub innych ulubionych owoców sezonowych :-) Serek przekładamy do miski i miksujemy końcówkami do ubijania białek ok. minuty. Dodajemy mleko skondensowane i miksujemy całość na średnich obrotach ok. 3-4 minut
kuchnia do kwadratuSkładniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki oleju 1 żółtko szczypta soli 1 łyżeczka cynamony 3 łyżeczki kakao ok 0,5 szklanki ciepłej wody Farsz: 200 g borówek 150 g czekolady mlecznej Przygotowanie: Mąkę mieszamy z kakao, cynamonem i solą dodajemy żółtko, olej i mieszając dodajemy ciepłą wodę. Zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto wałkujemy(...)placek o grubości ok 2 mm, wyciskamy krążki szklanką, na krążek wkładamy 0,5 łyżeczki posiekanej na drobno czekolady i 2-3 borówki, formujemy pierożki. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku ok 3-5 minut Smacznego
Niezły MłynekSkładniki:1 kg sera sernikowego8 jajek250g cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia1 op. budyniu śmietankowego3 łyżeczki cukru waniliowego domowej produkcji300g herbatników250g borówek amerykańskichPrzepis:Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy cukier i ucieramy mikserem przez 10minut na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy do nich proszek budyniowy i proszek do pieczenia - całość miksujemy jeszcze przez chwilę. Dodajemy(...)białka i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. W międzyczasie herbatniki kruszymy na tzw. "piasek" i wysypujemy do formy o wymiarach 38x24. Następnie przelewamy ciasto sernikowe na herbatniki i całość posypujemy borówkami. Piekarnik nastawiamy na 180C i pieczemy ok. 1,5 godziny. Warto pilnować serniczka żeby za mocno się nie przypiekł (mi się nie udało tego opanować i trochę spiekłam
Emcia Pichcipłynnego miodu 1 jajko 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki mąki - u mnie owsiana - mąkę można zastąpić tartymi orzechami, ale trzeba ich dać trochę więcej owoce: jagody, borówki, maliny cukier puder do posypania Płatki owsiane zalać gorącym mlekiem i odstawić na koło 20 minut, aż część mleka zostanie wchłonięta przez płatki. Po tym czasie odcisnąć płatki z mleka
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Moje mango dojrzewa sobie i jeszcze dziś wieczorem, najdalej jutro zdam relację z obiadu indyjskiego popijanego mango lassi. Tymczasem nie mogąc się doczekać przygotowałam mieszankę jogurtu naturalnego, borówek amerykańskich, malin i super dojrzałej brzoskwini.Wszystkiego po 1 szklance, prosto z lodówki, żeby miło chłodziło w jeden z ostatnich upalnych dni lata. Owoce były tak słodkie, że wystarczyła łyżeczka cukru waniliowego
Z butelką mleczka w tlewody.Składniki kremu:1 budyń waniliowy z cukrem (na pół litra mleka),półtorej szklanki mleka,3/4 szklanki kremówki,3 łyżki cukru pudru.dodatkowo:gęsty dżem malinowy,maliny,borówki.Przygotowanie ciasta:Schłodzone masło posiekać z przesianą mąką i cukrem. Dodać żółtko i wodę. Zagnieść ciasto i odstawić zawinięte w woreczek do lodówki na kilkanaście minut.Okrągłą formę
Codzienna kuchnia niecodziennawszystkiego można . Macie jakieś pomysły? Składniki na 10 drożdżówek 50 g drożdży 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju szczypta soli 2 jajka szklanka mleka 500 g mąki 200 g borówek cukier puder do posypania białko do posmarowania drożdżówek Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i przelewamy do wysokiego naczynia. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto aż do momentu
ciastkarnia na kruchym spodziejest trochę za drogi. A szkoda, bo jest dobry ale niestety będę mogła sobie na niego pozwolić od czasu do czasu. A ciacho jest sezonowe bo z rabarbarem i borówką. Lubię takie ciasta do herbaty, oczywiście dla lubiących super posmakuje z mlekiem czy kakao.Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnicukru 2 jajka 1 łyżka domowego cukru waniliowego bądź 1/2 op cukru wanilinowego 1 szkl maślanki naturalnej 1/2 szkl oleju dowolne owoce: u mnie 5 łodyg rabarbaru i 100g borówek Na kruszonkę: 150g mąki 120g drobnego cukru 80g masła Wykonanie: Wyrobić kruszonkę: połączyć mąkę z cukrem, dodać zimne masło, szybko wyrobić do konsystencji mokrego piasku i wstawić do lodówki
Walijskie Pichceniejeść się za bardzo nie bardzo chce, ale pić coś trzeba, dlatego zamiast ciasta na niedzielę dziś serwuję zdrowe, chłodne i orzeźwiające smoothie :) Składniki: 15 dag malin, 15 dag borówek, 40 dag świeżego ananasa, 10 kostek lodu. Ananasa obrać i pokroić na kawałki. Do malaksera wrzucić owoce i zmiksować. Dodać pokruszone kostki lodu. Ja kruszę lód przez ręcznik kuchenny - uderzając
Delicious TitbitsOstatnio pogoda jest... jak kobieta - zmienna ;) Raz chłodno i pada, raz upał i skwar. Jeśli o mnie chodzi - 23 stopnie i słońce to naprawdę optymalna temperatura
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Melasa czyli syrop buraczany, to bardzo smaczna alternatywa cukru czy innego słodzika. Smak melasy zbliżony jest do smaku miody, wyczuwalna jest jednak charakterystyczna, delikatna goryczka. Wielbiciele
Codzienna kuchnia niecodzienna