Sernik cytrynowy z borówkami to po serniku wiśniowym kolejny na moim blogu sernik z owocami. Świeży smak cytryny bardzo dobrze komponuje się ze sporą ilością borówek. Masa serowa nie jest mocno cytrynowa, ale jej smak podbija cytrynowe ciasto kruche, które doskonale sprawdzi się też w babeczkach lub tartaletkach.Sernik dzięki dodatkowi serka mascarpone ma kremową konsystencję, a pieczenie w niskiej temperaturze(...)cytrynymasa serowa500g twarogu trzykrotnie zmielonego lub gęstego z wiaderka150g serka mascarpone3 jajka100g cukru1 czubata łyżka (15g) mąki pszennej1 łyżeczka mąki ziemniaczanejskórka otarta z 1 cytrynysok wyciśnięty z 1 cytryny300g borówek Wykonanie:- cytrynę sparzyć, skórkę zetrzeć na drobnej tarce - mąkę i cukier przesiać, dodać zimne masło, składniki posiekać- dodać skórkę z cytryny i żółtko, zagnieść gładkie ciasto- ciasto schłodzić przez
Smakołyki BerenikiCiasto to nic innego jak biszkopt, bita śmietana i borówki amerykańskie :)Składniki na biszkopt:6 jajek¾ szklanki cukru1 łyżeczka octu + łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej5 łyżek stołowych mąki tortowej (pszennej)1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanejopis biszkoptu:białka ubić ze szczyptą soli mikserem,żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia albo sodą i zaczekać aż pojawi się piana(...)przesady :-p. Jak biszkopt przestygnie to przekrawamy wzdłuż na dwie warstwy.Składniki na krem:500 ml śmietanki kremówki 30 albo 36 %1 galaretka truskawkowaopakowanie borówek amerykańskichOpis na pierwszy krem różowy:Ubijamy śmietankę na bitą śmietanę i dodajemy do niej galaretkę. Krem różowy wylewamy na pierwszą warstwę biszkoptu oraz przykrywamy drugim płatem biszkoptu.Opis na drugi
Bon Appetit MałgorzatyMuszę się przyznać, że uwielbiam borówki i każdy pomysł na wykorzystanie borówek uważam za genialny :)Wczoraj nazbieraliśmy "troszkę" borówek (dziękuję D:*) i dzisiaj musiałam coś z nich zrobić. Zdecydowałam się na pyszne drożdżówki z borówkami. Oczywiście, ciasto drożdżowe potrzebuje troszkę czasu na przygotowanie, ale warto :)SKŁADNIKI:Ciasto:500 g mąki pszennej10 g drożdży1 mały jogurt naturalny100 ml mleka1 jajko3(...)mieszamy.Wymieszane składniki zostawiamy w misce pod przykryciem na 60 minut.W tym czasie przygotowujemy kruszonkę: Łączymy ze sobą cukier, mąkę pszenną oraz twarde masło. Wkładamy do lodówki.Myjemy i osuszamy borówki, dodajemy do nich cukier i mąkę ziemniaczaną - mieszamy.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy z ciasta małe bułeczki, wkładając do nich borówki. Bułeczki zostawiamy pod przykryciem na kilkanaście minut.Następnie
Serce zamknięte w formie pysznościSernik z borówkami na zimnoW ogrodzie mojej mamy pojawiły się już pierwsze borówki. Wyglądały tak zachęcająco, że szkoda by było ich nie wykorzystać, z drugiej strony włączanie piekarnika przy takiej temperaturze nie wydawało mi się rozsądnym pomysłem - idealnym rozwiązaniem był zatem sernik na zimno :) Mocno schłodzony (na krótko w zamrażarce) smakuje prawie jak tort lodowy.Składniki na spód(...)masłaSkładniki na masę serową:800 g białego sera na sernik5 łyżek cukru pudru1 łyżeczka cukru waniliowego3 łyżeczki żelatyny3 łyżeczki skórki pomarańczowej (przepis znajdziecie tu) lub aromat pomarańczowy0,5 szklanki borówek+ borówki do dekoracjiBorówki myjemy i wykładamy na ściereczkę, żeby wyschły. Tortownicę (moja miała średnicę 15 cm) wykładamy papierem do pieczenia.Herbatniki kruszymy i wkładamy do blendera razem z miękkim masłem. Miksujemy
CiastkozercyBorówka leśna czyli brusznica. Tak samo jak czarne jagody borówki zbieramy w lesie. Można też dostać je na bazarach. W przeciwieństwie do borówek ogrodowych brusznica ma czerwone owoce. Kwaskowaty smak znajduje wielu amatorów. Przyrządzamy z nich doskonałe powidła do mięsa lub serów. Składniki :0,5kg borówek brusznicy0,2kg cukrusok z połowy cytryny Borówki płuczemy i przebieramy z liści. Zasypujemy(...)cukrem i odstawiamy na godzinę. Następnie wstawiamy na średnim płomieniu i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok. godziny na małym ogniu dolewając po trochu soku z cytryny. Borówka jest gotowa gdy sok z owoców się zredukuje i zgęstnieje. Przekładamy w słoiczki i odstawiamy nakrętkami w dół aż do ostygnięcia. Do podstawowej borówki możemy dodać też przyprawy jak imbir
prawdziwe jedzenieSerników nigdy nie mam dość, a ponieważ miałam w lodówce wiaderko śmietankowego twarogu i koszyczek borówek amerykańskich - było jasne, ze musi z nich powstać sernik:) Zrobiłam go na bazie przepisu na sernik nowojorski, dodając do niego jednak więcej jajek i śmietanę kremówkę. Wierzch oblałam pod koniec pieczenia gęstą śmietaną i posypałam obficie borówkami. Dzięki temu zabiegowi borówki nie popękały(...)wyjęciu z piekarnika. Pieczony w kąpieli wodnej w temperaturze 160 stopni C sernik był równy jak stół, a jego konsystencja aksamitna, ciężka i mazista... dokładnie tak jak lubię:) Borówki stanowiły doskonałe zwieńczenie całości. Sernik robi się błyskawicznie. Wystarczy wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować, przelać masę do formy i zapiec. Pyszne i proste! Bardzo polecam!SKŁADNIKI
Słodko-Słony Świat IlonyPrzy okazji chodzenia po lesie za grzybami nazbieraliśmy z Piotrem trochę czerwonych borówek. Chciałam przygotować z nich pyszną konfiturę. Taka konfitura jest świetnym dodatkiem do mięsa, grillowanego sera, ale również można nią smarować kanapki. 250 ml (szklanka) czerwonych borówek ½ szkl. cukru 3 papierówki 1/2 szkl. borówek/ brusznicy zasypujemy cukrem, jak puszczą sok gnieciemy je praską do ziemniaków. dodajemy obrane, pokrojone(...)kawałki jabłka papierówki. Gotujemy 15 minut aż jabłka się rozpadną, rozgniatamy całość praską. Dodajemy kolejne pół szklanki borówek. Gotujemy na dużym ogniu 5 minut, cały czas mieszając. owoce mają stać się szkliste, ale nie mogą się rozpadać. Przekładamy jeszcze gorącą konfiturę do słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem, niech konfitura ostygnie. Możemy też słoiczki pasteryzować dla pewności. Konfitura
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprawdę koniec sezonu borówkowego ! Sernik, który dziś Wam polecam wypatrzyłam na blogu Lawendowy dom. Zauroczył mnie od pierwszego wejrzenia ! Wprawdzie tam był jagodowy, ale myślę, że zamiana na borówki nie wypadła źle :-) Sernik jest bardzo prosty w przygotowaniu, nie jest zbyt kaloryczny, bo robiony na jogurcie, a nie na kremówce. A efekt wizualny, jak widać na zdjęciu, rewelacyjny(...)Zaświadczam, że walory smakowe równie boskie :-) Sernik na zimno z borówką amerykańską Składniki:Spód:160 g ciastek owsianych50 g płatków owsianych100 g masłaMasa serowa:500 g mielonego białego sera300 g naturalnego jogurtuotarta skórka z jednej cytryny150 g cukru pudru6 łyżeczek żelatyny200 g borówekMasa owocowa:300 g borówek50 g cukru3 łyżeczki żelatyny Wykonanie:SpódFormę o średnicy 20 cm wykładamy folią spożywczą
Kulinarne przygody Gatityjeszcze do nich wrócę. Parę dni temu robiłam przegląd w zamrażarce i odkryłam mus rabarbarowy. Już wiedziałam co będzie kręcone :-). A przy okazji, ponieważ krzaki moich borówek amerykańskich oszalały i uginają się od dojrzewających owoców postanowiłam do rabarbaru dodać też borówki. I oto co mi wyszło, czyli lody rabarbarowe z borówką amerykańską.Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie(...)zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Lody rabarbarowe z borówką amerykańską Składniki: 3 żółtka 200 ml mleka 150 g cukru 200 g śmietanki kremówki 36 % 450 g musu rabarbarowego 100 g borówki amerykańskiej Wykonanie:Składniki powinny być mocno schłodzone. Żółtka z dodatkiem cukru ubijamy
Kulinarne przygody GatityDziś pierwszy gościnny przepis podesłany przez Michała. Pamiętajcie – możecie przysyłać swoje przepisy do opublikowania na stronie. Michał zaczął od bardzo smacznego boczku z batatami i borówkami (zdjęcie poniżej jest właśnie jego autorstwa). Boczek z batatami i borówkami , ilości podane na nie za dużą porcję dla jednej osoby: plastry boczku – 100g bataty – 1 mały (150g) borówki – garść(...)części i układamy na talerzu z boczkiem. Wszystko posypujemy solą, pieprzem i kolendrą. Bataty omaszczamy tłuszczem, którego powinno się dość dużo wytopić podczas pieczenia. Pomiędzy bataty i boczek sypiemy borówki , a spragnieni słodkiego mogą całość lekko pokropić syropem jabłkowym. Powyższe danie jest paleo (czytaj więcej: Czy miód jest paleo? ), ale nie mieści się w diecie niskowęglowodanowej ani SCD . Poza miodem
PaleoSMAKMurzynka pamiętam od dziecka, zawsze zajadaliśmy się nim z masełkiem… Mój troszkę w nowszej wersji- jako babeczki – z bakaliami i borówkami amerykańskimi… Babeczki idealne do wielkanocnego koszyczka. 100 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli 50 g kakao 2 jajka 1 szklanka cukru 15 g cukru waniliowego 125 g margaryny 4 łyżki wody 50 g mieszanki studenckiej(...)borówek amerykańskich Lukier: 1 szklanka cukru pudru Ok. 2 łyżki ciepłej wody Borówki do dekoracji Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Do rondelka wkładamy margarynę, cukier, cukier waniliowy i kakao. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia. Masę gotujemy 5 minut, zdejmujemy z ognia i studzimy. Po wystudzeniu wbijamy jajka i miksujemy. Dodajemy mąkę z proszkiem. Na końcu wsypujemy mieszankę
VioletoweKucharzeniePonieważ bardzo długo w mojej lodówce zalegały borówki postanowiłam wykorzystać je do tej tarty. A, że nie chciało mi się wyrabiać ciasto na tartę postanowiłam pójść na łatwiznę i wykorzystać kruszone herbatniki :-PSkładniki:1 litr borówek amerykańskich2 szklanki pokruszonych herbatników (pół na pół zwykłe z kakaowymi)kostka stopionego masła2 łyżki cukrupuszka schłodzonego mleka skondensowanego4 żółtkasok(...)wyjmujemy do ostygnięcia. Masa: połączyć mleko skondensowane z żółtkami i dodać sok z 1 cytryny oraz cukier waniliowy. Bardzo dokładnie wymieszać mikserem. Następnie połowę borówek wymieszać z masą. Gotową masę rozsmarować na podpieczonym spodzie i ułożyć pozostałą połowę borówek na wierzch tarty. Piec 15 minut. Po upieczeniu czekamy aż wystygnie
Bon Appetit Małgorzatyzaczynam robić pierogi to robię ich więcej. Część gotuje od razu, a część pozostawiam nie ugotowaną i porcjuję je na mniejsze części, które wkładam do zamrażarki. Pierogi z borówkami to jednak moje ukochane danie, chodzi oczywiście o cudowny smak, który chyba nigdy mi się nie znudzi. Od lat niezmiennie pierogi z borówkami obejmują pierwsze miejsce :)SKŁADNIKI:CIASTO:600 g mąki(...)gorącą wodę (nie wrzącą), sól oraz masło. Następnie wyrobić ciasto. Po połączeniu wszystkich składników, ciasto zostawić w misce na kilka minut pod przykryciem. W tym czasie można przygotować farsz, borówki, cukier i mąkę ziemniaczaną połączyć i dokładnie wymieszać.Ciasto podzielić na trzy części - (łatwiejsze rozwałkowanie). Następnie ciasto rozwałkować i wyciąć z ciasta kółka, (ja wykorzystałam do tego szklankę). Każde kółeczko
Serce zamknięte w formie pysznościgotować, smażyć i jak się okazało wcale nie mam do tego dwóch lewych rąk. W związku z powyższym pierwszym przepisem, którym chciałam się z Wami podzielić są muffinki z borówkami. Do tego przepisu możemy użyć świeżych jak i mrożonych owoców i niekoniecznie muszą to być borówki. Uważam, że powinniśmy wykorzystywać owoce, na które aktualnie jest sezon. Wszystkim serdecznie polecam(...)przepis, ponieważ muffnki wychodzą maślane i niezwykle delikatne. Składniki: 200 g borówek 1 1/2 szklanki mąki tortowej 2 jajka 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki mleka 100 g masła 1 szklanka cukru W dużej misce ucieramy masło z cukrem na gładką masę. Ciągle miksując dodajemy jajka. Następnie przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy
Animelka BlogSzczególną przyjemność sprawia mi zjadanie ich na śniadanie, sama nie wiem dlaczego. W tym przepisie gwiazdą jest mąka kukurydziana, która nadaje babeczkom ładnego, słonecznego koloru i delikatnego smaku. Dodatek borówek amerykańskich sprawia, że ich słodkie soki wydostające się podczas pieczenia przesycają złociste okruchy ciasta, co nadaje mufinkom dodatkowego wymiaru smakowego. Składniki: 100 g mąki kukurydzianej 150 g płatków owsianych(...)łyżeczki proszku do pieczenia 150 ml roślinnego mleka 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny ½ szkl. syropu klonowego 1 dojrzały banan 125g borówek amerykańskich Piekarnik ustaw na 200°C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami. Płatki owsiane wrzuć do blendera i na wysokich obrotach zmiksuj na mąkę. Możesz też użyć gotowej mąki owsianej. Przygotuj sobie 2 miski. Do jednej wsyp
Roślinna - blog wegański