Wołowe bitki 206Corner by "jagodzianka" Lucyna Ćwierczakiewiczowa (autorka książek kucharskich z XIX wieku) nazywała je bitymi zrazami, w mojej rodzinie to były zawsze bitki. To … Przeczytaj cały artykuł Post Wołowe bitki pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Corner
Klasyczne zrazy wołowe 293Klasyczne zrazy wołowe Zwane też roladami śląskimi, tradycyjne faszerowane bitki wołowe, najczęściej podawane z kluskami śląskimi i modrą kapustą. Dobre zrazy powinny być mięciutkie, kruche i aromatyczne, zanurzone w pysznym sosie pieczeniowym. Składniki: 8 plastrów wołowiny zrazowej 10 dkg wędzonego boczku 1- 2 ogórki kiszone 1-2 cebule skórka od chleba, najlepiej razowego 4-5 łyżek musztardy sól
Blog z Apetytem
Bitki wołowe 305Idealnie kruche mięso wołowe i cudownie pyszny, ciemny sos. Takie powinny być własnie bitki wołowe w sosie. Zapraszam Cię po mój sprawdzony i niezawodny przepis na ten wspaniały obiad. Uwierz, że warto! - dokładny opis i zdjecia krok po kroku - wiele porad i pomysłów na dodatki do sosu - kilka świetnych propozycji podania bitek na obiad
AniaGotuje.pl
BITKI MIESZANE W SOSIE WŁASNYM 228Tradycyjny przepis na bitki w sosie własnym, czyli klasykę kuchni polskiej. Mogą być one wołowe lub wieprzowe. Jednak najlepiej zrobić wersję mieszaną, czyli zarówno z mięsa wieprzowego jak i wołowego. Dzięki temu sos wychodzi bardziej aromatyczny i intensywny w smaku. Gęsty i aksamitny sos, a do tego mięciutkie i kruche mięso - obiad doskonały! Jest to danie uniwersalne, które doskonale(...)pasuje zarówno do ziemniaków, kasz, ryżu, jak i makaronu. Jednak u mnie w domu rodzinnym do bitek mama zawsze podawała ziemniaki lub kaszę gryczaną i obowiązkowo kiszony ogórek domowej roboty. Składniki: ok. 500 g wołowiny bez kości, np. z udźca/ligawy ok. 500 g schabu wieprzowego 2-3 cebule 2-3 ząbki czosnku 3 grzybki suszone
Kuchnia MagdaLeny
BITKI MIESZANE W SOSIE WŁASNYM 228Tradycyjny przepis na bitki w sosie własnym, czyli klasykę kuchni polskiej. Mogą być one wołowe lub wieprzowe. Jednak najlepiej zrobić wersję mieszaną, czyli zarówno z mięsa wieprzowego jak i wołowego. Dzięki temu sos wychodzi bardziej aromatyczny i intensywny w smaku. Gęsty i aksamitny sos, a do tego mięciutkie i kruche mięso - obiad doskonały! Jest to danie uniwersalne, które doskonale(...)pasuje zarówno do ziemniaków, kasz, ryżu, jak i makaronu. Jednak u mnie w domu rodzinnym do bitek mama zawsze podawała ziemniaki lub kaszę gryczaną i obowiązkowo kiszony ogórek domowej roboty. Składniki: ok. 500 g wołowiny bez kości, np. z udźca/ligawy ok. 500 g schabu wieprzowego 2-3 cebule 2-3 ząbki czosnku 3 grzybki suszone
Kuchnia MagdaLeny
BITKI WOŁOWE W SOSIE GRZYBOWYM 341wodę ( można dodać 2 łyżki sosu sojowego). Dodajemy suszone grzybki (wcześniej opłukanych), przykrywamy i redukujemy płomień, tak, aby bulion tylko lekko pyrkał Mocno rozgrzewamy szeroką patelnię. Kładziemy bitki wołowe (w 2-3 partiach, aby nie obniżać temperatury oleju) i smażymy po około 2 minuty z każdej strony, do zrumienienia. Przekładamy do garnka z bulionem, dodajemy listki laurowe i ziele(...)Zwiększamy płomień do dużego, dodajemy pieczarki i smażymy do lekkiego zezłocenia. Dolewamy brandy, chwilę odparowujemy. Dodajemy śmietanę z wodą, musztardą i mąką. Zagotowujemy i przekładamy do rondla z bitkami. Zagotowujemy i gotujemy 5 minut, bez przykrycia. Sos powinien lekko zgęstnieć. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Dodajemy natkę pietruszki. Podajemy z ziemniaczkami puree z chrzanem
cool and minty
Tradycyjne bitki wołowe 244Pyszne, rozpływające się w ustach kotleciki wołowe duszone w sosie, podane z kopytkami lub kluskami śląskimi, czyli tradycyjne bitki wołowe. Jeden z moich ulubionych przepisów na polski obiad <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na 3 porcje: 500 g udźca wołowego lub wołowiny na pieczeń 2 łyżki oleju 1 cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, zgniecione nożem
My Culinary Art
Zapiekanki z serem i pieczarkami 138mięsa. Od jakiegoś czasu zastanawiałam jaki przepis byłby odpowiedni. Tzn. nawet nie odpowiedni, bo to źle brzmi, przepis ważny dla mnie lub po prostu dla każdego. Uparłam się na bitki wołowe z grzybami. Ten przepis kojarzy mi się z domem rodzinnym, pamiętam smak bitek, zapach sosu unoszący się w domu. Tak, to musiały być bitki. Tydzień temu wyczarowałam pyszne
Kardamonovy
Bitki wołowe w sosie z suszonych grzybów 201Bitki wołowe to klasyczne danie kuchni polskiej, smakuje wszystkim miłośnikom tradycyjnych potraw, doskonały pomysł na sycący obiad dla całej rodziny. Bitki przygotowuje się z tylnej części udźca, np. ligawy. Wołowina powinna być jasna, sprężysta i przyjemnie pachnieć mięsem. To cechy dojrzałego mięsa, a dzięki dojrzewaniu mięso kruszeje i jest lepiej trawione, niestety z kiepskiej jakości wołowiny najlepszy kucharz
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bitki wołowe pieczone - w jasnym sosie 209Bitki wołowe nie mają sobie równych, kruche, delikatne i jedyne w swoim rodzaju. Przygotowane z dodatkiem czerwonego wina smakują wyśmienicie i zachwycą niejedno podniebienie. Bitki upiekłam w bułgarskim glinianym garnku Gjuwecz . Składniki: 1kg wołowiny (antrykot) 2 cebule 3 łyżki masła 200ml czerwonego wina 300ml wody 1 łyżeczka soli morskiej 1 łyżeczka pieprzu 1 listek laurowy 2 ziarna angielskie pęczek
Gotowanie i blogowanie
Bitki wołowe z grzybami 190Bitki wołowe to jedno z moich ulubionych dań polskiej kuchni. Bardzo dobrze smakują duszone w naturalnym sosie, ale tych z grzybami nie przebije chyba nic. Na bitki wybieramy tzw. mięso zrazowe, które musimy pokroić w poprzek włókien i mocno rozbić tłuczkiem do mięsa. Dzięki temu bitki będą ba rdzo miękkie i wręcz same będą rozpływać się w ustach. Żeby
W SMAK
Przepis na zrazy wołowe zawijane 8852robił tata. Teraz robię ja. Na co dzień przygotowuję zrazy zawijane w wieprzowiny. rolady z karkówki lub rolady z indyka. Polecam również przepis na zrazy bite, czyli tradycyjne bitki wołowe z kluskami śląskimi i modrą kapustą. Składniki na 8 zrazów: 8 plastrów wołowiny 8 łyżeczek musztardy sarepskiej Kamis sól morska i pieprz czarny Kamis 2 x ogórek kiszony
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Udziec z indyka a’la bitki w sosie własnym 156szklanka bulionu ( może być z kostki , choć lepszy własny ) mąka do obtoczenia smalec do smażenia Udziec indyka kroimy na plastry , każdy rozbijamy tłuczkiem dokładnie tak samo jak bitki wołowe Każdy kawałek mięsa obtaczamy w mące . Na niewielkiej ilości smalcu obsmażamy mięso ,żeby się przypiekło , dzięki temu sos będzie miął więcej smaku , a mięso zatrzyma w sobie soki . Obsmażone kawałki(...)zredukuje . Oczywiście , że tak wolę już teraz o tym dopisać ,że żadne naczynie nie jest szczelne i para wodna , czyli woda zawsze się z niego wydostanie Bitki doskonale smakują z ziemniakami w każdej postaci , a najlepiej w towarzystwie marynowanych grzybków lub buraczków . Doskonałe także po odgrzaniu Smacznego ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Udziec z indyka a’la bitki w sosie
Ogrodnik w podróży
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym 151przygotowanie zajmuje maksymalnie pół godziny, a efekt jest zawsze przepyszny! Leśne grzyby W moim rodzinnym domu grzyby pojawiały się okazjonalnie. Najczęściej dodawało się kilka suszonych grzybów do krupniku i bitek wołowych . A ja grzyby zawsze lubiłam i było mi ich wiecznie mało, więc co roku mogłam tylko wyczekiwać na Wigilię i zupę grzybową , która pojawiała się wtedy na stole
Na-talerzu.pl
Sałatka z burakami, jogurtem i orzechami 134podobne. Pieczone buraki, jogurt, orzechy włoskie, czosnek. Gdzieniegdzie pojawiła się oliwa, ocet, natka. Postanowiłam więc połączyć parę przepisów ze sobą. Powstała sałatka wyjątkowa. Za pierwszym razem zjedliśmy ją z bitkami wołowymi. Ten duet mnie nie urzekł. Drugie podejście – kotlety mielone. Już lepiej. My stwierdził, że ta sałatka świetnie sprawdzi się do mięsiwa z grilla. Spróbujemy przy najbliższej okazji
Kardamonovy
Buraki marynowane w całości 147kęsy. Jest oczywiście z nimi więcej roboty niż z tartymi, ale dla odmiany czasami warto zrobić coś inaczej. Idealnie pasują do wszelkich pieczonych mięs, nam najbardziej smakują z bitkami wołowymi i z dziczyzną. W tej chwili ceny buraków są bardzo atrakcyjne, więc zróbcie parę słoików. I pamiętajcie, żeby obierać je jak są jeszcze gorące, wtedy jest to dużo łatwiejsze
Kardamonovy
Curry wegetariańskie z kalafiorem i cukinią oraz test patelni Woll. 153gotowym daniem w lodówce. Odpinana rączka pozwala bezpiecznie włożyć ją do piekarnika czy zmywarki. Przez te kilka tygodniu przygotowałam na niej mnóstwo potraw m.in. naleśniki, pizzę z patelni, bitki wołowe, a dzisiaj chciałabym zaprosić Was po przepis na wegetariańskie curry z kalafiorem i cukinią. Staram się w swojej kuchni przemycać jak najwięcej warzyw, a także wykorzystuję produkty tak, żeby
To co lubię - gotuję i polecam
Risotto z kurczakiem i szparagami 237Risotto z kurczakiem i szparagami to niezwykłe połączenie ryżu, kurczaka i szparagów. Risotto wychodzi niezwykle kremowe, rozpływające się w ustach. Możecie użyć dowolnych szparagów, choć ja
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
GRZYBY - SOS GRZYBOWY PRZEPIS 170karkówka wieprzowa w sosie grzybowym z buraczkami lub kapustą kiszoną. -placki ziemniaczane polane sosem grzybowym -sos grzybowy z makaronem -kasza gryczana z boczkiem i cebulką oraz sosem grzybowym -bitki wołowe w sosie grzybowym z kiszoną kapustą -zrazy wołowe w sosie grzybowym z zasmażanymi buraczkami Smacznego :) Zapraszam na mój Facebook :) Komentujcie i łapki w górę! ;) sos grzybowy fot. Moja
Moja Książka Kucharska
Bitki wołowe w sosie własnym 251Pyszne, rozpływające się w ustach bitki wołowe w sosie własnym podane z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą to mój ulubiony zestaw obiadowy. Składniki: 700 g wołowiny 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1/2 litra bulionu wołowego 2/3 szklanki czerwonego wina mąka do obtoczenia olej do smażenia słodka czerwona papryka 3 ziarenka ziela angielskiego
magiczna kuchnia Kasi
Bitki wołowe z kluskami śląskimi i buraczkami 316Wołowina to mięso, które wymaga cierpliwości. Dziś zapraszam na bitki wołowe z kluskami śląskimi ( przepis na nie znajdziesz tutaj ) oraz buraczkami. Składniki: 2 kotlety w udźca wołowego porządnie rozbite 3 listki laurowe i 3 ziela angielskie 1 cebula olej do smażenia pieprz, sól do smaku na zasmażkę: masło i mąka pszenna Przygotowanie: mięso popieprz, nie sól teraz, bo będzie
Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Zasmażane buraczki na ciepło 378Zasmażane buraczki to świetny dodatek do mięsnych potraw. Doskonale smakuje nie tylko z bitkami wołowymi czy strogonowem, ale także z klasycznym kotletem schabowym. Przygotowanie buraczków zajmie około 1,5 godziny, ale zapewniam, że nie napracujecie się przy tym. 2 buraki 2 łyżki oleju 1 łyżka mąki 2 łyżeczki miodu 1 cytryna sól Nieobrane buraki myjemy i zawijamy w folię
Dieta bez mleka
Ziemniaczane puree z jarzynkami 183tradycyjnego puree z ziemniaków na ziemniaczki z jarzynkami. Ziemniaczane puree będzie pasować do każdego dania, do którego podawaliście zazwyczaj tradycyjne ziemniaki: kotlety schabowe, kotlety mielone czy też bitki wołowe. Z poniżej podanych ilości przygotowałam puree dla czterech osób: dwójki dorosłych i dwójki dzieci. Składniki... Więcej The post Ziemniaczane puree z jarzynkami appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny Garnek
Cordon bleu – kotlety z kurczaka z szynką parmeńską, mozzarellą i bekonem 456się do deski, ani nie będzie się przyklejał do młotka . Kurczaka traktujemy delikatniejszą, kratkowaną częścią tłuczka – żeberkowana jest bardziej ostra, służy do tłuczenia bardziej włóknistych i twardszych mięs (wołowe bitki). Piersi z kury to jasne i delikatnie mięso – jedno za mocne uderzenie i na bank się rozerwą. Mięso zaczynamy delikatnie rozbijać od środka i przesuwamy się do zewnątrz
Karo in the Kitchen
Bitki wołowe w pysznym sosie z miodem 287Bardzo dobre danie, ale warunek musi bardzo długo się gotować. To jest sukces dobrego smaku sosu. Mięso wołowe pokroić i plastry o grubości 1 cm
Kuchnia Pokoleń
Bitki w sosie grzybowym 190gości na naszym stole, bo to oprócz indyka główne mięso zalecane w diecie córki (i mojej także). Jednym z dań polecanych w jej jadłospisie przez panią dietetyk są bitki wołowe. Tym razem zamiast w wersji pomidorowej przygotowałam je w wersji grzybowej z jogurtem zamiast śmietany, dzięki czemu były naprawdę light. Polecam zarówno na co dzień jak i od święta
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Stek wołowy z antrykotu z czarną soczewicą i warzywami 208najczęściej dostępna jest wołowina zbyt świeża, nie poddana procesowi dojrzewania czyli sezonowaniu, i nie nadająca się do takiego szybkiego smażenia. Zresztą do innych dań też nie bardzo bo bitki wołowe z mięsa nie sezonowanego będą dusiły się kilka godzin a z takiego dojrzałego zaledwie godzinę. Poza tym jeszcze niestety zbyt często na rynku sprzedaje się wołowinę innych ras niż
Smaczna Pyza
Bitki wołowe w sosie pomidorowym 245gości na naszym stole, bo to oprócz indyka główne mięso zalecane w diecie córki (i mojej także). Jednym z dań polecanych w jej jadłospisie przez panią dietetyk są bitki wołowe. Przygotowałam je już kilka razy lekko modyfikując danie pod nasz smak i myślę, że będzie się pojawiać częściej. Polecam zarówno na co dzień jak i do święta. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Czerwona kapusta duszona. Modra kapusta duszona. 335czerwoną duszoną o słodkim smaku. Tak przygotowana kapusta może rywalizować z zasmażanymi buraczkami. Czerwona kapusta duszona to doskonały dodatek do obiadu: do pieczeni, do kurczaka, rolad czy też bitek wołowych z kluskami. Ta duszona kapusta czerwona nie ma zasmażki i masła, jest mniej kaloryczna, ale również bardzo smaczna jak te wymienione powyżej! Kapusta nie jest też zakwaszana, więc
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wołowe bitki w winie 160Pamiętam, że bitki wołowe bywały na obiedzie jak przyjeżdżaliśmy w odwiedziny do teścia. Nie były one wprawdzie w winie, ale były w klasycznym sosie. Pamiętam też że mi smakowały, mimo iż było to już parę lat temu. Dzisiaj proponuję wołowinę w winie, oczywiście jest smaczna. Wybieramy taki kawałek aby można go pokroić na plastry ( mogą być różnej wielkości ). Składniki
Smaki Ewy
Buraki zasmażane 225zasmażane. Ja i mój starszy syn uwielbiamy je i gdyby nie fakt że barwią na czerwono to zapewne częściej bym je przygotowywała. Najczęściej przygotowuję je jako dodatek do bitek wołowych, kurczaka zapiekanego a czasami do kotletów schabowych. Buraki zasmażane można także podać jako dodatek do […] The post Buraki zasmażane appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny Garnek
Weekendowy wypad na RODOS z domowym pasztetem w tle 212Bywa, że każdy je co innego, to co lubi. Tym razem była domowa zupa jarzynowa z mięskiem indyczym i pyszna pomidorówka. A na drugie do wyboru: udziec pieczony, bitki wołowe lub pieczona kaczka faszerowana jabłkami. Do tego ogóreczki małosolne, fasolka szparagowa i kalafior. Słowem dla każdego coś miłego. Na desery? Kisiel wiśniowy domowej produkcji (z tego przepisu powstał mój
Kuchnia po mojemu
Gołąbki z włoskiej kapusty z wieprzowiny i kurczaka z dodatkiem brązowego ryżu. Garnek Concept Plus WOLL. 237korzystam z niego codziennie. A oto lista potraw, jakie przygotowałam razem z zestawem WOLL Concept Plus:wszystkie zupy,gulasze,dania jednogarnkowe,mięsa duszone w ciemnym sosie,kaczka,bitki wołowe,gołąbki,warzywa na parze,warzywa gotowane na parze z duszonego mięsa,jajecznica,bigos,makarony i pierogi,chleby.Jednakże jak wszystko, także i ten zestaw posiada wady. Dla mnie wadą
Codzienna kuchnia niecodzienna
Rolady z indyka pieczone z rozmarynem 213chili. Nie dusiłam ich na patelni, tylko wraz z pokrojonymi w ósemki ziemniakami piekłam w piekarniku przez 45 minut. Polecam również przepis na zrazy bite, czyli tradycyjne bitki wołowe i zrazy wieprzowe zawijane. Rolady z indyka pieczone z rozmarynem Składniki na 3 szt.: 3 plastry miesa z indyka (z piersi) 100 g pasta z bakłażana z czosnkiem i chili
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię