bitki wolowe - 109 przepisów (strona:3/8)

Wołowe bitki 171

Corner by "jagodzianka" Lucyna Ćwierczakiewiczowa (autorka książek kucharskich z XIX wieku) nazywała je bitymi zrazami, w mojej rodzinie to były zawsze bitki. To … Przeczytaj cały artykuł Post Wołowe bitki pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Klasyczne zrazy wołowe 245

Klasyczne zrazy wołowe Zwane też roladami śląskimi, tradycyjne faszerowane bitki wołowe, najczęściej podawane z kluskami śląskimi i modrą kapustą. Dobre zrazy powinny być mięciutkie, kruche i aromatyczne, zanurzone w pysznym sosie pieczeniowym. Składniki: 8 plastrów wołowiny zrazowej 10 dkg wędzonego boczku 1- 2 ogórki kiszone 1-2 cebule skórka od chleba, najlepiej razowego 4-5 łyżek musztardy sól

Blog z Apetytem
Bitki wołowe 256

Idealnie kruche mięso wołowe i cudownie pyszny, ciemny sos. Takie powinny być własnie bitki wołowe w sosie. Zapraszam Cię po mój sprawdzony i niezawodny przepis na ten wspaniały obiad. Uwierz, że warto! - dokładny opis i zdjecia krok po kroku - wiele porad i pomysłów na dodatki do sosu - kilka świetnych propozycji podania bitek na obiad

AniaGotuje.pl
BITKI MIESZANE W SOSIE WŁASNYM 157

Tradycyjny przepis na bitki w sosie własnym, czyli klasykę kuchni polskiej. Mogą być one wołowe lub wieprzowe. Jednak najlepiej zrobić wersję mieszaną, czyli zarówno z mięsa wieprzowego jak i wołowego. Dzięki temu sos wychodzi bardziej aromatyczny i intensywny w smaku. Gęsty i aksamitny sos, a do tego mięciutkie i kruche mięso - obiad doskonały! Jest to danie uniwersalne, które doskonale(...)pasuje zarówno do ziemniaków, kasz, ryżu, jak i makaronu. Jednak u mnie w domu  rodzinnym do bitek mama zawsze podawała ziemniaki lub kaszę gryczaną i obowiązkowo kiszony ogórek domowej roboty. Składniki: ok. 500 g wołowiny bez kości, np. z udźca/ligawy  ok. 500 g schabu wieprzowego 2-3 cebule 2-3 ząbki czosnku 3 grzybki suszone

Kuchnia MagdaLeny
BITKI MIESZANE W SOSIE WŁASNYM 157

Tradycyjny przepis na bitki w sosie własnym, czyli klasykę kuchni polskiej. Mogą być one wołowe lub wieprzowe. Jednak najlepiej zrobić wersję mieszaną, czyli zarówno z mięsa wieprzowego jak i wołowego. Dzięki temu sos wychodzi bardziej aromatyczny i intensywny w smaku. Gęsty i aksamitny sos, a do tego mięciutkie i kruche mięso - obiad doskonały! Jest to danie uniwersalne, które doskonale(...)pasuje zarówno do ziemniaków, kasz, ryżu, jak i makaronu. Jednak u mnie w domu  rodzinnym do bitek mama zawsze podawała ziemniaki lub kaszę gryczaną i obowiązkowo kiszony ogórek domowej roboty. Składniki: ok. 500 g wołowiny bez kości, np. z udźca/ligawy  ok. 500 g schabu wieprzowego 2-3 cebule 2-3 ząbki czosnku 3 grzybki suszone

Kuchnia MagdaLeny
BITKI WOŁOWE W SOSIE GRZYBOWYM 301

wodę ( można dodać 2 łyżki sosu sojowego). Dodajemy suszone grzybki (wcześniej opłukanych), przykrywamy i redukujemy płomień, tak, aby bulion tylko lekko pyrkał Mocno rozgrzewamy szeroką patelnię. Kładziemy bitki wołowe (w 2-3 partiach, aby nie obniżać temperatury oleju) i smażymy po około 2 minuty z każdej strony, do zrumienienia. Przekładamy do garnka z bulionem, dodajemy listki laurowe i ziele(...)Zwiększamy płomień do dużego, dodajemy pieczarki i smażymy do lekkiego zezłocenia. Dolewamy brandy, chwilę odparowujemy. Dodajemy śmietanę z wodą, musztardą i mąką. Zagotowujemy i przekładamy do rondla z bitkami. Zagotowujemy i gotujemy 5 minut, bez przykrycia. Sos powinien lekko zgęstnieć.  Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Dodajemy natkę pietruszki. Podajemy z ziemniaczkami puree z chrzanem

cool and minty
Tradycyjne bitki wołowe 206

Pyszne, rozpływające się w ustach kotleciki wołowe duszone w sosie, podane z kopytkami lub kluskami śląskimi, czyli tradycyjne bitki wołowe. Jeden z moich ulubionych przepisów na polski obiad <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na 3 porcje: 500 g udźca wołowego lub wołowiny na pieczeń 2 łyżki oleju 1 cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, zgniecione nożem

My Culinary Art
Zapiekanki z serem i pieczarkami 90

mięsa. Od jakiegoś czasu zastanawiałam jaki przepis byłby odpowiedni. Tzn. nawet nie odpowiedni, bo to źle brzmi, przepis ważny dla mnie lub po prostu dla każdego. Uparłam się na bitki wołowe z grzybami. Ten przepis kojarzy mi się z domem rodzinnym, pamiętam smak bitek, zapach sosu unoszący się w domu. Tak, to musiały być bitki. Tydzień temu wyczarowałam pyszne

Kardamonovy
Bitki wołowe w sosie z suszonych grzybów 174

Bitki wołowe to klasyczne danie kuchni polskiej, smakuje wszystkim miłośnikom tradycyjnych potraw, doskonały pomysł na sycący obiad dla całej rodziny. Bitki przygotowuje się z tylnej części udźca, np. ligawy. Wołowina powinna być jasna, sprężysta i przyjemnie pachnieć mięsem. To cechy dojrzałego mięsa, a dzięki dojrzewaniu mięso kruszeje i jest lepiej trawione, niestety z kiepskiej jakości wołowiny najlepszy kucharz

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bitki wołowe pieczone - w jasnym sosie 176

Bitki wołowe nie mają sobie równych, kruche, delikatne i jedyne w swoim rodzaju. Przygotowane z dodatkiem czerwonego wina smakują wyśmienicie i zachwycą niejedno podniebienie. Bitki upiekłam w bułgarskim glinianym garnku Gjuwecz . Składniki: 1kg wołowiny (antrykot) 2 cebule 3 łyżki masła 200ml czerwonego wina 300ml wody 1 łyżeczka soli morskiej 1 łyżeczka pieprzu 1 listek laurowy 2 ziarna angielskie pęczek

Gotowanie i blogowanie
Bitki wołowe z grzybami 155

Bitki wołowe to jedno z moich ulubionych dań polskiej kuchni. Bardzo dobrze smakują duszone w naturalnym sosie, ale tych z grzybami nie przebije chyba nic. Na bitki wybieramy tzw. mięso zrazowe, które musimy pokroić w poprzek włókien i mocno rozbić tłuczkiem do mięsa. Dzięki temu bitki będą ba rdzo miękkie i wręcz same będą rozpływać się w ustach. Żeby

W SMAK
Przepis na zrazy wołowe zawijane 8811

robił tata. Teraz robię ja. Na co dzień przygotowuję zrazy zawijane w wieprzowiny. rolady z karkówki lub rolady z indyka. Polecam również przepis na zrazy bite, czyli tradycyjne bitki wołowe z kluskami śląskimi i modrą kapustą. Składniki na 8 zrazów: 8 plastrów wołowiny 8 łyżeczek musztardy sarepskiej Kamis sól morska i pieprz czarny Kamis 2 x ogórek kiszony

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Udziec z indyka a’la bitki w sosie własnym 124

szklanka bulionu ( może być z kostki , choć lepszy własny ) mąka do obtoczenia smalec do smażenia Udziec indyka kroimy na plastry , każdy rozbijamy tłuczkiem dokładnie tak samo jak bitki wołowe Każdy kawałek mięsa obtaczamy w mące . Na niewielkiej ilości smalcu obsmażamy mięso ,żeby się przypiekło , dzięki temu sos będzie miął więcej smaku , a mięso zatrzyma w sobie soki . Obsmażone kawałki(...)zredukuje . Oczywiście , że tak wolę już teraz o tym dopisać ,że żadne naczynie nie jest szczelne i para wodna , czyli woda zawsze się z niego wydostanie Bitki doskonale smakują z ziemniakami w każdej postaci , a najlepiej w towarzystwie marynowanych grzybków lub buraczków . Doskonałe także po odgrzaniu Smacznego ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Udziec z indyka a’la bitki w sosie

Ogrodnik w podróży
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym 103

przygotowanie zajmuje maksymalnie pół godziny, a efekt jest zawsze przepyszny! Leśne grzyby W moim rodzinnym domu grzyby pojawiały się okazjonalnie. Najczęściej dodawało się kilka suszonych grzybów do krupniku i bitek wołowych . A ja grzyby zawsze lubiłam i było mi ich wiecznie mało, więc co roku mogłam tylko wyczekiwać na Wigilię i zupę grzybową , która pojawiała się wtedy na stole

Na-talerzu.pl