rozpuścić w nim trufle. Wystudzić. Utrzeć masło i połączyć z masą truflową i śliwkami osączonymi ze spirytusu.Jeżeli możemy to dodajmy spirytus do masy. Masę wyłożyć na upieczony biszkopt. Czekoladę z orzechami, łyżką masła i kremówką podgrzewać do utworzenia polewy.Ostudzić i polać nią ciasto. Smacznej rozpusty z... jednym kawałkiem
Kulinarny karnet Christopheradawać tę kapustę? Wydaję mi się, że ma ona wpływ zarówno na smak ciasta jak i na jego wilgotność i delikatność. Powstaje coś pomiędzy brownie a biszkoptem. Poza tym jak tyko trafiłam na ten przepis to nie byłabym sobą gdybym go nie zrobiła. W oryginalnym przepisie jest w nim masa majonezowo-kokosowa, ale ja z niej zrezygnowałam i przełożyłam masą
Bernika - moj kulinarny pamietnikJeden z moich ulubionych przysmaków to właśnie Rafaello. Z chęcią zrobiłabym go w tradycyjny sposób ale niestety mój zepsuty piec nie pozwala mi na pieczenie biszkoptów, no chyba, że ktoś lubi zakalce. Ja nie bardzo. Postanowiłam więc wymyśleć jaki sposób aby obejść pieczenie biszkopta i o to efekt. Ciasto ucierane z masą migdałową oraz kokosową pianką. W końcu trzeba
ciastkarnia na kruchym spodzieorzechów włoskich,100 g migdałów Piątnica,70 g suszonych daktyli bez pestek70 g suszonych fig, 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej,3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany,2 białka,4 podłużne biszkopty, pokruszone na okruszki.Dodatkowo:jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania rogali,1 szklanka cukru pudru + gorąca woda (na lukier),posiekane orzeszki arachidowe. Ciasto:Zaczynamy od przygotowania rozczynu
Aga w kuchniwielu. W programie James Martin przygotował swoją własną wersję Pieczonej Alaski i tę właśnie wersję zrobiłam. Jedyne co zmieniłam to spód deseru powstał z ciasteczek a nie z biszkoptu i dodałam truskawkową warstwę. Jak zrobić jego deser możecie zobaczyć tutaj. Polecam bo to naprawdę pyszny deser. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikblaszki, ciasto nasączyć np. wodą z sokiem malinowym galaretkę cytrynową, żelatynę wymieszać w gorącej wodzie i ostudzić wymieszać z jogurtem bałkańskim i do lodówki - prawie stężały jogurt wyłożyć na biszkopt i do lodówki do stężenia obrany i pokrojony rabarbar zalać woda i gotować z 5 minut mieszając do gorącego rabarbaru wsypać 2 galaretki i wymieszać dobrze wstawić garnuszek do zimnej
W Mojej Kuchni Lubięnich ani odrobiny jajka. Takiej konsystencji i smaku długo szukałam. Jestem tak nim zachwycona, że mam zamiar wykorzystać tą recepturę do upieczenia tortu - bardzo przypomina biszkopt. Składniki: batat (słodki ziemniak) 400 g jabłko 1 duża szt mąka bezglutenowa (Mix it Schar) 350 g olej 4 łyżki proszek do pieczenia bezglutenowy 1 łyżeczka cukier puder 2/3 szklanki cukier
głodny alergikSkładniki :Tort przełożony kremem / masąbanansok z cytryny Wykonanie : Biszkopt przekładamy kremem / masą Przekrajamy na pół Połówki odwracamy o 180 stopni Dowolnie dekorujemy , na środek kładziemy banana posmarowanego wcześniej sokiem z cytryny lub tułów robimy z kremu
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęWykonanie : Biszkopt przekładamy masą / kremem również z wierzchu Odcinamy boki tortu Tak powstała podstawa auta oraz po złożeniu dwóch boków góra auta Przymierzamy górę auta jeśli wystaje odejmujemy tyle warstw żeby było w sam raz , Ścinamy część góry tak jak na rysunku Kładziemy górę na podstawę - teraz decydujemy jaki model auta robimy :) Możemy ściąć zaokrąglony
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęWykonanie : Biszkopt przekładamy masą / kremem i pokrywamy również z wierzchu Zaznaczamy boki tortu aby były takiej samej wielkości Odcinamy boki tortu Boki tortu składamy razem złożone powinny mieć taką szerokość jak podstawa Przecinamy w połowie tak jak w 5 punkcie Powstały na dwie części - jedną możemy skonsumować :) Drugą część kładziemy na podstawie Wszystko smarujemy kremem , lukrem lub obkładamy masą
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęspirytusem. Pozostawić w zalewie 24 godziny, a następnie wiśnie przecedzić na sicie. Spirytus i wcześniej zlany sok z wiśni połączyć i postępować wg. poniżej napisanych wskazówek. Biszkopt – tortownica 24cm.5 jaj5 łyżek cukru5 łyżek mąki tortowej2 łyżki ciemnego kakao Deco Morreno [TUTAJ]1 łyżeczka proszku do pieczeniaBiałka ubić z cukrem. Ubić żółtka i połączyć z białkami.Mąkę, kakao
Kulinarny karnet Christopherabiałek ,mak ,tartą bułkę, osączone rodzynki, ziarenka wanilii, aromat i delikatnie wymieszać. Wyłożyć do średniej tortownicy ,natłuszczonej i obsypanej bułką tartą. Piec w temp.180 stop. 40-45 minut. Biszkopt ,zimny, przekroić na 3 warstwy i przełożyć masą kawową. Wierzch i boki również posmarować masą i posypać zmieloną kawą , udekorować. Masa kawowa. Jaja ubić z cukrem na pulchną masę. Przestudzić. Masło
Kulinarny karnet Christopheraubijania typu Śnieżka 2 torebki brzoskwinie w syropie 1 puszka owoce do dekoracji (użyłam białych i czerwonych poziomek, borówek) galaretka brzoskwinowa 1 torebka żelatyna 2 łyżki biszkopty lub herbatniki na spód niekoniecznie Przygotowanie: Żelatynę zalać pół szklanki zimnego mleka, odstawić na kilka minut aby spęczniała, następnie rozpuścić wstawiając do naczynia z gorącą wodą lub w mikrofalówce
głodny alergikPrzez żołądek do serca, a więc sernik na zimno z czekoladą... Do sernika koniecznie dobra kawa, w dużym wyborze na stronie www.skworcu.com.pl/Składniki na ciemny biszkopt: 6 jaj 1 szk cukru kryształu 3/4 szk mąki pszennej 2-3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem
Apetyczna babeczkaPachnie latem i świeżymi soczystymi truskawkami....bajeczne zestawienie :). Zapraszam na pyszne ciasto z truskawkami! Składniki na ciasto na dużą tortownicę o średnicy 28 cm :Biszkopt jasny: 4 jaja 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubijać. Dodać żółtka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. Gotowa masę
Apetyczna babeczka