Ciasto, które postanowiłam dzisiaj zrobić to ciasto typowo letnie. Owoce o które nie jest trudno, galaretka i bita śmietana nadają cudownej lekkości. Bardzo lubię to
Serce zamknięte w formie pysznościpojawiło się słońce. Korzystając z wiosennego nastroju i dobrego światła do zdjęć postanowiłam upiec coś specjalnie z okazji Dnia Kobiet.Drogie Panie, z okazji Waszego święta życzę Wam zawsze puszystych biszkoptów, idealnie wyrośniętych babeczek, kremu, który nigdy nie zjeżdża z tortu i wielu ciekawych kulinarnych inspiracji :)Nasza dzisiejsza propozycja to waniliowe babeczki z wiśniami i białą czekoladą z dodatkiem kremu budyniowego
Ciastkozercycukierki do rozpuszczania, które świetnie nadają się na polewę. Sam pomysł jest banalnie prosty: na specjalne patyczki lub całkiem zwyczajne patyczki do szaszłyków nabijamy kulki zrobione z ciasta - skrawków biszkoptu, babki lub babeczek. Całość maczamy w czekoladzie, kuwerturze czekoladowej lub lukrze, ozdabiamy koralikami, lentilkami, kokosem, bakaliami. Realizacja pomysłu okazała się jednak nieco trudniejsza. Poniżej kilka lizakowych zdjęć (także tych mniej
CiastkozercyCiastkowe lizaki kurczakiCiastkowe lizaki kurczaki to świąteczny wariant ciastkowych lizaków, które jakiś czas temu pojawiły się już na blogu. Na lizaki nadają się skrawki biszkoptu (np. z mazurka), kilka babeczek czy babka. Ja upiekłam proste babeczki czekoladowe. Do dekoracji można wykorzystać żółty lukier lub pofarbowane na żółto wiórki kokosoweBabeczki przygotowujemy według przepisu. Kruszymy je na mniejsze kawałki i formujemy kulki
Ciastkozercyczekoladowe lizaki to idealna przekąska na niedzielne popołudnie. Podobnie jak lizaki z ciastek, które już wcześniej pojawiały się na blogu, można zrobić je z kilku babeczek, kawałków babki lub biszkoptu. Jeśli ciasto jest zbyt suche wystarczy dodać trochę tłustej śmietany lub kremu. Ja swoje lizaki zrobiłam z prostych babeczek czekoladowych.Składniki na babeczki czekoladowePolewa czekoladowa (lub tabliczka czekolady do rozpuszczenia
CiastkozercyPralinki z ciasta to dobry sposób, żeby zrobić coś dobrego z niewykorzystanych skrawków biszkoptu lub kilku babeczek. Z jednej standardowej babeczki (około 4,5 cm średnicy) wyjdą nam dwie pralinki. Przyda się też krem (maślany lub budyniowy) reszta to kwestia tego, co akurat mamy w kuchni do ozdoby i wyobraźni. Pralinki pandy zrobiłam z kilku babeczek i czekoladowych dropsów. Można
Ciastkozercybyło... Dziwne, bo wstaliśmy tego dnia około 11:00 ;)Jeśli cierpicie na sernikowy niedosyt, zajrzyjcie tutaj:1. Sernik na zimno (w-z i milky way) na mocno czekoladowym biszkopcie bezglutenowym + polewa czekoladowa (DB)2. Sernik malinowy z bezą i kruszonką - bezglutenowy (DB),3. Sernik z brzoskwiniami, bezą i kruszonką (bezglutenową) (DB),4. Pascha - bakaliowy sernik na zimno. (DB)A inne
Wypisz WymalujTort przełożony bitą śmietaną. Mięciutki, puszysty, mało pracochłonny.Biszkopt:6 dużych jajek7 łyżek cukru5 łyżek mąki krupczatki1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżka kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka oleju1 łyżka octuKrem kakaowo-śmietankowy :2 opakowania (500 g) śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru2 opakowania Śnieżki6 łyżeczek żelatyny1/2 szklanki wodyduża łyżka kakaoDodatkowo: dżem brzoskwiniowykilkanaście wiśni z alkoholu Jajka z cukrem ubić
Praktyczna plzielonej posypki waflowej- 400g czekoladowo-orzechowego kremu "Kremuś"- 250ml malinowej wódki "Soplica"- 100ml wody- 3 łyżki cukruSposób przygotowania:Wykładamy na podstawkę pierwszy spód biszkoptowy. Przygotowujemy poncz do nasączania biszkoptów: 250ml wódki malinowej, 100ml wody i 3 łyżki cukru - tak przygotowanym ponczem nasączamy spód biszkoptowy. Rozpoczynamy przygotowanie kremów: Czekoladę rozpuszczamy w gorącej kąpieli i odstawiamy do ostygnięcia. W misce ubijamy
Mentor SmakuŚMIETANOWO - GALARETKOWIECSkładniki składniki na biszkopt kakaowy : 5 jajek 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 łyżka wody 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao WYKONANIE : _____________________ Jajka ubić z cukrem na puch, dodać mąkę , proszek , wodę , olej i kakao , wszystko delikatnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia wylać ciasto , piec w temp. 190 stopni . Po upieczeniu ciasto
Sama słodycz i szczypta chiliłączymy ją z przygotowanym szpinakiem.Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wylewamy nasze dzieło i wkładamy je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy 15 minut, góra-dół z termoobiegiem.Szpinakowy biszkopt studzimy a następnie delikatnie ściągamy z papieru, aby łatwiej nam było później zawinąć. Smarujemy serkiem (do którego możemy dodać to na co mamy ochotę - czosnek, papryka, szczypiorek, posiekane zioła, przyprawy
Wypisz WymalujByłabyś/Byłbyś zadowolona/y. Resztę przepisów znajdziesz: TUTAJA jeśli chodzą za Tobą inne serniki, to rzuć okiem na te:1. Sernik (w-z i milky way) na mocno czekoladowym biszkopcie bezglutenowym + polewa czekoladowa (DB)2. Sernik malinowy z bezą i kruszonką - bezglutenowy (DB),3. Sernik z brzoskwiniami, bezą i kruszonką (bezglutenową
Wypisz WymalujSzybkie ciasto bez pieczenia. Nie wymaga dużego nakładu pracy, skomplikowanych składników ani specjalnych umiejętności kulinarnych bo... zawsze wychodzi :))Składniki:1 litrowy słoik
Walijskie Pichceniepomysł, żeby do ugotowanego na wodzie budyniu dodać sypką galaretkę. Wyszedł na prawdę rewelacyjny smak ... Generalnie ciasto wyszło smaczne, ale następnym razem do tego smacznego kremu wykorzystam ciemny biszkopt albo jakieś ciasto bardziej zbliżone do tradycyjnego "murzynka" :)) Składniki na ciasto: (blaszka o wymiarach 26x16) 250 g mąki 200 g cukru 3 łyżki kakao szczypta soli 2 łyżeczki proszku
Walijskie Pichcenie