biszkopt z - 1500 przepisów (strona:69/100)

Gruszkowo - kawowa Fantazja 182

Pasuje , a jakże :) Chociaż kawowy smak mocno konkuruje z gruszkami. Następym razem przetestuję z delikatniejszym kremem waniliowym  ... a może z dodatkiem ajerkoniaku  ?  hmmmm Można poeksperymentować :) Składniki : Biszkopt czekoladowy : 6 jajek (oddzielnie białka i żółtka ) 1 szklanka cukru 3 łyki oleju 1 szklanka mąki 2 łyżki kakao 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (drobnego proszku ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Malinowa Kawiarenka
Placki z jabłkami 2827

papierowym, by ociekły z nadmiaru tłuszczu. Na koniec posyp cukrem pudrem. Smacznego! :)   Może zaciekawią Cię też inne przepisy z jabłkami: Szarlotka królewska. Jabłecznik z bitą śmietaną. Jabłecznik na biszkopcie Lub inne przepisy na placuszki: Placuszki z łososiem i kwaśną śmietaną Puchate naleśniki na maślance Naleśniki przepis podstawowy Naleśniki ze szpinakiem i serem feta Koronkowe naleśniki Wytrawne naleśniki z pikantnym

Kulinarne Przeboje
Delikatne ciasteczka z różanym pazurkiem 152

robią się "górki" z piany, dodajemy wodę różaną i nasionka wanilii. Dalej ubijamy do sztywności, już bez podgrzewania. Masy wychodzi dość dużo, można jej użyć jako warstwa do przełożenia biszkoptu. Ostudzone ciasteczka łączymy w pary:) Jedno smarujemy konfiturą różaną, dajemy około pół łyżeczki nugatu i przykrywamy drugim. Układamy na papierze śniadaniowym, albo do pieczenia i zostawiamy na jakiś czas, żeby

les mirabelles
Ciasto mojego dzieciństwa - truskawkowe 351

prosiłam Mamę o zrobienie właśnie tego ciasta. Uwielbiałam je całe dzieciństwo i uwielbiam do teraz :) Ciasto jest naprawdę proste w wykonaniu, u mnie znika w tempie expresowym. Składniki na biszkopt  14 łyżek mąki 14 łyżek cukru do wypieków lub cukru pudru 6 jajek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Od białka oddzielamy żółtka. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem

Ptasia Kuchnia
Tort Raffaello z truskawkami 159

wiórków kokosowych z masą mascarpone i białą czekoladą. Do tego świeże truskawki i mamy połączenie doskonałe. Do dekoracji tortu wspaniale pasują pralinki typu Raffaello i obłożenie z kokosowych wafelków. Biszkopt i masę kokosową można przygotować dzień wcześniej. Przepis z moimi modyfikacjami pochodzi z bloga Kwestia Smaku

Milion Smaków
Kokosanki 156

dodajemy przestudzone masło i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Ciasto przekładamy do blachy o wymiarach 24 cm x 24 cm i pieczemy około 25 minut w 180 C. Wystudzony biszkopt kroimy w kostki. Wszystkie składniki na polewę przekładamy do garnka i od czasu do czasu mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Kiedy polewa nie będzie już gorąca maczamy w niej

Zainspirowana w kuchni
Szyfonowa figa. 163

Ciasto szyfonowe robiłam po raz pierwszy. Chciałam spróbować czegoś innego niż zwykły biszkopt. Ciasto szyfonowe jest puszyste, lekkie i wilgotne. Krem, to dopiero zagadka. Konfitura z figi posłużyła jako punkt odniesienia. Możecie ją kupić w sklepie internetowym Maroko Ciasto w całości ma na prawdę bardzo ciekawy smak, krem idealnie zgrywa się z ciemnym ciastem szyfonowym. Ją mam małą prostokątną foremkę

MamaOskarka
Tort – pomysł na dekorację III 205

upiec drugie ciasto, rosnące „równo”. W przypadku tego tortu ciasto z górką było ciemne i zostało podzielone na 3 części, natomiast pomiędzy warstwami ciemnymi znalazły się 2 warstwy jasnego biszkoptu. Lalka Barbie czasowo została pozbawiona nóg i na torcie znalazł się sam korpusik (po wszystkim nogi znalazły się na swoim miejscu), dlatego wystarczyło wykonać mały otwór, który został zamaskowany falbanką

Trzeci talerz
Truskawkowa rozkosz 417

włożyć do tej samej formy, w której było pieczone. Galaretka z truskawkami: 700 g truskawek; 3 galaretki truskawkowe; 125 g serka homogenizowanego waniliowego; Truskawki umyć, oderwać z nich szypułki. Biszkopt posmarować cienką warstwą serka homogenizowanego, na serku ułożyć całe truskawki. Galaretki rozpuścić w 4,5 szklanki gorącej wody, przestudzić. Lekko tężejącą galaretką zalać truskawki. Ciasto odstawić do lodówki, by galaretka

In my kitchen
933. Słodka strona Wielkanocy. 189

sernik cappucino z czekoladą, na spodzie browni z polewą z nutelli   I. babka marmurkowa z kawałkami czekolady II. babka jogurtowa z lukrem ( dla cioci ^^) domowy "kopiec kreta" (biszkopt, banany, krem z mascarpone z kawałkami bananów i czekolady) długo wyczekiwany mój pierwszy w życiu blok czekoladowy, pierwsza próba wykonana z powodzeniem ^^ (z herbatnikami i słupkami migdałów

More food, love and dreams
Kakaowa rolada z budyniem i galaretką 195

razu przewracamy na drugą stronę ( najlepiej przewrócić je na kolejny arkusz papieru do pieczenia). Delikatnie zdejmujemy warstwę papieru tak aby nie uszkodzić jasnych kropeczek. Jeszcze raz przewracamy biszkopt na drugą stronę i rozsmarowujemy na nim masę budyniową. Na jednym brzegu układamy pokrojona w długie paski galaretkę (cała się nie zmieści więc resztę zjadamy :) ). Ciasto zwijamy na roladę i przekładamy

Mienta blog
Ciasto mleczna kanapka 364

apetyt na słodycze na cały dzień. ;-) Widywałam je na różnych blogach i z tych przepisów powstała moja wersja. Słodki, intensywny, mleczny smak przełamałam morelową konfiturą od Nasze Domowe .  Biszkopt: 6 jajek L 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao szczypta soli Masa: 2 szklanki mleka w proszku

Szefowa kuchni
Dwuwarstwowe kremówki 378

Kremówki to bardzo znane i lubiane ciastka;) Ja sama nigdy nie odmówię kawałka! Na blogu znajdziecie kremówki na biszkopcie  oraz odchudzoną wersję kremówek . Dziś proponuję pyszne kremówki na cieście francuskim z dwoma kremami, budyniowym oraz śmietanowym. Są delikatne, kremowe, słodkie i kaloryczne, jak to kremówki:) Krem budyniowy:   2 opakowania ciasta francuskiego (po 275g każde),  3 szklanki mleka

Z miłości do słodkości
Jajko sadzone w wersji na słodko 162

Dzisiaj zapraszam wszystkich na pyszny deser, który wspaniale smakuje i jeszcze lepiej się prezentuje. Polecam gorąco!!! SKŁADNIKI: Biszkopt: 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 2/3 szklanki mąki, 3 łyżki oleju, 1/3 łyżki proszku do pieczenia, 1/3 łyżki octu, Krem: 1 szklanka śmietany 30%, 1 łyżka cukru pudru, 1 łyżka cukru waniliowego, Dodatkowo: 3 połówki brzoskwiń z syropu. PRZYGOTOWANIE: 1. Białka ubijam

Tradycyjna kuchnia Kasi

Proponowane wyszukiwania