biszkopt z kremem - 5438 przepisów (strona:233/363)

Malzenstwo doskonale... 171

ubijania piany na biszkopt zepsul mi sie mikser. Piana niestety nie byla taka jak powinna w wyniku czego biszkopt pozostawial wiele do zyczenia. I tak ku memu zaskoczeniu nie bylo czuc, ze cos z nim nie tak.To chyba zasluga tego genialnego kremu z czekolady, mascaropne i kremowki. Nie bez znaczenia pozostal tez olejek pomaranczowy i swieza pomarancza, bo wydaje(...)smarujemy tylko dno, brzegow nie nalezy smarowac.Pieczemy przez okolo 45 minut w temperaturze 180°C. Przed wyciagnieciem biszkoptu z piekarnika najlepiej sprawdzic patyczkiem czy sie upiekl.Po upieczeniu i przestygniecu biszkopt nalezy przekroic na 3 rowne krazki. Najlepiej odwrocic go do gory nogami by gora tortu miala rowna powierzchnie.Skladniki na mase: 500g serka mascarpone 2 kremowki po 250 ml kazda cukier

Przysmaki Karolki
Ciasto owocowe z galaretką i kremem czekoladowym 236

Delikatne i bardzo smaczne ciasto owocowe przekładane kremem czekoladowym na bazie nutelli i mascarpone. Następną warstwą jest krem śmietankowy o delikatnym posmaku malinowym, a całość zwieńczona jest galaretką z owocami. Bardzo proste w przygotowaniu, każdy sobie z nim poradzi. 🙂 Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli

AleTorcik
Czarny jar 5373

zakup lub.... czekanie na sezon :-) Składniki na 4 desery w dużych pucharkach: Mus czekoladowy: 20 sztuk biszkoptów 150 ml mleka 1 kopiasta łyżka kakao łyżeczka cukru 1 kieliszek czerwonego likieru (może być również wódka smakowa czerwona lub nalewka) 1 banan Bita śmietana i krem jagodowy 500 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 1 łyżeczka cukru 1 opakowanie cukru(...)waniliowego 1 opakowanie śmietan-fix 380 g mrożonych lub świeżych jagód (może być więcej) Wykonanie Do garnuszka wlać mleko, wsypać kakao, łyżeczkę cukru i dobrze wymieszać. Zagotować dodając biszkopty. Mieszać do momentu połączenia wszystkich składników i zostawić do ochłodnięcia. Dodać kieliszek czerwonego likieru (jeżeli deser robimy dla dzieci, to pominąć) i obrany banan. Wszystko razem zblendować do momentu powstania delikatnego

Passions hobbies life
ciasto z serkiem mascarpone i truskawkami 819

dodajemy przesianą mąkę z opcjonalnie proszkiem do pieczenia ( ja do jednego z biszkoptów nie dodałam, dlatego jest różnica kolorów) i mieszamy np. szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia samo dno. Pieczemy przez ok. 20 -25 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na krem z mascarpone: 250 g serka mascarpone 70 g cukru pudru 1 żółtko(...)parze masę i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. składniki na wierzch ciasta: ok. 200 g świeżych truskawek 350 ml gorącej wody 1 galaretka truskawkowa dodatkowo: woda różna do nasączenia biszkoptów lub zimna woda wymieszana z cukrem i cytryną wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Truskawki myjemy, odcinamy szypułki, osuszamy na papierowym ręczniczku i przekrawamy wzdłuż

Domowy Smak Jedzenia
Marysieńka 200

Pięknie prezentujące się ciasto :) Bardzo smaczne, delikatnie waniliowe z chrupiącymi kawałkami orzechów. A dodatkowo wszystko polane aksamitną polewą. Pracochłonne, ale naprawdę warto! Zapraszam :) Marysieńka Składniki na biszkopt: 7 jajek (osobno białka i żółtka) 3/4 szklanki cukru 2 pełne łyżki cukru 2 pełne łyżki kakao 5 pełnych łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki(...)łyżki płynnego miodu łyżka mąki ziemniaczanej łyżka mąki pszennej płaska łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na krem: 0,5 litra mleka 1 cukier waniliowy/ ekstrakt waniliowy 5 żółtek 170g cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 250g miękkiego masła Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier. Następnie powoli żółtka. Kolejno przesiane mąki

Tagebuch po polsku
Błyskawiczne kokosanki 281

Czy zdarzyło się Wam w kuchni, że przygotowując potrawy zostały Wam białka z jajek? Myślę, że odpowiedź będzie twierdząca, więc aby ich nie zmarnować możecie przygotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bûche au chocolat - czekoladowa rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i porzeczkami 147

uważam, że to błąd, bo latem możemy roladę nadziać świeżymi owocami i ozdobić w nieco inny sposób. Przepis ten jest wbrew pozorom bardzo prosty. Jeśli tylko potrafimy upiec biszkopt, to na pewno się uda. Dodatkowo ciasto wymaga odpalenia piekarnika na maksymalnie 15 minut, więc nawet w tak gorące dni, jak teraz, możemy się za niego zabrać. * SKŁADNIKI(...)ciasta zwiń niczym roladę wzdłuż dłuższego boku i odstaw do wystudzenia. Więcej informacji na temat, jak upiec idealny biszkopt znajdziesz tutaj . Jadalny mech Mech upiecz według przepisu na roladę szpinakową Leśny Mech , zmniejszając ilość składników do ¼ porcji. Następnie ciasto pokrusz. Krem śmietankowy z porzeczkami Wszystkie składniki umieść w misie miksera i ubij na sztywny krem

Food Square
Lemon curd- krem cytrynowy 209

różnych przepisach ale jakoś nie było nam po drodze. I teraz bardzo tego żałuję bo krem jest wspaniały! Ma konsystencję bardzo gęstego budyniu, nie jest mocno słodki, no i do tego ten mocno cytrynowy smak! Cudo :) Idealnie nadaje się do nadziewania babeczek, przekładania biszkoptów, jako dodatek do deserów czy po prostu do wyjadania prosto ze słoiczka :P W poniższym przepisie

Czerwona Porzeczka
Tort Bakaliowa straciatella 194

Tort piekłam na chrzciny Synka. Miałam obawy, co do pomieszania tylu smaków, ale goście byli zadowoleni:) Składniki: Tortownica 24cm Biszkopt kawowy: 4 jajka 1 szklanka cukru kryształu 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3 łyżki gorącej wody Wkładka orzechowa: 4 jajka 3/4 szklanki cukru kryształu(...)minut. Przestudzony biszkopt dzielimy na dwie części. 2. Wkładka orzechowa: Podobnie jak biszkopt kawowy- ubijamy na sztywno białka, dodajemy cukier, żółtka. Miksujemy. Przesiewamy mąki, proszek do pieczenia i kakao. Dosypujemy siekane orzechy. Mieszamy. Pieczemy ok godziny w rozgrzanym do 200 st C. piekarniku. 3. Kremy: Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody, pozostawiamy do napęcznienia. Białą czekoladę rozpuszczamy i wlewamy

Kuchnia w czekoladzie
Szkocki trifle. 177

śmietana zyskują kontrapunkt, a całość staje się pełniejsza i ciekawsza. Żeby było jeszcze bardziej szkocko, można by biszkopty zastąpić pokruszonym shortbreadem. Być może następnym razem spróbuję takiej właśnie  wersji, bo na pewno następny raz będzie! PS Nieskromnie dodam, że domowy sukces kremu czekoladowego został powtórzony! ;) PPS Chwilowo wyczerpały się jednak moje możliwości patrzenia na słodycze i kombinuję

zadanie-gotowanie
Tort ,,Ptasie mleczko" 362

znacznie pobielała. Po tym dodajemy roztopione masło i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia wszystko dokładnie mieszamy szpatułką. Biszkopt pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20 min. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na dwie części.  Dla kremu: białka ubijamy na sztywną pianę. Potem w rondelku zagotowujemy wodę z cukrem, aby powstał na syrop, do syropu dodajemy

Kuchnia Łukasza
Wiśnia z makiem wg Aleex 188

serka mascarpone • 250 ml śmietanki 30% • 4 łyżki cukru pudru Masa czekoladowa: • 250 g serka mascarpone • 200 g kremu typu nutella Poncz: • 50 ml likieru Amaretto + 50 ml wody Dodatkowo: • 1 szklanka drylowanych wiśni z kompotu • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów (120g) • 2/3 szklanki kawy + 2 łyżki likieru Amaretto Sposób wykonania: 1. Przygotować składniki na ciasto makowe odpowiednio wcześniej, aby wszystkie(...)Wylać ciasto i wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 C ok. 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić. 9. Przygotować krem śmietankowy. Składniki kremu powinny być dobrze schłodzone. 10. Serek, śmietankę i cukier umieścić w misie miksera. Ubijać do uzyskania gęstego, jednolitego kremu. 11. Kolejny krok to przygotowanie masy czekoladowej. Nutella

W mojej kuchni
Macowy tort czekoladowy 169

razem torcik.. Słodki , ale nie przesłodzony, chrupki – dzięki swojej macowej strukturze I inny wizualnie- nieregularny kształt. Taki tort bez tradycyjnego biszkoptu sprawdzi się wspaniale, jeśli chcecie postawić na oryginalność i lubicie sobie pochrupać- także z kremem 😊 Składniki na mace 500g mąki pszennej płaska łyżeczka sody pół kostki masła 1/2 szklanki śmietany 18% 4 czubate łyżki cukru pudru cukier waniliowy

Domowe ciasta
Tiramisu - kawowy deser na zimno (bez jajek) 270

alkoholu, który nie ukrywam, dla całości ma kluczowe znaczenie, a którego użyć nie mogłam widząc czatujące przy mnie na miskę z resztkami kremu i gotowe ciacho dzieci ;) z tego samego powodu użyłam kawy zbożowej, ale najbardziej lubię biszkopty maczać w kawie zaparzonej i przefiltrowanej z fusów - inny aromat i smak, i tak też polecam. Opcjonalnie dobrym wyborem jest też kawa

Kolorowy Przepisownik
Mini torcik z kwiatami z kremu 178

Mały torcik dekorowany kwiatami ze słodkiego kremu na bazie bezy szwajcarskiej swobodnie mieści się na spodku od filiżanki do kawy. Średnica biszkoptów użytych na tort to zaledwie 6 cm. Czytaj dalej

Przepisy Kulinarne
Sałatka tortowa 41217

papryki konserwowej  5 jajek ugotowanych na twardo 40g tartego parmezanu 1 puszka groszku konserwowego 2 duże pęczki szczypiorku Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Szpinak myjemy i osuszamy, miksujemy z dodatkiem żółtek, oleju, czosnku i przypraw na gładki krem. Białka ubijamy ze szczyptą soli, a następnie stopniowo dolewamy rozdrobniony szpinak. Dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i delikatnie, łyżką mieszamy

Kuchnia w czekoladzie
Krupnik z batatów 239

pieczeniu ciast to już w ogóle nie było mowy, bo cały kunszt mojej rodzicielki w kwestii deserów polegał na rozpakowaniu gotowego biszkoptu (wiecie, te niemieckie, okrągłe, w takim złotawym opakowaniu, po którym język szczypał tydzień), zrobieniu kremu z paczki, na to jakiś owoc i galaretka z paczki. To tak w kwestii dziecięcych wspominek. Co do dzisiejszej zupy, to ja chyba

greenscarf
Tiramisu a'la Eton Mess 198

śmietan fixem i dodajemy do serka.   Na koniec dodajemy ubite białka delikatnie mieszając.  Do dnie szklanego naczynia, lub kieliszków układamy biszkopty, które nasączamy kawą expresso (mi mama dała do tego specjalny pędzelek), na to nakładamy krem, na kremie układamy naprzemiennie bezy, posypane kawą   i truskawki. Nakładamy kolejną warstwę kremu i ponownie układamy bezy i truskawki. Posypujemy

Lili w kuchni
Urodzinowy tort wieloowocowy 203

Mój kolejny tort ale pierwszy piętrowy. Teraz w sezonie letnim najlepiej smakują takie z owocami. Nie są takie ciężkie jak torty z kremami, za którymi osobiście nie przepadam. Ten tort upiekłam na 18 urodziny dla córki znajomej. Biszkopt, bita śmietana i mnóstwo owoców to pyszna propozycja na letni tort. Mam nadzieję, że jak na pierwszy piętrowy torcik to wyszło nieźle

Ewa w kuchni
Rolada z bitą śmietaną i galaretką 669

Dziś mogę powiedzieć, że nie ma obaw. Wystarczy zrobić zgodnie z przepisem. Poza tym jest to ciasto, do którego możemy dodawać przeróżne kremy, galaretki. Moja dzisiejsza propozycja jest winna i rozpływa się w ustach. Zapraszam. SKŁADNIKI Na biszkopt: 8 żółtek 100 g cukru 4 białka 80 g mąki pszennej 20 g maki ziemniaczanej szczypta soli Masa: 1/2 l śmietany kremówki

W kuchennym oknie Ewy
Tort Chanel 2.55 240

jednej kobiecie ( och.. mi również ^^). Postanowiłam zrobić dla bratowej tort właśnie w kształcie tego małego cuda ;) . Torcik składa się z biszkoptu ( przepis ) w kwadratowej formie 18x18 nasączonego ponczem z mocnego espresso i likieru kawowego, z kremu kawowo- śmietankowego ( przepis z mojewypieki.com ), standardowego kremu maślanego oraz masy cukrowej. Mam nadzieję, że Wam się podoba? Składniki na krem kawowy ( wszystkie składniki

Pudełko rozmaitości