łyżce ostudzonego budyniu. Masę kajmakową mieszamy z ryżem preparowanym, jeśli jest bardzo gęsta można ją chwile podgrzać wtedy łatwiej się rozsmaruje. Biszkopt przekrawamy na pół, na pierwszej połowie rozsmarowujemy masę kajmakową z ryżem, a na nią wykładamy krem budyniowy, a na nim układamy orzeszki ziemne (można je posiekać, to ułatwi później krojenie). Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny
Cynamonowe szczęścieJeśli postoi przez noc, wtedy nabierze wilgoci z kremu i owoców.Nie da się zaprzeczyć, że trochę czasu zajmuje przygotowanie tego ciasta, ale uwierzcie mi, że warto :) efekt jest naprawdę smaczny :) Ciekawa jestem, czy ktoś z Was pokusi się o przygotowanie Królewicza :)Biszkopt:4 jajka,1 szklanka cukru,1/2 szklanki mąki pszennej,1/2 szklanki(...)wymieszać.Ciasto składać w następujący sposób:kruchepołowa gorącej masy budyniowej,biszkopt,gruszki,reszta gorącej masy budyniowej,kruche.Placki lekko dociskać podczas składania. Ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce. Najlepiej zostawić je do następnego dnia, żeby kruche placki mogły w odpowiedni sposób nasiąknąć kremem i gruszkami. Podawać polane polewą czekoladową lub dowolną inną :)Widoczne
Codzienna kuchnia niecodziennaskładniki na biszkopt: 60 g mąki orkiszowej lub pszennej 25 g mąki ziemniaczanej 90 g jajek 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijając. Dodajemy stopniowo żółtka. Następnie dodajemy przesiane mąki. Mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy przez(...)Cały czas mieszamy, aż zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło miksujemy dodajemy stopniowo wystudzony budyń, miksujemy na gładki krem. dodatkowo: 1 słoiczek konfitury lub dżemu z czarnej porzeczki ok. 22 szt. okrągłych biszkoptów ok. 200 ml wódki wymieszanej z wodą do nasączenia biszkoptu i biszkoptów wiórka do posypania składniki na polewę czekoladową: 100 g masła
Domowy Smak Jedzeniaosłodę po szybko minionym świąteczno-sylwestrowym czasie :) Składniki na blachę o wym. 22x33 cm: Biszkopt: 6 jajek szczypta soli 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 opakowania budyniu czekoladowego bez cukru Krem: 2 budynie waniliowe bez cukru 3 szklanki mleka 200 g miękkiego masła 350 g chałwy waniliowej(...)Warstwa brzoskwiniowa: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki o smaku brzoskwiniowym Dodatkowo: 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady do posypania wierzchu Biszkopt: białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, następnie partiami nie przestając miksować wsypać cukier oraz cukier waniliowy. Gdy cukry się rozpuszczą, zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. Na koniec powoli dosypywać przesianą mąkę, proszek
Simply Foodbudynie gdy mus się zagotuje wlać i ugotować budyń podzielić na dwie części ,jedną część posmarować upieczony biszkopt Drugą zostawić aby wystygła • Masło utrzeć na puszystą masę dodać stopniowo po łyżce drugiej części budyniu wyłożyć połowę kremu posmarować ciasto 3. Wkładka kokosowa • Białka ubić na sztywną pianę dodawać stopniowo cukier gdy cukier się rozpuści wsypać
W królestwie smaków Beatywodę z puszki czy z gotowania użyć do bez lub biszkoptu :D Btw. w sobotę udalo mi się zrobić biszkopt który już nadaje się do publikacji (za trzecim razem...) więc niedługo przepis!!! :) A na razie przepis na powyższy krem, który w sumie smakował jak wyborny mus czekoladowy...♥♥♥ *** ask.fm - pytania? *** PRZEPIS /1 porcja/ ~200g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki) ~łyżka
breakfast of dreamsmój mąż uwielbia to zestawienie. Biszkopt kakaowy: 6 jajek 1 szklanka maki pszennej 3\4 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Białka ubić ze szczyptą soli,dodać cukier. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao - delikatnie wmieszać. Upiec w 180st.C ok 25-30 min. Krem z nutellą i śliwkami(...)dosyć mocno ponczem z herbaty,cytryny i wódki. Gotową masę z nutelli wyłożyć na biszkopt. Masa śmietankowa: 1/2 l śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru 2 opakowania śmietan fix Dobrze schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem,dodać śmietan fix - wymieszać.Wyłożyć na krem z nutelli. Dodatkowo: gorzka czekolada do dekoracji Na ubitą śmietanę zetrzeć gorzką
Niespełnione zdolności kulinarneSKŁADNIKI : CIASTO: • 6 jaj • 6 łyżek mąki pszennej • 1 szkl. cukru • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • 1 łyżka octu • 2 łyżki kakao KREM: • 2 szkl. mleka • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 3 łyżki mąki pszennej • 6 łyżek kawy rozpuszczalnej cappuccino • 2 żółtka • 3/4 szkl. cukru • 1 margaryna • 600-700 ml śmietanki 30% • 1-2 cukry waniliowe • 2-3 op. śmietan(...)wymieszać, masę przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą (ja robię w dużej formie 38x30cm, można w mniejszej, biszkopt będzie wyższy), formę wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni, piec przez 30 minut, gotowy zostawić do ostygnięcia. KREM: Do miski wlewamy mleko, dodajemy mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, kawę, żółtka i cukier, wszystko dokładnie wymieszać mikserem na jednolitą masę
KUCHNIA POLSKAśrodku – zawsze po upieczeniu trochę odstaje od boków i robi się przerwa. • Duże truskawki pokroić na plastry i ułożyć je na obwodzie między biszkoptem a tortownicą, przyklejając je do boków posmarowanych olejem. Masa truskawkowo-serowa • 1 kg truskawek obrać z szypułek i zmiksować z cukrem pudrem. • Żelatynę zalać zimną(...)sekund aby się rozpuściła (można też podgrzać w garnku). • W mikserze rozbić biały ser na gładki krem, wlać mus truskawkowy i zmiksować razem. • Wlać ciepłą, rozpuszczoną żelatynę, bardzo szybko wymieszać całość i wylać na biszkopt. • Wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Dekoracja • Czekoladę rozpuścić w kąpieli
To co kochamszklanka śmietany lustro 1/2 szklanki przetartych malin 1 łyżka żelatyny Wykonanie: Z podanych składników zrobić biszkopt, który należy upiec w okrągłej formie 22 cm w 180 stopniach 10-15 minut. Gdy ciasto się upiecze wyjąć go z formy i po wystudzeniu znów włożyć. Krem przygotować z zmiksowanych malin. Żółtka utrzeć z cukrem na białą masę. Dodawać delikatnie gorące mleko(...)masy żółtkowej, mieszać aż wszystko się połączy. Masę wstawić do lodówki tak aby zaczęła się lekko ścinać. Śmietanę ubić na sztywno, delikatnie wmieszać do masy a następnie wylać na biszkopt i wstawić do lodówki. Na końcu z reszty malin i żelatyny zrobić lustro które utworzy lustro na cieście. Źródło: Słodki świat Ewy Wachowicz
PychotkaaaCoś dla wielbicieli maku🙂 Składniki Biszkopt: 45 dag maku 8 jaj 1 szkl. cukru pudru 1 cukier waniliowy 4,5 łyżki kaszy manny 1,5 łyżki
czarrna od kuchniszklanka cukru 4 łyżki zimnej wody 4 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia na krem advocatowy: 400 ml śmietanki kremówki 250 ml likieru jajecznego 2 łyżki cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny dodatkowo: słoiczek dżemu wiśniowego filiżanka wystudzonej kawy Przygotować biszkopt: białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Nadal ubijając dosypywać cukier a następnie dodawać po jednym żółtku
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaosiemnaste ;) Z tej okazji dla moich gości przygotowałam mały, lekki torcik. Wyszło bardzo kolorowo, smacznie i orzeźwiająco. Nie przepadam za ciężkimi kremami, ani przesadnie słodkimi. Dlatego własnie wybór padł na taki dobór składników. W planie było, żeby biszkopt był niebieski, ale przecież jak doda się niebieski barwnik do lekko żółtego ciasta, to wiadomo jaki kolor powstanie(...)cieszę się, że Wy, moi czytelnicy, spędziliście go w pewnym sensie ze mną :) A teraz zapraszam do stołu na kawałeczek kolorowego torcika i lampkę domowego białego wina :)Składniki biszkoptu:4 jajka,pół szklanki mąki pszennej, pół szklanki mąki ziemniaczanej,3/4 szklanki cukru,szczypta soli,2 łyżki wody,1 łyżeczka proszku do pieczenia,barwnik spożywczy.Białka ubić z solą
Codzienna kuchnia niecodziennatego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na biszkopt: 2 jajka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka oleju Masa serowa: 700 g twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie 5 jajek 3/4 szklanki cukru(...)cukier. Podgrzewać na małej mocy palnika, ciągle mieszając. Dodać masło, skórkę i sok z cytryny. Mieszać, do zagotowania i zgęstnienia kremu i otrzymania gładkiej konsystencji. Przelać do wyparzonego słoiczka. Można przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Biszkopt - białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier, dalej miksując. Stopniowo dodawać żółtka cały czas ubijając. Na koniec dodać olej
Domowa cukiernia Ewykremem waniliowym i bitą śmietaną jest niesamowity. Tradycyjny deser pochodzi z Węgier i nosi nazwę Somlói galuska. Zalet ma wiele jest szybki w wykonaniu, lekki, pysznie rozpływa się w buzi i znika błyskawicznie. A przy tym można go efektownie podać i zrobić wrażenie. Składniki: 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 opakowanie budyniu czekoladowego 1,2 l. mleka 400 gr. biszkoptów bita
Smaczne Potrawy