słodkie. Dorzuciłam też warstwę konfitury z czarnej porzeczki aby przełamała słodycz. Ciasto wyszło pyszne i smakowało nam bardziej niż wersja na biszkopcie. składniki: ok 600 g herbatników kakaowych 1 słoiczek konfitury porzeczkowej ( o pojemności ok 350 ml ) krem chałwowy 1 litr mleka 3 żółtka 3 czubate łyżki mąki pszennej 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 300 g chałwy 5 łyżek cukru
Monia miesza i gotujecukrowa. Tym razem postanowiłam ją oswoić i po warsztatach wzięłam się ostro do ćwiczeń. Tort jest prosty do przygotowania. Biszkopt to angielski w każdym calu- Victoria sponge z przepisu, samej królowej wypieków Mary Berry. Zamiast kremu maślanego i konfitury owocowej, użyłam kremu na śmietanie kremówce i gorzkiej czekoladzie. Konsystencja kremu jak i jego smak to genialna
Piekarz-Kucharz-Garkotłukdniu pieczenia 2. Ciasto krówkowe – biszkopt karmelowy przełożony bitą śmietaną i udekorowany masą kajmakową 3. Ciasto makowa panienka - biszkopt z makiem, wiórkami kokosowymi i zmielonymi orzechami, nasączony sokiem z cytryny i przełożony dżemem oraz kremem budyniowym 4. Słonecznikowiec – ciasto biszkoptowe przełożone masą budyniową, polane mlekiem skondensowanym lub masą krówkową MAKOWCE 5. Makowiec japoński – ciasto
UgotowaćDawno na blogu nie pojawił się wpis na jakieś ciasto. Więc dzisiaj to nadrobię. Przepis ten mam od mojej mamy. U mnie jest to klasyka, która
PatiGotujeutrzeć z cukrem pudrem na puszystą gładką masę. • Dodać serek i sok z cytryny, wymieszać dokładnie. • Biszkopt przeciąć na 2 blaty i oba nasączyć wymieszanymi składnikami ponczu. • Na jeden blat wyłożyć połowę kremu, wcisnąć pokrojone truskawki i przykryć drugim blatem. • Wierzch i boki posmarować pozostałą masą. Boki obsypać płatkami migdałowymi
To co kochamTaka szarlotka na delikatnym biszkopcie , przykryta śmietanową pianką to szarlotka iście królewska. Jest bardzo smaczna, z dużą ilością jabłek i kremem więc zaspokoi wielu miłośników słodkości. Będzie idealnym deserem na specjalną okazję i ozdobą stołu w świąteczny dzień. Szarlotki i jabłeczniki są bardzo mile widzianymi ciastami w naszym domu. Wszyscy je lubią, zarówno domownicy jak i zaprzyjaźnieni gości. I dlatego
Smaczna PyzaGdy Piotrek zaczynał urlop, mieliśmy całą listę rzeczy, które chcieliśmy przez ten tydzień zrobić. Zuzia też ma przerwę w przedszkolu … Czytaj dalej →
brunetkawkuchniwielkosci naczynia w jakim bedziecie ukladac ten deser. ulubione owoce, u mnie trukawki kilka biszkoptow lub ciasta biszkoptowego opakowanie custurdu - kremu angielskiego bita smietana (100ml śmietany, dwie czubate łyżeczki cukru pudru) W szklanym naczyniu ukladac warstwami biszkopty i owoce, polać custardem i bita smietana, udekorowac owocami. Gotowe! Smacznego
Codzienne GotowanieSmaczne, kolorowe ciasto - słodycz kremu z mascarpone przełamana została wiśniowym dżemem, a całość uwieńczona galaretką :) SKŁADNIKI: (na tortownicę 28 cm) Biszkopt: (rzucany) 5 jajek 2/3 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki suchego maku Masa: 250 g mascarpone 375 ml śmietanki 30% 2 śmietan-fixy 6-7 łyżek cukru pudru
Kto ugości moich gości?wiem skąd ten przepis pochodzi bo znalazłam go w starym przepiśniku. Bardzo często z tego przepisu korzystała moja babcia. Biszkopt z mocno wyczuwalnymi orzechami, niezwykle aromatyczny, i bardzo mięciutki. Idealnie skomponuje się z większością tortowych kremów czy ciast. Polecam;) Składniki: 6 jajek 6 łyżek orzechów 3 łyżki mąki łyżeczka proszku do pieczenia
Krakowskie smaki Animieszamy. (Pamiętajmy, że salaterka nie może dotykać wrzątku).Torcik:Na cieście układamy banany przekrojone wzdłuż, skrapiamy je cytryną, następnie smarujemy krem. Na krem polewamy polewę i od razu układamy truskawki. Torcik wkładamy do lodówki na około godziny.na biszkopcie układamy bananytorcik po przekrojeniu
Bon Appetit Małgorzatypiekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić tam jeszcze ciasto na jakieś 10 minut.Po tym czasie wyjąć z pieca i wystudzić.Zimny biszkopt (ja dostudziłam go w lodówce) przekroić na potrzebną ilość placków. Każdy z nich przed przełożeniem kremem nasączyć ponczem. Ja zrobiłam go ze szklanki mocnej herbaty (zaparzonej z dwóch saszetek) i kieliszka wódki.Krem orzechowy:półtorej szklanki zmielonych orzechów3/4 szklanki
Codzienna kuchnia niecodziennanadszedł ten dzień. Ciasto to pochodzi z książki Siostry Anastazji "143 przysmaki siostry Anastazji". Cóż mogę powiedzieć ciasto okazało się przepyszne. Biszkopt kakaowy jest wręcz czekoladowy i dzięki dodatkowi oleju jest wilgotny i mięciutki , pyszny. Co do kremu też jestem bardzo mile zaskoczona , połączenie budyniu z bitą śmietaną smakiem bardzo przypomina puszyste i delikatne ptasie mleczko. Połączenie ciasta biszkoptowego
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaDlaczego ciasto nazywa się "magiczne"? To bardzo proste - podczas pieczenia ciasta samoistnie tworzą się warstwy kremu budyniowego (czasami dwie o różnej barwie i gęstości - zależy to od czasu pieczenia), orzechów i biszkoptu, a skoro masa powstaje sama, to oszczędzamy mnóstwo czasu. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com
Przepisy Aleksandrywypróbowania! Biszkoptu absolutnie nie trzeba nasączać. Odpowiedniej wilgoci nadają mu orzechy oraz dżem z bananami. Składniki: Biszkopt: 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 jajka lekko kopiasta łyżka mielonych orzechów włoskich 2/3 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 2 szklanki śmietany kremówki (30%) 2 szklanki mleka 3 czubate łyżki cukru pudru budyń czekoladowy łyżka kakao(...)proszkiem do pieczenia i orzechy. Ciasto przełożyć do natłuszczonej masłem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 26-28 cm. Piec ok. 35 min w 180 stopniach. Wystudzić. Biszkopt bardzo urośnie, ale w trakcie studzenia opadnie (dodatkowo jego wysokość zmniejszy się pod ciężarem masy budyniowo-śmietanowej) – nie jest to jednak powód do niepokoju :) Dżem morelowy lekko podgrzać i rozsmarować
MyCookBook.plcukru 1 budyń waniliowy 1 łyżka mąki orkiszowej lub pszennej 200 g masła, w temperaturze pokojowej 2 łyżki kakao 2 galaretki np. truskawkowe lub wiśniowe 750 ml gorącej wody biszkopty ok. 600 owoców np. truskawki, czarna, czerwona porzeczka, maliny wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. 250 ml mleka zagotowujemy z cukrem, w pozostałym mleku dokładnie mieszamy(...)ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowy wystudzony budyń i miksujemy ja gładki krem. Do miseczki odlewamy ok. 3/4 szklanki zimnej galaretki. Na dnie foremki wyłożonej papierem do pieczeniu układamy nasączone w odlanej galaretce biszkopty. Na biszkopty wykładamy 1/2 część masy. Wykładamy drugą warstwę nasączonych w galaretce biszkopty. Do pozostałej części masy dodajemy kakao, miksujemy
Domowy Smak Jedzeniabardzo prosta w wykonaniu,smaczna a do tego elegancko się prezentuje. Zapraszam :) SKŁADNIKI Biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masa jabłkowa 2 kg jabłek 2-3 łyżki cukru 2 opakowania galaretki np.cytrynowej Krem 500 ml śmietanki 30 lub 36% 250g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru(...)przestudzenia.Ciepłą jeszcze masę jabłkową wylewamy na upieczony biszkopt,wyrównujemy i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Teraz czas na krem.Schłodzoną śmietankę wlewamy do miseczki i miksujemy na najwyższych obrotach,gdy śmietana zaczyna gęstnieć wsypujemy cukier puder,cukier waniliowy i miksujemy dalej.Następnie partiami dodajemy serek mascarpone i miksujemy do uzyskania gęstego kremu. Krem wykładamy na zupełnie wystudzone ciasto wyrównujemy
Mała w garnku mieszaDelikatny biszkopt, delikatna śmietana i kryształki galaretki. Co może być lepszego? SKŁADNIKI TORTOWNICA 25-26 cm: Biszkopt: jaja 4 szt. mąka 3/4 szkl. cukier puder 3/4 szkl. proszek do pieczenia 2 łyżeczki Poncz: woda 4 łyżki sok z cytryny 2 łyżki Krem: śmietana kremówka 30 % 1 l. cukier puder 4 łyżki esencja z wanilii lub aromat kilka kropel
Kuchnia Paulettesprostsza ich wersja, choć nie mniej smaczna :) Poprzednią wersję znajdziecie tam >klik!< Składniki: 250 g okrągłych biszkoptów , 1 mała galaretka (na 375 ml wody-Winiary takie robią, ale można użyć standardowej i dodać odpowiednio więcej twarożku, nadmiar kremu nie zmarnuje się na pewno), kilka łyżek twarogu - dowolnego, najlepszy jest tzw. wiaderkowy. Galaretkę rozpuścić(...)było masy około 300-330 ml. Ja używam do tego celu półlitrowego kubka-miarki. Wszystko razem dobrze rozmieszać - można użyć trzepaczki lub końcówki od miksera. Masę nakładać na jeden biszkopt i przykrywać drugim. Odstawić w chłodne miejsce, żeby masa dobrze się zestaliła. Udekorować dowolnie lub oblać polewą czekoladową. Do dekoracji użyłam
Codzienna kuchnia niecodzienna