Kokosek na herbatnikach 281Kokosek to taka moja wariacja znanego ciasta raffaello. Ciasto to robiłam na krakersach i na biszkopcie . Tym razem zrobiłam wersję na ciemnych herbatnikach, które ładnie komponują się z jasnym kremem. Dla przełamania słodkiego smaku dodałam konfiturę z czarnej porzeczki. składniki: 3 duże opakowania herbatników kakaowych (po 250 h) 8 łyżek konfitury porzeczkowej krem kokosowy 2,5 szklanki mleka, u mnie
Monia miesza i gotuje
Tort kawowy z bananami… 414Jutro piąta rocznica naszego ślubu, więc nie mogło się obejść bez jakiegoś deseru. Chociaż (jak już na pewno zauważyliście ;) gustuję raczej w prostszych wypiekach, tym razem
brunetkawkuchni
Tort kawowy z bananami… 571Jutro piąta rocznica naszego ślubu, więc nie mogło się obejść bez jakiegoś deseru. Chociaż (jak już na pewno zauważyliście ;) gustuję raczej w prostszych wypiekach, tym razem
brunetkawkuchni
Torcik walentynkowy z serduszkiem 174Dziś 14 luty, dlatego też mam dla Was przepis na słodką walentynkę. To obłędny biszkoptowy torcik z kremem truskawkowym i galaretkowym serduszkiem. Doskonały deser dla wszystkich zakochanych. SKŁADNIKI NA DWA TORCIKI: Biszkopt: 2 jajka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki oleju, 1/2 szklanki mąki, 1 łyżka kakao, 1/2 łyżki octu, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, Masa: 1/2 szklanki śmietany
Tradycyjna kuchnia Kasi
Rumowe Kakałko ze śmietanką 184użyć naparu z czarnej herbaty. Spód ciasta układamy w tortownicy. Nakładamy pierwszą masę. Na środkową część biszkoptu nakładamy konfiturę jagodową. Przykrywamy wierzchem biszkoptu i nakładamy ostatnią masę. Dekorujemy owocami. Możemy je również dodać do pierwszego, budyniowego kremu. Całość chłodzimy w lodówce
Karczma Honorietty
Deser z whisky 162połowę włóż na spód pucharka. Jajka utrzyj na gładką, puszystą masę z cukrem. Dodaj do niej mascarpone. Następnie masę wyłóż na biszkopty w pucharku i przykryj kolejną porcją nasączonych ciasteczek. Na samym końcu porządna łyżka kremu, świeże truskawki i pokruszony, słony karmel. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetyt
4. Bananowe zawijańce 185Biszkopty nie mogą być przesuszone, gdyż trudno je będzie zawinąć. Budyń ugotować zgodnie z przepisem, schłodzić. Roztrzepać mikserem powoli dodając serek Danio. Biszkopty obficie skropić przegotowaną wodą z odrobiną soku z cytryny. Na każdym krążku rozprowadzić krem, włożyć obranego banana i zawinąć. Przed podaniem posypać obficie cukrem pudrem
Jadło i czytadło
Tiramisu z truskawkami 211dodajemy cukier puder. Ubijamy na jasną kremową masę.Do masy z żółtek dodajemy serek mascarpone i delikatnie łączymy ze sobą składniki.Biszkopty pojedynczo zanurzamy w zielonej herbacie i układamy w pucharku do deserów.Następnie dodajemy krem mascarpone. Na wierzchu posypujemy pokrojonymi truskawkami.Przed podaniem, deser warto schłodzić w lodówce. Smacznego
kulinarnyJa
Tort kakaowy z mango 248żeby nie chodzić w międzyczasie do sklepu, jest zima, łatwo o przeziębienie. Kolejnego dnia, kiedy wytrzeźwiejemy, nasączamy ostatecznie biszkopt i wykładamy połowę masy mango na dolną część, przykrywamy i pokrywamy całość resztą kremu. Szeroki nóż zanurzamy chwilę w gorącej wodzie, wycieramy i przygładzamy powierzchnię tortu. Wrzucamy znowu do lodówki. Zagniatamy lukier plastyczny, jeśli
sama złodycz
Biszkopt – wszystko co chcieliście wiedzieć ale nie mieliście kogo zapytać 448był zawilgocony. Jeśli macie cukier w którym zaczęły się tworzyć grudki, do pieczenia biszkoptu otwórzcie kolejne opakowanie. Przygotowanie formy Biszkopt do przekładanych tortów najwygodniej piec w tortownicach z odpinaną obręczą. Jeśli Wasze ciasto ma być bazą rolady, podkładem pod krem lub inną słodką masę, np. jabłka i galaretkę, pieczcie go w kwadratowej lub prostokątnej formie. Dno formy wykładamy papierem
Karo in the Kitchen
CIASTO Z PIANKĄ CZEKOLADOWĄ BEZ PIECZENIA 230herbatniki (ja zużyłam 1,5 opakowania herbatników zbożowych z Biedronki) na 2 warstwy. okrągłe biszkopty kakao do posypania NA BUDYŃ : 1 l mleka 2 budynie waniliowe 0,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 całe jajka cukier waniliowy kostka masła 200 g KREM CZEKOLADOWY: gorzka czekolada 1 łyżka kakao 2 łyżki cukru szklanka mleka 2 śmietany śnieżki galaretka(...)czekoladowego mleka wsypujemy śnieżki i ubijamy na szybkich obrotach aż będzie gęste. Powoli wlewamy galaretkę i ciągle ubijamy. Wykładamy na herbatniki (ciasto ma być zimne) Na wierzch układamy biszkopty i posypujemy kakao. Możemy również wyłożyć warstwę herbatników (potrzeba nam jeszcze 21 sztuk) Wkładamy do lodówki, żeby dobrze się schłodziło. Smacznego
Pani na deser
Pyszny makowiec :) 273Bez makowca to już nie będą te same święta. Zatem śpieszymy z pomocą i poniżej znajdziecie przepis Basi na pyszny makowiec :) Do świąt jeszcze chwila czasu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jaffa Cakes- Ciasto pomarańczowe z musem z gorzkiej czekolady 236wszystkich tych, którzy lubią polskie delicje, lub angielskie Jaffa cakes. Biszkoptowy spód, pomarańczowy krem a wszystko wykończone musem z gorzkiej czekolady. Jest delikatne i wręcz obłędne w smaku. Nie potrzebujecie wyrafinowanych składników, ani umiejętności. Warto spróbować! Na ciasto/ deser będziecie potrzebowali Biszkopt o średnicy 22 cm (upieczony biszkopt przekroić na połowę, lub jeśli chcecie grubszy spód pozostawcie(...)nagrzanym piekarniku 170 stopni do suchego patyczka (około 35 minut.) Krem pomarańczowy 1/2 litra soku przecierowego z pomarańczy 1 budyń waniliowy 1-2 łyżki cukru opcjonalnie Blat biszkoptowy włożyć do tortownicy (tortownica powinna być wysoka, lub użyjcie większej tortownicy) Z soku pomarańczowego ugotować budyń i gorący przelać na biszkopt, wystudzić. Mus czekoladowy 225 g gorzkiej czekolady posiekanej na drobniutkie
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Ciasto czekoladowo- bananowe 2475wiecie... białek dużo w zamrażarce i trzeba je zużyć! Ps. Każdy powód jest dobry, nie...? Składniki na blaszkę 24x36cm Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 4 łyżki mąki krupczatki 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem czekoladowy: 6 żółtej 100g cukru kryształu ½ l słodkiej 30% śmietanki 5 gorzkich czekolad 4 łyżki żelatyny 3/4 szklanki mleka
Kuchnia w czekoladzie
Ciasto cytrynowo-kokosowe 214Kiedy dzień jest upalny, nachodzi ochota na coś orzeźwiającego, chłodnego. I takie jest też to ciasto! Krem nie za słodki, nie zapychający i nie mdlący, a za to bardzo rześki i przyjemnie kokosowy z kwaskową, cytrynową nutką. Przepyszny, puchaty i dobrze nasączony biszkopt wspaniale dopełnia całości. POLECAM! Składniki: BISZKOPT: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki maki ziemniaczanej(...)sztywno, dodawać małymi porcjami cukier miksować, następnie żółtka, miksować. Na koniec wsypać przesiane obie mąki i lekko wymieszać z całością łyżką. Piec około 30 minut w 170 st. KREM: 200 g wiórków kokosowych 1 duży (400ml) jogurt grecki 0,5 litra śmietany kremówki 30 % 2 galaretki cytrynowe 6 łyżek cukru pudru PONCZ: 1/2 szklanki wrzątku
Cakes By Kejt