biszkopt z kremem - 5438 przepisów (strona:156/363)

Ciasto śmietankowo - truskawkowe 197

budyń, ucierając/miksując po każdym dodaniu, do połączenia. Powinien powstać puszysty i gładki krem. UWAGA: Podczas dodawania budyniu nie miksować zbyt energicznie, gdyż krem może się zwarzyć. Złożenie ciasta:   Z wystudzonego biszkoptu zdjąć skórkę ( można w tym momencie lekko go nasączyć, np. 3 łyżkami soku z cytryny wymieszanymi z 3 łyżkami wody, nasączenie jednak nie jest niezbędne(...)biszkopt wyłożyć równomiernie frużelinę truskawkową ( wyłożyłam prawie całą, zostawiłam 2 łyżki ). Na to wyłożyć krem budyniowy, wyrównać. Wstawić do lodówki do lekkiego stężenia kremu. Dodatkowe 500 g truskawek pokroić w plasterki. Ułożyć je na schłodzonym kremie budyniowym w taki sposób, aby lekko na siebie zachodziły.  Śmietanę kremówkę ubić na sztywno razem z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać "śmietan

Opowieści z piekarnika
Barbórkowe 187

pieczenia, wsypać do masy jajecznej i delikatnie wmieszać. Przelać do formy o wymiarach 24 x 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 min w temperaturze 180 st. Krem kakaowy: 1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem. Pozostałą szklankę mleka, wymieszać dokładnie z żółtkami, jajkiem, przesianymi mąkami i kakao. Wlać do gotującego się mleka i gotować (cały czas mieszając(...)kieliszku alkoholu. Jeśli wolicie słodsze masy, można dosłodzić cukrem pudrem.    Galaretki: Każde z opakowań galaretki przygotowujemy w 1,5 szklanki wody.  Przełożenie: Na biszkopt nakładamy parę łyżek kremu kakaowego. Wlewamy jedną z przygotowanych galaretek (lekko tężejącą). Odstawiamy do lodówki do czasu stężenia galaretki. Na stężałą galaretkę nakładamy połowę pozostałego kremu, wlewamy drugą galaretkę i ponownie wkładamy

My sweet a life
CIASTO CYTRYNOWE Z KREMEM BUDYNIOWYM I PIANKĄ 1263

Delikatny budyniowy krem … orzeźwiająca pianka … i mięciutki biszkopt sprawiają , że już po pierwszym kęsie przenosimy się na chwilę do raju , wspominając przy tym gorące lato i słoneczne plaże.Ciasto nie tylko pięknie wygląda , ale i smakuje rewelacyjnie!Cytrynowy smak absolutnie nie jest dominujący – wręcz przeciwnie : delikatnie orzeźwia!Ciasto robi furorę i na każdych rodzinnych imprezach gości moim

Ostra na Słodko
Ciasto za grosik z masą z budyniu i galaretki 141

jasnym biszkopcie - najłatwiejszym, bez oddzielania żółtek od białek. Masa z budyniu i galaretki to po prostu ugotowany na gęsto budyń w proszku z dodatkiem galaretki truskawkowej - sprawdzi się też brzoskwiniowa, pomarańczowa albo malinowa. Oprócz tego, że ciasto jest tanie, to zawiera również bardzo mało tłuszczu (w porównaniu z innymi wypiekami na biszkopcie, które zazwyczaj zawierają kremy z dużą ilością masła(...)masą z budyniu i galaretki, składniki: na kwadratową blaszkę o wymiarach 24x24 cm lub tortownicę o średnicy 25 cm: do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml: na biszkopt: 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 100 g mąki pszennej, czubata łyżeczka proszku do pieczenia ok. 1/2 szklanki wody plus kilka łyżeczek soku z cytryny do nasączenia biszkoptu na masę z budyniu

Lekcje w kuchni
Pyszny deser Tiramisu 519

Poncz kawowy: 250 ml espresso 60 ml amaretto (albo innego alkoholu) 90 g cukru Przygotowanie: Poncz do biszkoptów: biszkopty należy namoczyć we wcześniej zagotowanej z cukrem kawie z alkoholem. Trzeba uważać, żeby za bardzo nie nasiąkły i nie zaczęły się rozpadać. Krem: Cukier wraz z wodą należy zagotować do momentu, aż utworzy się syrop. Ostudzić go. Do ubitych na jasną(...)połączyć jajka z serkiem mascarpone. Chodzi o to, aby masa nie straciła za dużo powietrza i była lekka. Układanie: na spód naczynia (najlepiej przezroczystego) kładziemy warstwę namoczonych biszkoptów. Na to nakładamy warstwę kremu. Powtarzamy układanie, aż do wyłożenia wszystkich składników. Ostatnią warstwą powinien być krem, który następnie posypujemy kakao, wiórkami kokosowymi lub czekoladowymi. Cały deser wkładamy do lodówki, aby się

Gotuję Testuję
Jabłecznik łaciaty z czekoladą, polewą i masą krówkową 314

Dzisiaj na osłodę proponuję jabłecznik łaciaty z czekoladą, polewą i masą krówkową. Chciałam trochę „podkręcić” :) jabłecznik, stąd tyle pysznych dodatków. Ciasto ciekawie wygląda, jest smaczne, aromatyczne

Mała Cukierenka
Tort kokosowo - kajmakowy 215

śmietanki kremówki 3 czubate łyżki masy kajmakowej opakowanie żelatyny (10 gram) w listkach na 500 ml płynu dodatkowo: czekoladki, orzeszki w czekoladzie i inne słodycze do ozdoby Przygotowanie biszkoptu: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.  Mąki i proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy  na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodajemy(...)kokosowe podgrzewamy delikatnie i rozpuszczamy w nim namoczone wcześniej płatki żelatyny(zgodnie z przepisem na opakowaniu). Studzimy, pozostawiamy do lekkiego stężenia i łączymy z ubitą śmietanką. Takim kremem od razu przekładamy biszkopt oraz smarujemy wierzch i boki.  Blaty biszkoptu nasączamy herbatą earl grey i smarujemy masą i tak trzy razy. Tort ozdabiamy wedle upodobania, u mnie były to wszelkiego

Życie zaczyna się w kuchni
Ciasto z bananami i czekoladą „Bananotte” 1017

  Dzisiaj prawdziwa rozpusta :). Pyszne, czekoladowe ciasto z bananami. Słodkie, bardzo czekoladowe i na jednym kawałku nie można poprzestać. Wygląda apetycznie i uświetni niejedno przyjęcie. Przed

Mała Cukierenka
Ciasto z rabarbarem i galaretką na biszkopcie 308

  Zapraszam na moją nową wariację na temat rabarbaru. Kakaowe ciasto biszkoptowe z masą rabarbarową zagęszczoną budyniem i truskawkową galaretką. Ciasto lekko kwaskowate, nie za słodkie

Mała Cukierenka
Czekoladowy tort z masłem orzechowym i bananami 295

moje dotychczasowe zmagania z wypiekami. Tort jest bardzo prosty w wykonaniu. Składniki (na tortownicę o średnicy 16-18 cm): Kakaowy biszkopt: 2 jajka 1/2 szklanki cukru pudru 50 gram mąki pszennej 20 gram kakao szczypta soli Krem  z masłem orzechowym: 250 gram mascarpone 125 gram masła orzechowego 4- 5 łyżek cukru pudru (lub więcej jeśli lubicie słodsze desery) Dodatkowo(...)minuty. Jeśli używam jednej tortownicy biszkopt piekę przez 40 minut, następnie studzę i kroję na dwa blaty. Wykonanie Krótko miksuję wszystkie składniki kremu. Banana kroję w kostkę i skrapiam sokiem z cytryny. Jeden z blatów biszkoptu układam na talerzu i skrapiam kawą wymieszaną z whisky. Następnie ten sam blat smaruję dżemem porzeczkowym i układam pokrojone banany. Nakładam połowę kremu

Mango Papaja
Tort Storczyk 290

razem torcik z motywem storczyka. Biszkopt orzechowy z orzechowym kremem. Kwiaty cukrowe a ziemia to nic innego jak pokruszone ciasta Oreo. Tort zrobiony z okazji 77 urodzin mojej babci. Zarówno babcia jak i goście byli nim zachwyceni ;) Składniki: 300 ml orzechów 220 g mąki pszennej  300 g cukru  3 łyżeczki kawy  6 jajek 50 ml wody(...)ubijamy na sztywno białka. Gdy białka będą sztywne dodajemy je do masy żółtkowej i mieszamy do połączenia się składników. Gotową masę przekładamy do blaszki (22cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut bądź do tzw suchego patyczka.  Masa orzechowa składniki: 300 gram orzechów, zmielonych  szklanka mleka 1/2 szklanki cukru

Krakowskie smaki Ani
deser serowo-kokosowy z jagodami 171

mleko zachować) i wystudzić. Ser, serki i kokos zmiksować. Sześć biszkoptów przekroić n połowę, nasączać w wystudzonym mleku i układać po dwie połówki na dnie pucharków. Na biszkopty nałożyć po dużej łyżce kremu serowego a na niego konfiturę. Tak samo zrobić kolejne warstwy. Do każdego deseru wbić po jednym biszkopcie, schłodzić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Świąteczny Makowiec Śnieżny 948

Święta się zbliżają, więc w Małej Cukierence koleje bogate, aromatyczne ciasto – świąteczny makowiec śnieżny. Jest z nim trochę zachodu, ale jest pyszny i wygląda wspaniale z

Mała Cukierenka
TORT PIERNIKOWY 345

jest to, że pracę można rozłożyć w czasie. Ponieważ przed złożeniem tortu blaty są dość mocno nasączane, biszkopt można upiec dzień lub nawet dwa dni wcześniej. Poradzą z nim sobie osoby, które na co dzień nie pieką ciast i tortów.  Krem robimy ze śmietany 30%, którą ubijamy z niewielką ilością cukru pudru i śmietan-fixem. Pamiętajcie, aby śmietanka była(...)wykładamy połowę powideł śliwkowych i 1/3 bitej śmietany.  Kładziemy drugi biszkopt, nasączamy 1/3 ponczu, wykładamy pozostałe powidła i 1/3 bitej śmietany. Przykrywamy trzecim krążkiem biszkoptu i ponownie nasączamy. Wierzch i boki smarujemy pozostałym kremem. Dekorujemy gałązkami rozmarynu, gwiazdkami anyżu i owocami żurawiny. Do czasu podania przechowujemy w lodówce

cool and minty
TORT KOMUNIJNY 238

Kolejny tort komunijny , ten w odróżnieniu od poprzedniego tortu  przygotowany na kremie z bezy szwajcarskie. Tort o smaku waniliowym przełamany dżemem malinowym SKŁADNIKI:  (tortownica 22cm) Biszkopt 8 jajek szklanka cukru szklanka mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej Bita śmietana litr śmietany 36% 4 łyżeczki żelatyny Duży cukier waniliowy 2- 3 łyżki cukru pudru Słoiczek dżemu malinowego Krem maślany(...)wymieszać  i cały czas miksując powoli wlewać do śmietany miksować jeszcze przez chwilę,  aby składniki się połączyły. Przełożenie: 1 .Pierwszy blat biszkoptu umieścić w rancie cukierniczym, na biszkopt wyłożyć trzy łyżki śmietany równo rozsmarować, przykryć kolejnym.  2. Do rękawa cukierniczego włożyć trzy łyżki śmietany, wycisnąć ją po bokach blatu taka aby środek pozostał pusty, na który nałożyć

RAROSSA