biszkopt z kremem - 5438 przepisów (strona:161/363)

Świąteczny tort 234

Witajcie po krótkiej świątecznej przerwie ;) Mam nadzieję, że się za bardzo nie przejedliście ale za to mocno wypoczęliście i macie siłę i ochotę na kolejną dawkę

Krakowskie smaki Ani
Rolada z serduszkami 432

kiedy zrobiłam pierwszą słodką roladę ze wzorkiem (można zobaczyć ją tutaj ) jestem absolutnie zakochana w tym pomyśle. To taka szybsza (ale równie efektowna!) alternatywa dla tortu. Puszysty biszkopt, pyszne nadzienie z kremu śmietankowego i truskawki - te składniki zostały stworzone, żeby występować razem ;) Dzisiejsza propozycja świetnie sprawdzi się na Walentynki, choć ja moją przygotowywałam z myślą o urodzinach mojej Babci

Ciastkozercy
Babeczkowy bukiet na Dzień Kobiet 176

słońce. Korzystając z wiosennego nastroju i dobrego światła do zdjęć postanowiłam upiec coś specjalnie z okazji Dnia Kobiet.Drogie Panie, z okazji Waszego święta życzę Wam zawsze puszystych biszkoptów, idealnie wyrośniętych babeczek, kremu, który nigdy nie zjeżdża z tortu i  wielu ciekawych kulinarnych inspiracji :)Nasza dzisiejsza propozycja to waniliowe babeczki z wiśniami i białą czekoladą z dodatkiem kremu budyniowego. Składniki

Ciastkozercy
CIASTO KANTYCZKA 260

kuchni zawsze stosuję jajka z wolnego chowu, co moim zdaniem przekłada się na smak i wartości zdrowotne potraw. Dobre jajka są szczególnie ważne do wypieków. Dzięki nim biszkopty rosną wysokie, a kremy są delikatne i pyszne. Radzę wybierać jajka z rozwagą i świadomie. Kantyczkę upiekłam na jajkach firmy Farmio , z których jestem bardzo zadowolona. Smakują dobrze i mają żółciutkie żółtka

Przepisy Aleksandry
ORKISZOWA ROLADA BISZKOPTOWA Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI 286

rolady jabłkowej , która jest równie smaczna i delikatna jak mgiełka. Polecam obydwie, idealne na letnie, ciepłe dni do kawki ale nie tylko... Ciasto bardzo dietetyczne, bez żadnych kremów, tylko owoce i biszkopt. Dodatkowo bardzo szybkie przygotowanie i rewelacyjny smak- ciasto baaardzo godne polecenia. :-) Składniki na biszkopt: - 5 jajek (wielkość "M"), osobno białka i żółtka - 150g ksylitolu (lub cukru) - 120g mąki

Smaczne Zdrowe
Tort chałwowy z czekowiśnią 183

krem wyjdzie za słodki i mdły dlatego też postanowiłam do kremu dodać czekowiśnię z dodatkiem rumu. Gwarantuję, że całość komponowała się wybornie. Przepis na krem zaczerpnięty ze strony Moje Wypieki z delikatnymi zmianami.  Składniki biszkopt: 8 jajek 325 ml mąki pszennej  325 ml cukru  100 ml mąki ziemniaczanej  Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić

Krakowskie smaki Ani
Torcik Rafaello 303

mąki (w tym łyżka mąki ziemniaczanej)pół łyżeczki proszku do pieczeniaKrem kokosowy:puszka mleka kokosowego100 g wiórków kokosowych3 łyżki cukru pudru+ płatki migdałów      Zaczynamy od przygotowania biszkoptu - białka ubijamy na sztywną pianę, po czym dodajemy po łyżce cukru pudru, cały czas miksując. Gdy masa dobrze się połączy wlewamy jajka i dosypujemy porcjami mąkę zmieszaną z proszkiem(...)masa zgęstnieje jeszcze dzięki wiórkom kokosowym, które dodajemy na końcu. Warto jednak poeksperymentować z konsystencją, być może druga wersja będzie jeszcze smaczniejsza.     Biszkopt kroimy na 2 lub 3 blaty, które przekładamy kremem kokosowym i posypujemy płatkami migdałów. Wierzch tortu oraz boki również smarujemy masą, a na samej górze wysypujemy ostatnią porcję orzechów. Schładzamy dobrze w lodówce

sama złodycz
Sernik Tiramisu na zimno 768

temperaturze pokojowej) 4 duże żółtka 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mocnej kawy 3 łyżki żelatyny 1/2 szklanki gorącej wody Krem śmietanowy: 250 ml śmietanki kremówki 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 2 opakowania podłużnych biszkoptów 1 szklanka mocnej kawy (wystudzonej) 3-4 łyżki likieru Amaretto 2 łyżki kakao Przygotować formę o średnicy 26 cm. Wyłożyć(...)tortownicy, na kształt koła (od największego, do najmniejszego) (fot.1) . Wylać masę serową, wyrównać  (fot.2)  i włożyć całość do lodówki, aż lekko stężeje. Na tężejącym kremie ułożyć drugą warstwę nasączonych kawą biszkoptów  (fot.3) .  Kremówkę i mascarpone przełożyć do miski i miksować razem, aż uzyskamy gęstą masę. Na koniec dodać przesiany cukier puder. Masę śmietanową wyłożyć na drugą

Świat Ciasta
Tort czekoladowy z bananami 282

Czekoladowo, czekoladowo! Przepis na tort dla prawdziwych czekoladoholików:). Ciemny biszkopt nasączony likierem bananowym z gęstym kremem czekoladowym i polewą. W środku aromatyczne banany, które dodają lekkości i soczystości. Pycha… Biszkopt i kakaową śmietanę radzę przygotować dzień wcześniej. Dżem można użyć o wyraźniejszym smaku, np. pomarańczowym lub pikantnym. Bardzo polecam…(zmodyfikowany przepis z gazetki „Gotuj krok po kroku”).  Porcelana(...)nagrzanego piernika. Piec w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg (180oC na funkcji góra-dół) przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piernika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 5. Biszkopt wyjąć z tortownicy i wyrównać nożem jego wierzch. Włożyć go z powrotem do tortownicy, zamknąć obręcz i nasączyć go likierem. Następnie posmarować dżemem.Masa z bananami:6. Żelatynę przesypać do rondelka

Mała Cukierenka
Szybki biszkopt z owocami 233

blaty póki gorący (to ważne). Następnie blaty biszkoptowe przekłada się…. kwaśną śmietaną, i już:) żadnego ubijania, żadnego ucierania czy gotowania budyniu. Śmietana pod wpływem temperatury z biszkoptu zamienia się w pyszny krem. Na wierzch ciasta wystarczy wyłożyć owoce: brzoskwinie, a w sezonie – truskawki, które przykrywamy galaretką. Prawda, że proste? I pyszne, spróbujcie:) Biszkopt: 4 jajka 1 szkl. drobnego

Smaki Na Talerzu
Biszkoptowa Zebra z kremem toffi i czekoladowym. 190

Zapraszam na  Biszkoptową zebrę z kremem toffi i czekoladowym a do przełamania słodyczy pyszny dżemik malinowy :)                      Składniki na biszkopt :                           5 jajek(...)Tortownicę wysmarować margaryną. Wlewać na przemian małą chochelką lub łyżką ciasto , raz kakaowe raz białe. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka . Zimny biszkopt przeciąć na pół . Posmarować połową dżemu malinowego. Krem toffi ubijamy w szklance mlek , czekoladowy również w szklance mleka. Na dżem wykładamy krem toffi i przykrywamy drugim ciastem. Wierzch smarujemy resztą dżemu i kremem czekoladowy

Sama słodycz i szczypta chili
Tort Chałwowy 173

masy. Miksuję aż uzyskam gładki krem. Chałwę rozkruszam i dopiero dodaję do kremu. Zostawiam jej odrobinę na posypkę. Dodaję przestudzoną żelatynę i wszytko dokładnie miksuję. Biszkopt przekrawam na pół i smaruję go kremem (1/2 masy). Nakładam na niego drugą część i resztę kremu. Siekam orzechy, dodaję do nich wiórki kokosowe i resztę chałwy. Tak przygotowaną posypką dekoruję wierzch i boki

Kuchnia co dnia
Ciasto bezglutenowe z truskawkami i kremem kokosowym 204

samym agarem. Mam nadzieję, że przepisy truskawkowe jeszcze wam się nie znudziły, bo u mnie to chyba jeszcze nie koniec… Ciasto bezglutenowe z truskawkami i kremem kokosowym bez cukru tortownica 23 cm Biszkopt kokosowy: 4 jajka 4 łyżki erytrytolu 40 g mąki kokosowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Warstwa truskawkowa: 600 g świeżych truskawek schłodzonych w lodówce(...)lodówce (powinna być lekko tężejąca). Mus truskawkowy wylać na upieczony biszkopt (najlepiej nie zdejmować papieru do pieczenia) i schłodzić przez kilka minut w lodówce. Z mleczka kokosowego oddzielić wyłącznie stałą część i ubić z dodatkiem erytrytolu. Ciasto wyłożyć z lodówki, usunąć papier do pieczenia i rozsmarować kokosowy krem. Na wierzchu ułożyć truskawki. Ciasto przechowywać w lodówce. Artykuł Ciasto bezglutenowe

Fitkot
Deser truskawkowo - lodowe tiramisu 185

porcje: 200 ml śmietanki 30 % 250 g serka mascarpone lody u mnie tiramisu, mogą być śmietankowe lub inne  3 okrągłe biszkopty napar kawy lub herbaty (wersja dla dzieci) kakao  truskawki miód do posłodzenia kremu (niekoniecznie) 1. W misie miksera ubijamy śmietanę 30%, jak się ubije dodajemy serek mascarpone i miód, jeśli chcemy troszkę posłodzić (ja dałam 1 łyżeczkę(...)miksujemy na niskich obrotach do połączenia się składników. 2. Biszkopty nasączamy posłodzoną kawą lub herbatą i układamy na spodzie pucharka, posypujemy kakao, następnie dajemy część kremu ze śmietany i mascarpone, na niego po 3 gałki lodów. Kolejne idą pokrojone truskawki, pozostała część kremu, który posypujemy kakao. 3. Wierzch dekorujemy truskawkami i listkami bazylii lub mięty. Smacznego

kruche babeczki
Ciasto Wiśniowiec / Cherry Buttercream Layer Cake 172

dość proste w przygotowaniu. Podczas przygotowań kremu wiśniowego należy tylko pamiętać, by budyń i masło były w tej samej, pokojowej temperaturze. Całość ucieramy stopniowo. Taki piękny, różowy, naturalny krem wiśniowy sprawdza się w wielu deserach. Nie musicie dodawać do niego cukru, jeśli Wasz kompot lub sok wiśniowy był dostatecznie słodki. Jeśli chcecie, kakaowy biszkopt możecie upiec dzień wcześniej - to przepis(...)opakowaniu (ja zawsze używam trochę mniej wody, niż zalecane na opakowaniu). Biszkopt nasączyć herbatą (można ściąć delikatnie wierzch). Nałożyć wiśnie. Wylać tężejącą  galaretkę. Chłodzić w lodówce kilka godzin do całkowitego stężenia (moźna włożyć do zamrażarki na 10 - 15 minut, by przyspieszyć proces tężenia).  Przygotować krem wiśniowy: masło utrzeć z cukrem, a następnie stopniowo dodawać budyń ugotowany

Lekcje w kuchni