jedzenie, które znika z apetytem z talerza. Składniki na formę 19x28cm: 120g podłużnych biszkoptów 200g ciemnych herbatników 2 budynie śmietankowe 750ml mleka 2% 3 łyżki cukru kryształu 200g masła 150g kokosu 250g kajmaku 2 batony np snikers Sposób przygotowania Krem kokosowy: Na suchej patelni prażymy kokos. Ok 650ml mleka wraz z cukrem stawiamy na średnim ogniu(...)kremu od razu dodajemy ok 100g przyrumienionego kokosu. Batony drobno siekamy i łączymy z masą kajmakową. Przełożenie: Spód formy wykładamy np. folią spożywczą, a następnie warstwą podłużnych biszkoptów. Wykładamy ok ½ ciepłego kremu kokosowego, pokrywamy warstwą herbatników (dodatkowo kilka dokładnie mielimy i uzupełniamy proszkiem pozostałe szczeliny), nakładamy kajmak z batonami, drugą warstwę herbatników, pozostały krem i resztę prażonego kokosu. Ciasto chłodzimy
Kuchnia w czekoladzieskładników. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto będzie już chłodne przekrawamy go na dwie części. Krem karpatkowy: 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru kostka masła Wykonanie: Odlewamy pół szklanki mleka i rozpuszczamy w niej mąki. Resztę mleka(...)galaretki (ja użyłam malinowej) 3- 4 banany Wykonanie ciasta: Biszkopt przekrawamy na dwie części. Dolną część ciasta smarujemy dżemem, na to wykładamy banany i krem. W drugiej części biszkoptu wykrawamy dziurki kieliszkiem. Blat układamy na cieście. W dziurki wkładamy kawałki bananów i zalewamy tężejącą galaretką, dziurki z bananem i galaretką przykrywamy wyciętymi biszkopcikami. Całość ciasta wylewamy tężejącą galaretką
Krakowskie smaki Ani30min. 5. Odstawiamy do wystygnięcia. 6. Ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy cukier puder i serek mascarpone. 7. Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej. Zimną czekoladę dodać do kremu i delikatnie wymieszać. 8. Biszkopt należy podzielić na trzy blaty i przyłożyć kremem z czereśniami
Coś z niczego30min. 5. Odstawiamy do wystygnięcia. 6. Ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy cukier puder i serek mascarpone. 7. Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej. Zimną czekoladę dodać do kremu i delikatnie wymieszać. 8. Biszkopt należy podzielić na trzy blaty i przyłożyć kremem z czereśniami
Coś z niczegoWarstwy biszkoptu przełożonego owocami skąpanymi w sherry (w wersji dla dzieci zamieniamy na sok owocowy) , kremem angielskim (tzw. custard) i bitą śmietaną. Pyszności! Od razu zaznaczę, że poniższy przepis pozwala na wykonanie trzech warstw, jeśli jednak, tak jak ja nie macie odpowiednio dużego szklanego naczynia, nie ma się czym przejmować - można zrobić dodatkowe mini wersje w szklanych pucharkach. Spróbujcie koniecznie(...)śmietanę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Wstawić do lodówki. Teraz najfajniejszy moment - ułożenie warstw w szklanym naczyniu: Na dnie naczynia ułożyć kawałki biszkoptu, następnie wyłożyć 1/3 owoców. Owoce pokryć 1/3 kremu custard, na krem wyłożyć 1/3 śmietanki kremówki, powtórzyć czynność 2 razy. Wstawić do lodówki na min. 8 godzin. Wierzch udekorować bitą śmietaną i świeżymi owocami. Źródło
Domowa Cookierenka AgiCiasto, które ma w sobie wszystko co najlepsze. Cienka warstwa biszkoptu, masa owocowa, na niej krem z mascarpone i śmietanki, a całość wieńczy galaretka z kawałkami brzoskwiń. Prawdziwa rozkosz smaku. To ciasto z tych, które na długo zapadają w pamięć. Męża dalej nie ma, a ja się relaksuję w kuchni ;) Tym razem wybył za granicę, przynajmniej o samochód nie muszę(...)ognia, zmiksować do gładkości. Do gorących brzoskwiń dodać galaretkę w proszku i dokładnie wymieszać, aż się rozpuści. Schłodzić. Tężejącą masę wylać na przygotowany wcześniej biszkopt. Schładzać w lodówce do całkowitego stężenia warstwy owocowej. Krem: 150 g serka mascarpone 250 ml śmietany 36% 1 zagęszczacz do śmietany (opcjonalnie) Śmietanę ubić na sztywno, dodać mascarpone, połączyć. Wyłożyć na stężałą masę brzoskwiniową, schłodzić
Domowa cukiernia Ewyhansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Składniki (forma 25x38cm): Biszkopt: 4 jajka ( osobno białka i żółtka) szczypta soli ½ szklanki drobnego cukru ⅓ mąki pszennej ⅓ szklanki ciemnego kakao Krem: puszka masy kajmakowej 400g 200g masła 4 łyżki ajerkoniaku lub 2 łyżki mocnej kawy ( zrobionej z 1 łyżeczki kawy sypanej(...)pudrem ubijamy na sztywno, następnie do przestudzonej żelatyny dodajemy 2-3 łyżki ubitej śmietany mieszamy i dodajemy do pozostałej ubitej śmietany, mieszamy Wykonanie: zimny biszkopt nasączamy ponczem i smarujemy dżemem, następnie wykładamy krem kajmakowy, na którym rozsmarowujemy bitą śmietanę na koniec na wierzch ścieramy gorzką czekoladę. Źródło: http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/kostka_alpejska/przepis.html
Słodkie zapomnienieminut. Upieczone ciasto wyłóż na lekko wilgotną ściereczkę papierem do góry, oderwij delikatnie papier do pieczenia, i zwijaj biszkopt od razu w rulon (razem ze ściereczką), wzdłuż dłuższego brzegu. Pozostaw do ostudzenia. Przygotowanie kremu : W rondlu zagotuj mleko z rozciętą wzdłuż laską wanilii i wyskrobanymi z niej ziarenkami. Po zagotowaniu zdejmij z ognia, po czym wyjmij laskę wanilii(...)zagotuj śmietankę. Wlej ją na czekoladę., dobrze wymieszaj i dodaj malinowy sos. Biszkopt delikatnie rozwiń, nasącz syropem przy pomocy łyżki, a następnie wyłóż na niego krem waniliowy (crème pâtissière), dodaj 125g malin. Delikatnie zroluj biszkopt. Polej roladę przygotowaną polewą malinowo- czekoladową i odstaw do schłodzenia. Udekoruj pozostałymi malinami. Ja dodałam również do dekoracji małe listki werbeny. Ten przepis
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskamąkę i olej - ponownie delikatnie mieszamy. Dno tortownicy (26cm) wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40 minut. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystygnięcia. Przygotowujemy krem. Wiórki mielimy w blenderze. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, pozostawiamy do wystygnięcia. Ubijamy śmietankę kremówkę. Z mleka kokosowego odlewamy płyn, a śmietankę dodajemy do ubijanej kremówki. Ubijając(...)tylko składniki się połączą urządzenie wyłączamy, wsypujemy zmielone wiórki kokosowe i mieszamy łyżką lub szpatułką. Wystudzony biszkopt przekrajamy na 3 blaty. Pierwszy blat – nasączamy wodą kokosową (najwygodniej przy użyciu pędzelka) i smarujemy cienką warstwą dżemu porzeczkowego. Na dżem nakładamy warstwę kremu. Kładziemy drugi blat – nasączamy wodą kokosową – nakładamy warstwę kremu. Kładziemy trzeci blat, również go nasączamy wodą kokosową ( trochę mniej
mojewypiekiinietylkowstawiłam do gorącego piekarnika na około 40 minut. Piekłam do tzw. „suchego patyczka” Biszkopt pięknie wyrósł i pięknie się upiekł Po wystudzeniu przekroiłam biszkopt na trzy krążki. Zrobiłam krem Do misy miksera przełożyłam serek mascarpone, wlałam śmietankę i wsypałam oba cukry. Miksowałam końcówką miksera do ubijania piany. Najpierw na małych obrotach, mitem zwiększyłam. Trzeba uważać, żeby nie „przebić(...)śmietanki. Masa ma być delikatna i puszysta. Na paterze ułożyłam jeden krążek biszkoptu. Delikatnie go naponczowałam. Nie może być zbyt mokry. Wymieszałam oba dżemy. Na naponczowanym krążku rozsmarowałam połowę dżemu i wyłożyłam 1/3 części kremu. Wygładziłam, przykryłam drugim krążkiem, naponczowałam go i pokryłam pozostałym dżemem. Rozsmarowałam drugą część kremu, pokrywając również boki tortu. Na koniec trzeci krążek, dżem, poncz
Kuchnia u KrysiSłodko! Biszkoptowa, czekoladowa rolada z kremem kajmakowym! Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na słodkie i czekoladowe ciasto. Rolada czekoladowa z dodatkiem nutelli, z kremem kajmakowym SKŁADNIKI NA BISZKOPT CZEKOLADOWY Z NUTELLĄ: - 3 jajka wiejskie - 80 g cukru - 3 łyżki nutelli - 75 g mąki tortowej - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier zmielony wcześniej(...)wyłóż blaszkę. Pieczemy 15-18 minut w temp 160 stopni C. Na 10 minut przed końcem uruchomiłam termoobieg! Gorący biszkopt wyjęty z pieca (zdejmujemy papier do pieczenia!), ułóż na ściereczce i od razu zroluj. Odstaw, aż do całkowitego wystudzenia. Krem kajmakowy: -1/3 margaryny - 1/2 puszki kajmaku - 2 łyżki serka mascarpone Margarynę ucieramy mikserem, minimum 10 minut, powinna zrobić się
SMYKWKUCHNIPuszysty biszkopt, mocno nasączony ponczem z likierem kokosowym Canari , delikatny kokosowy krem i pianka z białej czekolady o wyrazistym smaku, nie jest trudne do wykonania, ciasto jak marzenie idealne dla osób poszukujących mocno kokosowych smaków. Gwarantuję że na jednym kawałku się nie skończy. Składniki: Ciasto: 5 jaj 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki budyniu śmietankowego 3/4 szklanki cukru Masa kokosowa
Wanilia i Kardamoncukru waniliowego 25 dag margaryny Galaretka 2 galaretki np. wiśniowe 1/2 litra wody Napar kawowy: 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1 łyżka cukru 1 szklanka wody Dodatkowo: okrągłe biszkopty WYKONANIE Jasne ciasto: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier. Następnie delikatnie mieszając, dodajemy mąkę,ocet, olej, proszek. Ciasto ciemne: Żółtka razem z całymi jajkami ucieramy z cukrem(...)potem łączymy z galaretką. odstawiamy do wystudzenia. Napar Z podanych składników robimy napar i studzimy. Przekładamy ciasto: Pierwszy blat możemy nasączyć naparem z herbaty, nakładamy połowę kremu. Następnie kładziemy okrągłe biszkopty nasączone w naparze w z kawy. Wlewamy tężejącą galaretkę. Odstawiamy do ostudzenia, a następbie kłądziemy pozostały krem . Przykrywamy drugą częścia ciasta. Można udekorować polewą, u mnie bez polewy
W kuchennym oknie Ewytort to istny raj na ziemi. Orzechowy biszkopt, masa jabłkowa i krem z bitej śmietany pasują do siebie idealnie. Tort jest wilgotny nawet bez ponczowania biszkoptów. Jak wiadomo do wypieków nie zawsze potrzebujemy tylko formy ale w przypadku tego tortu potrzebna była również patelnia. Miałam okazję przetestować patelnię Fissler SensoRed i powiem wam, że jest rewelacyjna. Patelnia
Ala piecze i gotujeinnym przypadku masa się zważy). Przygotuj naczynie, w którym umieścisz deser. Biszkopty maczaj w kawie i alkoholu, układaj następnie na dnie naczynia. Na nie wyłóż krem. Powtórz czynności. Układam biszkopty również na wierzchu - ty nie musisz tego robić. :) Posyp całość na koniec kakao (przesiej je przez sitko). Wstaw do lodówki, najlepiej na noc. :) Smacznego
Garniec Magalie