ulepszać według własnego gustu. To co mi nasunęło się, kiedy zrobiłam go po raz pierwszy – maliny warto wykorzystać nie tylko do dekoracji, ale także do przełożenia biszkoptów. Świetnie pasowałyby do słodko-kawowego smaku. Ja zapisuję sobie na następny raz, a Wy możecie skorzystać z tej rady już teraz ;) Do przygotowania tortu wykorzystałam niedużą foremkę o średnicy 18 cm. Składniki
Ciastkozercypyszny. Krem przygotowałam najprostszy z możliwych, lekko słodki, bardzo delikatny miks kremówki z serkiem. Tuż przed wyłożeniem na biszkopt przypomniałam sobie o żurawinie w słoiczku - doszłam do wniosku, że ożywi całość. Dodatkowo ciasto nasączyłam sporą ilością kawy zmieszanej z likierem kawowym - i muszę powiedzieć, że całość wyszła naprawdę smakowita. Wilgotna, ale nie ciężka. Smak kawy jest dość wyraźny, krem nadaje(...)miałam czasu na wymyślne dekoracje, na użytek domowy taka z kawowych ziarenek sprawdziła się idealnie. Polecam serdecznie - w wersji mini lub maksi, do wyboru.Torcik kawowy z żurawinąSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)biszkopt:3 jajka120 g cukru70 g mąki pszennej20 g mąki ziemniaczanej15 g ciemnego kakao1 łyżeczka kawy sypanejnasączenie:50 ml mocnej kawy25 ml likieru kawowegokrem:250 ml śmietany
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTiramisu – po włosku ” PODERWIJ MNIE „Myślę , że każdego uda się poderwać tym sposobem.Deser smakuje obłędnie!Delikatny krem przełożony biszkoptami wręcz rozpływa się w ustach.Wielbiciele kawowych deserów będą zachwyceni!Ci, którzy za kawą nie przepadają – myślę, że w pucharku nie zostawią ani kęsa!Polecam!SKŁADNIKI:( 2 porcje )* żółtko – 3 szt* cukier – 3 łyżki* mascarpone
Ostra na SłodkoWarstwowe ciasto na klasycznym biszkopcie nasączone ponczem cytrynowym, masa z winnych jabłek i galaretki, przełamana maślanym kremem kajmakowo-kawowym z orzechami włoskimi duet doskonały i bardzo smaczny. Na stałe zagości w moim repertuarze warstwowych ciast. Polecam! Składniki: Biszkopt: 7 jaj 1 niepełna szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej Kilka kropel aromatu cytrynowego do ciast(...)uznania 2 galaretki agrestowe 1 łyżka cytryny do skropienia Warstwa kajmakowo-kawowa 30 dag masła 82 % 510 g masy kajmakowej -1 puszka 10 dag drobno pokrojonych orzechów włoskich 1 łyżka zmielonej kawy prawdziwej Dodatkowo: ½ szklanki rozdrobnionych orzechów włoskich do posypania 2 łyżki kakao do oprószenia Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka jaj oddzielamy od żółtek ubijamy na puszystą pianę, dodajemy stopniowo cukier
Wanilia i KardamonCiasto na bazie masy serowej z nutą wanilii, biszkoptu nasączonego migdałowym likierem z akcentem kawowym i orzeźwiającej, truskawkowej galaretki w kształcie serca. Całość oblana delikatną, słodką czekoladą, udekorowana afrodyzjakami w postaci świeżych truskawek będzie z pewnością słodką niespodzianką dla naszej drugiej połówki i świetnym dodatkiem do lampki wina lub szampana w Dniu Zakochanych. Składniki: Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru
Szalona Kuchnia Ewelinyszklanki mleka w proszku 2 łyżki żelatyny Poncz: 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 60ml likieru amaretto 1 szklanka wrzątku Kawowa galaretka: 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki żelatyny 1 szklanka wrzątku 1 łyżeczka cukru Dodatkowo: 120g okrągłych biszkoptów 100ml śmietany 36% 1 łyżeczka cukru pudru 4 kostki mlecznej czekolady kwiatki z czekolady Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać(...)wystudzenia. 5. Biszkopt przełożyć do formy, nasączyć ponczem, wlać połowę masy serowej a następnie ułożyć warstwę nasączonych ponczem biszkoptów. Wylać resztę masy serowej i wstawić do lodówki na 60 minut. Po tym czasie wylać tężejącą kawową galaretkę i ponownie wstawić do lodówki na 30 minut. 6. Śmietanę z cukrem pudrem ubić na sztywno, dodać startą czekoladę
Szalona Kuchnia Ewelinypieczenia Krem: 700 ml kremówki 36% 300 g mascarpone Mlekoma 3 łyżki cukru pudru Poncz: 350 ml mocnego naparu z kawy 100 ml likieru kawowego Dodatkowo: 300-400 g okrągłych biszkoptów kakao do oprószenia Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao
Ala piecze i gotujenagrzanego do 175°C i piec przez około 30-35 min. (do tzw. suchego patyczka). Wyjąć i ostudzić. Wierzch biszkoptu równo ściąć (ewentualną górkę). Następnie biszkopt odwrócić „do góry nogami ” i przekroić na trzy równe części. Składniki do nasączenia biszkoptu dokładnie wymieszać. Pianka z ajerkoniakiem: Do rondelka wlać zimne mleko i wsypać żelatynę. Odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzewać do całkowitego(...)sprawdzać czy tężeje. Za pomocą pędzelka nasączyć pierwszą warstwę biszkoptu. Kiedy masa ajerkoniakowa zacznie tężeć, połowę rozprowadzić na pierwszej warstwie biszkoptu. Następnie przykryć drugą warstwą, nasączyć go i rozprowadzić pozostałą warstwę masy. Przykryć trzecią warstwą biszkoptu, nasączyć go i wstawić do lodówki do stężenia. Krem czekoladowo – kawowy: W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia (nie wolno zagotować
Oryginalny smakTort na Święta, urodziny lub weekendowy deser. Intensywny smak kawowy, mało słodki i bardzo delikatny. Biszkopt wyszedł bardzo pulchny, a masa lekka. Ja nie przepadam za smakiem kawy, ale ciasto mi bardzo smakowało Czas wykonania: 1 h 40 min (+ 1-2 h czas oczekiwania) Ilość porcji: 12 kawałków (forma o średnicy 21 cm) Składniki: Biszkopt: 6 jajek 200 g cukru(...)suchego patyczka). Rada: Biszkopt najlepiej upiec kilka godzin wcześniej przed przygotowaniem tortu Masa: Kawę rozpuścić w 2 łyżkach wrzątku i wystudzić. Śmietanę ubić z 4 łyżkami cukru i śmietan-fixami. Serki ubić z pozostałą ilością cukru pudru. Do serków dodać śmietanę i rozpuszczoną kawę. Wszystko razem zmiksować za pomocą miksera (na najmniejszych obrotach, chwilkę). Biszkopt przekroić na 3 blaty, nasączyć
KuchniaWeDwoje.plDzisiaj ostatni przepis w tym roku na ciasto „Wszystkiego Najlepszego” z wiśniami i czekoladą. Przygotowane jest z dwóch biszkoptów kakaowego i kokosowego. Krem jest kawowy z orzechami, z dodatkiem spirytusu. Jeśli nie przepadamy za wiśniami, możemy użyć moreli z puszki. Wtedy nie musimy ich gotować, od razu połówki układamy na cieście. Ciasto jest bardzo smaczne i łączy w sobie wiele(...)smaków, bardzo polecam (inspirację znalazłam w książce siostry Anastazji, przepis zmodyfikowany). Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka Składniki: Biszkopt kakaowy: 6 jajek – osobno żółtka i białka 1 szklanka cukru 2/3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 4 łyżki kakao bez cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego Biszkopt kokosowy
Mała Cukierenkacukru pudru 2 szklanki mleka w proszku 400 g serka homogenizowanego (naturalnego lub waniliowego) poncz: 300 ml mocnej kawy 100 ml likieru baileys (lub każdego innego kawowego, czekoladowego) dodatkowo: 2 paczki okrągłych biszkoptów gorzkie kakao Sposób przygotowania: Jajka ubijamy z solą i cukrem, na jasną puszystą masę (przez około 8 minut). Następnie dodajemy olej i wodę i nadal miksujemy. Mąkę
na moim stole...Przepis na puszysty, mocno orzechowy biszkopt, który możecie wykorzystać do ciast i tortów. Wychodzi niezwykle delikatny, miękki i puszysty. Podczas pieczenia zapach orzechów cudownie unosi się po całym domu. Biszkopt orzechowy można przełożyć różnymi kremami i robić różne, pyszne desery na jego podstawie. Zapraszam na przepis. PRZEPIS NA BISZKOPT ORZECHOWY Składniki (na blaszkę 24×24 cm) 100 g mąki(...)stopni. Piecz przez 30 minut, do tzw suchego patyczka. Co pasuje do biszkoptu orzechowego? PONCZ Nawilży ciasto i nada mu niepowtarzalnego smaku. Biszkopt orzechowy możesz nasączyć zaparzoną herbatą z cytryną, kawą, likierem lub rumem. KREM Do biszkoptu orzechowego doskonale sprawdzi się krem czekoladowy, śmietankowy, kawowy, kokosowy, solony karmel. OWOCE, MUSY, FRUŻELINY Mus jabłkowy, malinowy, wiśnie, dżem porzeczkowy, krem cytrynowy, mandarynkowy
Alle Dobre!mojprzepisna.pl | Tort czekoladowo-kawowy. Niestety nie zdążyłam z publikacją tego przepisu przed Dniem Matki, ale mam nadzieję, że przyda Wam się z innej okazji. Ja swój tort wykonałam właśnie dla mojej mamy. Tort w zasadzie dla dorosłych, bo z kawą i alkoholem. Tort banalnie prosty, nie wymaga wyszukanych składników, szybki w wykonaniu. Nie należy do lekkich tortów, bo jest mocno(...)suchego patyczka, wyjąć z piekarnika, zrzucić w formie na podłogę z wysokości 50 cm. Pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia, nożykiem delikatnie oddzielić boki biszkoptu od formy. Biszkopt podzielić na 3 blaty. Krem kawowy: 400 ml śmietany 30% 500 gr mascarpone 1/4 szklanki kawy instant rozpuszczonej w 2 łyżeczkach wrzątku 1/4 – 1/2 szklanki cukru pudru We wrzątku rozpuścić kawę
moj przepis na