biszkopt kawowy - 904 przepisów (strona:21/61)

Tort orzechowo migdałowo kawowy 90

pomarańczy. Tak naprawdę to jest prosty do zrobienia. Najlepiej. podzielić sobie pracę na trzy dni. Jednego pieczemy biszkopt, drugiego przekładamy ,trzeciego dnia wykańczamy. Biszkopt nie jest wskazane kroić w tym samym dniu co go piekliśmy.         biszkopt: 7 jajek wielkość M 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki cukru(...)waniliowe proszek/ może być inny smak/ 3 łyżki cukru trzcinowego przełożenie: 1 słoiczek konfitury z pomarańczy nasączenie: 150 ml kawy zaparzonej 50 ml likieru kawowego 2 łyżki spirytusu dekoracje: wafle, rurki, ciasteczka, orzechy, ziarna kawy, Biszkopt: Białka ubijam na sztywno. Dodaję stopniowo cukier i dalej ubijam aż cukier dobrze się rozpuści. Dodaję po jednym żółtku i miksuję na puszystą masę

wesoła kuchnia
Sernik kawowy z musem malinowym 95

Kawowy serniczek z ziarenkami kawy, nasączonymi w kawie biszkopcikami i musem malinowym to kolejna propozycja ciasta na weekend. Ciasto jest smaczne i podzielne. Z pewnością zadowoli fanów tych mniej tradycyjnych serników. Spód: 180 g herbatników 85 g masła Sernik: 1 kg twarogu sernikowego (u mnie Piątnica z wiaderka) 200 ml śmietanki 30% 3/4 szkl. drobnego cukru 3 jajka(...)łyżeczkę kawowych fusów ( jeśli ktoś ma problemy żołądkowe, cierpi na refluks lub wrzody, najlepiej kawę mieloną zastąpić kawą rozpuszczalną ). Miksujemy krótko, tylko do połączenia. Masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 70-80 minut. Studzimy w wyłączonym piekarniku. Przestudzone espresso wlewamy do małej miseczki. Łączymy z likierem amaretto. Biszkopty nasączamy w kawie

Smaki Na Talerzu
Tort a la Tiramisu 160

zrobić sobie samemu urodzinowego tortu..? ;). Taki prezent od siebie dla siebie :). Kocham kawowe smaki w ciastach i deserach ( o czym już kiedyś wspominałam ), dlatego tort nawiązujący do popularnego włoskiego deseru, to był strzał w dziesiątkę. Tort jest wspaniały . Bardzo wilgotny, nie za słodki. Na moim ulubionym biszkopcie "rzucanym". Większość z Was na pewno spotkała się już z tym przepisem(...)łyżeczki ekstraktu z wanilii lub płaska łyżka cukru wanilinowego około 60 g gorzkiej czekolady, startej * Nasączenie: 150 ml świeżo zaparzonej mocnej kawy ( ostudzonej ) 50 ml likieru kawowego ** kilka kropel olejku migdałowego Wykonanie: Biszkopt: Dno tortownicy o średnicy 21 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiać

Opowieści z piekarnika
Marysieńka 137

Marysieńka To bardzo znane i lubiane ciasto pochodzi ze słynnych przepisów siostry Anastazji. Kakaowy biszkopt przełożony orzechową bezą oraz pysznym kremem budyniowym i zwieńczony polewą czekoladową. Niebo w ustach!       Składniki: Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru – drobnego do wypieków 1/3 szklanki kakao 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Beza orzechowa: 5 białek(...)łyżki mąki ziemniaczanej 250g miękkiego masła Polewa czekoladowa: 100g gorzkiej czekolady ok 50 ml mleka Dodatkowo: 1/3 szklanki zaparzonej kawy lub herbaty lub likieru kawowego – do nasączenia blatów ciasta         *** Biszkopt: białka jaj oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno*** *** Gdy piana będzie gęsta i lśniąca dodajemy kolejno po jednym żółtku, cały czas ubijając *** *** Do masy

Blog z Apetytem
Rolada tiramisu 128

łyżeczki proszku do pieczenia Poncz kawowy: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, u mnie Kawa rozpuszczalna Amaretto z hurtowni Amus 1/2 łyżeczki ekstraktu kawowego, u mnie ekstrakt kawowy z hurtowni Amus 100 ml wrzątku Krem tiramisu: 1 puszka schłodzonej śmietanki kokosowej 3 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki ekstraktu kawowego, u mnie  ekstrakt kawowy  z hurtowni  Amus Dodatkowo: 1/2 puszki(...)dosyć cienka, ale tak ma być. Biszkopt pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut. Co zrobić, żeby biszkopt na roladę nie pękał? Po upieczeniu ciasto wraz z papierem zwijamy dłuższym bokiem w ściereczkę i tak zostawiamy do wystygnięcia. Jak przygotować poncz do ciasta? Kawę zalewamy wrzątkiem i studzimy. Do wystudzonej kawy dodajemy ekstrakt kawowy. Ja użyłam kawy o smaku amaretto

MamaOskarka
Tort z kremem KAWOWYM i CHAŁWĄ 148

którym królują dwa smaki – smak kawy oraz chałwy, które idealnie ze sobą współgrają. Do tego kakaowy biszkopt, wkładka kokosowa oraz banany – smaki którymi nikt nie pogardzi! Biszkopt: 10 jajek 1 i 1/3 szklanki cukru 1 szklanka mąki 4 łyżki kakao Białka ubijamy, następnie dodajemy cukier i żółtka. Na koniec masę jajeczną mieszamy z mąką oraz kakao. Pieczemy około(...)Biszkopt przekrawamy na pół. Na dolną część rozkładamy kilka bananów przekrojonych wzdłuż na pół i skropionych wcześniej sokiem z cytryny. Na banany wykładamy krem kawowy, następnie wkładkę kokosową, krem z chałwą oraz drugą część biszkoptu. Tort dekorujemy polewą, wiórkami kokosowymi i startą czekoladą. Via Gusto życzy smacznego Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz

Via Gusto
CIASTO OBŁOCZEK 226

kawałku, jest takie pyszne.... Jeszcze jedna zaleta, ciasto jest bez pieczenia, na okrągłych biszkoptach czyli bardzo proste i szybkie :) SKŁADNIKI: PIANKA CYTRYNOWA: 2 śmietany śnieżki 1 szklanka zimnego mleka kubek śmietany 18 % (330 ml do zup i sosów) 2 łyżki cukru pudru galaretka cytrynowa PIANKA KAWOWA: kubek śmietany 30 % (330 ml) kubek śmietany 18 % (330 ml do zup i sosów(...)kubeczek śmietany i ubijamy. Gdy galaretka jest już zimna wlewamy cienkim strumykiem cały czas miksujemy. Masę jeszcze chwilę ubijamy w celu napowietrzenia. Wylewamy na biszkopty, masa szybko tężeje. Wyrównujemy i chowamy do lodówki.   PIANKA KAWOWA: Do naczynia najlepiej małego garnka wlewamy połowę szklanki wody, dodajemy dwie łyżki żelatyny. Odstawiamy na chwilę, aż napęcznieje. Następnie dodajemy kawę i podgrzewamy

Pani na deser
Ciasto potrójnie orzechowe 185

Kiedy znalazłam  przepis  na to ciasto postanowiła go wypróbować, ponieważ bardzo lubimy wszystkie orzechowce. Ciasto miodowe, biszkopt orzechowy, orzechy i delikatna nutka kawowa. Ciasto nie jest zbyt słodkie, ładnie się kroi i prezentuje. Najlepsze po 2-3 dniach jak większość ciast miodowych. Składniki: (blacha 25x35) Biszkopt orzechowy: 4 jajka 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich 4 łyżki cukru

talerz przyjemności
Czekoladowo – Kawowa Charlotte Inaczej 163

dostatkiem to pomysł rodził się dalej… Po krótkiej burzy mózgów postawiłam na ciemny dla kontrastu z bezami i biszkopcikami kolor ciasta, przełożony mocno kawowym, delikatnym kremem, obłożony biszkopcikami i przyozdobiony pastelowymi bezikami. Ciemne czekoladowe biszkopty o średnicy 20 cm, stąd też torcik miał być nie za duży, skromniutki i kameralny. Po przełożeniu, udekorowaniu uzyskałam piękny, pokaźny torcik, który(...)krem układamy bezy, kilka możemy pokruszyć. Obwiązujemy kokardą do dekoracji. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Źródło na biszkopt i lekko zmodyfikowany krem: bbcgoodfood.com Dekoracja : pomysł własny The post Czekoladowo – Kawowa Charlotte Inaczej appeared first on Made

Made By Mom And Son
Krem kawowy 107

tyle delikatny , że w połączeniu z innymi smakami , stanowi ich idealne dopełnienie . Wzbogaca tort o dodatkową nutkę goryczy . Dlatego tort wydaje się, nie być słodki. Jak wykonać Krem Kawowy? Wykonanie kremu Kawowego jest dziecinnie proste . Rozpuszczasz kawę, gdy wystygnie mieszasz ją z mascarpone i cukrem pudrem. Następnie dolewasz śmietankę i ubijasz na jednolitą puszystą masę. Proste.. jeśli o mnie(...)ciepła, krem na pewno się zwarzy. Ja dla pewności wszystkie składniki wkładam do lodówki i mieszam dopiero, gdy wszystkie osiągną temperaturę lodówkową. Z czym połączyć Krem Kawowy? Krem kawowy można połączyć zarówno z biszkoptem czekoladowym jak i tradycyjnym – waniliowym. Doskonale pasują do niego kremy tj.: Krem Baileys , Krem Czekoladowy , Krem Śmietankowy , Krem Truflowy , Krem z Białą Czekoladą, Krem Orzechowym

SmartBake.pl
Cappuccino na zimno 130

Masa na bazie serków homogenizowanych z dodatkiem mleka w proszku o wyraźnym kawowym akcencie, obłożona namoczonymi w galaretce biszkoptami i przykryta warstwą galaretki. Tak, to z pewnością moje ulubione ciasto bez pieczenia. Fantastyczne pod każdym względem: wygląda ładnie, konsystencję ma ciekawą i smakuje po prostu wybornie. Jeśli lubicie takie smaki, zachęcam do wypróbowania. 2 szkl. mleka w proszku 3 serki

Smaki Na Talerzu
Kawowa pianka 190

przeplatanie pogody to kwietniowa specjalność. Kiedy pogoda nie sprzyja zaszywam się w kuchni i eksperymentuje, a z moich eksperymentów powstają takie pyszne cudeńka jak to lekkie kawowe ciasto, na które Was dziś zapraszam. Biszkopt: 3 jaja 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Białka oddzielam(...)ubitej masy dodaję żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Masę rozsmarowuję na zimnym biszkopcie. Masa śmietanowa: 1/2 litra śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny czekolada Schłodzoną śmietanę ubijam z cukrem pudrem, a pod koniec ubijania dodaję rozpuszczoną żelatynę. Rozsmarowuję na kawowej piance i posypuję startą czekoladą. Smacznego

Cynamonowe szczęście
Tort kawowo- czekoladowy 93

mnie o wykonanie szybkiego ( na ten sam dzień) tortu dla mężczyzny, który nie przepada za bardzo słodkimi kremami, za to jest kawoszem. Spoiler: misja została zakończona sukcesem ; ) Kawowa masa w lekko rumowym biszkopcie, przełamana powidłami była strzałem w 10. Deserowego charakteru dopelniła polewa z gorzkiej czekolady.   Składniki na biszkopt: 6 jaj szklanka cukru szklanka mąki pszennej kilka kropel aromatu(...)link { color: #000080; so-language: zxx; text-decoration: underline } Nasączenie:   4 łyżki soku z cytryny zalane 150 ml gorącej wody+ 3 łyżeczki cukru + 50 ml wódki Krem kawowy : 3 czubate łyżki kawy mielonej 250 ml wrzącej wody 3 czubate łyżki kakao 250 g cukru 400 g masła Kawę zalewamy szklanką wrzątku. Odstawiamy, aby fusy opadły. Przecedzamy przez sitko

Domowe ciasta
Tort bez pieczenia 237

ulepszać według własnego gustu. To co mnie nasunęło się, kiedy zrobiłam go po raz pierwszy – maliny warto wykorzystać nie tylko do dekoracji, ale także do przełożenia biszkoptów. Świetnie pasowałyby do słodko-kawowego smaku. Ja zapisuję sobie na następny raz, a Wy możecie skorzystać z tej rady już teraz ;) Do przygotowania tortu wykorzystałam niedużą foremkę o średnicy 18 cm. Składniki

Ciastkozercy