biszkopt kawowy - 904 przepisów (strona:17/61)

Biszkopt cappucino z brzoskwiniami 191

Przepis na sam biszkopt dała mi moja mama. A ona z kolei ma go od koleżanki. Biszkopt jest puszysty, lekko kawowy. Połączyłam go z budyniową masą i orzeźwiającą galaretką. To doskonałe połączenie. Ciasto z powodzeniem można upiec z dowolnym w smaku cappucino. Goście na pewno poproszą o dokładkę :) Biszkopt cappucino: 4 jajka 3/4 szkl cukru szczypta soli 2 łyżki oleju

Smakołyki Asi
SZYBKI DESER KAWOWO-ŚMIETANKOWY 118

studzę. Śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem (ilość zależna od tego jak słodkie lubicie). Nadal miksując na najmniejszych obrotach, dodaję po łyżce mascarpone. Czekoladę siekam nożem. Biszkopty nasączam w przygotowanym naparze kawowym. Układam warstwy deseru w dwóch niskich szklankach lub pucharkach: 4 szt. biszkoptów, masa śmietanowa, pozostałe biszkopty i pozostała masa. Całość posypuję czekoladą oraz dekoruję złotymi perełkami. Chłodzę

JejKuchnia
Tarta kawowa 170

tartę kawową. Bo wiecie co, ciasta przygotowywane na spontanie, zawsze są NAJLEPSZE ! Dlatego od dziś, możecie wypić kawę i dodatkowo zjeść kawę - pod postacią kawowej tarty. Sam przepis jest prosty i niewymagający wielkich umiejętności cukierniczych. A samo przygotowanie nie powinno Wam zająć więcej niż 15-20 minut. PRZEPIS  NA TARTĘ KAWOWĄ Składniki: Ciasteczkowy spód: 200 g biszkoptów lub suchych(...)masła 1 łyżka ciemnego kakao Kawowe nadzienie: 250 g sera twarogowego 100 ml śmietanki 30% 100 ml jogurtu naturalnego 2-3 łyżki cukru 1 pełna łyżka kawy rozpuszczalnej  1 jajko Dodatkowo: 2 łyżki dżemu porzeczkowego 2 banany masło orzechowe kruszone ciastka, bezy lub tarta czekolada  PRZYGOTOWANIE:   1.  Biszkopty pokruszyć w malakserze.    W rondelku rozpuścić

kolorowotorcikowo
Tort kawowy z malinami 133

Drugi z tortów, jaki przygotowywałam na swoje urodziny. Ten, w przeciwieństwie do poprzedniego, jest przede wszystkim mniej słodki i ma owoce zamiast cukierasów ;) Ciemny biszkopt nasączyłam lekko rumowym, kawowym ponczem, przełożyłam malinowym dżemem i kremem kawowym z odrobiną zmielonej kawy dla podkreślenia smaku, po czym udekorowałam świeżymi malinami. Całość lepiej zrobić wcześniej, np. wieczorem poprzedniego dnia, a układanie owoców można

Słodkie inspiracje
Najlepsze tiramisu 104

krem jest bardzo puszysty.Wprost rozpływa się w ustach.Doskonale sprawdzi się na imprezie Sylwestrowej a nawet romantycznej Walentynkowej kolacji. Składniki: 500 g serka mascarpone ekstrakt kawowy ( przepis tu ) ewentualnie mocna kawa z wódką lub brandy Podłużne biszkopty (opakowanie 200g) 6 żółtek(...)łyżki cukru opcjonalnie gorzkie kakao Sposób przygotowania: Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę.Dodać mascarpone i miksować na najwyższych obrotach jeszcze przez 2 minuty. Biszkopty namaczać dosłownie przez sekundę w ekstrakcie kawowym ( Jeśli przytrzymamy je dłużej to nam się rozpadną) i wykładamy nimi dno foremki.Następnie dajemy warstwę kremu i kolejną warstwę nasączonych biszkoptów i kremu. Deser schładzamy całą

Wielki apetyt
Kostka a la tiramisu 144

Kostka a la tiramisu Pyszne ciasto z kawowym kremem na kakaowym biszkopcie, nasączone kawą i Amaretto. Jeśli lubicie ciasta z kremem i smak tradycyjnego tiramisu, to ta kostka na pewno Wam posmakuje. Kostka a la tiramisu, to ciasto idealne na każdą okazję. Można je przygotować na święta, urodziny, przyjęcie lub po prostu na spotkanie przy kawie. Pamiętajcie, by dobrze nasączyć

Słodkie okruszki
kostka kawosza 1368

sody oczyszczonej szklanka świeżo zaparzonej wrzącej kawy na krem: 300 ml śmietanki kremówki 300 g serka ricotta 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny dodatkowo: 14 podłużnych biszkoptów 1/2 szklanki likieru kawowego słoiczek dżemu wiśniowego Do miski przesiać mąkę z sodą, proszkiem i kakao. Wbić jajka, wlać olej i mleko, wsypać cukier. Zmiksować. Miksując wlewać wrzącą kawę (bez fusów). Ciasto(...)kilku łyżkach wrzątku. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. . Wmiksować ricottę a następnie przestudzoną żelatynę.  Podzielić krem na 3 części. Jedną wyłożyć na warstwę dżemu. Biszkopty moczyć w likierze i układać na kremie, posmarować druga częścią masy i przykryć blatem ciasta. Wierzch posmarować resztą dżemu, wyłożyć pozostały krem i posypać pokruszonym ciastem. Wstawić do lodówki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Deser bueno 87

podanych ilości wychodzi 12 deserków, pojemność pojemników 120 ml. Składniki: 500 g sera mascarpone, 250 g jogurtu typu greckiego, 2 łyżki cukru, 2 kieliszki likieru typu sheridan (kawowy) - mozna pominąć, 12 biszkoptów okrągłych 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, woda batony typu Kinder Bueno (12 małych części) Przygotowanie: Do sera mascarpone dodajemy jogurt, cukier, likier. Miksujemy przez chwilę do połączenia się składników

Lena Gotuje
Ala tiramisu z borówkami 180

Borówkowe ala tiramisu. Składniki: 3 żółtka 0,5 szk cukru pudru 250 g mascarpone 1 szk kremówki zimnej 2 łyżeczki żelatyny 1/3 szk wody 3 łyżki likieru kawowego 0,5 szk espresso biszkopty podłużne 200 g borówki amerykańskie 3-4 łyżki cukru Do dekoracji borówki amerykańskie maliny listki mięty Przygotowanie: Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać(...)serek mascarpone i delikatnie mieszać. Dodać ubitą kremówkę i wymieszać do uzyskania jednolitej i puszystej masy. Na koniec dodać likier kawowy oraz wlewać cienkim strumieniem namoczoną i rozpuszczoną letnią żelatynę, wymieszać. Na dnie naczynia ułożyć warstwę namoczonych w espresso biszkoptów, wylać 1/2 masy, mus borówkowy, namoczone biszkopty i na koniec wyłożyć resztę masy. Deser włożyć na kilka godzin do lodówki

Ala piecze i gotuje
Deser tiramisu w słoiczkach 304

razem szybciutka, słoiczkowa wersja włoskiego tiramisu – idealna mini porcja do podania, satysfakcjonująca i przepyszna. Składniki (na 4 porcje): około 14 podłużnych biszkoptów 200ml śmietanki kremówki 150g serka mascarpone łyżeczka cukru pudru lub do smaku Na poncz kawowy: łyżeczka kawy rozpuszczalnej 100ml wrzątku pół kieliszka likieru amaretto Dodatkowo: kakao do posypania   Tworzymy poncz kawowy – we wrzątku rozpuszczamy kawę(...)minutę. Nie przestając miksować, dodajemy porcjami mascarpone i miksujemy do chwili połączenia składników – około 2-3 minuty.   Składamy deser – przycinamy biszkopty do wielkości dna słoików. Biszkopty namaczamy z obu stron w ponczu kawowym przez kilka sekund. Układamy warstwę na dnie. Na herbatniki układamy porcję kremu – około łyżki na słoik. Na krem układamy kolejną warstwę namoczonych biszkoptów

Smaczna Strona
sernik z kawą i kardamonem 529

wręcz jej nie znoszę to muszę przyznać, że w ciastach nawet ją lubię.  *foremka 24*24 cm Składniki: na biszkopt: 2 jajka 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na krem kawowy: 250 g mascarpone 300 ml śmietanki kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny szczypta kardamonu ziarenka z 1/2 laski wanilii szczypta cynamonu(...)odrobinie wrzątku. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem  i zmiksować z mascarpone. Dodać przyprawy, kawę (razem z fusami) i wystudzoną żelatynę, wymieszać. Biszkopt umieścić w foremce, w której się piekł. Wyłożyć masę kawową i przykryć sernikiem.  Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan- fixem. Dodać startą na drobnych oczkach czekoladę. Wyłożyć na wierzch ciasta. Wstawić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tiramisu kawowe bez jajek 173

Resztę opakowania wrzucam do zamrażarki na kolejne desery:) Składniki (na foremkę o wymiarach 20 cm x 20 cm):   – 1 opakowanie podłużnych biszkoptów (200 g) – 3 łyżki kawy rozpuszczalnej – 1 szklanka wrzątku (250 ml) – 1 kieliszek likieru kawowego (50 ml) -1 kieliszek ajerkoniaku najlepiej caffe latte – 1 kubeczek schłodzonej śmietanki 30-36% (400 g) – 4 łyżki cukru pudru(...)opakowanie serka mascarpone (250 g) - 3 krople olejku migdałowego – kakao do oprószenia  W miseczce rozpuścić kawę we wrzątku i odrobinę przestudzić. Następnie wymieszać z likierem kawowym. W miksturze namoczyć połowę biszkoptów i ułożyć je na dnie foremki. Szybko wyciągać biszkopty, gdyż zaraz robią się bardzo miękkie (zmiękną dodatkowo od wyłożonej na nie masy). Śmietankę ubić mikserem. Pod koniec ubijania

Kubki smaku
Tort pomarańczowo - kawowy 102

ponczu I łączymy razem. Kawę zalewamy wodą, a gdy przestygnie dodajemy alkohol.  Biszkopt kroimy na dwa krążki. Dolny sączymy połową ponczu I i wykładamy 1/3 masy. Biszkopty maczamy w ponczu kawowym i układamy na masie, a na nich rozsmarowujemy kolejną część śmietany. Przykładamy drugim krążkiem, sączymy do drugą częścią ponczu I, a następnie wierzch i boki smarujemy ostatnią częścią(...)kawałki bursztynu, wygląda bardzo efektownie). Tort najlepiej smakuje schłodzony. P.S. Żeby tort był dobrze nasączony, a jego smaki wzajemnie się przenikały, należy pracę rozłożyć na kilka dni: pierwszego pieczemy biszkopt, drugiego sączymy go i przekładamy, wstawiamy do lodówki, trzeciego jemy :-) Jakiś czas temu sąsiadka podarowała mi karton śmietany cukierniczej - zdecydowanie bardziej zwiększa swoją objętość i jest o wiele sztywniejsza niż

Czary - gary w kuchni
Ciasto Kubanka 66

Kubanka to deser, który trudno zaliczyć do dietetycznych. Jest to ciasto warstwowe składające się z ciemnego biszkoptu, kremu budyniowo-czekoladowego, warstwy śmietanowej i dwóch warstw herbatników. Słodycz kremu przełamana jest lekko kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki lub jagód. Ponadto biszkopt nasączony jest naparem kawowym z dodatkiem rumu. Ciasto Kubanka najlepiej smakuje następnego dnia po zrobieniu, ponieważ wtedy herbatniki zmiękną(...)uroczystości. Jeżeli ciasto Kubanka chcecie podać dzieciom to można pominąć rum w składnikach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na blaszkę o wymiarach 32×26 cm. Składniki na Ciasto Kubanka: Biszkopt: 3 duże jajka 1/2 szklanki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżki kakao 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Krem budyniowo-czekoladowy

Danka Pichci
Śmietankowo - Kawowa Kostka Jak Ptasie Mleczko 136

starta czekolada lub kakao Biszkopt 1. Jajka miksujemy  wraz z cukrem do białości i zwiększenia objętości, następnie przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i esencją waniliową. Biszkopt pieczemy w 180 stop przez 20-25 minut. Upieczony studzimy. Wierzchnia warstwę biszkoptu zdzieramy, jeśli tego nie zrobimy masa nie będzie się trzymać biszkoptu. Z połówki biszkoptu nic nie zdzieramy(...)gdyż ta jako pierwszą wyłożymy na spód biszkoptu. Bierzemy połowę żelatyny i mieszamy ją z łyżka masy kawowej (hartujemy ją aby nie było grudek) następnie wlewamy całość do masy kawowej i mieszamy szybko rózgą aby żelatyna dokładnie się rozprowadziła. Masę wylewamy na biszkopt i wkładamy do lodówki do lekkiego stężenia. Kiedy widzimy że masa kawowa lekko już stężała

Gotowanie...to proste !

Proponowane wyszukiwania