biszkopt kawowy - 904 przepisów (strona:13/61)

Tort Kawowo - Orzechowy 110

karpatki - 3 łyżeczki zmielonych orzechów włoskich Krem kawowy - 350 ml mleka - 50 ml mocnej kawy rozpuszczalnej - 1 krem do karpatki Poncz: - 50 ml mocnego naparu z kawy - 25 ml likieru kawowego Polewa czekoladowa - 50 g masła - 50 ml śmietanki słodkiej - 200 g mlecznej czekolady - orzechy włoskie Wykonanie:. Na początek upiekłam biszkopty. Zaczęłam od biszkoptu orzechowego. Jajka ubiłam na białą pianę(...)zmielonych orzechów. Całość masy przelałam do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam w temp.160C około 15 minut.  Po upieczeniu wyłożyłam biszkopt z papieru do wystudzenia. W czasie pieczenia biszkoptu orzechowego zabrałam się do wykonania biszkoptu kakaowego. Znów ubiłam jajka z cukrem. W tym czasie do miski przesiałam mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Po ubiciu jajek dodawałam

Kuchnia Pełna Emocji
Tort kawowo makowy z marcepanem 100

wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i piekę około 40-45 minut do suchego patyczka. Jak biszkopt wystygnie dopiero wyjmuje go z formy. Krem kawowy: Kawę zalewam dwiema łyżkami gorącej wody i mieszam. Dodaję żelatynę do kawy i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Wstawiam kubek z kawą do garnka z gorącą wodą, żelatyna(...)mikserem.  Nasączenie: Kawę rozpuszczam w gorącej wodzie, studzę i mieszam z winem. Wykonanie: Biszkopt zimny kroję na trzy blaty. Dolny nasączam, smaruję 1/3 kremu kawowego, w krem wciskam kawałki marcepanu. Układam drugi blat biszkoptu, nasączam go, smaruję 1/3 kremu, przesiewam na krem kawę rozpuszczalną sypką nie granulowaną. Ostatni blat układam, dociskam. Boki i górę tortu smaruję pozostałym kremem. Widelcem

wesoła kuchnia
Tort czekoladowo makowy z bezami a także recenzja książki - Moje wypieki na 4 pory roku. 175

blogu byłam nie raz. Może ciasto  jest nieco pracochłonne i potrzebuje czasu ale efekt końcowy jest tego wart w 100%.  Tort  czekoladowo makowy z bezami (opium) Biszkopt; 7 jajek 7 łyżek cukru kryształu 6 łyżek mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 łyżki ciemnego kakao Przygotowanie; Białka oddzielamy od żółtek, Ubijamy na sztywną piane. Następnie partiami wsypujemy(...)łyżek kremu do posmarowania wierzchu i boków tortu.  Na podkładce układamy kolejno;  Blat biszkoptu, poncz, powidło, krem kawowo makowy (1 część), blat bezowy, krem kawowo makowy (2 część), blat biszkoptu, poncz, powidło, krem kawowo makowy (3 część), blat bezowy, krem makowo kawowy (4częsc), blat biszkoptu, poncz.  Odłożoną masą smarujemy tort, nast ępnie posypujemy startą gorzką czekoladą. Wkładamy

Radość kipiąca uśmiechem.
CIASTO IMPREZOWE 183

budyń 1-2 łyżki kakao 3 żółtka kostka masła MASA KAWOWA: 1,5 szklanki mleka 6 łyżek cukru 4-6 łyżek kawy zbożowej typu ,,Inka'' 1 łyżka kawy naturalnej waniliowy budyń 2 żółtka kostka masła ORAZ : Posłodzona kawa do nasączenia Polewa kakaowa przepis  tutaj ROBIMY BISZKOPT: Ubijamy na sztywno pianę dodajemy stopniowo cukier. Żółtka mieszamy z proszkiem(...)kakaowej. SKŁADANIE CIASTA:  Z biszkoptu ściągamy skórkę i nasączamy kawą.   Wykładamy połowę kawowej masy. Wyrównujemy. Nakładamy orzechową bezę. Rozsmarowujemy 2/3 kakaowej masy. Nakładamy biszkopt. Ściągamy skórkę i nasączamy kawą. Smarujemy masą kawową. Przykrywamy orzechową bezą. Dajemy resztę kakaowej masy Polewamy polewą i wkładamy do lodówki. Smacznego

Pani na deser
Tiramisu bez jajek na spodzie czekoladowym 144

być dobrze schłodzone. Śmietanę i ser ubić do otrzymania sztywnego kremu. Dodać cukier, krótko zmiksować. Na schłodzony spód wyłożyć 1/3 masy. Schłodzić. Dodatkowo: 1 duże opakowanie podłużnych biszkoptów 1 szklanka mocnego naparu kawowego, schłodzonego (3-4 łyżeczki kawy) 3 łyżki likieru kawowego ciemne kakao do oprószenia Biszkopty maczać w naparze wymieszanym z alkoholem, układać wzdłuż formy. Przykryć kolejną 1/3 kremu

Chocolate Muffin Blog
Tort cappuccino 275

rozpoczęliśmy od... pieczenia tortu. W pierwszych dniach stycznia obchodzę urodziny, więc zawsze mamy przedłużone noworoczne świętowanie. Na tę okazję wybrałam tort cappuccino (uwielbiamy wszystko co kawowe). Upiekłam klasyczny kakaowy biszkopt rzucany, środek tortu to kokosowe ciasto z przepisu Siostry Anastazji ( ciasto cappuccino ), natomiast masa cappuccino z białą czekoladą pochodzi ze strony Moje Wypieki. Tak oto powstał mój tort(...)Dodajemy proszek cappuccino i miksujemy do połączenia składników.   Na paterze układamy pierwszy kakaowy blat, nasączamy lekko kawą cappuccino zmieszaną z likierem kawowym. Wykładamy 1/3 kremu, wyrównujemy. Następnie układamy blat kokosowy, 1/3 kremu i drugi blat kakaowy. Biszkopt nasączamy, wierzch i boki tortu smarujemy pozostałą masą. Dekorujemy wg uznania, u mnie boki obsypane były startą, gorzką czekoladą. Tort

Smak mojej kuchni
Rolada czekoladowa z musem kawowym wg Pawła Małeckiego 157

kremem”. Zadanie bardzo ważne, bo zasugerowane przez naszą mamę J Postanowiłyśmy zaczerpnąć przepis z książki Kuchnia Lidla Pawła Małeckiego. To była dobra decyzja. Rolada wyszła przepyszna. Ciemny, czekoladowy biszkopt z pysznym kawowym kremem. Wierzcie nam, nie można poprzestać na jednym kawałku. Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten Ilość porcji: Cała rolada (ok. 12) Czas przygotowania: ok. 90 minut(...)minut chłodzenia) Składniki: Na biszkopt: 6 jajek 80g cukru 50g mąki pszennej 30g kakao 10g mąki ziemniaczanej Na krem:* 400g ubitej kremówki 200g czekolady deserowej 40ml naparu kawowego (20g na 100ml wody) 30g cukru 10g żelatyny 5 żółtek Polewa: 50g czekolady deserowej 30g śmietany kremówki ½ łyżeczki płynnego masła  * Kremu wyszło nam więcej niż potrzeba do rolady. Wykorzystałyśmy

Kolizje Smaków
Ciasto a la' Tiramisu 316

łyżeczki dodatkowo 500 g mascarpone gorzkie kakao do posypania Skworcu mocne espresso do pączowania biszkoptów u mnie Rafaello  Skworcu likier typu rum, marsala all'uovo albo likier kawowy Najpierw pieczemy biszkopt genueński według tego przepisu tego przepisu  ,ale w formie kwadratowej lub prostokątnej. Jeśli chcecie sobie skrócić ..to użyjcie biszkoptów do tiramisu ,ale efekt wizualny będzie zupełnie inny

Z Kuchni Do Kuchni
CIASTO KREMOWE- CZEKOLADOWO- KAWOWE 190

Podobne KREMOWE CIASTO  robiłam jakiś czas temu i bardzo wszystkim smakowało. Dziś w wersji z jasnym biszkoptem, budyniem czekoladowym oraz  kawową pianką. Kawa i czekolada to moje ulubione połączenia. Czy Wasze musicie ocenić już sami. Zapraszam bo ciacho jest naprawdę pyszne, a także bardzo eleganckie, więc śmiało może pełnić funkcję tortu :) BISZKOPT : 4 jajka szklanka cukru szklanka mąki(...)zacznie wrzeć wlewamy do jajek a następnie przelewamy z powrotem do garnka i chwilę gotujemy. Cały czas mieszamy, żeby się nie przypalił. Budyń wylewamy na biszkopt i wyrównujemy. Odstawiamy w chłodne miejsce.  PIANKA KAWOWA : Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki wody, odstawiamy do przestudzenia. Mleko z lodówki ubijamy razem ze śnieżkami na sztywno, dodajemy zimną ale jeszcze

Pani na deser
Tiramisu z dynią 164

Soplica Orzech Laskowy) 3/4 szklanki wody 2 łyżki spirytusu (niekoniecznie, ale ja dodałam dla wzmocnienia smaku :)) Dodatkowo: cynamon do posypania     1. Składniki do nasączenia wymieszać. 2. Biszkopty maczać w kawowym ponczu i układać obok siebie w blaszce o wymiarach 25x30cm (proszę ułożyć pierwszą warstwę biszkoptów i dobrze je nasączyć). 3. Do serka mascarpone dodać cukier, purée z dyni

Mała Cukierenka
Tiramisu z dynią 165

Soplica Orzech Laskowy) 3/4 szklanki wody 2 łyżki spirytusu (niekoniecznie, ale ja dodałam dla wzmocnienia smaku :)) Dodatkowo: cynamon do posypania     1. Składniki do nasączenia wymieszać. 2. Biszkopty maczać w kawowym ponczu i układać obok siebie w blaszce o wymiarach 25x30cm (proszę ułożyć pierwszą warstwę biszkoptów i dobrze je nasączyć). 3. Do serka mascarpone dodać cukier, purée z dyni

Mała Cukierenka
Ciasto kawowo-czekoladowe 159

Cześć dziś ciasto kawowe z delikatnym posmakiem czekolady. Biszkopt jest lekko namoczony ponczem kawowym i przełożony kremem cappuccino z serkiem mascarpone. Składniki na ciasto: 70 g masła 3 jajka 100 g czekolady gorzkiej 1 szklanka cukru brązowego 3 łyżki proszku do pieczenia 1 łyżka sody oczyszczonej 4 szklanki mąki pszennej Masa mascarpone: 1 opakowanie serka mascarpone 150 ml  śmietany

Panda i jej świat
Miodownik z wkładką serową 290

250g margaryny (np. Kasia, Palma) 1 szklanka cukru Masa kawowa: 4 żółtka 1 jajko 125g cukru pudru 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/2 łyżeczki kawy mielonej 300g masła Dodatkowo: 1 puszka masy krówkowej (kajmak- 400g) 2 tabliczki białej czekolady 1/3 szklanki śmietanki 30% kolorowe pisaki, cukrowe posypki Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą(...)białości i stopniowo dodajemy przygotowaną wcześniej masę jajeczno-kawową.    5. Polewa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem słodkiej, 30% śmietanki. 6. Przełożenie: Biszkopt orzechowy- 1/2 masy kawowej- miodownik- masa krówkowa z puszki- sernik- masa kawowa- miodownik- polewa- dekoracja, jeśli oczywiście chcemy :)  Nie wiem czy próbowaliście kiedyś robić jakąkolwiek masę na ubijanych żółtkach, ale jeśli macie

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto tortowe 122

przygotowywany w domu był przełożony masą maślaną. Zatęskniłam za tym smakiem i choć za oknem słońce, w ten weekend na naszym stole wylądowało ciasto tortowe z maślanym kremem kawowym. Pycha. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 5 jajek 2 kostki dobrego masła 1,5 szklanki cukru 3 łyżeczki

Fascynacje Ani
Prince polo 225

Dziś mam dla Was kolejny smakowity przekładaniec. Idealny dla miłośników wafelków prince polo i kawy. Chrupiący biszkopt z wafelkami i orzechami, przełożony kawową masą i przykryty delikatnym biszkoptem czekoladowym, po prostu niebo w gębie. Biszkopt czekoladowy: 4 jajka 4 łyżki cukru 1 łyzka kakao 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki mąki tortowej 1 łyżka oleju

Cynamonowe szczęście