Ciasto czekoladowe z pianką kawową Biszkopt z kremem orzechowym Sałatka z pieczarkami konserwowymi Sałatka z szynką i ananasem Rolada szpinakowa z łososiem Rolada szpinakowa z pieczarkami Sałatka na krakersach Tortille … Czytaj dalej Menu imprezowe
czarrna od kuchniBiszkopt kawowy Sabiny Mamy zwyczaj niepisany, w naszym, niestety wykruszającym się zespole zakładowym. Chcesz czy nie, w dniu urodzin przynosisz ciacho. Z własnego piekarnika pochodzące. Ewentualnie z piekarnika teściowej ( mamy jednego zakładowego mężczyznę ). Drobne przekąski również na stole się pojawiają, wszystkie dostępne na pobliskim targu. Jakiż to komfort - z kuchennego biurowego okna spoglądać na główne wejście dzielnicowego targu. :). Życzenia
Kronika PiekarnikaTiramisu to pyszny deser z kawowymi biszkoptami i śmietaną. Dzisiaj przygotowałam go bez jajek, jest równie pyszny a co najważniejsze szybcjie się go przygotwuje. SKŁADNIKI : 660 ml śmietany 30 % 2 cukry waniliowe 3 łyżki cukru 250 g mascarpone 1 duże opakowanie podłużnych biszkoptów ( słodkich ) 2 filiżanki mocnej kawy rozpuszczalnej 100 ml likieru tiramisu
Kulinarne Fantazje MarioliDeser przygotowany z okazji Dnia Mamy, dla dużych i małych łasuchów, w związku z tym użyłam kawę zbożową. Zamiast kawy zbożowej można zaparzyć espresso lub przygotować kawę rozpuszczalną. Kawowe biszkopty, słodki krem i warstwa kwaskowatego rabarbaru wspaniale się skomponowały i deser bardzo nam smakował. Polecam serdecznie :) Składniki: Karmelizowany rabarbar: 400 g rabarbaru, pociętego na małe kawałki (ja nie obierałam
Kocham..lubię..gotuję..Ciasto z pysznym rozpływającym się w ustach nadzieniem na bazie kremowej, aksamitnej masy twarogowo-sernikowej, słodkiej masy kajmakowej z chrupiącymi bezami przełożonej orzeźwiającym, kwaskowym dżemem porzeczkowym i mocno kawowym biszkoptem. Całość komponuje się idealnie i jest obowiązkową słodkością na spotkanie przy małej czarnej w gronie najbliższych. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 100g cukru 70g mąki pszennej 15g mąki ziemniaczanej 30g kakao
Szalona Kuchnia EwelinyŚwietne ciasto z mokrym kawowym biszkoptem z nutą migdałowego likieru, aksamitną, mocno czekoladową, słodką masą, która idealnie współgra z orzeźwiającym dżemem z czarnej porzeczki i puszystą masą śmietanową to znakomity deser do małej czarnej z najbliższymi. Składniki: Biszkopt : 3 jajka 70g cukru 1 łyżka cukru wanilinowego 60g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki
Szalona Kuchnia EwelinySłodka masa, mocno kawowe biszkopty i słodko-kwaśna figa. Idealny deser dla każdego kto lubi kawę. Mimo, że nie jestem fanką kawy w deserach to ten deser podbił moje serducho. Składniki na ok. 6 porcji: 30 biszkoptów domowych lub ze sklepu (bez cukru, glutenu) 1 filiżanka mocnego espresso (dwie kapsułki) 4 żółtka 2 białka
CzarnawisienkaCiasto japońskie to delikatny kakaowo-kawowy biszkopt przykryty masą serowo-śmietanową i frużelina wiśniową. Ciasto jest lekkie i delikatne. Jest świetnym pomysłem aby przygotować je na zakończenia lata. Dlaczego akurat nazywa się to ciasto japońskie to nie wiem... wyczytałam jednak, że to dzięki wiśniom. W końcu to w Japonii drzewa wiśniowe to symbol. Składniki: BISZKOPT: 150 g mąki pszennej
Kuchnia w oparachramach rekompensaty przedstawię wam moją wizję bardzo mocno osadzonego w klimacie świąt ciasta z orzechami. Ciasto ma formę przekładańca i wykonane jest na bardzo stabilnym kremie i kawowym biszkopcie. Brzmi ciekawie?... Dodam jeszcze że do wykonania użyłam, aż 4 rodzajów orzechów a mianowicie: migdałów, orzechów włoskich i laskowych a także pistacji. Jeśli uwielbiacie wyraziste i charakterne ciasta ze smakiem
vaniliowoczekoladowaNajbardziej ulubione ciasto w naszej rodzinie. Przygotowuję je już od kilkunastu lat i nadal wszyscy proszą o cappuccino. Krem bardzo aksamitny i kawowe biszkopty pachnące amaretto to kwintesencja tego ciasta. Składniki: Biszkopt – 3 jajka – 3 czubate łyżki cukru – 3 czubate łyżki mąki pszennej – 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
To co kochampojawiły się w moich wpisach: Sernik z brzoskwiniami i kruszonką Sernik z jeżynami i kokosową bezą Sernik z karmelizowanymi jabłkami na orzechowym spodzie Sernik z budyniem czekoladowym Serniczek z kawowymi biszkoptami Sernik z rosą Sernik kokosowo-pomarańczowy Sernikobrownie z wiśniami Sernik z batonami Mars Sernik czekoladowy A teraz pora na sernik na zimno w wersji mini: Mini serniczki na zimno
sierotka maRysia w kuchnidietetycznych batoników Bounty , które jak dotąd, są niepokonane :) Tiramisu to jeden z tych deserów, które kocha każdy niezależnie od upodobań smakowych - bo jak nie kochać aksamitnego kremu i wilgotnych biszkoptów kawowych? Można się odkochać w bardzo prosty sposób - wystarczy policzyć ile kilokalorii zawiera jedna niewinna porcja... ale dziś nie o tym :) Zapewniam, że jeśli raz spróbujecie takiej fit wersji przez
Chocolate Muffin BlogLubimy takie ciasta, oj bardzo ;) Kawowy biszkopt, przełożony masą budyniową z kawą i odrobiną alkoholu, z dodatkiem popularnych pierniczków Katarzynek, udekorowany polewą czekoladową i czekoladowymi kamyczkami. Niebo w buzi :) W cieście przeważają mocne smaki kawy, czekolady i słodkich pierniczków. Doskonały pomysł na pyszne i niecodzienne ciasto :) Polecam! Składniki na biszkopt: 6 jajkek 1 szklanka cukru 1/2 szklanki mąki pszennej
Domowa cukiernia EwyDzisiaj mam dla Was znowu słodki wpis. Ciasto na bardzo puszystym kawowym biszkopcie jest bardzo smaczne. Do biszkoptu kawa musi być rozpuszczalna taka w formie granulatu a nie proszku. Bo dzięki takiej po upieczeniu biszkopt jest bardzo puszysty i ma fajny wygląd. Ja użyłam Tchibo ale jeśli nie macie możecie dać inną, ważne aby były granulki. Jeśli już dziś myślicie
Ewa w kuchniprzyjemność przygotować tort z okazji 20 rocznicy ślubu. Co do wyglądu miałam wolną rękę, a że nie znam jubilatów postawiłam na nutkę elegancji i kwiaty. Smak czekoladowo kawowy z jasnymi biszkoptami. Poniżej znajdziecie przepisy na biszkopt i kremy których użyłam do tortu. Przepis na biszkopt Przepis na krem kawowy Przepis na krem czekoladowy - w tym torcie bez wiśni
Krakowskie smaki Anikochacie kawę spróbujcie mojego kawowego deseru Lusette z wafelkami (lub czekoladowego ). Deser powstał w ramach akcji Lusette Inspiruje. Tworzy go delikatny mus z wafelkami, galaretka kawowa, mus czekoladowy oraz lekki biszkopt. Ilość składników oraz kroków do wykonania tego deseru może trochę przerażać, ale bez paniki, całość robi się całkiem sprawnie. Zapraszam też na stronę Lusette. KAWOWY DESER(...)galaretki i musu krążków tylko składamy jak ciasto. Do formy w której piekliśmy biszkopt wlewamy na spód większą część musu z wafelkami , na nim układamy galaretkę kawową, potem mus czekoladowy,biszkopt a brzegi wypełniamy resztą musu w wafelkami. Po zastygnięciu kroimy w kostkę jak ciasto
Bon appetit mon amieCiasto idealne dla kawoszy... 5 pysznych warstw! Składa się z kakaowego biszkoptu z budyniową masą kawową z dodatkiem serka mascarpone, pomiędzy którą znajduje się wkładka w postaci bezy orzechowej. Wierzch ciasta to kawowo-czekoladowa galaretka, przygotowana samodzielnie. To mocno kawowe ciasto z chrupiącą warstwą orzechową, która świetnie komponuje się z delikatną i kremową masę budyniową z mascarpone. Nie należy(...)jest za mało słodka, to słodzimy według własnego gustu. Na końcu łączymy z rozpuszczoną żelatyną i mieszamy. Chłodzimy. Składanie ciasta: Biszkopt umieszczamy w blaszce, której się piekł i skrapiamy zaparzoną kawą. Na biszkopcie rozsmarowujemy połowę masy kawowej i przykrywamy bezą orzechową. Na bezie rozsmarowujemy drugą połowę masy kawowej i na wierzch wylewamy tężejącą galaretkę. Posypujemy posypką czekoladową. Wkładamy do lodówki
Kuchnia MagdaLenyCiasto idealne dla kawoszy... 5 pysznych warstw! Składa się z kakaowego biszkoptu z budyniową masą kawową z dodatkiem serka mascarpone, pomiędzy którą znajduje się wkładka w postaci bezy orzechowej. Wierzch ciasta to kawowo-czekoladowa galaretka, przygotowana samodzielnie. To mocno kawowe ciasto z chrupiącą warstwą orzechową, która świetnie komponuje się z delikatną i kremową masę budyniową z mascarpone. Nie należy(...)jest za mało słodka, to słodzimy według własnego gustu. Na końcu łączymy z rozpuszczoną żelatyną i mieszamy. Chłodzimy. Składanie ciasta: Biszkopt umieszczamy w blaszce, której się piekł i skrapiamy zaparzoną kawą. Na biszkopcie rozsmarowujemy połowę masy kawowej i przykrywamy bezą orzechową. Na bezie rozsmarowujemy drugą połowę masy kawowej i na wierzch wylewamy tężejącą galaretkę. Posypujemy posypką czekoladową. Wkładamy do lodówki
Kuchnia MagdaLenyPodwójne espresso było ważnym składnikiem zarówno czekoladowego biszkoptu, jak i kremu kawowego na maśle. Uzupełnieniem tortu były wiśnie, z racji pory roku mrożone, zaś do ozdoby kandyzowane, ale już za kilka miesięcy kawowy tort będzie można zrobić, używając świeżych owoców. Udostępnij Składniki na tort kawowy z wiśniami Biszkopt czekoladowy: 110 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 4 jajka wielkości(...)się ją wylewać łyżką. Miękkie masło ucierać 10-15 minut mikserem na puszystą masę. Następnie miksując na niskich obrotach, dodawać po łyżce kawowego budyniu, za każdym razem dokładnie ją wmieszać przed dodaniem następnej. Wykonanie Dolny blat czekoladowego biszkoptu włożyć do tortownicy, nasączyć go odlanym sokiem z wiśni. Wyłożyć na niego 1 / 3 kawowego kremu, którego powierzchnię wyrównać, a następnie lekko
niecodziennikparylodówce, aż powidło delikatnie stężeje. Dodatkowo : 1 paczka okrągłych biszkoptów Składanie tortu: Z czekoladowego biszkopta odcinamy cieniutko wierzch ( przypieczoną skórkę, tak z 2 mm wystarczy ), by ciasto było równe i lepiej poddało się ponczowaniu. Ścięty fragment ścieramy na tarce - wykorzystamy go do posypania góry tortowej. Biszkopt nasączamy połową ponczu kawowego. WAŻNE - tort składamy przy założonej obręczy tortownicy. Masy ścinają się(...)układamy ściśle, jeden przy drugim, porządnie nasączone w drugiej połowie ponczu biszkopty. Pomiędzy biszkopty wkładamy żelkę powidłową. Staramy się wypełnić wszystkie luki pomiędzy biszkoptami. Teraz wykładamy delikatnie masę z mascarpone i kawą. Wygładzamy wierzch i posypujemy go dokładnie startym biszkoptem czekoladowym. Ja brzegi ciasta ozdobiłam dodatkowo wiórkami biało - kawowej czekolady. przestrzenie pomiędzy biszkoptami wypełnione żelką powidłową
Kronika Piekarnikanowego. Przynajmniej jedno ciasto, które lubię. I w ciemno wybrałam delicję makową, znalezioną na Kwestii Smaku . No nie mam pytań, delicja jest absolutnie fantastyczna. Idealnie wyważona słodkość biszkoptu z żurawiną i kawową pianką. Aż przykro się robi, że już jej nie ma. Składniki: Biszkopt makowy: 4 jajka (w temp. pokojowej) 1/2 szklanki cukru (100 g) 1/2 szklanki mąki pszennej(...)składników. Oddzielnie ubić resztę kremówki razem z cukrem pudrem na sztywną pianę (jeśli nie używaliśmy amaretto, można dodać jeszcze 2 łyżki cukru pudru), wymieszać łyżką z masą kawową. Składamy ciasto: Ostudzony biszkopt nasączyć sokiem z 3 limonek. Wyłożyć żurawinę, niekoniecznie równą warstwą, może być po łyżeczce. Wyłożyć masę kawową i wyrównać powierzchnię. Wstawić do lodówki. Przygotować polewę: w rondelku zagotować
wcinaj tochyba nawet nie chcę), że bez kawy nie umiem żyć. Uwielbiam ją zarówno świeżo parzoną jak i w postaci deserów. Dzisiaj jeden z moich wybrańców – kostka kawowa. Delikatny, lekki biszkopt nasączony kawą z dodatkiem kawowej pianki i przełamany kwaskowatym smakiem dżemu rozpływa się w ustach. Dziś już nic mi więcej do szczęścia nie potrzeba. Wystarczy kawałeczek ciasta i filiżanka(...)wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto, lekko wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy ok 30 minut (do suchego patyczka). Studzimy. 1/2 szklanki naparu kawowego słodzimy. Studzimy. Zimnym nasączamy biszkopt a następnie smarujemy go dżemem. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku. Studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder a następnie startą czekoladę. Na końcu powoli
Fascynacje Anikawałek ciasta zjedzony „od święta” nikomu nie powinien zaszkodzić, jednak starajmy się modyfikować przepisy, żeby deser był w miarę „zdrowy” Kawa… czekolada… Czego chcieć więcej … Ciasto czekoladowo – kawowe – przepis Biszkopt: 6 jaj, 1 łyżka ksylitolu , 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mąki pszennej (lub innej np. kokosowej, migdałowej, orkiszowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao Sposób wykonania(...)fusów (najlepiej espresso). W gorącym płynie rozpuścić ksylitol i żelatynę. Ostudzić. Dodać alkohol. Poncz do nasączenia biszkoptu: ½ szkl. przygotowanej kawy, amaretto, 1 łyżka ksylitolu Ciasto czekoladowo-kawowe – sposób przełożenia Na blaszce położyć biszkopt, nasączyć ponczem. Wyłożyć masę i wygładzić. Można zrobić widelcem wzorek. Na wierch wylać tężejącą galaretkę kawową. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Smacznego Agar agar kupisz
Strefa Zdrowego Żywieniaużywane do wielu wypieków i deserów we Francji. W odróżnieniu od klasycznego biszkoptu, technika przygotowania tego ciasta polega na ubijaniu całych jajek z cukrem w kąpieli wodnej. Biszkopt jest przekładany maślanym kremem kawowym, choć dzisiaj coraz częściej krem maślany jest zastępowany lżejszym kremem, np. muślinowym. Porcja dla 6-8 osób Przygotowanie : 30 min. Pieczenie: 25 min. Składniki: Biszkopt(...)konsystencji. Przetnij biszkopt na trzy równe krążki. Pierwszy krążek biszkoptu nasącz syropem, a następnie posmaruj kremem. Nałóż drugi, nasączony syropem krążek i rozsmaruj kolejn ą warstwę kremu kawowego. Przykryj trzecim blatem biszkoptu, posmaruj kremem wierzch i boki ciasta, udekoruj resztą kremu przy użyciu rękawa cukierniczego.** Możesz dodatkowo wykonać wzorki z rozpuszczonej czekolady przy pomocy łyżeczki. Wstaw na minimum 1 godzinę
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaDają wprost nie ograniczone możliwości łączenia smaków i aromatów. Dzisiejsze ciasto to tak naprawdę masa pyszności i przyjemności w jednym deserze. Mamy tu bowiem puszysty biszkopt, który przełożony jest masą jogurtową i kremem kawowym. Moim zdaniem jest to doskonałe ciacho na niedzielne popołudnie. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a naprawdę smakuje wszystkim. W moim domu ciasto biszkoptowe i powstałe(...)podgrzewamy. Dodajemy do jogurtu. Mieszamy. Masę umieszczamy na biszkoptach i brzoskwiniach. Chłodzimy 30 minut. Masa kawowa : Zimną śmietanę miksujemy. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy kawę rozpuszczalną. Miksujemy. Na masie jogurtowej II umieszczamy połowę kremu kawowego. Przykrywamy drugim biszkoptem. Wierzch dekorujemy drugą połową kremu kawowego. Posypujemy wierzch płatkami czekoladowymi. Smacznego ! Źródło: "Wielka księga ciast
Ciasta z tradycjami