gdyby nie kalorie mogłabym jeść codziennie. Za każdym razem się tym deserem zachwycam ;) Najlepsze dobrze schłodzone prosto z lodówki. Biszkopty savoiardi kupicie w sklepie Kuchnie Świata Blaszka o wym 30/22 cm 500 g podłużnych biszkoptów savoiradi Krem: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 36% 4 żółtka 8 łyżek cukru pudru Poncz(...)drugiej misce na gęsty krem, dodać ubitą masę jajeczną i krótko zmiksować, tylko do połączenia. Na dnie formy o podanych wymiarach-(ja robiłam w ceramicznym naczyniu) ułożyć biszkopty delikatnie nasączone naparem kawowym z likierem, oprószyć grubo ciemnym kakao, wyłożyć połowę masy śmietankowo-jajecznej, wygładzić, wylać tężejący i zimny już mus truskawkowy, przykryć kolejną warstwą biszkoptów delikatnie
Wanilia i Kardamonchałwy 60 ml mocnej kawy 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki wody dodatkowo: ¾ szklanki likieru kawowego słoik dżemu wiśniowego (250g - 280g) wiśnie w zalewie dekoracje: 2 gorzkie czekolady 2 łyżki miodu róże i kokarda z plastycznej czekolady róże z masy cukrowej Wykonanie: biszkopt: Mąkę, kakao i przyprawę przesiać przez sito. Oddzielić białka od żółtek. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Białka(...)kilka godzin aż zastygnie. Czekoladę ściągnąć z papieru i zagnieść. tort: Wiśnie odsączyć z zalewy, biszkopt przekroić na 3 części. Jeśli bardzo wyrósł można ściąć wierzch. Pierwszy biszkopt nasączyć likierem kawowym, posmarować połową dżemu wiśniowym, następnie ułożyć odsączone wiśnie oraz krem. Biszkopt z kremem wstawić na 15 minut do lodówki. Na krem nałożyć kolejny biszkopt, i jak poprzednio nasączyć likierem
Mama Gotujemojego autorstwa... kakaowe ciasto biszkoptowe z wiśniami, dwiema masami na śmietance i serku mascarpone - czekoladową oraz kawową, a także bezą kawową w środku. Tort jest przepyszny, ale też pracochłonny oraz czasochłonny - samo suszenie bezy zajmuje 90 minut, a oprócz tego mamy do upieczenia biszkopt i dwie masy do przygotowania. Jednak efekt końcowy oraz jego smak wynagradzają cały włożony trud. Goście(...)śmietanki 30% 100 g gorzkiej czekolady Masa kawowa: 125 g serka mascarpone 150 ml śmietanki 30% 1-2 łyżki cukru pudru 2 g kawy rozpuszczalnej (1 saszetka) Beza kawowa: 3 jajka 3/4 szklanki drobnego cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 g kawy rozpuszczalnej (1 saszetka) Dodatkowo: wiśnie deserowe Wykonanie: Biszkopt: I- część: mieszamy mikserem Białka oddzielamy od żółtek. Białka
Kuchnia MagdaLenymojego autorstwa... kakaowe ciasto biszkoptowe z wiśniami, dwiema masami na śmietance i serku mascarpone - czekoladową oraz kawową, a także bezą kawową w środku. Tort jest przepyszny, ale też pracochłonny oraz czasochłonny - samo suszenie bezy zajmuje 90 minut, a oprócz tego mamy do upieczenia biszkopt i dwie masy do przygotowania. Jednak efekt końcowy oraz jego smak wynagradzają cały włożony trud. Goście(...)śmietanki 30% 10 g gorzkiej czekolady Masa kawowa: 125 g serka mascarpone 150 ml śmietanki 30% 1-2 łyżki cukru pudru 2 g kawy rozpuszczalnej (1 saszetka) Beza kawowa: 3 jajka 3/4 szklanki drobnego cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 g kawy rozpuszczalnej (1 saszetka) Dodatkowo: wiśnie deserowe Wykonanie: Biszkopt: I- część: mieszamy mikserem Białka oddzielamy od żółtek. Białka
Kuchnia MagdaLenygodzin do lodówki. Składniki biszkopty (ok. 30 sztuk) 500g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 200 ml śmietany 30% 0,7l mocnej kawy kakao ewentualnie likier kawowy Domowe tiramisu – przepis Biszkopty zamaczamy w ostudzonej kawie z likierem kawowym i układamy na dnie naczynia, formy do pieczenia. W misce ubijamy na sztywno śmietanę, dodajemy cukier puder i bardzo wolno całość
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!tortownicy i wstawiłam do gorącego piekarnika na 50 minut. Najlepiej zrobić test suchego patyczka. Pięknie się upiekł. Upieczony biszkopt wystudziłam i wyjęłam z tortownicy. Przełożyłam na kratkę. Zostawiłam do następnego dnia. Zrobiłam masę do tortu. Najpierw kawową. W ¾ szklanki mleka rozpuściłam budyń śmietankowy. Jeśli użyjecie budyń bez cukru to trzeba dodać 2 łyki cukru i wymieszać z proszkiem(...)wymieszałam, żeby się dobrze składniki połączyły. Biszkopt przekroiłam na 3 krążki. Jeden krążek położyłam na paterę, skropiłam ponczem i rozsmarowałam na nim połowę masy kawowej. Przykryłam drugim krążkiem biszkoptu, nasączyłam ponczem i rozsmarowałam na nim połowę masy śmietankowej. Wygładziłam. Na koniec położyłam ostatni, trzeci krążek. Skropiłam ponczem i samą górę pokryłam resztą masy kawowej. Pozostałą masą śmietankową
Kuchnia u KrysiProponuję dziś przepis na pyszne i proste ciasto cappucin o. Jest to ciasto na biszkopcie kakaowo-kawowym z lekkim kremem śmietankowym o smaku cappucino . Biszkoptu nie trzeba niczym nasączać, pieczemy go przez 30 minut, tak by był upieczony a nie wysuszony, jest miękki i wilgotny, stanowi świetną podstawę dla kremu. Serdecznie polecam :-) Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu
Kawa z mlekiemkawowym upodobaniom i zachciance nie tylko na pyszny,ale i elegancki deser. I tak oto - przedstawiam głównego bohatera: KAWOWY SERNIK NA ZIMNO. Wielkie brawa! KAWOWY SERNIK NA ZIMNO. 3 duże jogurty naturalne paczka okrągłych biszkoptów 3/4 szklanki mocnej kawy rozpuszczalnej z 4 łyżeczek 3 łyżki cukru 6 łyżek żelatyny 1,5 szklanki cukru(...)pudru odrobina likieru kawowego szklanka gorącej wody 3 łyżki cukru 1,5 łyżki żelatyny 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Tortownicę o średnicy 19-20 cm, jej dno, wykładam biszkoptami namoczonymi odrobiną likieru kawowego (nie mogą rozmięknąć ani puszczać "wody"). Napar z kawy powinien być gorący, dodaję do niego żelatynę i 3 łyżki zwykłego cukru, dokładnie rozpuszczam. Zostawiam do wystudzenia. Jogurty miksuję
W kuchni Karmel-itkiCiasto, które przygotowałam na urodziny Mamy, wielbicielki kawy i kawowych wypieków ;) Tortowe, o delikatnym kawowym smaku. Z kremem na bazie mascarpone i kremówki, na czekoladowym biszkopcie. Nie za słodkie, puszyste i wilgotne. Bardzo ładnie wygląda na stole. Ostatnio trochę mniej mnie na blogu, ale już się poprawiam ;) Czas zajmowały mi plany aranżacji mieszkania, o radę poprosiłam specjalistów z http://www.ardeko.pl(...)fixem. Dodać mascarpone i dokładnie połączyć. Na wierzch: 250 g śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru płatki migdałowe Kremówkę ubić na sztywno razem z cukrem pudrem. Wykonanie - Wystudzony biszkopt przełożyć kremem kawowym, na wierzch wyłożyć ubitą kremówkę i uprażone na suchej patelni płatki migdałowe. Schłodzić w lodówce. Smacznego
Domowa cukiernia Ewypartiach wlać rozpuszczoną żelatynę, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników ( patrz FILM ). 9. Połowę gotowego kremu wylać na biszkopt w blaszce, wyrównać. Na wierzchu poukładać biszkopty dobrze nasączone w kawowym ponczu ( patrz FILM ). Pomiędzy biszkoptami proszę zachować około 2cm odstępy. Na biszkopty wyłożyć pozostały krem i wyrównać. Ciasto Puszek Toffi wstawić do lodówki na całą noc. 10. Dobrze
Mała CukierenkaNowy Rok. No nie pozostaje mi nic innego jak podsunąć Wam tutaj kilka inspiracji na świąteczne ciasta : ) Dzisiejszy przekładaniec to wariacja na temat Karpatki, mianowicie : karpatka w biszkopcie z nasączeniem kawowym. Bardzo przyjemne, zapewne lżejsze od pierwowzoru, i przede wszystkim dobrze zrównoważone smakowo. Blaszka 22 x 25 cm. Składniki na biszkopt : 4 jaja ¾ szklanki cukru 3 łyżki
Domowe ciastawłasnie z tej okazji postanowiłam sobie sprawić torcik. Strasznie podobają mi się biało czarne torty dlatego też mój urodzinowy był w tych kolorach. Orzechowe biszkopty z kremem mocno orzechowym i kawowym, nasączone mocną kawą- jak dla mnie niebo w gębie;) Polecam;) Składniki: 300 ml orzechów 220 g mąki pszennej 300 g cukru 2,5 łyżeczki(...)sztywno białka. Gdy będą sztywne stopniowo dodajemy je do masy żółtkowej i mieszamy do połączenia się składników. Gotową masę przekładamy do blaszki (22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut bądź do tzw. suchego patyczka. Składniki masa orzechowa: 30 dkg orzechów szklanka mleka 1/2 szklanki cukru 200 g masła Wykonanie: Orzechy obrać
Krakowskie smaki Anigorącej wody 2 - 3 łyżeczki syropu barmańskiego o smaku karmelu Dodatkowo: 2 opakowania galaretki truskawkowej 700 ml gorącej wody 0,5 kg truskawek ok. 20 sztuk okrągłych biszkoptów Przygotowanie: Biszkopt - na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać mąkę z proszek(...)spienionej margaryny dodać cukier, ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń.Dobrze wymieszać. Przełożenie: Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm włożyć biszkopt i nasączyć kawową. Następnie wyłożyć połowę masy karmelowej. Na masę wyłożyć okrągłe biszkopty, nasączyć i posmarować pozostałym kremem. Wyrównać i ułożyć pokrojone na pół truskawki
Ciastka - domowe słodkościkawowego likieru i rumu. Biszkopt jest bardzo aromatyczny i świetnie harmonizuje z kremem i żurawinowym dżemem. Słodki tort i jednocześnie orzeźwiający. Takie torty właśnie lubię. Świąteczny tort 12 porcji Składniki: 2 tortownice o średnicy 23 cm Biszkopt 3 jajka 100 ml jogurtu 225 ml oleju 450 g trzcinowego cukru 2 łyżki rumu 380 ml kawowego likieru 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu(...)maślano czekoladowy 400 g masła 300 g białej czekolady 240 g cukru pudru Dekoracja tortu 1 gałązka rozmarynu 50 g żurawiny 1 łyżka syropu 2 łyżki cukru Zacznij od biszkoptu. Nastaw piekarnik na 180ºC. Do miski miksera wlej, jogurt, olej, golden syrop, sok z pomarańczy z otartą skórką, rum i likier oraz waniliowy ekstrakt. Wsyp cukier i rozbij jajka. Zmiksuj
codojedzenia