które zapowiadają święta z dodatnią temperaturą oraz deszczem, przygotowałam ciasto, które przynajmniej swym wyglądem ma nawiązywać do śnieżnej krainy ☺ Ciacho jest pyszne lekko kwaskowe idealne na świąteczny czas. SKŁADNIKI (forma 20 x 30 cm) Biszkopt 5 jajek ¾ szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej paczka biszkoptów okrągłych Bita śmietana litr śmietanki 36% fix do śmietany cukier
RAROSSAurodziny swojej Córeczki. Chciałam, aby miał smak świeżych owoców i nie był za słodki. Oprócz dwóch smaków masy jakie w nim znajdziecie główna rolę stanowi pyszny cytrynowy biszkopt, który idealnie komponuje się z mascarpone i brzoskwiniami. Spróbujecie :) Przepis na biszkopt (przepis TUTAJ ) Składniki: 500g serka mascarpone 330 ml śmietany 30 % 3 duże łyżki nutelli 4 duże brzoskwinie UFO jeżyny
ChilliJemyniespodzianka w postaci pomarańczowych delicji. Shrek utrzymany jest rzecz jasna w zielonej kolorystyce :) Ciasto jest bardzo smaczne, idealnie wyważone (nie za słodkie, najsłodsza jest sama delicja). Ciastem najlepiej zajadać się podczas upalnych dni, ponieważ wspaniale orzeźwia. Przypadnie do gustu również dzieciaczkom :) Składniki: Biszkopt: 5 jajek (w temperaturze pokojowej) 5 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)formy i oddzielamy go od papieru do pieczenia. Formę wykładamy arkuszem folii aluminiowej w taki sposób, aby dokładnie zakrył zarówno dno, jak i boki formy. Folia powinna idealnie przylegać. Biszkopt z powrotem umieszczamy w formie. Zielona masa budyniowa: Budynie śmietankowe dokładnie rozrabiamy w szklance soku, tak aby nie było grudek. Resztę soku zagotowujemy. Do gotującego się soku dolewamy
MyCookBook.plPyszne ciasto na każdą okazję. Przygotowując go należy jednak uzbroić się w cierpliwość, tak aby obie masy dobrze stężały. Polecam również biszkopt z tego przepisu, bo wychodzi idealny. SKŁADNIKI Na biszkopt: 6 jajek szczypta soli 170 g cukru 150 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki wody Na nasączenie: 1 torebka herbaty(...)Ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch, po czym włożyć do piekarnika. Piec około 30 minut (do suchego patyczka) na środkowej półce piekarnika. Upieczony biszkopt zrzucić z wysokości około 60 cm na rozłożone ręczniki. Dzięki temu będzie idealnie równy. Zostawić do ostudzenia, po czym przekroić na dwa równe placki. Nasączenie: Herbatę zaparzyć wrzątkiem przez 3 minuty. Dodać cukier
Passions hobbies lifeKolejna wersja i kolejna udana. Biszkopt, który idealnie nadaje się do przekładania dowolnymi masami. Tym razem migdałowo-kokosowy z dodatkiem kakao. Bezglutenowy biszkopt migdałowo kokosowy - niezawodny Składniki: (na małą blaszkę lub tortownicę): 6 jajek 4 łyżki drobnej mąki migdałowej 2 łyżki mąki kokosowej 5 płaskich łyżek erytrytolu łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia Z podanej ilości składników otrzymamy biszkopt, który
Marta próbujedużej, ciemnej blaszce o wym.38x24cm , na mniejszą proponuję przygotować biszkopt z 5 jajek, mój był dość wysoki, troszkę nawet za bardzo, piekłam z 7, więc 5 będzie idealnie. Przy biszkoptach mam taką zasadę (tak nauczyła mnie moja Mama), że na każde jajko daję po 1 łyżce cukru (ksylitolu) i po 1 łyżce mąki, kiedyś dawałam pszenną- tortową , teraz daję orkiszową
Smaczne Zdroweoddzielnie, a na jedną puszystą masą, a taki biszkopt nie pasuje do rolady, bo jest za miękki, więc postanowiłem zrobić sernik, który udał się po prostu idealny! Składniki: Biszkopt: 5 jaj szklanka cukru 2 łyżki mleka 2 łyżki miodu 140 g mąki Masa sernikowa: 1 kg sera z kubełka 250 g twarogu tłustego 100 g śmietanki kremówki 4 łyżeczki żelatyny
Kuchnia Łukaszadokładnie wymieszać kopystką. Masę przelać do natłuszczonej tortownicy (22 cm średnicy). Piec w temperaturze 180*c przez 25 minut. Iiiiiiiiiiiiiii to właśnie diabeł mnie pokusił :) Po upieczeniu biszkopt był idealny. Jednakże wpadłam na iście głupi pomysł by nadać mu smaku i nasączyć go sokiem ze świeżo wyciśniętych pomarańczy..... Żeby było śmieszniej zamarzyłam o biszkopcie z galaretką (kwiczę ze śmiechu
ClauditteMissCookingWiśniowa chmurka zwana również zemstą teściowej to świetne ciacho, zarówno pod względem wizualnym jak i smakowym – puszysty biszkopt , galaretka z wiśniami, bita śmietana oraz beza. Połączenie
RAROSSARafaello z białą czekoladą na biszkopcie to idealny smakołyk dla wielbicieli białej czekolady i kokosu, niezwykły deser dla każdego łasucha. Ciasto Rafaello oprócz innych okazji będzie znakomitą propozycja na świątecznym stole. składniki na tortownicę 23 cm biszkopt 5 jajek 3/4 szklanki cukru kryształu 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa 500 ml śmietany kremówki
Smakowite DaniaPołączenie moich ulubionych ciast :) Czyli sernika i biszkoptu z truskawkami. Idealne! (duża blacha) Składniki na biszkopt: 6 jaj 6 łyżek mąki 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Składniki na masę serową 0,5 kg sera ¾ szklanki cukru 2 całe jajka (mniejsze) 10 dag masła lub margaryny 1,5 budyniu śmietankowego
Tradycyjna Kuchniawypieków są śliwki. Kwaskowe, dobrze komponują się ze słodkim ciastem. Nie puszczają też ogromnych ilości soku. Tworzą duet doskonały z ulubionym biszkoptem, krem waniliowy jest jego idealnym dopełnieniem. Składniki: Biszkopt: 4 jajka pól szklanki mąki ziemniaczanej pół szklanki mąki pszennej pół szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Krem: pół opakowania budyniu waniliowego szklanka mleka łyżka cukru
Wrzosowa PolanaPrzepyszny smakołyk, który można przygotować jako tort, ciasto lub deser podany np. w pucharkach. Połączenie kremu mascarpone oraz biszkoptu nasączonego kawą z amaretto, w
RAROSSAnaprawdę każda warstwa powstaje pod wpływem chwili. Co prawda na spód można użyć zwykłych biszkoptów, ale mam ochotę na więcej kreatywności. Dlatego postanowiłam Wam przedstawić świetny kakaowy biszkopt, który idealnie nadaje się jako podstawa ciasta. U mnie sprawdził się już przy wielu pysznościach! Na końcu możecie zerknąć na przykładowe propozycje wykorzystania zaprezentowanego spodu. Polecam i z niecierpliwością czekam na Wasze
Di gotujePyszna, smaczna, niezbyt słodka bomba kaloryczna, czyli ciasto czekoladowe z kremem budyniowym. Ciasto udało się na prawdę dobre! Biszkopt był bardzo pulchny i czekoladowy, a kremem idealnie go dopełniał. Nasączyłem biszkopt ponczem z herbaty i amaretto, co dodało bardzo fajną nutkę smakową i idealnie dopełniało krem. Zapraszam do wypróbowania pysznego ciasto czekoladowego z kremem budyniowym. Składniki: Biszkopt
Kuchnia Łukasza