jeden z moich ulubionych kremów, który bardzo często wykorzystuje w różnych ciastach. Jest lekki, delikatny i puszysty, nie przesłodzony i idealnie sprawdzi się na lato, gdzie w czasie ciepłej pogody nie ma się ochoty na ciężkie kremy. Biszkopt jest równie lekki i puszysty, do tego nie zawiera glutenu. Polecam go jednak nasączyć np. likierem kokosowym. Całość udekorowana jest oczywiście
Healthy food explorerchyba jego smak i tym samym magiczne znikanie - ostatecznie mnie przekonały. Tort był naprawdę przepyszny, dość lekki, a czarna porzeczka idealnie przełamała jego słodycz. Zapewniam, że każdy potrafi przygotować takie cudo. Polecam! (Tortownica o średnicy 24 cm) Biszkopt: (inne wymiary znajdziecie tu - klik ) 5 jajek 3/4 szklanki cukru (1 szklanka = 250 ml) 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej
Di gotujesernik zrobić z rodzynkami lub bez, to zależy od tego co lubicie. Sernik jest bardzo delikatny i puszysty – idealny A jeśli lubicie pyszne klasyczne pyszne ciasta, zapraszam Was do moich ulubione przepisy: – sernik z jagodami – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – prosta szarlotka SERNIK
nietylkopasta.plRolada biszkoptowa ze śmietaną Ciasto to w kształcie rolady idealnie sprawdzi się, gdy nie mamy czasu na skomplikowane ciasta, a chcemy czymś zachwycić gości. Niby zwykły biszkopt ze śmietaną, ale nie tylko dobrze się prezentuje, jest smaczne, delikatne i aż ciężko poprzestać na jednym kawałku. Jedyny minus - zbyt szybko się kończy. Składniki: (Na formę o wymiarach 25x36 cm) Na biszkopt
My sweet a lifesyna z okazji rozpoczęcia roku szkolnego, tak na osłodę. Bardzo jemu i nam posmakował, a szklanki jak widać sprawdziły się idealnie ;-) Deser prosty, dla dzieci. Serek mascarpone wymieszałam z mlekiem, dodałam cukier puder i połamałam do niego biszkopty okrągłe. Jako dodatek maliny. Pysznie było :-) Polecam Wam sklep Tarka i Miarka :-) Życzę również miłego dnia :-) Składniki na 3 porcje
kruche babeczkiforemki wykładam na brzegach folia rantową, tak, aby oba jej końce zachodziły lekko na siebie. Spód foremki wypełniam pokruszonymi biszkoptami. Na biszkopty przekładamy mus, wypełniając nim całą foremkę. Wierzch foremki wygładzamy szerokim nożem, aby góra naszego deseru była idealnie gładka. Tak przygotowane desery umieszczamy w lodówce na ok. 20 – 25 min. Po tym czasie pozbawiamy desery rantów. Zostają
Raj dla Podniebieniaforemki wykładam na brzegach folia rantową, tak, aby oba jej końce zachodziły lekko na siebie. Spód foremki wypełniam pokruszonymi biszkoptami. Na biszkopty przekładamy mus, wypełniając nim całą foremkę. Wierzch foremki wygładzamy szerokim nożem, aby góra naszego deseru była idealnie gładka. Tak przygotowane musy umieszczamy w lodówce na ok. 10 – 15 min. Po tym czasie pozbawiamy desery rantów. Zostają
Raj dla PodniebieniaPyszne, delikatne, lekkie jak chmurka ciasto. Bezglutenowy biszkopt, jogurtowa pianka i maliny...a to wszystko bez grama cukru! Jeżeli planujecie zaprosić gości - nada się idealnie! Zachwyca wyglądem - jest proste, a śliczne. Do porannej kawki, na letni piknik czy na drugie śniadanie. Składniki na średnią tortownice: 4 jajka 1 szkl. mąki kukurydzianej 3 łyżki ksylitolu
Czarnawisienkaborówki. Ciasto okazało się strzałem w dziesiątkę, znikające z blaszki w ekspresowym tempie. Podstawą ciasta jest spód, który jest czymś pomiędzy biszkoptem, a ciastem kruchym, następnie beza, bita śmietana oraz jagody z dużą ilością galaretki. To wszystko tworzy idealny połączenie, spróbujcie! Uwaga, ono uzależnia... Spód: -7 żółtek -90g cukru -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 cukier wanilinowy
Receptura smakuświeżość a na stole będą się prezentować jak w najlepszej cukierni. Warto zainwestować, patera jest duża (31 cm) więc będzie idealna, żeby podać na niej nie tylko torty ale też świąteczne ciasta. *tortownica 21 cm Składniki: na biszkopt: 5 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia na kremy
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnianasmarowanym od spodu masą ( 0k. 1/3 z pozostałej masy) a wierzch ciasta ponczujemy , smarujemy pozostałą masą. Na to układamy naponczowane biszkopty i oprószamy całość obficie kakao. (najlepiej przez sitko) Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Idealne na niedzielny czy świąteczny deser. Smacznego! Inspracje zaczerpnęłam od Kasi
Radość kipiąca uśmiechem.połączeniu z owocami , to rozkosz dla podniebienia . Pokochają go wszyscy wielbiciele słodkości . Jest banalnie prosty w przygotowaniu , idealnie nadaje się jako podwieczorek dla dzieci . składniki na 2 porcje 1 opakowanie serka mascarpone 12 okrągłych biszkoptów 2 łyżki cukru pudru mix owoców w puszce przepis Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem na gęstą masę . Pucharki wykładamy
Smakowite Daniapołączenie słodkich brzoskwiń z kwaskowatym smakiem ananasów....idealne... Polecam przetestować ,w lecie będzie idealny a zimą też czasem mamy ochotę na coś deserowego a nie pieczonego ...polecam :) Składniki na blaszkę 26 cm ale śmiało można zrobić na 28 cm Spód : - 150 g biszkoptów - sok z brzoskwiń do namaczania Masa serowa : - 1 kg sera białego z wiaderka - 2 galaretki o smaku
Wypieki Renesię zajadałyśmy, było tak pyszne. Zrobiłam swoją wersję, ale myślę, że proporcje są idealne. Ciasto wszystkim smakowało :) Najbardziej mojemu tacie, zjadł cztery kawałki, jeden po drugim :) Teraz już wiecie po kim jestem takim łasuchem :) Ciasto piekłam w blaszce 24 cm. na 34 cm. Składniki na biszkopt: 6 jajek szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego ( miałam domowy
Agusiowe smakołykiSernik jest przepyszny! Jego puszysta, lekka i delikatna konsystencja idealnie współgra z malinowym smakiem. Kwaskowatość malin fantastycznie wkomponowała się w masę serową oraz połączyła ze słodyczą polewy na bazie białej czekolady. Całość wprost rozpływa się w ustach i sprawia, że skosztowanie jednego kawałka to za mało. Przyznam, że sernik ten był moją improwizacją, ale od momentu kiedy upiekłam(...)wiaderka 1/3 szklanki kaszy manny (1 szklanka = 250 ml; 70g) 1/2 szklanki cukru (110g) 3 jajka 100g masła Dodatkowo: 100g malin (u mnie mrożone) Spód: 60-70g okrągłych biszkoptów (*) Wierzch: 50g białej czekolady do roztapiania lub zwykłej + 1 łyżka masła/mleka 1 garść płatków migdałowych Masło roztopić i pozostawić do ostudzenia, a maliny podusić za pomocą widelca (mrożone uprzednio
Di gotujeWbrew pozorom to proste i smaczne ciasto. Rozpływa się w ustach. Idealne na imprezę. Na pewno zaskoczysz nim swoich gości. Składniki na ciasto: 4 jajka 3 łyżki wody (zimnej przegotowanej) ¾ szklanki cukru 8 łyżek oleju rzepakowego 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli Wykonanie: Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić(...)serka mascarpone Wykonanie: Śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier puder i ubić. Ubijając partiami dodawać serek mascarpone. Dodatkowo: Marmolada z malin 1 rządek gorzkiej czekolady Przełożenie ciasta: Biszkopt przeciąć na połowę. Jedną część położyć na blaszkę, a drugą pociąć na 9 pasków. Biszkopt położony na blaszkę posmarować marmoladą. Ułożyć na nim paski biszkoptu w odległości
Przepisy Babciskładników i niecałe 30 minut naszej pracy - reszta czasu to chłodzenie i czekanie, aż masa stężeje. Idealny deser na upalne dni! Składniki: 500 g twarogu sernikowego (może być z wiaderka) 700 g truskawek 3-4 łyżki cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny 100 g biszkoptów podłużnych Dodatkowo: ok. 10 szt. truskawek 50 g białej czekolady Wykonanie: Dno tortownicy (u mnie
Kuchnia MagdaLenyskładników i niecałe 30 minut naszej pracy - reszta czasu to chłodzenie i czekanie, aż masa stężeje. Idealny deser na upalne dni! Składniki: 500 g twarogu sernikowego (może być z wiaderka) 700 g truskawek 3-4 łyżki cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny 100 g biszkoptów podłużnych Dodatkowo: ok. 10 szt. truskawek 50 g białej czekolady Wykonanie: Dno tortownicy (u mnie
Kuchnia MagdaLenycukru 2 czubate łyżki konfitury z płatków róży 100 g mączki migdałowej (mielimy płatki migdałowe) 50 g zmielonych biszkoptów konfitura do posmarowania wierzchu mazurka sok z cytryny 30 g płatków migdałowych (mogą być posiekane orzechy, mama uważa że idealnym rozwiązaniem jest 15 g posiekanych orzechów i 15 g płatkó migdałowych) 10 g mąki pszennej Lukier królewski(...)smarujemy konfiturą różaną. Blat różany: Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy konfiturę różaną i sok z cytryny. Do masy dodajemy wymieszane wcześniej suche składniki (mąkę migdałową, zmielone biszkopty i mąkę pszenną) i mieszamy ręcznie. Na koniec wsypujemy płatki migdałowe (lub orzechy, albo jedno i drugie jeśli wybierzemy taką opcję, pamiętajcie tylko żeby nie przekroczyć 30 g. Masę wylewamy
Lili w kuchnipowszechnie wiadomo, panowie to mali chłopcy więc solenizant dostał tort z dwoma misiami ( pomysł podrzuciła partnerka solenizanta). Biszkopt orzechowy przełożony pyszną frużeliną wiśniową z wyraźnie wyczuwalną nutką cynamonu i dużą ilością lekkiej jak piórko bitej śmietany. Całość skomponowała się idealnie, tort nie był ani za słodki ani za kwaśny. Poniżej jak się prezentował;) Składniki: 6 jajek 6 łyżek(...)proszkiem do pieczenia mąkę. Do masy biszkoptowej dodajemy zmielone orzechy oraz bułkę tartą. Całość dokładnie jednak delikatnie mieszamy. Gotową masę przekładamy do tortownicy 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopty pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut bądź do tzw suchego patyczka. Po wystudzeniu przekrawamy je na 3 części. Oczywiście można je upiec osobno (ja tak robiłam), należy wtedy
Krakowskie smaki AniPrzepis na ciasto biszkoptowe pochodzi z książki Ani Starmach "Pyszne na słodko" - jest ono po prostu idealne na roladę, wykorzystam go jeszcze nie raz. Całość jest smaczna, wilgotna, aromatyczna - rolada ta z powodzeniem zastąpi tradycyjną makową struclę na świątecznym stole. SKŁADNIKI: Biszkopt: (forma piekarnikowa, u mnie 38x33 cm) 4 jajka L (lub 5 jajek M) 200 g cukru
Kto ugości moich gości?polukrować, lub posypać cukrem pudrem, ale i bez dodatków jest pyszne. Szybko się je robi, szybko piecze, więc jest idealną propozycją na podwieczorek w środku tygodnia, a jeśli coś zostanie to na drugie śniadanie będzie jak znalazł. Polecam! Składniki na biszkopt z ananasem 4 jajka 2/3 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropli olejku(...)ciasto z piekarnika, pozostawiamy w blaszce aż ostygnie. Odwracamy do góry dnem (bo ananasy opadną na dół, a w ten sposób będą się ładnie prezentowały, a i ciasto będzie idealnie równiutkie) i lukrujemy np. lukrem jogurtowym ( cukier puder wymieszany z jogurtem naturalnym).Gotowe
Rozpustne gotowaniebezami, brownie i wszystkim co kawowe i karmelowe. Wszystkie te rozkosze schodzą na drugi plan. Biszkopt jest mięciutki, wilgotny, delikatny. Niezwykły kolor zawdzięcza bazylii, która po utarciu z cukrem nabiera cudownego smaku i jest wręcz stworzona do deserów. Jej smak nie dominuje, ale jest idealnie wyczuwalny i wspaniale komponuje się ze smakiem truskawek i bitej śmietany. Nie bójcie się tego
KUCHARNIAczytelniczki Małej Cukierenki Pani Magdy Pawlaczyk, bardzo dziękuję! Ciasto fantastyczne :). Będzie idealne na rodzinne spotkania, świetne na zbliżające się święta. Bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Słoneczna Delicja – Świąteczne ciasto z delicjami, bakaliami i brzoskwiniami Składniki: Biszkopty: 8 białek 3 żółtka 180g cukru 100g orzechów włoskich – posiekanych 100g orzechów
Mała Cukierenkamleczku na mleku skondensowanym niesłodzonym. Przepis pochodzi ze starego zeszytu :) Ciasto pięknie wygląda, jest napowietrzone, piankowe, nie za słodkie,idealne na rodzinne imprezy czy na upalne dni. Jest to ciasto bardzo łatwe. Ja zrobiłam je na cienkim biszkopcie, można je zrobić też na okrągłych biszkoptach, wtedy jest to ciasto bez pieczenia. Gorąco polecam i zapraszam SKŁADNIKI
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuCiasto wygląda trochę jak górki, pagórki i stąd jego nazwa. Będzie idealne na rodzinne imprezy, na święta czy do kawy z przyjaciółmi. Zróbcie na Wielkanoc będzie
Moje Małe CzarowanieLekki i smaczny sernik ze śmietanką i białą czekoladą. Idealny na domowe spotkania. Dla mnie strzałem w dziesiątkę było przełamanie słodyczy ciasta owocem granatu. 100 g okrągłych biszkoptów 330 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 350 g serków waniliowych 100 g białej czekolady 2,5 łyżki żelatyny 200 ml ciepłej wody 1 galaretka truskawkowa 1 szklanka wrzątku
VioletoweKucharzenierodzinnym ucztowaniu. Jeśli macie takie bez kremu i owoców możecie im dać nowe życie robiąc z nich nieduże, pyszne kule idealne do kawy czyli bajaderki :) Składniki: ok. 500 g ciasta bez owoców i kremu (można dodać herbatniki oraz biszkopty) 1/4 szklanki cukru 1/4 szklanki śmietanki 30% 60 g margaryny 1/3 szklanki orzechów włoskich (lub innych ulubionych bakalii
Simply Foodwykorzystanie każdy z Was zna conajmniej setki. Idąc jednak tropem tych nieznanych, nowych i niebanalnych postanowiłam wykorzystać go do stworzenia idealnej przekąski na imprezę lub inne przyjęcie podczas którego możecie tym daniem poczęstować swoich gości. Prosta roladka z biszkoptu na bazie właśnie ketchupu z serkiem śmietankowo- chrzanowym i szynką parmeńską to łatwa a zarazem efektowna propozycja przekąski. Składniki
Mango PapajaCiasto zainspirowane stroną MojeWypieki , jednakże zrobiłam biszkopt na bazie budyniu czekoladowego oraz zmodyfikowałam troszkę krem. Biszkopt przełożony kremem serowym, z warstwą bitej śmietany oraz dżemem z czarnej porzeczki, która nadaje całego smaku ciastu idealnie pasuje na każdą okazję. SKŁADNIKI Ciasto: blaszka o wymiarach 20x26 cm 4 jajka, 1 budyń czekoladowy, ½ szkl. cukru, 1 łyżka kakao, 2 czubate łyżki mąki tortowej
słodki brateksię zjeść coś lekkiego, orzeźwiającego jednak aby był to sernik. Czy można to jakoś pogodzić? Myślę, że ten przepis jest idealnym rozwiązaniem tego problemu. Ciasto jest delikatne, puszyste i wspaniale orzeźwia - niemal rozpuszcza się w ustach. Jednocześnie dzięki biszkoptowi i prawdziwemu serowi możemy odszukać nutę tradycyjnego sernika :) Składniki Biszkopt - 3 jajka - 3 łyżki cukru - 3 łyżki mąki - 1,5 łyżki
Świat Smakuprzygotowania malinowego sernika na zimno z orzechowo-daktylowym spodem :) Poniższe ciasto jest proste do przygotowania i bardzo lekkie w smaku. Idealne dla osób, które nie mogą jeść ciast z ciężkimi kremami. Oczywiście orzechowy spód możecie zastąpić herbatnikami bądź biszkoptami. Składniki na małą tortownicę* 0,5 kg twarogu sernikowego trzykrotnie zmielonego 1 galaretka o smaku malinowym + 1,5 szklanki
Ugotowaćkonsystencji z masą śmietanową i orzeźwiającym musem z nektarynek, jest bardzo smaczny i w dodatku ładnie się prezentuje po przekrojeniu. Idealny na letnie uroczystości, ja przygotowałam go na urodziny męża. Do dekoracji użyłam produktów od firmy Cukieteria . Składniki: Biszkopt: 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 4 jajka 1 łyżeczka proszku bo pieczenia Szczypta soli Tłuszcz
Bajeczna KuchniaSzybki torcik na zimno, dolna warstwa ma zwartą konsystencje górna jest delikatna co daje idealne połączenie. Przepis znalazłam w gazecie gdy córeczka robiła porządki w gazetach z przepisami. Składniki: - 1 opakowanie okrągłych biszkoptów - 2 budynie śmietankowe bez cukru - 650 ml mleka - 2 galaretki truskawkowe - 200 g masła - 330 ml mleka skondensowanego - 500 ml wody - 2 galaretki cytrynowe
Kulinarne życieIdealny jako wypełnienie do tarty, ciastek. Jako dodatek do gofrów i naleśników niezastąpiony. Pyszny kiedy przełoży się nim biszkopt. Niesamowicie kremowy i gęste. Kwaśny i słodki. Świetnie komponuje się z owsianką. Perfekcyjny w każdym calu. Ja już go pokochałam, a Ty? Wiem, że sezon na czarne porzeczki już dawno się skończył ale nie ma czym się przejmować, do kremu świetnie
Mango Papajamałą tortownicę, ale ja zrobiłam w większej z 1.5 porcji wszystkich składników, ponieważ potrzebowałam dla większej ilości gości na urodziny :) Idealny na te upały :) Torcik na zimno - błyskawiczny Torcik na zimno - błyskawiczny Składniki: (na małą tortownicę) pól opakowania biszkoptów 3 opakowania serka typu Danio 200ml śmietanki 30% łyżka cukru pudru 3 czubate łyżki żelatyny galaretka cytrynowa borówki filiżanka zaparzonej kawy
Pyza i Surówkarozpoczyna się sezon na kiwi. Lubimy te włochate, niepozorne owoce, kryjące w sobie niespotykany, słodki smak, delikatnie przełamany kwaskową nutą. Idealnie sprawdza się jako dodatek do słodkich ciast, jest pyszne i świetnie się prezentuje. Dzisiaj zapraszam na leciutki biszkopt, zbilansowany smakiem jabłek i kiwi. Pycha! Składniki na biszkopt z jabłkami i kiwi 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki
Rozpustne gotowaniejest w nim takiego wyjątkowego? Mimo, iż jest pokryty dużą ilością czekolady wyszedł naprawdę delikatny, słodycz jest idealnie zrównoważona, po spróbowaniu ma się ochotę na więcej i więcej :) Składniki (na tortownicę o śr. 20 cm): Biszkopt: 4 jajka pół szklanki + 1 łyżka cukru pół szklanki mąki 1/4 szklanki kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie) Do nasączenia: pół szklanki
Domowa Cookierenka Agidrugiej połówce z okazji Walentynek, ale nie tylko. Ja przygotowałam na kilka dni przed Walentynkami. Tak po prostu :) nie wyszedł idealny, ale bardzo smaczny :) Składniki podane są na 1 porcję. Jest dość słodki. Składniki: Spód: 4-5 okrągłych biszkoptów 1 łyżka masła 1 łyżka miodu Krem: 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady 50 ml śmietany 30% szczypta chili 1 czubata łyżeczka kawy
Kolorowy Przepisownikkremem śmietankowym Kultowe ciasto wielu imprez rodzinnych. Pojawia się prawie na każdych imieninach, urodzinach i podczas świąt. Połączenie ciemnego biszkoptu, wiśni i śmietankowego kremu - bomba! Ciasto Rafaello Słynne Rafaello - ciasto z prażonymi wiórkami kokosowymi oraz śmietankowym kremem. Idealne na taką okazję! Ciasto 3 bit bez pieczenia Jeśli nie jesteś góru domowych wypieków - wypróbuj ciasto bez pieczenia! 3 bit to ciasto
Moje QulinariaCiasto idealne na ciepłe wiosenne i letnie dni. Mocno truskawkowe z orzeźwiającą galaretką o smaku kiwi. Foremka 24x29 cm Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki maki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju Kilka kropel aromatu waniliowego Masa: 100 g margaryny 2 galaretki truskawkowe 1 szklanka wody 2 łyżeczki żelatyny
VioletoweKucharzenie