jeśli do tego jeszcze są słodkie… idealnie! ;) Dziś mam dla Was zatem kolejną propozycję na słodki upominek na Dzień Matki: tort czekoladowo truskawkowy z bitą śmietaną. Żeby krem był bardziej stabilny dodałam do niego serek mascarpone i śmietanFix, można użyć też dowolnej bitej śmietany w proszku jako utrwalacza. Biszkopty piekłam w dwóch niedużych tortownicach o średnicy 18 cm. Składniki(...)usunąć, a patera zostanie czysta. Biszkopt nasączamy ponczem i nakładamy pierwszą warstwę kremu. Truskawki kroimy na plasterki i układamy na kremie. Powtarzamy z pozostałymi spodami. Nakładamy na tort cienką warstwę kremu, która ma za zadanie złapanie wszystkich okruszków. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy 1 łyżeczkę oleju kokosowego – dzięki temu polewa ma idealną konsystencję i ładnie zastyga
Ciastkozercyzrobione prezenty, a jeśli do tego jeszcze są słodkie… idealnie! ;) Dziś mam dla Was zatem propozycję na słodki upominek: tort czekoladowo truskawkowy z bitą śmietaną. Żeby krem był bardziej stabilny dodałam do niego serek mascarpone i śmietanFix, można użyć też dowolnej bitej śmietany w proszku jako utrwalacza. Biszkopty piekłam w dwóch niedużych tortownicach o średnicy 18 cm. Składniki(...)usunąć, a patera zostanie czysta. Biszkopt nasączamy ponczem i nakładamy pierwszą warstwę kremu. Truskawki kroimy na plasterki i układamy na kremie. Powtarzamy z pozostałymi spodami. Nakładamy na tort cienką warstwę kremu, która ma za zadanie złapanie wszystkich okruszków. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy 1 łyżeczkę oleju kokosowego – dzięki temu polewa ma idealną konsystencję i ładnie zastyga
Ciastkozercypokryte lekkim jak chmurka i puszystym kremem mascarpone i galaretką tworzy fantastyczną, słodką całość, której żaden łasuch się nie oprze! Ciacho idealne do kawki, na rodzinne przyjęcia i imprezy. Zróbcie, a nie pożałujecie! Daję słowo! SKŁADNIKI: CZEKOLADOWY BISZKOPT: * jajka – 5 szt * cukier 0 3/4 szkl * mąka pszenna – 2/3 szkl * kakao – 1 czubata łyżka * proszek do pieczenia
Ostra na Słodkocukier 3/4 lub 1 szklanka kwasek cytrynowy 1/4 łyżeczki konfitura wiśniowa sok z połówki cytryny cukier ok 1 łyżki ciepła woda ok 200 ml Zaczynam od zrobienia biszkoptu, przepis znajdziesz tutaj . Następnie do miksera wlewam śmietankę, cukier ja przeważnie daje 1 szklankę :) (jeżeli ktoś lubi mniej słodki należy zmniejszyć ilość cukru), kwasek cytrynowy i włączam mikser(...)można dodać alkohol. Kiedyś dodałam wódkę o smaku marakui, tort był wspaniały :) Równie dobrze nasączyć tort można herbata owocową z cukrem-idealne rozwiązanie na dziecięcy przyjęcia :) No i zaczynamy :) Spód nasączam 1/3 tego ponczu co zrobiłam, żeby biszkopt był cały mokry. Wykładam bitą śmietanę na grubość ok 2 cm a na nią konfiturę (po tym jak zrobiłam własną konfiturę, sklepową
Kuchnia Vikiczekoladowe ciasto z aksamitnym kremem i naprawdę sporą ilością orzechów, suszonych owoców oraz dużych kawałków czekolady to propozycja idealna zarówno na Boże Narodzenie jak i inne rodzinne uroczystości. Ciasto wymarzone dla wielbicieli bakalii i czekolady. Rewelacyjne Ciasto Bakaliowo Czekoladowe - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki kakao 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy
Słodka Stronaprosta w wykonaniu a zarazem ma w sobie to coś, co sprawia, że przygotowujemy ją bardzo często. Idealna na imprezy, urodziny, ale też od tak po prostu do kawy. Znacie to ciasto? :) Składniki na blachę prostokątną o wymiarach 25 x 40 cm: Biszkopt: * 7 jajek * 2/3 szklanki mąki pszennej * 1 szklanka cukru * pół szklanki kakao ciemnego * pół łyżeczki proszku
Zrób to smacznieWeroniki – całe ciasto to sukienka Elsy. Doszłam do wniosku, że przy tak dużym cieście biszkopt nie jest najlepszym rozwiązaniem, ponieważ dolne warstwy mogą za bardzo zgnieść się pod ciężarem górnych i kremu. Potrzebowałam zatem czegoś bardziej stabilnego i tu właśnie idealnie sprawdził się przepis na ciasto czekoladowe :) Do przygotowania tortu wykorzystałam dwie tortownice o średnicy
CiastkozercyTorcik Truskawkowa Chmurka Torcik Truskawkowa Chmurka Lekka jak chmurka truskawkowa pianka, na domowym biszkopcie z cytrynową nutką, a na wierzchu truskawki, truskawki i jeszcze raz truskawki! Truskawkowa chmurka nie tylko pięknie się prezentuje, ale równie pysznie smakuje. Idealny torcik do oficjalnego rozpoczęcia sezonu truskawkowego – bo jak nietrudno się domyślić – smakuje najpyszniej z wygrzanymi w słońcu, dojrzałymi truskawkami. UWAGA
Domowe Tortyrazy). Lista gości wydaje się być kompletna, choć nie wykluczam w tej kwestii niespodzianek. Kwiaty zostały dostarczone, a mój bukiet będzie na mnie czekał jutro o dziesiątej rano. Tak idealnie pomalowanych paznokci nie miałam od lat - i nie jest to metafora. Babcia będzie na miejscu za niecały kwadrans, a C. wybył w niewiadomym kierunku i nie wiemy, kiedy właściwie wróci(...)wywołała uwielbienie u kilku kolegów - podobno smakuje jak trufla. Jest mocno czekoladowa i pyszna, jej słodycz idealnie komponuje się z wyrazistym wnętrzem. Spróbujcie koniecznie, jestem pewna, że Wam posmakuje. Tort kawowo-malinowy z różaną nutą Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) biszkopt migdałowy: 2 jajka 1 łyżka letniej wody 110 g cukru 85 g mąki pszennej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNiebiański tort truskawkowy , nieco go modyfikując. Zarówno masę jogurtową, jak i mus czekoladowy należy zacząć przygotowywać dzień wcześniej (w sumie biszkopt też najlepiej przygotować dzień przed). Tort jest tak delikatny, że rozpływa się w ustach, smaki idealnie się ze sobą łączą, tworząc spójna całość. Jeśli macie ochotę na kawałek czekoladowego nieba, polecam ten tort!!! Składniki na tort czekoladowy z jagodami(...)ognia, dodajemy połamaną w kostki czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści. Następnie mieszamy dość energicznie, aż powstanie gładka masa, którą wkładamy do lodówki i chłodzimy co najmniej przez noc. BISZKOPT: 5 jajek szczypta soli 170 g cukru 100 g mąki 30 g ciemnego kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni C. Przygotowujemy
Rozpustne gotowaniewkładam do lodówki na noc, nie wstrząsam nią. Po otwarciu puszki wyjmuję łyżką gęsta śmietanę która się wytworzyła. Idealne jest mleczko 80 %. Śmietanę kokosową ubijam mikserem i wkładam do lodówki jak zrobi się za rzadka.Na dno pucharków wykruszam po dwa biszkopty. Boki szklanki wykładam polówkami truskawek. Na dno biszkoptów układam kawałki truskawek, na nie śmietankę. Z 15 truskawek robię domowy
wesoła kuchniasuchego patyczka") 25-30 minut w 180 stopniach. (Biszkopt powinien odstawać od boków tortownicy.) Po ostudzeniu przekroić na 3 części. (Biszkopt studzić w formie odwróconej do góry dnem. Blaszkę należy postawić na kratce. Dzięki temu trikowi ciasto będzie idealnie równe.) Przygotować nasączenie. Herbatę wymieszać z likierem. Przygotować krem. Śmietankę z cukrem i śmietan-fixami - ubić na sztywno i delikatnie
Di gotujetutorial. Wprawdzie nie mam wszystkiego krok po kroku, więc nie jest idealny, ale większość etapów została uwieczniona na zdjęciach i myślę, że daje radę. Chcecie zobaczyć, jak powstawał mój najbardziej skomplikowany do tej pory tort? Jeśli tak, to zapraszam na przepis i moje instrukcje, jak wykonać go samemu. Biszkopt czekoladowy z kremem owoce leśne w kształcie ludzika lego (Lucy(...)biszkoptu będziemy potrzebować: 10 jajek 1 szklankę i 1 łyżkę mąki tortowej 1 szklankę i 1 łyżkę naturalnego kakao 1 i 1/2 szkl. cukru odrobina soli 3 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie, ja daję proszek do pieczenia tylko wtedy, gdy piana z białek nie ubije mi się idealnie, a to czasem może zdarzyć się każdemu) Do kremu o smaku owoców
Ratunku obiadzabierałam, bo tak samo jak w przypadku tortów wydaję mi się, że źle przygotowuję ciasto na biszkopt. I on mi albo nie rośnie, lub rośnie i zaraz opada. Z roladą jest na tyle prościej, bo ciasto robi się w 15 minut i jest idealne. Pięknie się prezentuje i naprawdę jest łatwa w przygotowaniu. Można śmiało zrobić na zbliżające się święta
pink envelopeDziś mam dla Was przepis na pyszną Szarlotkę z budyniem na cieście biszkoptowym. Ciasto łatwe, szybkie i niesamowicie smaczne! Idealne do popołudniowej kawki – z całą pewnością posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 24×28) BISZKOPT : * jajko – 5 szt * cukier – 3/4 szkl * mąka pszenna – 3/4 szkl * mąka ziemniaczana – 1/4 szkl WARSTWA JABŁKOWA: * jabłka
Ostra na Słodko