biszkopt idealny - 2241 przepisów (strona:62/150)

Szarlotka gotowana 155

cytryny szczypta tłuczonych goździków płaska łyżeczka cynamonu 4 łyżki drobno pokruszonych biszkoptów Jest to jedno z tradycyjnych angielskich ciast, przygotowywanych jak pudding w łaźni wodnej. Po wykonaniu ciasto wychodzi bardzo delikatne i mięciutkie. Podana w przepisie ilość składników mieści się idealnie w metalowej misce o pojemności 1,5 litra. Jabłka obrać i pokroić w grubą kostkę. Przełożyć

Świat Ciasta
Najlepszy biszkopt do ciast i tortów (różne wymiary) 2135

Jest to jeden z najlepszych i najprostszych biszkoptów jaki istnieje. Zapewniam Was, że zawsze się udaje, pięknie wyrasta i nie opada! Jest delikatny, puszysty, po prostu idealny. Polecam! (Tortownica o średnicy 18 cm) (*) 3 jajka 100g cukru 75g mąki pszennej (tortowej) 25g szklanki mąki ziemniaczanej (Tortownica o średnicy 22-25 cm) (**) 5 jajek 3/4 szklanki cukru  3/4 szklanki mąki(...)zrzucić na koc z wysokości około 30-50 cm. Następnie wstawić z powrotem do piekarnika i wystudzić. Po ostygnięciu przekroić na odpowiednią ilość części. 1 szklanka = 250 ml (*) Z biszkoptu wyjdą 3 blaty. (**) W tortownicy o średnicy 23 cm biszkopt osiąga wysokość około 7 cm. W zależności od wymiarów formy z biszkoptu wyjdą 3-4 blaty. (***) Z biszkoptu wyjdą

Di gotuje
Pyszne ciasto z czekoladowym kremem mascarpone, wiśniami i galaretką (bez pieczenia) 148

tamtej pory ciasto to robiłam mnóstwo razy i myślę, że nigdy nam się nie znudzi. Śmietankowy, lekki i bardzo delikatny krem czekoladowy, który rozpływa się w ustach idealnie komponuje się wiśniami oraz galaretką! Dlatego całość jest po prostu... obłędna w smaku. Uwierzcie mi na słowo, że nikt nie oprze się takiemu połączeniu! Polecam, a tym bardziej, że ciasto jest dość(...)pieczenia ułożyć warstwę biszkoptów maczanych w kompocie wiśniowym. Na ciastka wyłożyć krem i ponownie umieścić biszkopty (już bez maczania!). Następnie należy poukładać odsączone wiśnie. Całość zalać tężejącą galaretką i schłodzić w lodówce do momentu całkowitego jej zastygnięcia. (*) Jeśli śmietanka nie chce idealnie zesztywnieć to nie ma problemu, ponieważ jeśli będzie lekko płynna - można i taką połączyć z serkiem mascarpone

Di gotuje
Kuchenne ABC – czyli ciasta i ich rodzaje 304

charakteryzuje się lekkością i puszystości, której mogą pozazdrość mu inne wypieki. Aby biszkopt był delikatny i pulchny należy przesiać mąkę, której będziemy używać. Należy również (a może przede wszystkim) dobrze ubić białka jajek. Trzepaczka i miska do ubijania piany musi być absolutnie czysta i sucha, a białka idealnie oddzielone od żółtek i schłodzone. Nawet odrobina żółtka przeszkadza w ubiciu piany(...)łyżki białego wina wytrawnego lub 1 octu winnego. Aby blat biszkoptowy był idealnie płaski  należy wysmarować tłuszczem tylko spód formy w której będziemy piekli . Nie smarujemy boków formy, gdyż istnieje prawdopodobieństwo, że ciasto od nich odejdzie a środek się wybrzuszy. Innym sposobem jest tzw. „rzucanie biszkoptem” z wysokości około 20 cm na blat czy stół. Jedną z przyczyn dlaczego

Pyry na Gaz
Fit tort Rafaello z truskawkami 225

jeden z moich ulubionych kremów, który bardzo często wykorzystuje w różnych ciastach. Jest lekki, delikatny i puszysty, nie przesłodzony i idealnie sprawdzi się na lato, gdzie w czasie ciepłej pogody nie ma się ochoty na ciężkie kremy. Biszkopt jest równie lekki i puszysty, do tego nie zawiera glutenu.  Polecam go jednak nasączyć np. likierem kokosowym. Całość udekorowana jest oczywiście

Healthy food explorer
Szybki tort śmietanowy z dżemem z czarnej porzeczki (na 1 urodziny Natalii) 203

chyba jego smak i tym samym magiczne znikanie - ostatecznie mnie przekonały. Tort był naprawdę przepyszny, dość lekki, a czarna porzeczka idealnie przełamała jego słodycz. Zapewniam, że każdy potrafi przygotować takie cudo. Polecam!  (Tortownica o średnicy 24 cm)  Biszkopt: (inne wymiary znajdziecie tu - klik )  5 jajek 3/4 szklanki cukru (1 szklanka = 250 ml) 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej

Di gotuje
Sernik tradycyjny 176

sernik zrobić z rodzynkami lub bez, to zależy od tego co lubicie. Sernik jest bardzo delikatny i puszysty – idealny A jeśli lubicie pyszne klasyczne pyszne ciasta, zapraszam Was do moich ulubione przepisy: – sernik z jagodami – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – prosta szarlotka SERNIK

nietylkopasta.pl
Rolada biszkoptowa ze śmietaną 166

Rolada biszkoptowa ze śmietaną Ciasto to w kształcie rolady idealnie sprawdzi się, gdy nie mamy czasu na skomplikowane ciasta, a chcemy czymś zachwycić gości. Niby zwykły biszkopt ze śmietaną, ale nie tylko dobrze się prezentuje, jest smaczne, delikatne i aż ciężko poprzestać na jednym kawałku. Jedyny minus - zbyt szybko się kończy. Składniki: (Na formę o wymiarach 25x36 cm) Na biszkopt

My sweet a life
Deser z malinami, mascarpone i biszkopcikami 205

syna z okazji rozpoczęcia roku szkolnego, tak na osłodę. Bardzo jemu i nam posmakował, a szklanki jak widać sprawdziły się idealnie ;-) Deser prosty, dla dzieci. Serek mascarpone wymieszałam z mlekiem, dodałam cukier puder i połamałam do niego biszkopty okrągłe. Jako dodatek maliny. Pysznie było :-) Polecam Wam sklep Tarka i Miarka  :-) Życzę również miłego dnia :-) Składniki na 3 porcje

kruche babeczki
Deser z malinami i kremem z białej czekolady 132

foremki wykładam na brzegach folia rantową, tak, aby oba jej końce zachodziły lekko na siebie. Spód foremki wypełniam pokruszonymi biszkoptami. Na biszkopty przekładamy mus, wypełniając nim całą foremkę. Wierzch foremki wygładzamy szerokim nożem, aby góra naszego deseru była idealnie gładka. Tak przygotowane desery umieszczamy w lodówce na ok. 20 – 25 min. Po tym czasie pozbawiamy desery rantów. Zostają

Raj dla Podniebienia
Mus z mango i białej czekolady 231

foremki wykładam na brzegach folia rantową, tak, aby oba jej końce zachodziły lekko na siebie. Spód foremki wypełniam pokruszonymi biszkoptami. Na biszkopty przekładamy mus, wypełniając nim całą foremkę. Wierzch foremki wygładzamy szerokim nożem, aby góra naszego deseru była idealnie gładka. Tak przygotowane musy umieszczamy w lodówce na ok. 10 – 15 min. Po tym czasie pozbawiamy desery rantów. Zostają

Raj dla Podniebienia
Dietetyczne ciasto biszkoptowe z jogurtową pianką i malinami | bezglutenowe, bez cukru | 300

Pyszne, delikatne, lekkie jak chmurka ciasto.  Bezglutenowy biszkopt, jogurtowa pianka i maliny...a to wszystko bez grama cukru! Jeżeli planujecie zaprosić gości - nada się idealnie! Zachwyca wyglądem - jest proste, a śliczne. Do porannej kawki, na letni piknik czy na drugie śniadanie.  Składniki na średnią tortownice:  4 jajka  1 szkl. mąki kukurydzianej  3 łyżki ksylitolu

Czarnawisienka
Jagodowa chmurka 190

borówki. Ciasto okazało się strzałem w dziesiątkę, znikające z blaszki w ekspresowym tempie. Podstawą ciasta jest spód, który jest czymś pomiędzy biszkoptem, a ciastem kruchym, następnie beza, bita śmietana oraz jagody z dużą ilością galaretki. To wszystko tworzy idealny połączenie, spróbujcie! Uwaga, ono uzależnia... Spód:  -7 żółtek -90g cukru -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 cukier wanilinowy

Receptura smaku
torcik michałkowy 170

świeżość a na stole będą się prezentować jak w najlepszej cukierni. Warto zainwestować, patera jest duża (31 cm) więc będzie idealna, żeby podać na niej nie tylko torty ale też świąteczne ciasta.   *tortownica 21 cm Składniki: na biszkopt: 5 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia na kremy

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto kawowe w stylu włoskim. 292

nasmarowanym od spodu masą ( 0k. 1/3 z pozostałej masy) a wierzch ciasta ponczujemy , smarujemy pozostałą masą. Na to układamy naponczowane biszkopty i oprószamy całość obficie  kakao. (najlepiej przez sitko) Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.   Idealne na niedzielny czy świąteczny deser.   Smacznego!   Inspracje zaczerpnęłam od Kasi

Radość kipiąca uśmiechem.