biszkopt idealny - 2241 przepisów (strona:70/150)

Kostka cytrynowa z kokosem 191

Przepyszna wilgotna kostka. Banalna w przygotowaniu, a prezentuje się elegancko. Idealna na małe przyjęcia, ale nie tylko ;) Długo pozostaje świeża - jedliśmy cały tydzień i nawet ostatniego

Zielona Kuchnia
Tort rocznicowy 316

Tort Rocznicowy – w kształcie dwóch, przytulonych do siebie serduszek, z dodatkiem cukrowych róż w ciepłych kolorach, jest idealnym tortem do świętowania ślubów i ich rocznic. Jego romantyczny wygląd to tylko jedna z zalet, które nadają mu uroczysty charakter…biszkopt został przełożny kremem, zrobionym na bazie śmietanki i mascarpone, z dość sporym dodatkiem likieru (tym […] Artykuł Tort rocznicowy

Domowe Torty
Biszkopcik z Morelami i Orzechami Włoskimi 124

Biszkopcik z Morelami i Orzechami to pyszny deser idealny na przekąskę podczas świątecznego sezonu. Może nie jest wybitnie eleganckie, ale za to jest proste i doskonale

rabarbarowo
IDEALNE CIASTO NA CZTERY SPOSOBY 174

Ciasto francuskie, biszkopt, kruche ciasto drożdżowe – trudno wyobrazić sobie wypieki i desery bez ich użycia. warto wiedzieć, jak przygotować je w domu. Artykuł IDEALNE CIASTO NA CZTERY SPOSOBY pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Mus jabłkowy z brzoskwiniami 174

Kolejny przepis autorstwa Pawła Małeckiego, mistrza Polski w cukiernictwie. Rewelacyjny mus z jabłek z nutą brzoskwini. Taki mus jest idealny do ciast. Warto mieć pod ręką taką bazę. Można zrobić szarlotkę (taką nietypową, bo przełamaną brzoskwinią). Albo po prostu szybki biszkopt, przesmarować tym musem, na górę drugi biszkopt i ciasto gotowe. To tak na wypadek niespodziewanych gości. Zresztą ogranicza

Marder&Marder Manufacture
Mini torciki śmietankowo- truskawkowe 177

Mini torciki są bardzo smaczne i efektownie się prezentują, idealne na różne uroczystości rodzinne. Do masy śmietanowej dodałam likieru truskawkowego Dalkowski , dzięki któremu masa ma wspaniały smak i kolor. Składniki: Biszkopt: 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 750 ml. Śmietany 30 % 150 ml likieru truskawkowego Dalkowski

Bajeczna Kuchnia
Ciasto Kubanka 1750

zobaczyłam. Masa z nutellą, bita śmietana i delikatny, kwaśny akcent w postaci warstwy dżemu truskawkowego. Pyszne po prostu. Idealne na uroczyste okazje, święta, imieniny, urodziny czy też Walentynki. Przepis znaleziony w internecie i nieco dostosowany do naszych potrzeb :). Polecam!!! Biszkopt czekoladowy  (przepis  TUTAJ ) Krem czekoladowy: 2 żółtka 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Tort z białą czekoladą i truskawkami 199

słodki, w końcu ponad pół kg białej czekolady i jeszcze do tego słodki truskawkowy dżem, ale wyszedł idealny, słodycz idealnie wyważona, po części jest to zasługa pigwówki Tort warto zacząć przygotowywać wcześniej. Ja swój zaczęłam przygotowywać w czwartek, wówczas upiekłam biszkopt oraz przygotowałam krem z czekolady. W piątek przełożyłam biszkopt kremem czekoladowym i przyozdobiłam kremem śmietankowym, w sobotę tort został

moj przepis na
10 pomysłów na pyszne i efektownie wyglądające ciasta, którymi zaskoczysz swoich gości! 1352

wizualny) murowany!   3. Ciasto „Truskawkowa mgiełka” (przepis TUTAJ ). Delikatna jak mgiełka masa truskawkowa na biszkopcie, przykryta śmietankową pierzynką. Może to wygląda na skomplikowane ciasto, ale wcale takie nie jest. Robiłam już je chyba ze sto razy i zawsze wychodziło idealne, a goście byli bardzo zadowoleni   4. Ciasto „Kokosowa fantazja” (przepis TUTAJ ), to coś(...)można użyć zarówno świeże jak i mrożone, zawsze wychodzi pysznie :))   6. Ciasto „Mozaika” (przepis TUTAJ ). Delikatne, lekkie i kolorowe ciasto z masą śmietankową, na puszystym, kakaowym biszkopcie, z dodatkiem kolorowych galaretek. Wspaniale smakuje i pięknie wygląda :)) Wykonanie ciasta nie jest skomplikowane jednak trochę czasochłonne ze względu na stygnięcie i tężenie galaretek.   7. Sernik jagodowy na zimno

Blog z Apetytem
Tort czekoladowy 549

blaty niż 1 duży. Dzięki temu łatwiej wymieszać pianę z mąką tak, żeby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza – to właśnie dzięki nim biszkopt rośnie tak ładnie bez dodatku proszku. Biszkopty przekrawamy na 4 blaty, można poukładać je na pojedynczych arkuszach papieru do pieczenia – w ten sposób łatwo przesuwać je podczas składania tortu i mniej się kruszą. Budyń na krem(...)minut do lodówki, kiedy masło lekko stwardnieje będzie dało się ją rozmiksować na idealnie gładki krem. Na koniec dodajemy kakao – najlepiej po trochu, żeby podczas włączania miksera nie mieć całej kuchni w kakao ;) Na paterze układamy pierwszy spód biszkoptu, pod ciasto wkładamy kilka szerokich pasków papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorowanie będzie można łatwo je usunąć

Ciastkozercy
Wielkie zakupy i tort na urodziny. Kokosowo-truskawkowy 199

pełnoprawnego, choć niewielkiego tortu. Długo się zastanawiałam, co by tu mu tym razem upiec. W końcu postawiłam na najprostsze rozwiązanie, czyli ulubione smaki C.: kokos i truskawki. Jest więc biszkopt z wiórkami, który niespodziewanie zyskał na wilgotności, najlepszy na świecie kokosowy krem, tak delikatny i lekki, że nie można mu się oprzeć, oraz kokosowa śmietanka zdobiąca dumnie wierzch tortu(...)przypadkowo wpadły mi w ręce. Całość wyszła lekka, obłędnie kokosowa i idealnie letnia za sprawą truskawek. Idealny wakacyjny tort. Smakował wszystkim. Nikt, ale to nikt nie kręcił nosem. Chyba nie ma lepszej rekomendacji. Tort kokosowo-truskawkowy Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) biszkopt: 3 jajka 120 g cukru 60 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 25 g wiórków

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Biała czekolada + truskawki = szalenie prosty TORT wiosenno-letni 228

pieczenia "mitycznego" biszkoptu, o którym Babcia Marcina opowiadała niesłychane historie, takie jak, na przykład, chodzenie przy nim na paluszkach i ściszanie głosu, gdy się piecze, ponieważ nawet delikatne fale dźwiękowe mogą sprawić, że opadnie...  Czy to prawda? Nie wiem, ale jednego jestem pewna: że temat ten od dawna wzbudza poruszenie i kobiety czasami latami szukają idealnego, niezawodnego przepisu(...)posmaruj je dodatkowo tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia). Piecz w 180 stopniach Celsjusza ok. 40 min do 1 h. Sprawdź, czy patyczek wetknięty w ciasto jest suchy, wtedy biszkopt jest gotowy. Ostudź kilka minut w foremce, później odstaw do całkowitego ostygnięcia bez foremki.  Na średnim gazie, w rondelku, podgrzej śmietankę, aż zacznie delikatnie bąbelkować przy brzegach garnka

Gotowanie to kochanie
Biszkopt idealny 193

obiecałam, przepis "ze starego zeszytu", przekazywany z pokolenia na pokolenie ... Takie przepisy mają w sobie coś magicznego, prawda?  Ciasto idealne, wychodzi zawsze i każdemu, nawet gdy robi się je pierwszy raz lub gdy nie posiada się szczególnych talentów kulinarnych, trzeba jedynie trzymać się pewnych zasad, o których napiszę.  Zdradzam Wam dzisiaj taki właśnie przepis a że sezon(...)ciasta z galaretką i świeżymi owocami właśnie się zaczyna, mam nadzieję, że będziecie z tego przepisu bardzo zadowoleni.  Zdjęcia oddają całą naturę biszkoptu - ciasto nie zostało przeze mnie odwrócone, tak aby pokazać Wam, jak wygląda naprawdę, z lekko pomarszczoną, spieczoną górą oraz delikatnymi spękaniami. Taki Mars, prawda?  Piękny, dorodny biszkopt o lekko waniliowym posmaku, ten prezentowany na zdjęciach

Garniec Magalie
Świetny tort owca - idealny na urodziny dziecka. 493

nasączamy go i wykładamy masę śmietankową i kolejną porcję owoców, kolejny biszkopt nasączamy kładziemy krem  i owoce.I postępujemy tak do wyczerpania składników. Kiedy nasz tort jest złożony wstawiamy go do lodówki na ok godzinę. Następnie ubijamy pozostała cześć śmietany w sposób opisany powyżej.  Wierzch pokrywamy idealnie gładko masą śmietankową a do reszty dekoracji użyłam tylki Wilton M1. Czyli

Malinowe Pocałunki
Błyskawiczny tort urodzinowy 240

soczysta, on słodki, ona może być nieco charakterna, co idealnie współgra z jego w zbyt dużych ilościach przytłaczającym smakiem. Gościom smakowało, nam też. I to bardzo. Najlepszy na drugi dzień - jak wszystko się ze sobą dobrze przegryzie... Tort z nektarynkami i marcepanem Składniki: (na tortownicę o średnicy 26 cm) biszkopt: 8 jajek 300 g cukru 185 g mąki pszennej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chałwowiec 3154

Chałwowiec to pyszne ciasto przekładane, składające się z biszkoptu oraz dwóch mas: chałwowej i czekoladowej. Przygotowuje się je z dodatkiem żelatyny, dlatego ciasto musi być przechowywane w lodówce, ale i poza nią przez jakiś czas zachowa swoją formę. Ciasto ładnie się kroi i efektownie wygląda, jest więc idealną propozycją na spotkania rodzinne lub ważne uroczystości. Smaki uzupełniają się, zarówno chałwa

Smakołyki Bereniki
Ciasto Jajko sadzone 164

idealne ciasto na Wielkanoc . Pyszny sernik bez pieczenia z dodatkiem brzoskwiń swoim wyglądem rzeczywiście przypomina jajka sadzone, a właśnie jajka kojarzą się z symbolem świąt wielkanocnych. Podane niżej składniki dotyczą blaszki o wymiarach 23 cm x 28 cm. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Jajko sadzone – Składniki: Ciasto Jajko sadzone – Składniki na spód i poncz: 1 opakowanie podłużnych biszkoptów (takich

Kulinarne Przeboje
Rolada z kremem porzeczkowym 168

gotować aż porzeczki się nieco rozpadną i odparują sok, który puściły. Następnie całość zmiksować blenderem, nie musi być idealnie na gładki mus, mogą być małe kawałeczki. Wystudzić. Serek mascarpone ubić ze śmietanką na sztywny krem. Dodać wystudzone porzeczki. Zmiksować dokładnie. Biszkopt delikatnie rozwinąć i posmarować kremem. Ponownie zwinąć w roladę. Wstawić do lodóki do schłodzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem

Monia miesza i gotuje
Łabędzi puch 669

Łabędzi puch to pyszne, podzielne ciacho, składające się z kilku, odpowiednio przełożonych ze sobą warst biszkoptu, kokosowego kremu i dżemu, a na wierzchu pokryte pierzynką z podprażonych na patelni wiórków kokosowych. Ciasto jest delikatne i wyjątkowo smaczne. Idealne na specjalne okazje oraz jako pyszny dodatek do niedzielnej kawy. Poniżej przepis w formie krok po kroku […] Artykuł Łabędzi puch pochodzi

Domowe Torty
Kostka Kokosowa (kokosanki) 143

wprost je uwielbia, gdy tylko pojawią się na stole w mgnieniu oka znikają, co mnie bardzo cieszy. Są idealnym ciastem nie tylko na weekend, lecz także gdy mamy zrobić jakieś ciasto dla dziecka do szkoły. Składniki na ciasto (ja robię biszkopt): 4 jajka 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru Żółtka wymieszać z cukrem, dodać po łyżeczce mąki. Wszystko wymieszać

My World by Dagmara Rek
Prosty syrop z mięty 252

Prosty w wykonaniu, a niezwykle pyszny i aromatyczny syrop idealnie sprawdzi się nie tylko jako dodatek do różnych ciepłych czy zimnych trunków, ale i jako składnik deserów czy też do nasączania biszkoptów ;-) Przepis na ten syrop podawałam równo rok temu. Cieszył się on jednak tak dużą popularnością, że postanowiłam go przypomnieć. W tym roku urozmaiciłam go o większą ilość cytryny

Wielopokoleniowo
Makowa panienka 232

drodze, to zmieńcie to, a obiecuję, że nie pożałujecie. Osobiście najbardziej przypadła mi do gustu idealnie wyważona słodko-kwaśna cytrynowa masa. Do tego ciasto jest bardzo szybkie w wykonaniu, co niejednokrotnie ma przecież ogromne zaneczenie. Polecam:) Biszkopt makowo-kokosowy: 150 g maku 100 g wiórków kokosowych 100 g mielonych migdałów 100 g cukru 8 białek 4 żółtka Krem: 2 budynie

Smaki Na Talerzu
METROWIEC 139

jest trudny. Spotkałam się również z metrowcem, który wyglądał jak szachownica. U mnie tradycyjna wersja, może nie zbyt idealna, ale smaczna. W końcu nabiorę wprawy do składania ciasta :D.  Zawsze miałam problemy, że np. równo ukroić ciasto albo równo przeciąć biszkopt.  Metrowiec to ciasto, które składa się z dwóch ciast- ciemnego i jasnego o babkowatym smaku, a także

Kuchnia Paulettes
Rolada piernikowa z marcepanowym kremem. 224

Wspaniała, mięciutka, delikatna biszkoptowa rolada, świątecznie uperfumowana przyprawą do piernika, przełożona pysznym marcepanowym kremem to idealna propozycja na Bożonarodzeniowy stół. Jest tak dobra, że zniknęła w ciągu jednego popołudnia. Polecam! Składniki na roladę piernikową z marcepanowym kremem: BISZKOPT: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3 łyżki oleju 2/3 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao

Rozpustne gotowanie