rozpuszczenia czekolady. Schładzamy minimum 12 h. Dobrze schłodzoną masę ubijamy na gesty krem, pamiętajmy aby nie ubijać zbyt długo, bo masa może się zważyć. FRUŻELINA TRUSKAWKOWA: 400 g truskawek świeżych bądź mrożonych (mrożonych wcześniej nie rozmrażamy) pół szklanki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 2 łyżkach wody 2 i pół łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości gorącej wody
MamaOskarkabrak. To mój patent na pyszny i szybki deser! Wersja z truskawkami Składniki: (na 2 ramekiny ⌀ 9 cm) 3 żółtka 2 łyżki cukru owoce - najlepsze są moim zdaniem kwaskowe - porzeczki, jeżyny, jagody Owoce wsypujemy do ramekinów lub innego naczynia odpornego na wysoką temperaturę. Żółtka ubijamy na białą masę z cukrem i zalewamy nią owoce. Wstawiamy do piekarnika
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!parę kropli olejku cytrynowego 3 łyżki soku z cytryny Dekoracja: truskawki kaszubaskie, nektarynki, kiwi Krem: W mało przypalającym się garnku podgrzewamy bardzo mocno mleko (nie dopuszczamy do zagotowania). Do mleka dodajemy obraną skórkę z cytryny. W misce ucieramy mikserem jajko i żółtka z cukrem na biały, puszysty krem. Dodajemy przesianą mąkę. Mieszamy (również mikserem). Z mleka wyjmujemy skórkę cytryny. Cały
Mia Cucina SofietaMiał być grill ze znajomymi, nocowanie, a potem miałam sprzedawać lody w godzinach późniejszych niż ranne, życie się zmienia, lodów nie było, ale było pytanie czy chcę jechać na truskawki, szybka decyzja, to jadę.. warunek wyjazd o 6! No i był ten grill, troszku inaczej z nocowaniem.. i w ogóle ze spaniem, gdzieś o drugiej w nocy słoik
More food, love and dreamscukru (100 g trzcinowego i 100 g pudru) sok z połowy limonki 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta soli Do dekoracji: 330 ml śmietany 30% 4 łyżki konfitury truskawkowo- rabarbarowej truskawki listki mięty Przygotowanie: Na papierze do pieczenia obrysowujemy 4 krążki o średnicy 10 cm. Białka wlewamy do suchej misy robota, dodajemy szczyptę soli. Ubijamy na sztywną pianę, dodajemy(...)piekarnika. Beza powinna być biała, często delikatnie pęka (ale taka jej uroda). Najlepiej robić to wieczorem, wtedy bezę zostawiamy w uchylonym piekarniku na noc. Wyciągamy mini bezę z piekarnika. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy 4 łyżki konfitury i mieszamy całość na najniższych obrotach. Krem przekładamy do wydrążonego środka bezy. Dekorujemy słupkami truskawek i listkami męty. Zalecam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwaflach ryżowych. Składniki: naturalne wafle ryżowe - u mnie Sonko biały twaróg mielony - ja lubię Twaróg aksamitny Dr. Oetker poziomki mleko Do dzieła: Wafle smarujemy grubo twarożkiem i układamy na nim poziomki. Mleko w kubek i można wsuwać! :))) PS. Na takich kanapkach zamiast poziomek możecie ułożyć jagody, truskawki, banany, brzoskwinie, słowem WSZYSTKO! :) PS.2 Nawet nasze koty lubią te kanapki
Spektrum Smakuocet mango ,rozmaryn, owoc jałowca, sól morska, białe wino). Mango obieramy i kroimy w kostkę, w misce łączymy z octem, rozmarynem, jałowcem, solą i winem, doprawiamy młotkowanym pieprzem, schab kroimy w plastry i wrzucamy do marynaty na około 25 minut, po czym grillujemy. a) mieszane sałaty / rucola /roszponka / endywia/truskawki , umyte truskawki kroimy i mieszamy z sałatami, szparagami(...)ziarno, estragon, pieprz różowy ,sól morska, miód) Piwo łączymy z przyprawami i miodem, karkówkę kroimy w plastry, wrzucamy do marynaty na około 25 minut, po czym grillujemy. a) szparagi białe b) szparagi zielone c ) młode marchewki , szparagi i marchewkę czyścimy , obieramy, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem, po czym grillujemy d) pieczony oscypek, oscypek kroimy w plastry i grillujemy
upichconasłodkie truskawki, by zamknąć je w słoikach razem z aromatem bzu. Już nie mogę się doczekać kiedy zaczną oklejać etykietkami słoiczki z najlepszą pod słońcem konfiturą z truskawek i kwiatów dzikiego bzu. Podobnie nie mogłam się doczekać skosztowania pierwszej łyżeczki tegorocznego syropu z kwiatów czarnego bzu. Lada dzień gotowa będzie bzowa lemoniada. W majowych łąkach i ogrodach cudowne jest(...)przynosi mi w prezencie mój ukochany zapach czarnego bzu - chciałabym zamknąć go w wielkim flakonie niczym najcenniejsze perfumy. Tego nie potrafię... Zrobiłam zatem syrop, a świeżo zerwane drobne białe kwiatuszki rozsypałam na talerzu i zjadłam w pysznym towarzystwie.... Niezwykły smak i aromat kwiatów przeniesiony na talerz zamienia posiłek w coś wyjątkowego. Wszystko smakuje i wygląda inaczej. Chłonę
KUCHARNIAwykładamy płatki migdałów - odstawiamy do ostygnięcia. W między czasie miksujemy truskawki (odmrożone ale nie do końca). Kiedy kaszka nam ostygnie wykładamy na nią masę truskawkową. Na górę do ozdoby wysypujemy troszkę płatków kokosowych. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny a najlepiej na całą noc. Patriotyczny, ponieważ są kolory biały i czerwony - wiem że nie w tej kolejności co trzeba
Moje-pitraszeniepomarańczy oraz skórki daje lekki kwaskowy posmak, przez co dżem nie jest taki mdły. Może zagości na Waszych spiżarnianych półkach...? Składniki: Na ok 10 słoiczków (330g) 2 kg truskawek 2 pomarańcze 550g cukru kryształu 150g drobnego cukru trzcinowego Diamant 2 opakowania np. dżemix'u, konfitur-fix'u lub żelfix'u 1 płaska łyżeczka cynamonu Sposób przygotowania: Truskawki myjemy
Kuchnia w czekoladzienarzucone rygory produkcji zgodne z DOC rezygnuje z nich. Jako pierwszy eksperymentuje z oddzielaniem szypułek od winogron, dojrzewaniem wina w beczkach z nowego francuskiego dębu. Robi czerwone wina z białych odmian winogron z domieszką skórek Bagi. A przede wszystkim jest człowiekiem wesołym podchodzącym z dystansem do tego co robi. Lubi płynąć pod prąd aktualny trendom. I dlatego robi(...)spróbować kilkunastu win. Na początek dwa wina musujące. Espumante Quinta do Moinho 2010 powstało w 100% z odmiany Baga. Wino to pachniało leśnymi poziomkami i malinami oraz truskawkami. Bardzo przyjemnie zrównoważone. Powstało metodą klasyczną. Luis Pato przywiózł nam również ciekawostkę. Jako pierwsi poza Portugalią próbowaliśmy Espumante Baga Metodo Antigo 2013 . To również 100% Baga. Wino o mocniejszej kwasowości
królestwo garówmiętową. Ułożyć umyte, pozbawione szypułek i pokrojone w plastry truskawki. Wyłożyć połowę masy czekoladowej, przykryć warstwą biszkoptów, nasączyć herbatą i wyłożyć resztę masy. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder, rozłożyć na wierzchu tiramisu. Posypać startą mieszanką gorzkiej, mlecznej i białej czekolady. Ja jeszcze dodatkowo całość oprószyłam delikatnie kakao
Z miłości do słodkościmiksując na niskich obrotach. Na koniec dodać pokrojone truskawki i delikatnie wymieszać z kremem. Lekko tężejący krem wyłożyć na upieczony biszkopt. Ciasto wstawić do lodówki, by krem dobrze zastygł. Krem adwokatowy: 250 ml śmietanki 30%; 1 śmietana w proszku "Śnieżka"; 125 ml adwokata; 80 g ciastek biszkoptowych; 50 g białej czekolady; 4 łyżki wiórków kokosowych; 2 łyżeczki żelatyny; Czekoladę
In my kitchengarść płatków owsianych Składniki na farsz: 400 g sera białego twarogowego 1 opakowanie budyniu waniliowego ( 400 ml mleka, o 100 ml mniej niż zaleca producent) 2 żółtka 1 łyżka cukru waniliowego Składniki na kruszonkę: 200 g mąki pszennej 100 g masła (miękkie, w temperaturze pokojowej) 100 g cukru Dekoracje: tulipany, truskawki, kiwi, czekolada rozpuszczona Przygotowanie naleśników: Wszystkie składniki mieszamy
ClauditteMissCookingzupełnie wiosenna. W weekend głównie padało, choć udało nam się wykraść chwile bez deszczu na spacer z Ptysią. Za to dziś, od samego rana, słońce świeci mi w oczy. Białe obłoczki leniwie płyną po niebie, a wiatr zamiast je poganiać, ledwie delikatnie muska. Nie sposób oprzeć się wołaniu - koniecznie trzeba wyjść z domu. Bez zimowego płaszcza, z szalem niedbale(...)dodatkowo ubiłam; dlatego jest to najdelikatniejszy, najlżejszy sernik pieczony, jaki na blogu znajdziecie. Po prostu rozpływa się w ustach. Intensywnie kokosowy, pachnie zniewalająco. Bialutki, świetnie komponuje się z czerwienią truskawek. Dzięki ananasowym kwiatom prezentuje się wręcz widowiskowo.Kwiaty nie są trudne do wykonania - trzeba jedynie pokroić ananasa w jak najcieńsze plasterki. Potem już tylko wystarczy ususzyć go w piekarniku - czas suszenia
Pożeraczka, czyli raz adobrze