truskawek, lecz truskawki znikły za nim przybrałam się do zrobienia sernika i zastąpiły je brzoskwinie. Smak galaretek z owoców leśnych i agrestu fajnie łączy się z kremowym serem i musem brzoskwiniowym. Na upalne dni jest idealny, o umiarkowanej słodyczy i przyjemnym lekko owocowym smaku. Składniki: masa serowa: 1 kg sera białego twarogowego (u mnie Twaróg Hanusi
Kuchcik gotujejeszcze jagody, borówki i truskawki, może jakoś przetrwam! :D Badania krwi będę musiała powtórzyć w przyszłym tygodniu :( Znowu kłucie...ale tym razem nie będą mi pobierać aż tyle krwi, to jedyny plus. Mam za dużo żelaza (i to zdziwienie lekarki gdy dowiedziała się, że jestem wegetarianką,..) i magnezu, a mało leukocytów czyli białych krwinek, które są ważne... Pocieszam się
breakfast of dreamsnieco chcemy spróbować wersję z truskawkami. A mi prywatnie marzy się jeszcze wersja z owocem granatu. Myślę, że i jedną i drugą sprawdzimy. I podzielimy się z wami wrażeniami. 500 g rabarbaru 150 g cukru żelującego 2:1 4 białka 175 g cukru 2 opakowania cukru waniliowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka białego octu winnego 300 g jogurtu greckiego
Marder&Marder ManufactureSezon truskawkowy trwa w najlepsze dlatego staram się go jak najlepiej wykorzystać. Przygotowałam lekkie, delikatne ciasto biszkoptowe z musem truskawkowym. Idealne na dzisiejsze ciepłe sobotnie popołudnie. Ciasto biszkoptowe z truskawkami składniki na biszkopt: 5 jajek 5 łyżek mąki cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Ubijamy pianę z białek na sztywno dodając szczyptę soli. Do ubitej piany(...)pieczenia. Bardzo delikatnie mieszamy, wlewamy ciasto do wysmarowanej masłem i posypanej mąką tortownicy i pieczemy 20 minut w 190 stopniach C (termoobieg). Składniki na masę: 500 g sera białego 330 ml śmietanki kremówki 30 % 400 g jogurtu greckiego 3 łyżki cukru pudru 2 galaretki truskawkowe Ubijamy śmietankę kremówkę z 2 łyżkami prawdziwego cukru waniliowego. Ser mielimy na jednolitą masę (użyłam
noteskulinarnyfigajednej części dałam truskawki. Jednak bardziej nam smakowały te jagodowe. Składniki: 2 opakowania śnieżki szklanka śmietanki kremówki 3 jajka 3/4 szklanki cukru 2 łyżki wody szklanka jagód 1,5 szklanki zimnego mleka Śnieżki ubić z mlekiem. W osobnym naczyniu ubić na sztywno kremówkę. Cukier i wodę zagotować. W misce ubijać jajka na białą puszystą masę, stopniowo
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniarówni z makaronem z truskawkami, naleśnikami czy stołówkowym schabowym. Zawsze miałam ochotę na dokładkę. Gdy zrobiłam je po raz pierwszy sama w domu, zachwyciłam się ich prostotą wykonania. Rewelacja! Zapraszam na Domowe Pierogi Leniwe, idealne danie na niedzielny obiad na słodko (z podanych składników wychodzi porcja dla 4 głodnych osób :) )."Składniki:600 g białego serajajkożółtko2 szklanki mąki + pół szklanki
Słodkie Przyjemnościktórymś z programów telewizyjnych. Tort powstał na cześć rosyjskiej baletnicy Anny Pawłowej. Pani Magda Gessler opisała go w taki oto sposób "Ciasto przypomina spódnicę baletnicy, uszytą z białego tiulu przybranego czerwonym i zielonym jedwabiem niczym kwiatami". Opis idealnie pasuje do tortu, który jest kruchy, delikatny a zarazem bardzo bogaty. Po prostu wyśmienity... Beza:7 białek, szczypta soli, szkl. drobnego(...)22cm. Kółka wypełnić ubitą masą.Piec ok. 50min w temp. 140st. Ostudzić.Sos owocowy: 200g świeżych malin, 2 płaskie łyżki cukru, 1/4 szkl. wody, łyżka likieru z truskawek, 1/2 szkl. dżemu truskawkowego. Maliny rozgnieść widelcem, po czym zagotować wraz z cukrem i wodą. Gotować ok. 5 min na małym ogniu. Dodać likier oraz dżem z truskawek, dokładnie
Z miłości do słodkościKrólowa bez znana jako Biała Pavlova, nazwa straszy, ale wykonanie tego przepysznego tortu bezowego jest możliwe nawet dla kulinarnego laika. Sztuką przy robieniu pavlovej jest ubicie białek, cała reszta to zabawa w nianie i machanie klapą piekarnika. Jako, że sklepy pozamykane moja Pavlova będzie podana z bitą śmietaną i kremem, który zrobię z mrożonych truskawek, trawy cytrynowej i limonki
Kuba Gotujezagniatamy ciasto. Wkładamy do tortownicy o średnicy 24 cm i pieczemy na złoty kolor w 180 st. C. przez ok. 20 min. składniki na masę serową: 1000 g sera białego zmielonego trzykrotnie lub gotowego w wiadereczku 120 g masła 200 g cukru 1 opakowanie galaretki wiśniowej 1 opakowanie galaretki truskawkowej wykonanie masy serowej: Galaretki rozpuszczamy w misce w 2 szkl(...)masę. Pod koniec ucierania dodajemy lekko stężałą galaretkę i miksujemy, aż masa stanie się aksamitna. Na upieczone ciasto wylewamy masę serową odstawiamy do lekkiego stężenia. wierzch ciasta: 500 g truskawek 2 galaretki truskawkowe wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w 2 szkl gorącej wody i odstawiamy do wystygnięcia. Truskawki myjemy, kroimy na połówki Gdy masa serowa stężeje, układamy na niej truskawki i zalewamy
Domowy Smak Jedzeniaporzeczek użyć można wiśni, truskawek lub agrestu, zaś sama pianka może być w jednym kolorze lub wielu. Ja zrobiłam ciemny biszkopt, ale jasny będzie pasował również. Zapraszam więc do przeczytania przepisu i zachęcam Was do własnych interpretacji ;-) SKŁADNIKI Na biszkopt 4 jajka szczypta soli 3/4 szklanki cukru trzcinowego (jeżeli nie macie akurat, to może być biały) 1/2 szklanki mąki tortowej
Passions hobbies lifeprzygotować z innych owoców truskawek, jeżyn, malin, borówek, porzeczek. Można do przygotowania sorbetu wykorzystać owoce mrożone. Znów zamiast soku z cytryny wykorzystałam syrop na winie, które podniosło wg mnie walory smakowe sorbetu, oraz dodałam 1 łyżkę jogurtu. Idealny Sorbet jagodowy z jogurtem: 1 szklanka jagód leśnych 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru 50 ml białego wina półsłodkiego, mrożone jagody(...)dekoracji Cukier wsypujemy do rondelka, zalewamy białym winem i gotujemy cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści i powstanie syrop. Odstawiamy do ostudzenia. Jagody płuczemy, usuwamy listki jeśli się trafią, wsypujemy do pojemnika z nożem FP 270 Kenwood do wysokiego naczynia, zalewamy syropem winnym, dodajemy jogurt i dokładnie miksujemy. Przekładamy zmiksowane owoce do pojemnika i zamrażamy ok. 5 godzin
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędodać do zmiksowanych truskawek. Wystudzić. Biszkopt lekko zwilżyć wodą i włożyć do blachy lub najlepiej do obręczy z regulowanymi bokami bez dna. Bardzo lubię ten kuchenny gadżet bardzo ułatwia pracę z tego typu ciastami. Do masy budyniowo-serowej dodać żelatynę. Obie masy przed wylaniem na biszkopt nie powinny jeszcze tężeć. Tak więc najpierw wylewamy białą masę
Jadło i czytadłoszklanka "białej" mąki szczypta soli 250ml letniej wody Z podanych składników zagniatamy ciasto. Krążki wycinamy np. szklanką. Z podanej porcji ciasta otrzymamy mniej-więcej 100 pierożków. Mąka zwykła jest tutaj dlatego, że na samej pełnoziarnistej pierogi się rozpadają. FARSZ:Potrzebujemy ok.700g jagód. Równie dobrze mogą być to inne owoce takie jak maliny, truskawki, borówki. Owoce płuczemy i przekładamy
All My Fit Lifeszybko do truskawek. Mieszaj energicznie, aby dokładnie go rozprowadzić. Do przyszykowanych słoiczków nalej gorący dżem, zakręć i odstaw do góry dnem. Przy ostatnim słoiczku masa może ostygnąć, dlatego warto trzymać ją cały czas na małym ogniu, aby wrzała. UWAGA! Jeżeli agar-agar nie rozpuści się dokładnie prawdopodobnie opadnie na dół słoika w postaci takiej jakby białej zawiesiny. Jeżeli
Zdrowie na języku :Ptruskawki i rabarbar. Tak przygotowaną tartę pieczemy 30 min. Po czym odstawiamy ją na chwilę do wystygnięcia. Musi być chłodna kiedy będziemy układały na niej bezę. Białka ubijemy na sztywno, dodajemy powoli pozostały cukier (150 g). Część ubitego białka wkładamy do miseczki dodajemy czerwony barwnik spożyczy i delikatnie mieszamy. Do szprycy wkładamy na przemian ubite białe
Lili w kuchnibiałego sera 2 banany 3 jajka 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki stołowe cukru 2 łyżki śmietany kremówki nadzienie: serek mascarpone 2 łyżeczki cukru pudru kilka kropel ekstraktu z wanilii (opcjonalnie zamiast nadzienia z mascarpone można użyć: kajmak) dekoracja serek mascarpone 2 łyżeczki cukru pudru kilka kropel ekstraktu z wanilii świeże truskawki Przygotowanie: Mąkę przesiać
KreatywnePinytruskawkami i serem ricotta Naleśnik ze szpinakiem i serem ricotta Świeża, domowa ricotta jest smaczna, delikatna w smaku. Przygotowywanie ricottty jest bardzo proste. Aby przygotować Ser ricotta (domowa ricotta na serwatce) oprócz serwatki (250 ml)potrzebujemy 1 litr mleka świeżego lub pasteryzowanego 3,2 %. Serwatkę wraz z mlekiem zakwasza się sokiem z cytryny lub 6 % białym octem winnym. Jeśli
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię