jajek 1 szklanka cukru 3 łyżki mąki Masa : 3 jajka 1 1/2 szklanki cukru pudru 2 kostki masła po 200 g sok z 1/2 cytryny Dodatkowo: 1 słoik truskawek w kompocie Lukier plastyczny: 75 ml gorącej wody 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżeczki glukozy 500 g cukru pudru Lukier królewski: 1 białko sok z 1/2 cytryny cukier puder Dodatkowo: lalka Barbie(...)lodówce W gorącej wodzie rozpuszczam żelatynę oraz glukozę, dodaję tyle cukru pudru, aż powstanie plastyczna masa o konsystencji plasteliny. Lukier dzielę na trzy części. Najmniejszą zostawiam białą na różyczki, większą część zostawiam, również białą na przód sukni, największą zaś zabarwiam czerwonym barwnikiem resztę sukni. Białko, sok z 1/2 cytryny i cukier puder ucieram
Ciasteczkowy PotwórSzampan i maliny zamiast truskawek... właściwie dlaczego nie?? Duet ten okazał się rewelacją w tym cieście. Cisto pyszne, interesujące w smaku. Nam smakowało:) Przepis od Ruletki . Składniki na biszkopt: 150 g mąki pszennej; 200 g cukru; 50 g masła (o temperaturze pokojowej); 4 duże jaja lub 5 mniejszych; skórka otarta z 1 limonki; 8 g cukru waniliowego; 1 łyżeczka proszku(...)żelatynę. Mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Maliny przestudzić, wylać na biszkopt ułożony w formie (w której się piekł) i odstawić do lodówki do stężenia. Składniki na krem: 600 ml białego półsłodkiego szampana; 100 g cukru; 8 g cukru waniliowego; 4 żółtka; sok wyciśnięty z połówki limonki; 40 g mąki ziemniaczanej; 25 g żelatyny; 400 ml śmietanki 30% lub 36%; Wykonanie
In my kitchenTrufle to prezent idealny dla każdego łasucha. Są przepyszne, słodkie i idealnie kremowe. Przy tym czekolada to chyba najpyszniejszy afrodyzjak więc na Walentynki jak znalazł. Trufle
sierotka maRysia w kuchniwitamina C się przyda...). Przepis znalazłam w Den store dessert & bagebog.Polecam serdecznie - są naprawdę rewelacyjne. Są też świetną bazą do modyfikacji - ja robiłam je na przykład z truskawkami i jogurtem truskawkowym, i też był pyszne.Za wspólne pieczenie serdecznie dziękuję - Maggie, Shinju, Peli, Dobromile, Pluskotce, Emmie, Michałowi, Ani, Chantel oraz Pannie Malwinnie - bardzo mi się idea(...)skrzyły się w ostrych promieniach zimowego słońca, policzki był czerwone po kilku minutach spędzonych na dworzu - zima w pełni! I, szczerze mówiąc, troszkę już za tym tęsknię - w końcu białe Święta to najpiękniejsze z możliwych. Też czekacie na śnieg
Pożeraczka, czyli raz adobrzepodwędzany befsztyk tatarski; krem z pokrzywy, jajko sous-vide, piana z pietruszki; polędwica wołowa sous vide i sos z pieczonych raków; zapiekanka z grzybów, selera i gruszki, galaretka z truskawki, Parfait z młodych pędów sosny, galaretką z jeżyny i sezamowym mini ciasteczkiem, oraz pokazem otwierania wina musującego za pomocą szabelki i kieliszka. Na nocleg pojechaliśmy do Łodzi, gdzie ugościła(...)gulasz: 3 perliczki 400 g pieczarek 400 g mrozonego groszku 2 szklanki śmietany kremówki 36 % natka pietruszki (dużo!) 2 cebule 250 g masła 3 łyżki mąki pszennej 1/2 szklanki białego wytrawnego wina sól, pieprz, gałka muszkatałowa do smaku na babkę: 1,2 kg ziemniaków 4 jajka 1 cebula sól, pieprz, gałka muszkatałowa masło bułka tarta Przygotowanie: Ziemniaki i cebulę miksujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWczoraj była niezwykła sobota dla wszystkich kibiców sportów zimowych :) ZŁOTA SOBOTA !!! Dwa takie cudne krążki wywalczyli Polacy - Zbigniew Bródka i Kamil Stoch Ależ to były
Malinowa Kawiarenkanajbliższego poniedziałku (29 czerwca 2015) w sklepach Lidl pojawi się kolejna już selekcja win francuskich. W ramach tej oferty dostępnych będzie 31 win (13 białych, 2 różowe, 13 czerwonych i 3 słodkie ) Część z nich mieliśmy okazję spróbować podczas degustacji zorganizowanej w ramach II zlotu blogosfery. Poniżej te, które zwróciły naszą uwagę i do których chętnie wrócimy. Alsace Pinot(...)sporo ciała. Poważniejsze wino do poważniejszych dań mięsnych. Dekantować przed podaniem. Saint-Émillon Grand Cru AOPChâteau Pontet Fumet 2007 (49,99 zł) dominują aromaty dojrzałej jeżyny oraz dżemu z truskawek. Dobrze ułożone i zbalansowane. Doskonałe do dań z wołowiny. Pić już, nie odstawiać na długo. Médoc AOP Château La Valiere 2007 (27,99 zł) dojrzałe i zrównoważone. W nosie
królestwo garówMusiałam oczywiście oddzielić je nożem od naczynia oraz podważyć, ale nie siłowałam s ię z nim, odeszło bardzo ładnie ;) Szczerze polecam wszystkim te naczynia! PRZEPIS /1 porcja/ ~250g truskawek ~200ml mleka sojowego ~cukier/stevia/coś innego do posłodzenia ~20g odżywki białkowej waniliowej (mozna pominać i dać wtedy ok. 160ml mleka) ~dodatki do podania Wszystko razem zmiksować, podawać z ulubionymi dodatkami
breakfast of dreamsmleka (u mnie 0,5%);1/2 szklanki białego cukru;2 jaja;1/2 kostki margaryny;1/2 łyżeczki soli;1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego.Kruszonka:1/2 szklanki mąki;1/4 szklanki margaryny;1/4 szklanki białego cukru.Dodatkowo:1 jajo do posmarowania ciasta;250 g świeżych lub mrożonych jagód;Margaryna i bułka tarta do wysmarowania blachy.Sposób przygotowania:Do miski (u mnie miska od robota kuchennego) wkruszyć drożdże(...)krupczatkę można zastąpić mąką poznańską, a także zwykłą, lecz w tym ostatnim przypadku zwykła mąka może spowodować, że ciasto nie będzie aż tak puszyste.Jagody można zastąpić innymi owocami np. truskawkami, śliwkami, wiśniami, porzeczkami itp.W przypadku dodawania do ciasta owoców mrożonych, nie należy ich wcześniej rozmrażać. Trzeba je wyjąć z zamrażalnika bezpośrednio przed dodaniem do ciasta i włożeniem do piekarnika.W celu
Gospodyni Miejskamaślanką Ciasto drożdżowe jest ciastem, które smakuje chyba wszystkim. Długo zachowuje świeżość, pachnie cudownie i można do niego dodawać dowolne sezonowe owoce. Polecam je z białym serem. strucla serowa PRAŻONYMI JABŁKAMI BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ ŚLIWKAMI Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka ( 250 ml ) 1 szklanka cukru(...)może wyrosnąć nierówno.Może być pofalowane. Zazwyczaj mniej owoców jest na bokach. Możecie po wystudzeniu posypać je cukrem pudrem. Smacznego! Ładnie wygląda również w okrągłej formie. Dodałam oprócz rabarbaru - truskawki. Polecam inne ciasta z rabarbarem: KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM CIASTECZKA SEROWE Z RABARBAREM CIASTO Z RABARBAREM CZERWONĄ PORZECZKĄ I MAŚLANKĄ CIASTO Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI
potrawyregionalneszklanki cukru +1 łyżka do rozczynu Nadzienie: około 350-400 g jagód 3 łyżki cukru 1 łyżeczka mąki Lukier: 250 g cukru pudru - u mnie świeżomielony z białego cukru 3-4 łyżki ciepłej wody Przygotowanie: Ciasto: 1. Przygotować rozczyn mieszając drożdze z łyżką cukru. Należy je dokładnie rozetrzeć. Roztarte drożdże z cukrem będą miały płynną konsystencję. Odstawić(...)polać lukrem i poczekać aż ostygnie. Można je jeść również na ciepło :D Smacznego :) Zobacz także: Bułki truskawkowe bez drożdży Ciasto jogurtowe z truskawkami
KreatywnePinyCiasto owocowe z owoców mrożonych bez tłuszczu i bez cukru (Foremka o wymiarach 36x26cm- 12 sporych kawałków) Ciasto wilgotne w środku, a z wierzchu przyjemnie kruche
Moja Michapierwsze pogoda. Uwielbiam majową pogodę – jeszcze nie upalną, ale już wystarczająco ciepłą by wyjść w sweterku na dwór. Po drugie truskawki. Kocham truskawki! I maliny! Gdy pojawiają się pierwsze truskawki, to zawsze kupuję ich kilogram i rzadko kiedy donoszę je do domu : ). Po trzecie i ostatnie, moje urodziny, które pewnie będą mnie jeszcze parę lat cieszyć…ponoć(...)łyżeczki masła orzechowego 1/2 łyżeczki przyprawy curry (bez soli) 1/3 łyżeczki słodkiej papryki szczypta gałki muszkatołowej szczypta imbiru 1 ząbek czosnku 1 łyżka wiórek kokosowych 1 łyżeczka octu winnego białego sól 1/3-1/2 szklanki wody Sposób wykonania: Bulion – czas przygotowania ok. 1 godzina Warzywa na bulion dokładnie myjemy i obieramy ze skórki. Marchewkę przekrawamy na pół, seler też na dwie części
Fill The BowlPremium. Winnica położona jest w bliskiej odległości od winiarni Ironstone. Program Ironstone Reserve opiera się na trzech kluczowych elementach: apelacji, winnicach oraz sztuce produkcji wina. Reserve Chardonnay, 2012 to białe, wytrawne wino wyjątkowej jakości, starzone przez 12 miesięcy w baryłkach z francuskiego dębu. Klasyczne Chardonnay pełne wyrazistych smaków i aromatów. Wykazujące drobne cechy mineralne, które są znakiem rozpoznawczym winogron(...)mięs. Importer: Piwnica Wybornych Win Panamera Cuvée California 2011 Region: California Jasny, rubinowy kolor. Pełne aromatów świeżych wiśni, anyżu, wanilii i nutą czarnego pieprzu. Zrównoważone, z bogatym aromatem wiśni, truskawek i wanilii. Ma jedwabistą konsystencję z długo utrzymującymi się taninami. Polecane do jagnięciny z grilla, pizzy i pieczeni wołowej. Importer: Cerville Investments Sp. z o.o. Wente Sandstone Merlot 2011 Region
królestwo garów