zaserwować. Ale może najpierw moja propozycja menu: LUNCH: Łosoś w sosie z różowych grejpfrutów podany z zapiekanymi ziemniakami i sałatką ze szpargów na sałacie rzymskiej DESER: Miniserniczki na kruchym cieście z musem rabarbarowym i truskawkami klik KOLACJA: Pomidory faszerowane ryżem, szpinakiem i serem feta podane z placuszkami z cukinii i dipem czosnkowym klik Poniżej przepis na łososia. Inspiracją był przepis(...)mięta Świerza pietruszka Liść laurowy Cytryna Sól i pieprz SOS: 3 żółtka Grajpfrut płaska łyżeczka kolendry 100 ml oliwy z oliwek kilka listków mięty SAŁATKA: sałata rzymska pęczek białych szparagów czerwona cebula sos winegre Przygotowanie: RYBA: Wyfiletowany płat łososia dokładnie myję i osuszam ręcznikiem papierowym nacieram sola i pieprzem. Rozkładam folię aluminiową układam na nią kilka listków laurowych
Magiczna kuchnia Dariiistotne przy przygotowywaniu ciasta: do pizzy używamy najlepiej mąki 00 nigdy pizzy nie wałkujemy – wałkowanie sprawia, że ulatnia się powietrze z ciasta aby ciasto dobrze wyrosło, nie potrzebujemy całej kostki drożdży, wystarczy odrobina – istotniejszy jest czas wyrastania ciasto na pizzę zagniatamy tak, jakbyśmy go składali – nie można rozerwać struktury ciasta czas wyrabiania ciasta powinien być tak długi(...)garstce mąki do wody - drugą ręką ją mieszając. Na początku konsystencja ciasta będzie bardzo rzadka, przypominająca ciasto naleśnikowe. 4 Kiedy dodamy całą mąkę, wyrabiamy ciasto. W momencie, gdy uzyska jednolitą konsystencję, przekładamy ją na blat i wyrabiamy około 15 minut. 5 Po tym czasie ciasto polewamy oliwą z oliwek - wyrabiamy, aż ciasto wchłonie oliwę, około 10 minut. 6 Ciasto będzie
Kuchnia Bazyliiserif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 500g białego sera śmietankowego 200g jogurtu brzoskwiniowego 100g cukru 150ml likieru adwokat 3 łyżki żelatyny 100ml gorącej wody 100ml śmietanki 36% 150g gorzkiej czekolady biszkopty ok. 20szt. Normal 0 21 false false(...)gotowej masy dodajemy ostudzoną żelatynę, miksujemy do połączenia składników. Łyżką nakładamy masę adwokatową do tortownicy, przy wlewaniu ciasta biszkopty nie zostaną na miejscu, więc należy robić to delikatnie. Gdy biszkopty zostaną przykryte, wykładamy boki tortownicy biszkopcikami, lekko wbijając je w ciasto. Wlewamy resztę masy do tortownicy. Wkładamy do lodówki na 12 godzin. Śmietankę zagotowujemy, do gorącej dodajemy czekoladę
Gotowanie i blogowanieLuxItalyWine ( pierwsza oprócz win koncentrowała się na wędlinach oraz ciastach) w warszawskiej restauracji CONCEPT. Podczas kameralnego lunchu oprócz win gwiazdą była toskańska biała trufla. Pochodziła ona od producenta SAVINI TARTUFI z podflorenckiego San Miniato. Miasta, w którym w 1954 roku znaleziono największą na świecie ważącą 2520 gramów biała truflę. Trufla ma kształt bulwy z chropowatą skórką(...)Bolgheri Rosso 2010 DI FILIPPO – Sagrantino di Montefalco DOCG 2009 Filet mignon z kasztanami i płatkami Trufli. oraz deser: Suflet orzechowy z lodami mlecznymi i polewą z miodu aromatyzowanego Truflą. Z win najbardziej zapadły mi w pamięci: Mocno skoncentrowane pochodzące w 100% ze szczepu Aglianico TAVERNA – „Aglianico del Velture” DOC 2009 z dominującymi aromatami dojrzałych
królestwo garówbiałego) • 2 łyżki miodu • 2 łyżki powideł śliwkowych • 4 łyżeczki przyprawy korzennej lub piernikowej • 1 łyżeczka cynamonu • 2 łyżeczki sody oczyszczonej • 2 pełne łyżki kawy zbożowej (np. Inki) • 250 ml (1 szklanka) mleka • 2 jajka • 300 g (2 szklanki) mąki pszennej (np. tortowej) Przełożenie: • kilka łyżek powideł śliwkowych Polewa(...)małym ogniu. Przełożony piernik polać polewą: w rondelku zagotować śmietankę, odstawić z ognia, dodać kawę i wymieszać do rozpuszczenia, następnie dodać połamaną na kosteczki czekoladę i mieszać aż całkowicie się rozpuści. Polewę ostudzić. Jeśli chcemy aby piernik był wilgotny i smaczny przez kilka dni możemy go trzymać w pojemniku na ciasto z pokrywą. Zapraszamy do zakup
cucinarebólem serca i ogromnym wyrzutem sumienia przyznajemy się, że nie zachowaliśmy umiaru w jedzeniu i piciu) nie pozostało nam nic innego jak powrócić do właściwego, zdrowego sposobu odżywiania. Ciasta, pasztety, sałatki, wędliny i kiełbasy na szczęście już się pokończyły, a nas naszła ochota na owoce morza. Wybór padł na krewetki, w lekkim, wiosennym, pysznym wydaniu! :) Sałatka ta zaspokoi nawet duży(...)następnie dodajemy białego wina. Zwiększamy ogień i odparowujemy połowę płynu. 6. Dodajemy sok z pomarańczy wyciśnięty z pozostałości po filetowaniu. Odparowujemy połowę objętości płynu, ale tak, by pozostało trochę sosu na patelni. 7. Na koniec doprawiamy krewetki solą i pieprzem. 8. W półmiskach układamy sałatę, na nią kawałki selera naciowego, połówki pomidorków koktajlowych, cząstki pomarańczy, krewetki. Całość polewamy sosem
W kuchni KatieKażdy szuka tej ekstra babeczki, jedynej w swoim rodzaju, wiadomo, czasem trafi się zakalec, ale nie ma co się zrażać, trzeba szukać dalej ;) A tak już
Czerwona PorzeczkaJeśli widzieliście torty, które przygotowałam na Dzień Mamy, to wiecie już, że najbardziej nie lubię wygładzać na koniec kremu. Nigdy nie wychodzi tak pięknie jakbym chciała
Ciastkozercyłatwe w wykonaniu ciasto? Jest nim szarlotka sypana. Do jej wykonania nie potrzebujesz wiele czasu, zdolności kulinarnych i wyszukanych składników. Tradycyjna wersja zawiera gluten, w postaci kaszy manny i białej mąki, oraz tonę masła. Moja szarlotka składa się z mąk bezglutenowych, a masło zastępuje olej kokosowy. Nie będę pisać, że jest baaaardzo zdrowa i możecie ją jeść do woli(...)cynamon. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy olejem kokosowym. Do formy wykładamy pierwszą część ciasta. Na ciasto nakładamy połowę jabłek i 1/2 rabarbaru. Następnie nakładamy drugą część ciasta. Wykładamy pozostałe jabłka. Przykrywamy ostatnią warstwą ciasta. Równomiernie polewamy 1/4 szklanki oleju kokosowego. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 40 - 45 minut. Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiukeksówce ciasto powinno być upieczone po ok. 1h i 20 minutach, warto więc sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy jest dobre (włóżcie patyczek głęboko w środek ciasta i jeśli po wyciągnięciu nie będzie on oblepiony surowym ciastem, to keks jest gotowy). Jeśli robicie keks z podwójnej porcji, w okrągłej formie, czas wydłuży się do ok. 2,5h. Po upieczeniu keks wyciągamy(...)macie pewność, że keks nie będzie suchy, a dodatkowo po kilku dniach nabierze on bardziej wyrazistego smaku. PODANIE Keks jest bardzo słodkim ciastem, dlatego najlepiej smakuje solo, bez żadnych lukrowych dodatków. Chociaż można dodać do niego np. polewę z gorzkiej czekolady lub serka śmietankowego. Niech te święta będą wprost fantastyczne! * dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz
Nerds Kitchenciasto. Formuję z niego prostokąt, owijam folią i umieszczam na godzinę w lodówce. Po tym czasie wałkuję ciasto (nadal zachowuję kształt prostokąta), tak by krótszy bok był na górze i smaruję na nim masło pozostawiając 1 cm marginesu. Składam 1/3 ciasta do środka, następnie przykrywam pozostałą 1/3 ciasta (tak, jak byśmy składali kartkę papieru), dobrze sklejam brzegi i wałkuję ciasto(...)podsypuję ciasto niewielką ilością mąki. Ponownie składam ciasto tak jak poprzednio, owijam dokładnie folią spożywczą i umieszczam w lodówce na godzinę. Po tym czasie wyciągam ciasto i postępuję dokładnie tak samo jak poprzednio, ten sam proces powtarzam 4 razy. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu umieszczam owinięte ciasto w lodówce na całą noc. Przed przygotowaniem rogali wyciągam ciasto minimum
Mango Papajapaczek lub drobne upominki dla rodziny lub znajomych? Wykonanie CIASTKA MAŚLANE Zmiksuj wszystkie składniki, a następnie zagnieć ciasto. Owiń je folią i wstaw do lodówki na pół godziny. Rozwałkuj ciasto na grubość ok 5-7 mm i wytnij z niego ulubione kształty. Przełóż delikatnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw ciastka do rozgrzanego do 200ºC piekarnika na około(...)wszystko łyżką i nakładaj do foremki do ½ wysokości papilotek. Wstaw po piekarnika na około 30 minut. W tym czasie zrób polewę – roztop jogurt z czekoladą, dodaj szczyptę skórki z pomarańczy. Mufinki wyjmij z formy, pozwól im trochę ostygnąć. Polej polewę po muffinkach i posyp orzechami. Składniki MUFFINKI Z ORZECHAMI 250 g marchewki 1 pomarańcza 100 g masła 4 łyżki miodu
Eat me! Fit me!Skąd wziął się pomysł na ten sernik? Z paczki, którą dostałam od firmy Kupiec, w której znalazłam crunchy pomarańcza i czekolada. Nie
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpokrojone orzechy, wymieszać, dodać ubitą pianę z białek, lekko wymieszać, wylać na wyłożoną papierem do pieczenia formę, w której był pieczony biszkopt. Składniki na masę serową: 500 g sera białego; 120 g masła lub margaryny; 200 g cukru pudru; 3 jajka; 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej; Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać zmielony ser, roztopione i ostudzone masło lub margarynę, mąkę(...)masy można dodać kilka kropli spirytusu w celu "podkręcenia" kremu. Biszkopt posmarować kremem (kilka łyżek zostawić na wierzch ciasta), na krem wyłożyć ciasto makowo-serowo-orzechowe, na ciasto wyłożyć jabłka i przykryć biszkoptem. Wierzch biszkopta posmarować kremem orzechowym. Ciasto polać polewą czekoladową
In my kitchenbiały cynamon lub cukier waniliowy (ewentualnie) 1. Ugotowane ziemniaki wraz z serem mielimy w maszynce do mięsa lub przepuszczamy przez praskę do ziemniaków. Przekładamy do większej miski, dodajemy żółtko, mąkę ziemniaczaną, sól, cukier i połowę mąki pszennej. Zagniatamy szybko ciasto, a gdyby było zbyt mokre dodajemy jeszcze 1-2 łyżki mąki, mąki nie powinno być za dużo! Gotowe ciasto(...)Stolnicę lub większą deskę wysypujemy lekko mąką, krótko wyrabiamy (dosłownie kilka razy zagniatamy kulę ciasta, nie przyciskając do stolnicy!) i formujemy z ciasta wałek. Wałek dzielimy na grube plastry, w razie potrzeby podsypujemy pozostałą mąką (patrz zdjęcie poniżej): 3. Następnie każdy plaster ciasta (kolejno) rolujemy (podsypujemy lekko pozostałą mąką) w cieńszy, dłuższy wałek. Wałeczek spłaszczamy bokiem noża, lekko uderzając, potem
Kuchnia Prezydentowej