składniki na spód sernika: 170 g herbatników 50 g masła 1 łyżeczka cynamonu wykonanie: Masło roztapiamy. Herbatniki rozkruszamy np. przy pomocy blendera, malaksera lub wałka. Następnie
Domowy Smak JedzeniaSą sałatki które z powodzeniem zastępują obiad a do tego wyglądają i smakują wykwintnie. Do przygotowania mojej sałatki z polędwiczkami wieprzowymi i gruszką, nie potrzeba wybitnych
Kuchnia PROzdrowotnaserniki na zimno. Na moim blogu możecie znaleźć jeszcze przepisy na: sernik na zimno z jagodami i białą czekoladą , na serniczki na zimno z czekoladą, karmelem i wanilią oraz na sernik na zimno z wiśniami i bananami . Dla kogo: dla fanów ciast na zimno dla tych, którzy myślą co zrobić z kilogramem sera leżącego w lodówce dla kochających serniki(...)zimno Składniki na herbatnikowy spód: 250g herbatników (2,5 małej paczki) 100g masła łyżka cukru pudru (można pominąć) Składniki na masę sernikową: 1kg sera białego (może być wiaderkowy) 150g śmietany 12% łyżka cukru waniliowego 200g cukru pudru 7 łyżeczek żelatyny 500g czereśni Składniki na dekorację: 100g czekolady mlecznej 2 łyżki masła czereśnie do dekoracji Wykonanie spodu herbatnikowego: Masło rozpuścić
Mania Wypiekaniamielony do smaku, 1 łyżeczka pieprzu zielonego świeżo zmielonego, ponadto: masło do polania, mąka do podsypania ciasta, pieprz zielony świeżo mielony. Przygotowanie: Ciasto na pierogi: Z mąki, jogurtu, wody i z szczyptą soli zagniatamy, gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodajemy mąki. Ciasto wkładamy do miski przykrywamy ciepłym talerzem i pozostaw na ok. 30 min będzie bardziej elastyczne. Rada(...)połowę maki, dodajemy jogurt, sól, wodę i całość miksujemy robotem ręcznym z końcówką haka do mieszania. Stopniowo dosypujemy mąki i nadal miksujemy. Kiedy ciasto będzie stawiać opór, zaczynamy wyrabiać go ręcznie. To takie szybsze wyrabiania ciasta jeśli nie mamy robota, który sam za nas to zrobi :) Farsz: Ugotowane, przestudzone ziemniaki ugniatamy. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i podsmażamy
Moniki Smakołykikilka dni! Nie ma czasu na rozpisywanie się, dzisiaj przepis na sos tatarski. Pasuje do wszystkiego! Do jajka, do pieczonego mięsa, do sernika i cytrynowej babki. Nie no, do ciast to może nie do końca, ale do mięsa będzie jak znalazł. I robi się go łatwo. I lepszy niż gotowiec ze słoika. I można przyszpanować przy stole, mówiąc „sama(...)jeśli kuchni unikasz jak diabeł wody święconej, a wszystkie ciotki i wujki wiedzą, że masz dwie lewe ręce do gotowania, no to pewnie tak – wzruszenie i duma przy białym obrusie gwarantowane. Ustalmy jedno. Ilość majonezu zależy od tego, jakiej konsystencji sosu oczekujesz. Ja lubię, kiedy dodatki faktycznie są dodatkami. Mój sos składa się zatem głównie z majonezu
wcinaj toTym razem lekki sernik budyniowy… Jest bardzo łatwy do zrobienia i smaczny. To wypiek dla każdego. Przygotowanie go zajmie wam 45 minut a efekt
Kulinarna Patilogiacząstka kultury. W tym roku również sięgam do tradycji - z tą różnicą - że będzie to moja tradycja lokalna. Poniżej przedstawiam Wam fragment książki Anny Myszyńskiej Śląskie rozprawianie z okolic Białej, Głogówka i Krapkowic . Jest to zapis słuchowiska radiowego, które było emitowane kilka lat temu na falach lokalnej stacji radiowej. Zarówno audycja jak i zapis są w gwarze śląskiej :) Dlatego(...)klasyczny, bez udziwnień. Na kruchym spodzie, z puszystą masą serową, polewą i bakaliami. Wprawdzie brakuje w nim rodzynek (ponieważ niestety M za nimi nie przepada - nad czym bardzo ubolewa, bo ja je bardzo lubię), ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby je dodać :) Porcja na małą blaszkę Składniki: Ciasto kruche: 300 g mąki 150 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego
My simple kitchenzaserwować. Ale może najpierw moja propozycja menu: LUNCH: Łosoś w sosie z różowych grejpfrutów podany z zapiekanymi ziemniakami i sałatką ze szpargów na sałacie rzymskiej DESER: Miniserniczki na kruchym cieście z musem rabarbarowym i truskawkami klik KOLACJA: Pomidory faszerowane ryżem, szpinakiem i serem feta podane z placuszkami z cukinii i dipem czosnkowym klik Poniżej przepis na łososia. Inspiracją był przepis(...)mięta Świerza pietruszka Liść laurowy Cytryna Sól i pieprz SOS: 3 żółtka Grajpfrut płaska łyżeczka kolendry 100 ml oliwy z oliwek kilka listków mięty SAŁATKA: sałata rzymska pęczek białych szparagów czerwona cebula sos winegre Przygotowanie: RYBA: Wyfiletowany płat łososia dokładnie myję i osuszam ręcznikiem papierowym nacieram sola i pieprzem. Rozkładam folię aluminiową układam na nią kilka listków laurowych
Magiczna kuchnia Dariiistotne przy przygotowywaniu ciasta: do pizzy używamy najlepiej mąki 00 nigdy pizzy nie wałkujemy – wałkowanie sprawia, że ulatnia się powietrze z ciasta aby ciasto dobrze wyrosło, nie potrzebujemy całej kostki drożdży, wystarczy odrobina – istotniejszy jest czas wyrastania ciasto na pizzę zagniatamy tak, jakbyśmy go składali – nie można rozerwać struktury ciasta czas wyrabiania ciasta powinien być tak długi(...)garstce mąki do wody - drugą ręką ją mieszając. Na początku konsystencja ciasta będzie bardzo rzadka, przypominająca ciasto naleśnikowe. 4 Kiedy dodamy całą mąkę, wyrabiamy ciasto. W momencie, gdy uzyska jednolitą konsystencję, przekładamy ją na blat i wyrabiamy około 15 minut. 5 Po tym czasie ciasto polewamy oliwą z oliwek - wyrabiamy, aż ciasto wchłonie oliwę, około 10 minut. 6 Ciasto będzie
Kuchnia Bazyliiserif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 500g białego sera śmietankowego 200g jogurtu brzoskwiniowego 100g cukru 150ml likieru adwokat 3 łyżki żelatyny 100ml gorącej wody 100ml śmietanki 36% 150g gorzkiej czekolady biszkopty ok. 20szt. Normal 0 21 false false(...)gotowej masy dodajemy ostudzoną żelatynę, miksujemy do połączenia składników. Łyżką nakładamy masę adwokatową do tortownicy, przy wlewaniu ciasta biszkopty nie zostaną na miejscu, więc należy robić to delikatnie. Gdy biszkopty zostaną przykryte, wykładamy boki tortownicy biszkopcikami, lekko wbijając je w ciasto. Wlewamy resztę masy do tortownicy. Wkładamy do lodówki na 12 godzin. Śmietankę zagotowujemy, do gorącej dodajemy czekoladę
Gotowanie i blogowanieLuxItalyWine ( pierwsza oprócz win koncentrowała się na wędlinach oraz ciastach) w warszawskiej restauracji CONCEPT. Podczas kameralnego lunchu oprócz win gwiazdą była toskańska biała trufla. Pochodziła ona od producenta SAVINI TARTUFI z podflorenckiego San Miniato. Miasta, w którym w 1954 roku znaleziono największą na świecie ważącą 2520 gramów biała truflę. Trufla ma kształt bulwy z chropowatą skórką(...)Bolgheri Rosso 2010 DI FILIPPO – Sagrantino di Montefalco DOCG 2009 Filet mignon z kasztanami i płatkami Trufli. oraz deser: Suflet orzechowy z lodami mlecznymi i polewą z miodu aromatyzowanego Truflą. Z win najbardziej zapadły mi w pamięci: Mocno skoncentrowane pochodzące w 100% ze szczepu Aglianico TAVERNA – „Aglianico del Velture” DOC 2009 z dominującymi aromatami dojrzałych
królestwo garówbiałego) • 2 łyżki miodu • 2 łyżki powideł śliwkowych • 4 łyżeczki przyprawy korzennej lub piernikowej • 1 łyżeczka cynamonu • 2 łyżeczki sody oczyszczonej • 2 pełne łyżki kawy zbożowej (np. Inki) • 250 ml (1 szklanka) mleka • 2 jajka • 300 g (2 szklanki) mąki pszennej (np. tortowej) Przełożenie: • kilka łyżek powideł śliwkowych Polewa(...)małym ogniu. Przełożony piernik polać polewą: w rondelku zagotować śmietankę, odstawić z ognia, dodać kawę i wymieszać do rozpuszczenia, następnie dodać połamaną na kosteczki czekoladę i mieszać aż całkowicie się rozpuści. Polewę ostudzić. Jeśli chcemy aby piernik był wilgotny i smaczny przez kilka dni możemy go trzymać w pojemniku na ciasto z pokrywą. Zapraszamy do zakup
cucinarebólem serca i ogromnym wyrzutem sumienia przyznajemy się, że nie zachowaliśmy umiaru w jedzeniu i piciu) nie pozostało nam nic innego jak powrócić do właściwego, zdrowego sposobu odżywiania. Ciasta, pasztety, sałatki, wędliny i kiełbasy na szczęście już się pokończyły, a nas naszła ochota na owoce morza. Wybór padł na krewetki, w lekkim, wiosennym, pysznym wydaniu! :) Sałatka ta zaspokoi nawet duży(...)następnie dodajemy białego wina. Zwiększamy ogień i odparowujemy połowę płynu. 6. Dodajemy sok z pomarańczy wyciśnięty z pozostałości po filetowaniu. Odparowujemy połowę objętości płynu, ale tak, by pozostało trochę sosu na patelni. 7. Na koniec doprawiamy krewetki solą i pieprzem. 8. W półmiskach układamy sałatę, na nią kawałki selera naciowego, połówki pomidorków koktajlowych, cząstki pomarańczy, krewetki. Całość polewamy sosem
W kuchni KatieKażdy szuka tej ekstra babeczki, jedynej w swoim rodzaju, wiadomo, czasem trafi się zakalec, ale nie ma co się zrażać, trzeba szukać dalej ;) A tak już
Czerwona PorzeczkaJeśli widzieliście torty, które przygotowałam na Dzień Mamy, to wiecie już, że najbardziej nie lubię wygładzać na koniec kremu. Nigdy nie wychodzi tak pięknie jakbym chciała
Ciastkozercy