wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, niewielką ilość oleju, sól oraz ciepłą wodę. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki tak, by powstało plastyczne ciasto. Odkładamy je do lodówki, by chwilę odpoczęło. Na rozwałkowane ciasto układamy niewielką ilość wcześniej przygotowanego farszu i formujemy pierogi lub uszka. Gotujemy krótko we wrzącej, osolonej wodzie. Przygotowujemy emulsję maślano-ziołową. Na patelni rozpuszczamy świeże masło, dodajemy niewielką ilość wywaru(...)złotego koloru. Następnie smażymy jajko sadzone, które ułożymy na samą górę tostu z obsmażonymi plastrami szynki. Oprószamy całość niewielką ilością soli i pieprzu. II śniadanie Kromka pieczywa pełnoziarnistego z białym serem i pół papryki Obiad Pieczony boczek Naturrino na musie z jabłek, szpinak, ziemniaki puree z sosem tymiankowym Składniki: boczek pieczony Naturrino 100 g ziemniaki 100 g brokuły
karmelowy"Witajcie w moje urodziny! Nie wiem, jak to minęło, ale dziś kończę 22 lata. Nic to w moim życiu nie zmienia, nadal czuję się młoda i
Słodkie Przyjemnościłyżki keczupu 2 łyżki białego wina 1 łyżeczka tartego chrzanu natka pietruszki szczypiorek sól grubo mielony pieprz pieprz kajeński Śmietanę przekładamy do miski, mieszamy ją tam z keczupem, białym winem i chrzanem, aby powstał gładki sos. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek. Doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem kajeńskim. Ten sos idealnie będzie się zgrywał z piekielnymi kiełbaskami(...)wyrabiania. Przepis jest prosty: mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto. Jak już wspominałem będzie się paskudnie lepiło. Nie musimy jakoś długo i dokładnie wyrabiać, wystarczy 5 minut żeby się składniki dokładnie ze sobą połączyły. A jeśli mamy mocny porządny mikser to możemy mikserem sprawę załatwić. Ale musi być dobry mikser, ciasto będzie dość sztywne i gęste, słaby mikser może sobie
Marder&Marder ManufactureWyjąć z lodówki, podsypać stolnicę mąką i rozwałkować na wydłużony prostokąt. Na 2/3 ciasta położyć mocno schłodzone pokrojone w plasterki masło i złożyć jak na zdjęciach: najpierw 1/3 pustego ciasta bez masła na 1/3 część ciasta z masłem, a następnie na kolejną 1/3 część ciasta z masłem Obrócić o 90 stopni i przewałkować. Ponownie złożyć na prostokąt i złożyć(...)wstawić do lodówki na 30 minut. Powtórzyć całą czynność jeszcze 3 razy podsypując mąką (powinno się władać ciasto do lodówki za każdym razem po złożeniu, ale ja tego nie robiłam, a ciasto i tak wyszło). Po ostatnim wałkowaniu, czwartym, ciasto pozostawić w lodówce na 5 godzin lub na noc (ja trzymałam całą noc). Robimy nadzienie: Mak i orzechy zalać
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comLody marchewkowe Gajar halwa Makaron z marchewką, cukinią i pestkami słonecznika Ciasto bananowo-marchewkowe, z lekkim kokosowym akcentem Ciasto marchewkowe Kotleciki marchewkowo – ryżowe Marchewka z groszkiem- dodatek do obiadu Gotowana młoda marchewka- dodatek do obiadu Zdrowe marchewkowe muffinki (bez cukru, glutenu, mleka) Kuleczki mięsne w sosie paprykowo-marchewkowym Ciasto marchewkowe z mleczną czekoladą i pistacjami Marchewkowy krem z kluskami lanymi(...)marchewka. autorka: em. | blog: Emkreacje Nie kończąca się opowieść. autorka: em. | blog: Emkreacje Marchewkowy gulasz. autorka: em. | blog: Emkreacje Projekt – śniadanie XI autorka: em. | blog: Emkreacje Ciasto marchewkowe z nutą pomarańczy i polewą czekoladową autorka: aleksandra.blaszczyk1 | blog: Łyżką czy widelcem? Muffiny z marchewką, daktylami, płatkami owsianymi bez mąki i cukru autorka: agnieszka.antczak88 | blog: zdrowa vege kuchnia Pasta z pieczonego bakłażana
Weekendy w domu i ogrodzieCzas przygotowania: 4 h Składniki na bezę o śr. 23 cm Koszt przygotowania: 24,00 zł SKŁADNIKI na bezę: 5 białek (ok. 170 ml) 250 g
kulinarnyJaŻycie skłania do podejmowania decyzji i stawiania zwykle na jedno. Mówi się, że nie można zjeść ciastka i mieć ciasta... A co, gdy przy kuchennym blacie staje się na rozdrożu? Co, gdy trudno jest się zdecydować pomiędzy azjatyckim klimatem, a włoskimi korzeniami? "Ryż czy makaron... oto jest pytanie" rzekłby poeta, ale po co? Otóż można dojść do konsensusu. Smacznego, aromatycznego(...)gorącą wodą, przykryłyśmy a następnie chwilkę pogotowałyśmy aby zmiękły. 2. Kroimy wszystkie składniki z pominięciem małych cebulek. W zasadzie i oliwki można dać w całości - jak kto woli i polewamy. Polewamy sosem sojowym (bezglutenowcy to pomijają) /Jeśli stawiamy na indyka - kroimy go w niewielką kostkę. Jeśli na wędlinę - kroimy w paseczki. 3. Na rozgrzany olej/oliwę/mas
Wypisz Wymalujbłyszcząca. Ciasto po zmiksowaniu przekładamy do worka cukierniczego z ozdobną szeroką końcówką, np. w kształcie dużej gwiazdki. Jeśli nie macie worka, weźcie dużą torebkę na mrożonki, taką z grubej folii, napełnijcie ją ciastem i odetnijcie jeden z rogów – zastąpi worek i będzie wygodna do nakładania ciasta, choć już mniej dekoracyjna. PTYSIE i EKLERKI Wyciskamy ciasto, formując okrągłe ptysie(...)się zezłocić i zrobić chrupkie. Przy ich pieczeniu zaglądnijcie do pieca dopiero po 15 minutach. To samo ptysiowe ciasto jest tez podstawą takich deserów jak karpatka, Religieuses (ptysie dwóch wielkości, jeden na drugim, nadziane czekoladowym lub kawowym kremem, z taką samą polewą), Croquembouche (francuska alternatywa dla ślubnego tortu – okazała piramida z mini-ptysi złączonych karmelem), Paris-Brest (ptysiowe oponki przełożone
Karo in the Kitchenłatwością znajdzie zastosowanie do rozmaitych deserów. Sprawdzi się świetnie jako polewa na ciasto, do lodów, gofrów, placków, naleśników, do sera lub na masę serową do ciasta, Po dodaniu żelatyny powstanie z niego galaretka lub warstwa do przełożenia ciasta (tak jest w moim przepisie). Ciasto to, upieczone w szybkowarze wychodzi zbite i wilgotne, a konsystencją przypomina trochę brownie(...)nadaje się idealnie do nasączania blatów ciasta. Ciasto Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 40 min Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: foremka o średnicy 20 cm Syrop do nasączania blatów ciasta Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 2 min Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: foremka o średnicy 20 cm JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM TUTAJ Ciasto czekoladowo - orzechowe Składniki 30 g orzechów
Szybko Szybkowarresztą cukru na puszystą pianę i dodajemy do ciasta – wymieszać. Teraz dodajemy porcjami roztopione masło i wyrabiamy ciasto do końca. Powinno być elastyczne, ale nie klejące. Jeśli wyrabialiśmy je na stolnicy, wkładamy do miski i zostawiamy na około 3-40 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (przykryte wilgotną ściereczką). Ciasto wykładamy na stolnicę/ blat/ stół i rozwałkowujemy na prostokąt(...)prostokąta. Teraz ciasto trzeba złożyć na 3 – najpierw składamy do środka cześć bez masła. A teraz składamy pozostałą cześć: Ciasto ponownie wałkujemy na grubość 0,5 cm w kształt prostokąta i powtarzamy składanie (już bez masła). Złożone ciasto wkładamy do lodówki na 30-40 minut (im bardziej schłodzone, tym lepszą będzie mieć konsystencję). Wyciągamy ciasto z lodówki i kolejny
Pociąg Do KuchniBezy..... wrrrrr! Wszyscy, którzy mnie znają wiedzą, że nie cierpię robić tego smakołyku. Lubię bezy jeść. Dziecko lubi bezy jeść, nawet bardziej ode mnie. Kupnych nie
Blondynka Gotujeresztą cukru na puszystą pianę i dodajemy do ciasta – wymieszać. Teraz dodajemy porcjami roztopione masło i wyrabiamy ciasto do końca. Powinno być elastyczne, ale nie klejące. Jeśli wyrabialiśmy je na stolnicy, wkładamy do miski i zostawiamy na około 30-40 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (przykryte wilgotną ściereczką). Ciasto wykładamy na stolnicę/ blat/ stół i rozwałkowujemy na prostokąt(...)prostokąta. Teraz ciasto trzeba złożyć na 3 – najpierw składamy do środka cześć bez masła. A teraz składamy pozostałą cześć: Ciasto ponownie wałkujemy na grubość 0,5 cm w kształt prostokąta i powtarzamy składanie (już bez masła). Złożone ciasto wkładamy do lodówki na 30-40 minut (im bardziej schłodzone, tym lepszą będzie mieć konsystencję). Wyciągamy ciasto z lodówki i kolejny
Pociąg Do Kuchnipozostałymi składnikami ciasta. Ciasto Leśny mech Proszek do pieczenia stosowany jest do wypieku ciast ciężkich, zawierających dużą ilość tłuszczu i cukru. Proszek do pieczenia działa podczas całego procesu przygotowania, to znaczy że do reakcji spulchnienia dochodzi zarówno na etapie zmieszania go ze składnikami płynnymi, jak i w trakcie pieczenia ciasta. Stabilność zachodzących procesów chemicznych sprzyja równemu wyrastaniu ciasta, co odróżnia(...)składników o odczynie kwaśnym w stosunku do ilości sody, spowoduje, że ciasto będzie miało nieprzyjemny zapach i posmak ługu. Soda oczyszczona może również wpłynąć na kolor ciasta – przyciemnia je. Piekąc z użyciem sody oczyszczonej należy liczyć się z pęknięciami na wierzchu wypieków. Jest to związane z szybkim wyrastaniem ciasta w pierwszej fazie przygotowania. Natknęłam się na kilka ciekawych informacji dotyczących
Trzeci talerzMini Serniczki, moje advocatowe mini serniczki. Hmm, sama jeść nie będę przecież, w domu mam też dziecko...... No to Blond nie wiele myśląc postanowiła, że
Blondynka Gotujeprzykrywką mieszamy oliwę z oliwek, syrop klonowy, musztardę i białe wytrawne wino. Dodajemy soli i pieprzu do smaku. Energicznie wstrząsamy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Gotowym sosem polewamy sałatkę chwilę przed podaniem. Sałatka brokułowa 1 brokuł 2 jajka 1 mała puszka kukurydzy 1 cebula czerwona 3 łyżki jogurtu greckiego 2 ząbki czosnku 150 g sera żółtego light sól(...)ciepłym, ale wyłączonym piekarniku. Wege muffiny z brokułami i pędami bambusa 150 g różyczek brokuła 200 g ziemniaków 50 g pędów bambusa 4 łyżki otrębów owsianych 1 mała biała cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek kilka gałązek świeżego tymianku kilka szczypt ziół prowansalskich sól świeżo mielony pieprz Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy w osolonej wodzie
My Chcemy Jeść