biała polewa do ciasta - 1491 przepisów (strona:76/100)

Serowe ślimaki z rodzynkami 205

mąki  25 g świeżych drożdży  40 g cukru 2 jajka 70 g masła 250 ml mleka szczypta soli  nadzienie 400 g białego sera 0,5 szklanki cukru ( tutaj dodajcie cukru tak jak lubicie) 1 żółtko 10 g cukru wanilinowego garść rodzynek lukier 0,5 szklanki cukru pudru sok z cytryny -  ok 2 łyżek(...)kawałki i układamy w blaszce wyłożonej pergaminem, czynność powtarzamy z druga połową ciasta.   Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 170 C przez ok 40 minut, sprawdzając wykałaczką w momencie aż ładnie się zarumienią. Jak ślimaczki ostygną polewamy je lukrem.  Smacznego

Niezły Młynek
Mus z ryby w kremowym sosie z oscypka 168

Delikatny mus z mintaja polany sosem z wędzoną nutką… Elegancka i pyszna przystawka na imprezę, która smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.Składniki

Oryginalny smak
Drożdżówki z serem i jagodami 184

maki - 50 g świeżych drożdży - 130 g masła - 2 jajka i 1 białko ( żółtko + łyżka mleka do posmarowania bułek) - 380 ml mleka - olejek waniliowy nadzienie : - 650 g sera białego u mnie "Mój ulubiony " z Wielunia - 1 litr jagód - 5 łyżek cukru pudru  - kilka kropel olejku waniliowego lukier : - 300g cukru - sok z 1 cytryny - kilka łyżek ciepłej wody Sposób(...)rozczyn) posypujemy mąką i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia . Po tym czasie mieszamy wszystkie składniki na ciasto i wyrabiamy przez ok 10 minut , posypujemy mąką i przykrywamy ściereczką ,odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę . Ser mieszamy z żółtkami i cukrem. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy krótko na stolnicy i porcjujemy na ok 50 g kawałki ,  robimy kulki po czym wałkujemy

Wypieki Rene
Jubileuszowe ciasto 236

pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec około 30 minut. Upieczony biszkopt przestudzić.Zimny przekroić na pół na dwa blaty. Masa serowa: 1,20 kg zmielonego białego sera; 400 g cukru pudru; 60 g budyniu śmietankowego lub waniliowego (bez cukru); 12 jaj; 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia; 300 g margaryny lub masła; Margarynę (masło) utrzeć(...)kolejno jaja, ucierać. Na końcu dodać przestudzone orzechy. Do smaku można dodać troszkę spirytusu. Dodatkowo: 1 mały słoik powideł śliwkowych; Przełożenie ciasta: Sernik - połowa powideł - masa orzechowa - biszkopt - masa jabłkowa - biszkopt - masa orzechowa - druga połowa powideł - sernik - polewa. Uwagi: 1. Pamiętaj, aby jabłka przed przełożeniem ciasta, wystudzić. 2. Biszkopty można nasączyć ponczem. 3. Jeżeli masz obawy co do surowych

In my kitchen
Tort makowy z musem jogurtowo-czekoladowym 152

kawy; 30 ml Amaretto; Zaparzoną kawę wymieszać z Amaretto i odstawić do wystudzenia. Ciasto makowe przekroić na dwa blaty. Jeden blat umieścić w tortownicy, nasączyć ponczem. Ciasto jest dosyć mokre więc ponczem skrapiamy je delikatnie. Wyłożyć połowę musu czekoladowego, przykryć drugim blatem ciasta, nasączyć ponczem. Na ciasto wyłożyć resztę musu, wygładzić. Można pozostawić trochę musu do obłożenia boków tortu. Tort(...)lodówki na 2 godziny. Po tym czasie zdjąć obręcz tortownicy, wysmarować boki pozostałym musem i udekorować. Tort można posypać kakao, ozdobić wiórkami czekolady. Ja wierzch ciasta posmarowałam musem bardzo cienko i ciasto polałam polewą czekoladową

In my kitchen
Tort czekoladowo truskawkowy 317

cukru Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 500-600 g śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 opakowania śmietanFixu lub innego utrwalacza do bitej śmietany +truskawki do dekoracji, białe wytrawne wino na poncz lub dowolna owocowa herbata jeśli tort będą jadły dzieci, 1 łyżka kakao, 50 g gorzkiej czekolady, 1 łyżeczka oleju kokosowego Biszkopt przygotowujemy według przepisu . Można upiec(...)wyschnięcia. Biszkopty przekrawamy na pojedyncze blaty – mi wyszły 4. Można poukładać je sobie na kawałkach papieru do pieczenia wtedy łatwiej przenosić je na stole i mniej się kruszą. Jeśli ciasta nie będą jadły dzieci poncz przygotowujemy z wody i wina w proporcjach 1:1. Ja zamiast wina użyłam owocowej herbaty (nie dosładzam już ponczu, bo biszkopty są bardzo słodkie). Mocno

Ciastkozercy
Tarta czekoladowa malina 136

tarty (oblepiając dno i boki formy) ponakłuwać widelcem i schłodzić w lodówce przez około godzinę. Następnie wyciągnąć ciasto i piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Formę z ciastem wkładamy do jeszcze nie nagrzanego piekarnika. Frużelina: 200 gram malin pól szklanki cukru 1 łyżeczka maki ziemniaczanej rozpuszczona w 1,5 lyżki zimnej wody Wykonanie: Maliny wymieszać z cukrem(...)połamać na kawałki i rozpuścić wraz z likierem w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Gotową czekoladę dodać do kremówki i delikatnie zmiksować do połączenia się składników. Mus z białej czekolady: 150 gram białej czekolady dobrej jakości 250 ml śmietany kremówki 3 łyżki likieru tiramisu* Wykonanie: Czekoladę połamać na kawałki i wraz z likierem rozpuścić w kąpieli wodnej. Kremówkę ubić

Krakowskie smaki Ani
Bakłażan faszerowany dorszem z sosem pomidorowo-śmietankowym /ryba 173

Dzisiaj danie bezmięsne, czyli bakłażan faszerowany dorszem, polany sosem z pomidorów, czerwonej papryki, śmietanki i odrobiną białego wina… Danie można podać jako przystawkę lub z

Oryginalny smak
Drożdżówki z serem i jagodami 208

świeżych drożdży - 130 g masła - 2 jajka i 1 białko ( żółtko + łyżka mleka do posmarowania bułek) - 380 ml mleka - olejek waniliowy kilka kropel nadzienie : - 650 g sera białego u mnie "Mój ulubiony " z Wielunia - 1 litr jagód - 5 łyżek cukru pudru - 2 żółtka  - kilka kropel olejku waniliowego lukier : - 300g cukru - sok z 1 cytryny - kilka łyżek ciepłej wody(...)posypujemy mąką i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia . Po tym czasie mieszamy wszystkie składniki na ciasto i wyrabiamy przez ok 10 minut , posypujemy mąką i przykrywamy ściereczką ,odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę . Ser mieszamy z żółtkami i cukrem i olejkiem waniliowym Wyrośnięte ciasto wyrabiamy krótko na stolnicy i porcjujemy na ok 50 g kawałki ,  robimy kulki po czym

Wypieki Rene
Ciasto 4 w 1 141

mieszamy. Robimy kolejną część ciasta, z tą czekamy. Wkładka kokosowa: 3 białka 12 dkg cukru pudru 30 dkg kokosu Białka ubijamy, dodajemy cukier i kokos. Delikatnie mieszamy. Na ciasto jasne, które wcześniej przełożyliśmy do blaszki nakładamy drewnianą łyżką  - łyżkę masy kokosowej, łyżkę masy makowej. Na przemian w dwurzędzie gdzie kokos, tam mak. Nie pieczemy ! Ciasto orzechowe: 7 białek(...)lekko wymieszać. Dodać orzechy wymieszane z roztopionym masłem. Ponownie delikatnie wymieszać. Tą masę przekładamy na wierzch na resztę wcześniej już przygotowanych w blaszce ciast. Pieczemy w 180 stopniach 60 minut. Po wystudzeniu można polać polewą i posypać kokosem

kruche babeczki
"Pajęczaki" - muffinki bananowo-czekoladowe na Halloween 138

zapraszam na bananowo-czekoladowe muffinki ozdobione słodką, czekoladową polewą z motywem pajęczyny :D Muffinki są bardzo smaczne, miękkie i pięknie pachną bananami. Roztapiająca się podczas pieczenia czekolada tworzy dodatkowo uroczy, marmurkowy wzorek :) Możecie trochę pobawić się w dekorowanie i zrobić np. białą pajęczynę na mlecznej czekoladzie lub też białą czekoladę zabarwić na pomarańczowo :) Za każdym razem(...)jogurtu naturalnego 2 łyżki soku z cytryny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej 4 łyżki oleju szczypta soli Dekoracyjna pajęczyna: 100 g czekolady białej 25 g masła 40 g czekolady mlecznej Wykonanie: Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Formę do pieczenia muffinek wykładamy papierowymi foremkami. Mleczną czekoladę ścieramy na drobnej tarce lub bardzo drobno

MyCookBook.pl
Czekoladowe ciasto z sosem karmelowym i fistaszkami. 125

mascarpone, 200 ml ubitej śmietany 30% i 100 g białej, roztopionej czekolady i 1 łyżeczki żelatyny      Przygotowujemy kruche ciasto. Mąkę mieszamy z masłem, miksujemy mikserem około 1-2 minutki, aż otrzymamy kruszonkę, następnie dodajemy żółtko i szybko zagniatamy gładkie ciasto. Gotowe ciasto formujemy w kulę i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut(...)każdą osobno).      Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190-200 stopni C. Schłodzone ciasto wałkujemy na prostokąt nieco szerszy niż forma i przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Pieczemy na złoto około 12-15 minut.      Gdy ciasto się piecze przygotowujemy ciasto czekoladowe. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, studzimy. Jajka i żółtko

Rozpustne gotowanie
Halibut niebieski- dzwonko- pieczony z herbatą 165

kuchni. Wystarczy niewiele składników, aby powstało danie zdrowe i aromatyczne. Podaję rybę herbacianą, delikatną , aromatyczną. Herbata to nie tylko napój, ale również przyprawa w naszej kuchni- do deserów, lodów, ciast ,ale i do dań wytrawnych takich jak u mnie, do ryby! Do jej dosmaczenia użyłam herbaty FESTIVAL DREAM od  BASILUR z górnej puszki, gdzie znajduje się mieszanka czarnej herbaty(...)pomidora, posypujemy solą i kolejną łyżeczką roztartej w dłoniach herbaty. Przykrywamy listkami natki pietruszki. Pieprzymy pieprzem ziołowym. Polewamy oliwą z oliwek i dosmaczamy glassą sojową z octem balsamicznym z Modeny. Kto nie lubi dodaje sok z cytryny.  Podlewamy delikatnie białym winem. Przykrywamy folią i dajemy do piekarnika na ok. 15 minut, po czym ściągamy folię i pieczemy

Z Kuchni Do Kuchni
PIERNICZKI BRUKOWCE 343

niestety z braku kawy rozpuszczalnej, użyłam gotowy biały lukier PRZEPIS  (w  oryginale) 0,5 kg mąki pszennej ( typ 450, 550) 200 gramów cukru (można też dać brązowy) 100 gramów miodu 1 jajo 50 gramów miękkiego masła 3 kopiaste łyżeczki przyprawy do piernika 1 kopiasta łyżeczka sody polewa kawowa: 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki wrzątku(...)wszystko podgrzewamy, mieszamy do zagotowania i rozpuszczenia cukru, odstawiamy z gazu i schładzamy do temperatury pokojowej. Mąkę przesiewamy z sodą, dodajemy jajo, miękkie masło i ostudzoną mieszankę, zagniatamy kruche ciasto. Jeśli jest zbyt klejące możemy podsypać ociupinką mąki ( u mnie nie było takiej potrzeby). Pierniczki możemy nadziewać lub pozostawiać puste, to zależy od Was (ja zrobiłam część z nadzieniem

RAROSSA
SERNIK WIEDEŃSKI 450

Serniki u mnie na blogu pojawiają się dość często , a mimo to nie było jeszcze na nim zwykłego , klasycznego wiedeńskiego. Puszysty , a zarazem kremowy ser …

Ostra na Słodko