przygotowaniem rogali, by delikatnie się ociepliło i lepiej wałkowało (lżej!). 2. Nadzienie: Również można przygotować dzień wcześniej, ale przechowywać w chłodnym miejscu- ze względu na surowe białka w masie. Biały mak zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na godzinę (co jakiś czas można przemieszać), a następnie odcedzamy na sicie wyłożonym gazą lub pieluchą tetrową. Mielimy 2-3 razy przez maszynkę(...)przygotowanym nadzieniem makowym. Jeśli masa jest rzadka możemy dodać kilka drobno zmielonych biszkoptów. Jeśli jednak jest twarda (i widać że będzie ciężko rozsmarować na cieście), to dodajemy odrobinę śmietanki. 3. Wykonanie: Przygotowane, ocieplone ciasto dzielimy na 2 części. Każdą wałkujemy na prostokąt, tak by wysokość wynosiła ok 20cm, a grubość pół cm. Kroimy na prostokąty, których szerokość podstawy stanowi
Kuchnia w czekoladzieziemniaczanej 115 g cukru 4 jajka (osobno biała i żółtka) 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Pierniczki mielimy jak najdrobniej i mieszamy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Białka ubija na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka. Następnie dodajemy mieszankę suchych składników i delikatnie mieszamy np. przy pomocy szpatułki. Ciasto wykładamy do foremki (ok. 21×32 cm) wyłożonej(...)dopełniamy wodą i odstawiamy do lekkiego stężenia. wykonanie ciasta: Do foremki wkładamy jedno ciasto piernikowe, wykładamy równomiernie 1/2 część kremu budyniowego, rozkładamy odsączone owoce, wylewamy tężejącą galaretkę,wkładamy ciasto do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Następnie wykładamy równomiernie pozostałą część kremu, który przykrywamy drugim ciastem piernikowym. Całość polewamy polewą czekoladową. składniki na polewę czekoladową: 130 g masła lub margaryny
Domowy Smak JedzeniaDostałam ten przepis od mojej siostry, wszyscy się nim zajadali. Chwila i go nie było Sernik jest rewelacyjny, polecam Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę
Kuchnia PokoleńO jego smaku decydują dwa składniki: kremowy ser Philadelphia i słodko-słone ciasteczka Digestive. Przy tradycyjnym serniku ważne jest połączenie masła z dużą liczbą żółtek, potem
Smakowity Blog Kulinarnysłodką lub ulubionymi ziołami - całość dokładnie mieszamy. Gotowe! :) Parmezanowe kruche ciasto: Ciasto wyjmujemy z lodówki i na stolnicy lub blacie oprószonym mąką rozwałkowujemy je na grubość monety. Formę do tarty wykładam papierem do pieczenia i na wałku przenoszę na nią ciasto. Wyklejam ją i odcinam nadmiary nożem. Nakłuwam ciasto widelcem. Jeśli macie w domu groch, to możecie także wyłożyć tartę(...)bardzo nie wyrosła. Pieczenie: Temperatura - 190ºC Czas - 15 minut Po tym czasie tartę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Gdy ciasto będzie już zimne na środek wykładamy cały farsz, a wierzch polewamy przygotowaną wcześniej masą jajeczną. Pieczenie: Temperatura - 170ºC Czas - ok. 25 minut - do momentu aż masa zetnie się i spęcznieje Po wyjęciu z piekarnika tarta powinna lekko przestygnąć
Cooking Monsterłyżki mąki ziemniaczanej Masło utrzeć z oboma rodzajami cukru, dodać 300g masy kajmakowej (w puszcze jest ok 500g, resztę zostawiamy na polewę. Tak samo robimy, jeśli gotujemy puszkę zagęszczonego mleka słodzonego- 300g do ciasta, a resztę odkładamy na polewę), jajka, ser i mąkę. Wszystko dobrze miksujemy. Konsystencja masy zależy od sera, którego używacie. Może wyjść naprawdę rzadka, ale jeśli dodacie(...)Jeśli podczas pieczenia wierzch zacznie się mocno rumienić-przykrywamy go folią aluminiową. Po upieczeniu studzimy sernik w piekarniku przy otwartych drzwiczkach. Polewę kajmakową wykładamy na zupełnie ostudzony sernik. Polewa: 200g kajmaku 3 łyżki mleka zagęszczonego (ewentualnie normalnego) 3 łyżeczki masła Prażone płatki migdałów Do rondelka wkladamy masę kajmakową, mleko i masło i podgrzewamy mieszając aż powstanie gładka masa (jeśli
Zawsze głodna!Płatki jaśminu to bardzo smaczny dodatek, nie tylko do zielonej herbaty :). W czasie popołudniowego spacerku warto zerwać kilka gałązek i urozmaicić sobie kuchnię. Dziś użyjemy ich
Kuchnia PROzdrowotnaPowiew lata w zimowe popołudnie, czyli torcik , który choć latem bywa u nas dość często, to zimą zastępuje go raczej tort bezowy dacquoise z
Smaczne Zdrowebryndzy 100 g wędzonego łososia 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku posiekane 1 łyżeczka cukru sól, pieprz do smaku 2 łyżki soku z cytryny lub 1 łyżka białego balsamicznego octu winnego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1. Masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy czosnek, lekko podsmażamy, dodajemy szpinak, mieszając, krótko przesmażamy ok. 3 minut na średnim ogniu, doprawiamy cukrem, solą(...)sól. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto dodając odrobinę wody w razie potrzeby. Z wyrobionego ciasta formujemy kulę, owijamy w folię spożywczą i zostawiamy do wypoczęcia na 1-2h w lodówce. 3. Wyjmujemy, rozwałkowujemy bardzo cienko, następnie robimy test: podkładamy wzorzystą ściereczkę pod kawałek ciasta; jeżeli wzór ściereczki prześwituje przez ciasto, można wycinać lub kroić ciasto. Patrz zdjęcie: Możemy
Kuchnia Prezydentowejwody Najlepsze Domowe Jagodzianki z Białym Serem - Sposób przygotowania: Mleko lekko podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy łyżkę cukru, 3 łyżki mąki - dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Będzie ono miało rzadką konsystencje więc najlepiej przygotować je w food procesorze lub hakami do ciasta drożdżowego. Staramy się nie dosypywać mąki(...)ciepłe miejsce (ok. 1,5 h). Ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy resztę składników i rozrabiamy do otrzymania gładkiej konsystencji (możemy go także zmiksować - będzie gładszy i delikatniejszy). Po tym czasie ciasto dzielimy na ok. 20 części. Każdą porcje lekko rozwałkowujemy, na środek wykładamy ok. łyżkę sera, pół łyżeczki jagód i sklejamy podobnie jak knedle. Tworzymy kuleczkę, którą następnie lekko formujemy
Słodka Stronatrochę zadbać o mojego bloga. Postaram się w miarę możliwości dodawać jak najczęściej jakieś nowości, także zapraszam do regularnego odwiedzania mojej strony :) Dzisiaj podam Wam przepis na ciasto Dziury. Przepis znaleziony na stronie Wielkie Żarcie ;) Zaczynamy ! Biszkopty : 8 jajek 1,5 szkl. mąki 2/4 szkl. mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia kakao 4 jajka ubijamy(...)ciemnym biszkopcie wycinamy dziury ok. 0,5 - 1 cm cm od siebie (ja to robię literatką). Biały biszkopt nasączamy (np. herbatą, czy wodą z cukrem) i smarujemy kremem czekoladowym, nakładamy na to ciemny biszkopt i nasączamy. W otwory wlewamy masę ajerkoniakową. Polewamy rozpuszczoną czekoladą. Smacznego
charlotte gotujeKwiecień przywitał nas piękną, słoneczną pogodą. Oby takie dni zagościły już na stałe. Dzisiejsze bezchmurne niebo zachęciło mnie do przygotowania lekkiego, wiosennego obiadu. Przygotowałem kotlety z
kulinarnyJaWitam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na pyszne knedle z morelami i białym serem. Knedle są smaczne, treściwe i powinny smakować dzieciom jak i dorosłym. Polecam wypróbować przepis ponieważ jest sezon na owoce a można do przygotowania knedli użyć brzoskwiń, śliwek itp.. Do przygotowania knedli z morelami będziemy potrzebować: Z podanych proporcji wyjdzie około 30 knedli 500 g twarogu (chudego(...)cztery. Przygotowanie ciasta na knedle: Do miski przekłam ser, dodaję jajka i miksuję przez chwilę tak żeby powstała w miarę jednolita masa. Następnie dodaję sól, mąkę, kaszę i dokładnie mieszam łyżką lub wyrabiam dłonią tak żeby powstało jednolite ciasto. Lepienie i gotowanie knedli z morelami: Ciasto jest dość lepkie dlatego dłoń oprószam mąką, biorę kawałek ciasta i formuję na dłoni
Uwaga Babcia Gotujeodpowiednio zmniejszyć ilość składników ). MASA SEROWA : Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę przez ok. 20 minut ( nie krócej! ) Do masy dodajemy po łyżce zmielonego białego sera i cały czas miksujemy. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną przesianą z proszkiem do pieczenia.. Roztapiamy masło , studzimy dokładnie , a następnie wystudzone dodajemy do masy. Dokładnie mieszamy. Pianę z białek ubijamy(...)urok ciasta właśnie w tym , że po upieczeniu jest ono nierówne i tworzą się „fale”. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 1 godzinę ( przez 40 minut piekłam z termo obiegiem , później wyłączyłam ). Musimy obserwować ciasto i jeśli zacznie się przypiekać , wyłączmy termo obieg wcześniej. Po upieczeniu chwilę studzimy. Roztapiamy czekoladę dodając do niej 50 ml mleka. Polewamy ciasto
Ostra na SłodkoWchodzę do marketu jak gdyby nigdy nic, jak zawsze skupiona na tym, co stoi na półkach. Jak zawsze zastanawiająca się, co z czego można by stworzyć
W kuchni Karmel-itki