biała polewa do ciasta - 1491 przepisów (strona:83/100)

Gorąca biała czekolada z bananem i karmelem 268

Czas na pyszności! czyli 2ga czekolada na walentynki :). Świetne połączenie białej czekolady z bananem i własnoręcznie zrobionym sosem karmelowym oczaruje Wasze kubki smakowe bez dwóch

Kuchnia PROzdrowotna
Jaglane placuszki z cukinią i papryką 178

Dziś na szybko musiałam zrobić obiad. Byłam bardzo głodna, a w domu prawie pusta lodówka, Wiadomo, że jak człowiek głodny to zły, a ja nie chciałam

moj przepis na
Tort Kinder z kremem śmietanowym białą czekoladą i kwaśnymi malinami 761

Tort Kinder z kremem śmietanowym białą czekoladą i kwaśnymi malinami.        Dzisiaj przepis na mój ulubiony tort. Torty albo są ładne albo

Wylizany Rondel
Sernik z polewa karmelową i likierem truskawkowym 108

Sernik z likierem truskawkowym smakuje po prostu bosko. Od razu przywołuje wspomnienia świeżych truskawek i beztroskiego lata. Idealny na jesienne chłodne wieczory.  Składniki: (foremka 23cm

Gotowanie i blogowanie
Sękacz jabłkowo - bananowy. 150

kroimy w ćwiartki. Z mąki,margaryny,smalcu,żółtek,cukru oraz proszku do pieczenia robimy kruche ciasto. Dzielimy je na trzy równe części. Jedną część ciasta wałkujemy na szerokość blachy jaką mamy do pieczenia. Blaszkę wykładamy specjalnym papierem do pieczenia i wkładamy do niej rozwałkowane ciasto. Następnie układamy wcześniej przygotowane jabłka,jedno obok drugiego. Posypujemy teraz nasze jabłka cukrem,kaszą manną(...)zawsze wszystkim smakuje. Smacznego ! PAMIĘTAJ ! -   Formy do pieczenia z czarnej lub ciemno barwionej blachy są ekonomiczniejsze,bo łatwiej absorbują ciepło i przekazują je wprost do ciasta.   Formy z białej blachy odbijają promieniowanie cieplne i nie przekazują go tak dobrze do ciasta. Czas pieczenia może wydłużyć się nawet do 20 %  !! Jeśli masz pytania napisz,chętnie odpowiem

Przepisy i porady kulinarne
Sernik na zimno z borówkami 174

Kremowy sernik na zimno z pyszną borówką amerykańską i galaretką, to jest najlepszy deser na lato. Aksamitny, o umiarkowanej słodyczy i delikatnym kakaowym spodzie. Wykonanie jest

Kuchcik gotuje
Pavlova 125

Składniki: ( na 1 dużą Pavlova bądź 2 małe średnicy 13-14 cm) białka z 4 jajek 250 g drobnego cukru łyżeczka mąki ziemniaczanej łyżeczka octu winnego

KreatywnePiny
Przepis na Przygotowanie Pierogów z Serem – Pierogi Ruskie 202

Najpierw przygotuję ciastociasto przygotowałam według tego przepisu Przygotowanie Ciasta na Pierogi bez jajek Do miski wsypuję mąkę dodaję sól , olej i wrzącą wodę Na początku wszystko razem mieszam łyżką żeby składniki się połączyły Następnie ciasto wyrabiam w misce ręką przez około 3 minuty tak żeby powstała jednolita masa ( jeżeli nie mamy wystarczająco dużej miski możemy ciasto wyłożyć na blat(...)smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą i pieprzem – farsz do pierogów jest gotowy . Lepienie i gotowanie pierogów : Blat lekko podsypuję mąką i rozwałkuję ciasto na grubość około 1 - 2 milimetrów (jak najcieniej ). Z rozwałkowanego ciasta wycinam krążki ( można szklanką lub foremką ) Krążek biorę do ręki delikatnie rozciągam w palcach nakładam około 1 czubatej łyżeczki farszu. Teraz krążek składam

Uwaga Babcia Gotuje
PIERNICZKI KRUCHE BEZGLUTENOWE 221

bezglutenowe pierniczki stworzyłyśmy po tygodniu i wcale ich nie spierniczyłyśmy skracając czas dojrzewania. SKŁADNIKI: - mąka razowa Dunkel, 1 kg - miód, 0,5 litra - cukier trzcinowy, 1 szklanka - cukier biały. 1/2 szklanki, - melasa, 1/3 szklanki, - masło, 1/2 kostki, - smalec, 1 kostka, - mleko, 1/2 szklanki, - jajka, 3, - soda oczyszczona, 3 łyżeczki - szczypta soli, - Domowa przyprawa do piernika, 6 kopiastych łyżek, - przepis tutaj(...)którą następnie wlewamy do masy. Dodajemy mąkę cały czas mieszając. Ponieważ używamy mąki razowej (mielony len, skrobia kukurydziana, otręby grochu, otręby ryżowe, błonnik pokarmowy,) a nie mąkę tradycyjną, nasze ciasto jest na początku dość rzadkie, dlatego po wymieszaniu odstawiamy, aż napęcznieje. Masa będzie zmieniać swoją konsystencję i twardnieć w oczach. Po chwili nabierze też jeszcze więcej smaku. Tak to właśnie

Wypisz Wymaluj
SERNIK Z GLAZURĄ ŚMIETANKOWĄ I MALINOWYM MUSEM 156

Delikatny, aksamitny sernik, który wprost rozpływa się w ustach. Nie wymaga podpiekania spodu, ani ubijania białek. Wykończyłam go białą warstwą glazury śmietankowej,  polałam musem malinowym i udekorowałam świeżymi malinami, których smak świetnie przełamał słodycz ciasta. Jeśli zależy wam, aby sernik nie był zrumieniony po bokach pieczcie go w kąpieli wodnej. Formę z sernikiem szczelnie owińcie folią aluminiową(...)cukrem. Ponownie wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Upieczony sernik studzimy przez pierwsze 15 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie wyciągamy na blat.  Po ostudzeniu zdejmujemy obręcz, polewamy sernik częścią musu malinowego i dekorujemy świeżymi malinami. Kroimy na porcje ostrym nożem zanurzonym we wrzątku i podajemy z kleksem musu malinowego. Sernik przechowujemy w lodówce

cool and minty
Czekoladowy sernik Prince Polo 271

nazwie, teraz mam dla Was sernik ;) Trudno powiedzieć, które z tych ciast jest smaczniejsze, bo oba warte są dużej uwagi! Ten serniczek składa się z herbatnikowego spodu, jasnej masy serowej, wafelków Prince Polo oraz ciemnej masy serowej. Wierzch pokryty jest polewą czekoladową, a dodatkowo sernik posypujemy pokrojonymi na kawałeczki wafelkami. Koniecznie musicie wypróbować! Sycący, obłędnie czekoladowy(...)zmielonego dwukrotnie (można użyć z wiaderka) 200 g jogurtu greckiego 1 szkl cukru 4 duże jajka 2 łyżki kaszy manny 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżka naturalnego kakao   Polewa czekoladowa: 150 g gorzkiej czekolady 75 g masła   Dodatkowo: ok. 13 wafelków Prince Polo     Przygotowanie:   Spód z herbatników: Masełko stopić, a herbatniki drobno pokruszyć

Nastoletnie Wypiekanie
Rolada wołowa SZWARCWALDZKA 280

Lubię klasyczne potrawy, syte polskie obiady i naturalne sosy. Fajnie czasem odświeżyć dawne przepisy dodając do nich coś nowego.  Dziś nie ma już jednego przepisu

Kuchnia PROzdrowotna
Rogale Marcińskie 873

mąki pszennej tortowej  łyżka cukru z wanilią 4 żółtka 50 g cukru szczypta 50 g masła stopionego  200 g masła w temperaturze pokojowej Nadzienie: 350 g białego suchego maku  100 g cukru pudru  150 g łuskanych orzechów włoskich  100 g migdałów  100 g suszonych fig 100 g suszonych daktyli bez pestek 100 g kandyzowanej(...)zaczęły pracować ( u mnie trwało to niecałe 10 minut). Do miski wsypujemy mąkę, sól, pozostały cukier, cukier z wanilią i wlewamy roztopione masło, dodajemy żółtka oraz rozczyn i wyrabiamy ciasto aż będzie zwarte i elastyczne. Odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość rozwałkowujemy je na prostokąt, 2/3 jego powierzchni smarujemy miękkim masłem (rozsmarowujemy całą kostkę na raz). Składamy

Cynamonowe szczęście
Rogale Marcińskie edycja II 163

dodajemy rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto, bardzo krótko tylko do połączenia składników. Ciasto powinno pozostać lepiące.  Formujemy z niego prostokąt, owijamy szczelnie folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 1 h. Schłodzone ciasto wałkujemy cienko, nadając mu kształt prostokąta o wymiarach 30 x 15 cm, tak aby krótsze strony stanowiły górę i dół. Rozwałkowane ciasto smarujemy równomiernie miękkim masłem(...)składamy 1/3 ciasta z dołu do góry (do połowy prostokąta) następnie składamy górną część ciasta w dół przykrywając ciasto. Dobrze sklejamy brzegi. Wałkujemy prostokąt o wymiarach 25 x 20 używając jak najmniejszej ilości mąki do podsypywania. Składamy tak jak poprzednio ale już bez masła i chłodzimy 45 minut w lodówce. Proces wałkowania powtarzamy 3 razy, chłodząc ciasto między wałkowaniem przez

Życie zaczyna się w kuchni
Brownie z solonym karmelem 137

Mam ochotę jeszcze dopisać "...i z czekoladowym ganache ". Na samo wspomnienie tego ciasta mam dreszcze! Dreszcze rozkoszy, bo było to jedno z TYCH ciast. Na niepogodę

bistro mama