nami :) Składniki na dwie blaszki ciasteczek: 140 g kajmaku 140 g margaryny Palma 2 łyżki brązowego cukru (może być też biały cukier) 2 niepełne szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia garść posiekanych orzechów ziemnaych garść posiekanej czekolady deserowej kilka krople esencji waniliowej 1. Masło wraz z cukrem i kajmakiem miksujemy. 2. Dodajemy następnie mąkę z proszkiem
Gotowanie...to proste !niej czekoladę mleczną i gorzką. Studzimy i wkładamy do lodówki na min. 2 godziny. Zimną śmietankę z rozpuszczoną w niej czekoladą ubijamy mikserem razem z cukrem z wanilią na sztywną masę. Mus mandarynkowy: Mandarynki obieramy ze skórek i z białych błonek. Sam miąższ wrzucamy do garnka, dodajemy 2-3 łyżki wody, cukier i gotujemy ok. 10 min. Żelatynę namaczamy
Kuchnia MagdaLenyokazje! Lekka, kolorowa pyszna pianka zachwyci zarówno dzieci jak i dorosłych Składniki: Spód: 376 g herbatników i holenderskich z mleczną czekoladą Łakotki -2 opakowania 200 g miękkiego masła Ptasie mleczko: 6 galaretek w kolorach: fioletowy, niebieski, różowy, pomarańczowy i biały 2 puszki mleka skondensowanego słodzonego Dodatkowo: kolorowe posypki Wykonanie: Ciastka mielimy w malakserze a następnie mieszamy razem z stopionym masłem(...)minut w lodówce. Ptasie mleczko: Rozpuszczamy 3 galaretki (fioletową niebieską i różową) każdą w szklance wody. Gdy galaretki ostygną w ten sam sposób przygotowujemy 2 kolejne galaretki (pomarańczową i białą) Mleko z puszki dzielimy na 5 równe porcje. Pierwszą porcję mleczka skondensowanego miksujemy aż zrobi się puszyste, dodajemy płynną tężejącą fioletową galaretkę. Delikatnie wylewamy na herbatniki. Wstawiamy do lodówki
Podróż w kulinariatylko do połączenia się składników, aby nie napowietrzać masy serowej. Z powstałej masy odlać szklankę i zmiksować ją z czekoladą. Na upieczony spód (nie trzeba go studzić, można wylać masę na spód dopiero co wyjęty z piekarnika) wylewamy "białą" masę serową. Łyżką wykładamy na nią masę serową czekoladową w postaci kleksów. Płaską szpatułką mieszamy obie masy razy kilka
chili & sugarpył.Żurawinę pokroić na mniejsze kawałkiCzekoladę deserową rozpuścić z masłem na parze, zdjąć dać likier.Żurawinę wymieszać z herbatnikami. Dać rozpuszczoną czekoladę. Zagnieść i formować cukiereczki.Cukierki obtaczaćDekorować żurawiną.Smacznego.2 dzień świąt można z czystym sercem zapisać do białych i zimowych :DChociaż, ostatni, ale zawsze to coś
Moje pyszne gotowanieświeżego szpinaku baby 1 szklanka oleju rzepakowego sok z 1/2 cytryny 1 szklanka białego cukru 2 łyżki cukru z wanilią 5 jajek ok 350-400g mąki tortowej 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 50g suszonej żurawiny Polewa: 1 tabliczka czekolady deserowej 20ml mleka np 3.2% 30g płatków migdałów tłuszcz oraz mąka do wysmarowania formy Sposób przygotowania
Kuchnia w czekoladzieduże łyżki kakao - 200g masła - kilka kropel olejku waniliowego Polewa : - 100 g czekolady mlecznej - 100 g czekolady gorzkiej - pół szklanki cukru - 3 duże łyżki kawy rozpuszczalnej - 50 ml spirytusu - pół szklanki wody 45 sztuk herbatników maślanych Masło ucieramy z cukrem na białą masę , ser ucieramy z kakao i dodajemy utarte masło i olejek waniliowy. Na herbatnik nakładamy masę(...)warstwę masy i ponownie przykładamy trzecim herbatnikiem. Wkładamy do lodówki a w tym czasie robimy polewę, do miski ,którą ustawiamy na garnku z gotującą wodą łamiemy czekoladę ,wlewamy wodę ,dodajemy kawę i cukier i mieszając doprowadzamy do połączenia składników, konsystencja powinna być gęstej smietany, odstawiamy do ostygnięcia. Jak ostygnie wlewamy spirytus i mieszamy . Wyciągamy ciastka z lodówki
Wypieki ReneSekretem każdego sernika jest dobrej jakości ser. Dobry wiejski twaróg nie powinien być zbyt suchy i nie powinien być kwaśny. Dzisiaj moja wariacja łaciatego sernika pod pierzynką z czekolady i migdałów. Składniki na ciasto, tortownica o średnicy 28 cm: 2 szklanki mąki 20 dag masła lub margaryny 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 żółtka(...)część sera zostawiamy białego, a do drugiej części dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. 3. Na ciasto wylewamy warstwowo biały i ciemny ser. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C i pieczemy sernik przez ok. 80-90 minut. Odstawiamy do wystudzenia.Polewa: tabliczka czekolady migdały w płatkach 1. Czekoladę rozpuszczamy na parze, można dodać 2-3 łyżki wody, aby była bardziej płynna
Apetyczna babeczkazależało, ale jeżeli masz gładkie masło możesz je zblendować w pierwszym etapie. Ten biały nalot na aronii to resztki mąki, bo trzymam je w papierowych torebkach po mące. Tak wiem, żyła straszna ze mnie, wszystko recyklinguję ;-) Do ciasta dodaj suszone owoce i posiekaną czekoladę. Dokładnie wszystko wymieszaj. Możesz użyć miksera, jeżeli Twój to ogarnie, bo masa się ciężka. Ja wymieszałam
greenscarfpolewę: 4 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzeszków 100 g czekolady mlecznej 2 łyżki mleka lub śmietanki dodatkowo: 2 batoniki Snickers 150 g biszkoptów okrągłych Blaszkę do ciasta wyścielić papierem do pieczenia, na dnie ułożyć biszkopty. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na białą masę, następnie dodać ser, olej, budyń i kasze mannę. Zmiksować(...)połowę i wmieszać osobno połowę do masy białej a połowę do masy kakaowej. Masy serowe na zmianę wylewać do blaszki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 179*C i piec około godziny. Po upieczeniu studzić w uchylonym piekarniku. Masło orzechowe podgrzać (nad parą lub np. w mikrofali) i polać nim sernik. Czekoladę z mlekiem rozpuścić nad parą i polać wierzch
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia~kokosowe placki z karobową ricottą ; herbata pomarańcza-czekolada ~ Dobre rzeczy trzeba powtarzać ;) Tak więc dzisiaj - placki kokosowe, które przedstawiłam Wam całkiem niedawno oraz wczorajsza karobowa ricotta
breakfast of dreamsPodobają mi się modne ostatnio eksperymenty na kawę w potrawach. Sprawdziłam swego czasu dania z herbatą . Kakao ( czekolada) i to w wersji gorzkiej od dawna jest
Buniabaje w kuchniprzepadają za gorzką czekoladą :)! Babka czekoladowa bardzo nam wszystkim smakowała i na pewno jest warta polecenia :)!Oprócz tego na blogu możecie znaleźć babki drożdżową, marchewkową, wielkanocną, i babkę B.Dykiel, a czekają jeszcze na swoją kolej babka majonezowa i śmietankowa…. Babka czekoladowaSkładniki:(wszystkie składniki w temperaturze pokojowej!)200 g masła200 g cukru pudru250 g mąki250 g białego sera (mascarpone, ricotta
UgotujmyTo.plkropli barwnika czerwonego Krem czekoladowy : 1 budyń czekoladowy masło - 70 g mleko - 370 ml cukier - 2 łyżeczki czekolada deserowa -35 g Poncz : 2 łyżki wody gotowanej 1 łyżeczka soku z cytryny cukier - 1 łyżeczka Dodatkowo do dekoracji : srebrne perełki cukrowe wiórki czekoladowe białe listki melisy posypka czerwona cukrowa Przygotowanie : Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka z cukrem na sztywną(...)placki. Krem czekoladowy : Do rondla wlać szklankę mleka, osłodzić, doprowadzić do zagotowania. W pozostałym mleku rozrobić budyń, wlać na gotujące się mleko. Mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Masło przełożyć do miski, zmiksować. Następnie do masła, dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu, dalej miksować. Na samym końcu wlać roztopioną czekoladę, dokładnie wymieszać. Pierwszy blat
Kuchnia Danusimąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem biały: 400 ml śmietany 30 % 300 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 750 g truskawek Krem czekoladowy: 250 ml śmietany 30 % 200 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao 50 g mlecznej czekolady Dodatkowo: 1-1,5 kg truskawek rurki waflowe z nadzieniem(...)papierem do pieczenia dnem i pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut. Potrzebujemy dwa identyczne biszkopty więc składniki należy zwiększyć x2. Ostudzone biszkopty przekrawamy na dwa krążki. 2. Krem biały: Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodajemy mascarpone, cukier puder i dokładnie całość miksujemy. Truskawki kroimy w średniej wielkości kostkę. Pierwszy blat biszkoptu układamy na paterze i zakładamy
Na Ciasteczkowych Papierachmasło. Potem wsypywałam równomiernie warstwami: pokruszone ciastka, posiekaną (niezbyt drobno) czekoladę, wiórki kokosowe, a na końcu orzechy. Całość zalałam mlekiem z puszki i włożyłam na ok. 30 minut do nagrzanego do 170* piekarnika. Przykryłam folią dopiero pod koniec pieczenia, stąd batonik wyszedł mocno przyrumieniony, u Dorotki jest prawie biały, bo przykryty od początku. Wystudziłam, włożyłam na godzinę do lodówki
Zdrowa Kuchnia Sowyodcinamy nożykiem. Kępki włosków przyklejamy do czekoladowej kulki. Z czekolady formujemy długie wałeczki na nogi. Jeśli czekolada w międzyczasie zrobiła się zbyt miękka można włożyć ją na moment do zamrażarki. Z masy cukrowej robimy oczy. Małe białe cukrowe koraliki możemy przyczepić na środek czarnych źrenic, wtedy oczy pająka zyskują znacznie więcej wyrazu ;) Gotowe pająki możemy przechowywać w zamkniętym pojemniku
Ciastkozercykrem z galaretką i wiśniami + ciasto kokosowe + krem z ananasami + ciasto ciemne Wierzch i boki tortu posmarować białym kremem,odstawić do lodówki.udekorować wg uznania. U mnie były to żywe róże w białku i cukrze.Boki tortu obsypałam czekoladą startą na tarce do warzyw. Przygotowanie żywych kwiatów Jest to naprawdę łatwy sposób dekoracji tortu a efekt rewelacyjny
Niespełnione zdolności kulinarnebardzo, bardzo smaczne! Ciasteczka czekoladowo-pistacjowe 100 g masła 1/4 łyżeczki soli 100 g cukru trzcinowego demerara 75 g białego cukru 1 jajko ziarenka z połowy laski wanilii 175 g mąki pszennej 100 g posiekanych pistacji 100 g gorzkiej czekolady Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. W misce ucieramy masło z cukrem, dodajemy jajko, wanilię i miksujemy na gładko. Wsypujemy mąkę
Dzieje kuchennej Wiewiórypodstawą jest nie ricotta czy mascarpone, ale tradycyjny biały ser. Zapraszam po przepis. Składniki 1 kg sera białego (zmielony trzykrotnie) szklanka cukru pudru 200 ml śmietany kremówki 30 % 1/4 szklanki wody 4 łyżeczki żelatyny biszkopty 1 gorzka czekolada 3 łyżki mleka 1 łyżka masła 1 łyżka cukru pudru migdały - płatki 50 gram Przygotowanie Ser miksujemy z cukrem pudrem
Mój Smak na Życiemożna upiec bardziej płaskie i przełożyć dowolnym kremem lub ulubioną konfiturą. Ja swoje posypałam cukrem pudrem i udekorowałam czekoladą, ale świetnie też smakują bez jakichkolwiek dodatków. (około 23 sztuk) 150g mąki żytniej (użyłam razowej typu 2000) 75g cukru (białego lub brązowego) 20g wiórek kokosowych 1 jajko 3 łyżki oleju kokosowego (płaskie; o stałej konsystencji) 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Di gotujeDame blanche, czyli Biała Dama, to nazwa używana w Belgii i Holandii na słodki deser składający się z lodów waniliowych polanych stopioną ciepłą czekoladą. Osobiście nawet nie wiedziałabym o jego istnieniu gdyby nie książka, którą niedawno przeczytałam. "(...) - Coś pysznego wam przyniosłam. - Przez uchylone drzwi do pokoju weszła Kasia, trzymając w rękach dwa pucharki lodów. Mick wyczuł woń ciepłej
Passions hobbies lifepolewie czekoladowej, a część pozostawiłam białą. Składniki na polewę wrzucam do garnuszka i podgrzewam mieszając. W gorącej polewie zanurzam ciasteczka do połowy i odstawiam by czekolada stężała
Ciasteczkowy PotwórSkładniki które musimy zmiksować: 3 jajka 150 g białego chudego twarogu 6 suszonych moreli 1 duży banan 1 łyżka otrębów ze śliwkami 1/2 szklanki wody 3 kostki gorzkiej czekolady Składniki na wierzch omleta: 1 rozkruszony wafelek ryżowy 1 pokrojony w kostkę baton - OLIMP Baton Matrix Pro 32 Wanilia otręby ze śliwkami WYSOKOBIAŁKOWY BATON "LOW CARB" WANILIOWY MATRIX pro 32 - WYSOKOBIAŁKOWY
ClauditteMissCookingodcinamy nożykiem. Kępki włosków przyklejamy do czekoladowej kulki. Z czekolady formujemy długie wałeczki na nogi. Jeśli czekolada w międzyczasie zrobiła się zbyt miękka można włożyć ją na moment do zamrażarki. Z masy cukrowej robimy oczy. Małe białe cukrowe koraliki możemy przyczepić na środek czarnych źrenic. Gotowe pająki możemy przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce i wykorzystać do dekoracji przed
Ciastkozercy