wolnego wybiegu w rozmiarze M 100g mleka kokosowego z puszki (stała część) szczypta soli 100g domowej konfitury malinowej Przygotowanie 1 Ksylitol mielę na proszek w młynku. 2 160g czekolady rozpuszczam w kąpieli wodnej wraz z 40g oleju kokosowego lub masła klarowanego i odstawiam do ostudzenia. 3 Piekarnik rozgrzewam do 180ºC bez termoobiegu. 4 Spód 3 okrągłe blach o takiej samej(...)ubijam na sztywną pianę około 10 minut. Jak zaczną się tworzyć białe "pagórki" to znaczy, że białka są odpowiednio ubite. 7 Żółtka miksuję przez 1 minutę mikserem. 8 Do białek dodaję żółtka i bardzo delikatnie mieszam do połączenia składników. 9 Do masy dodaję rozpuszczoną z tłuszczem czekoladę i delikatnie mieszam do równomiernego połączenia składników. 10 Masę wylewam równomiernie
Book of spellsMoje słoiki na ciastka od pewnego czasu świecą pustkami dlatego stwierdziłam, że to dobry moment, żeby zrobić małe zapasy :) Dziś obiecane amerykańskie ciasteczka z kawałkami czekolady czyli c hocolate chip cookies (to te same, które zjadał Ciasteczkowy Potwór na Ulicy Sezamkowej!). To odmiana kruchych ciasteczek z dużą ilością masła i brązowym cukrem - dzięki temu są idealnie cienkie i chrupiące. Oprócz(...)wycinania - szybko, łatwo i przyjemnie ;) Składniki: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki białego cukru 0,5 szklanki cukru trzcinowego 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 250 g masła 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 150 g dropsów czekoladowych (lub pokrojonej na małe kawałki czekolady Jeśli nie robimy ciastek w robocie kuchennym masło powinno być dość miękkie - trzeba
Ciastkozercyczęści, do jednej dodajemy kakao, drugą pozostawiamy białą. Na brytfankę wylewamy jasne ciasto, na wierzch ciemne. Lekko mieszamy widelcem. Wiśnie osączamy z zalewy, wciskamy w ciemne ciasto. Pieczemy ok. 35 min w temp. 175 stopni. Wódkę mieszamy z 1/3 szkl. zalewy z wiśni, nasączamy nią ciasto. KREM: Czekoladę siekamy na drobne kawałki. Śmietankę podgrzewamy na ogniu, nie dopuszczając żeby
słodki bratekSkładniki: 120 g masła, pokrojonego w kostkę w temperaturze pokojowej 1 szklanka brązowego cukru ½ szklanki białego cukru 2 duże jajka ½ szklanki niesłodzonego kakao 2½ szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka skrobi lub mąki kukurydzianej ¾ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki soli 150 g posiekanej gorzkiej lub mlecznej czekolady Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC. W misce miksera ubij do białości
karmelowypełnoziarnistych 0,5 kg sera zmielonego 250 g miękkiego masła (ponad 1 kostka!) 1 szklanka cukru pudru 1 czubata łyżka gorzkiego kakao 1 łyżeczka cukru z wanilią 100 g czekolady, np. mlecznej 1 łyżka mleka lub śmietany 30% wiórki kokosowe do dekoracji Zmielony ser zmiksować z cukrem pudrem i miękkim masłem. Gdy składniki się połączą to masę podzielić(...)środek ułożyć resztę masy kakaowej. Całość delikatnie złożyć, formułując kształt trójkąta. Przygotowany sernik zawinąć w folię przezroczystą i schować do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Na sam koniec czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ewentualnie wlać łyżkę mleka lub śmietany. Roztopioną czekoladą polać ciasto. Od razu udekorować wiórkami kokosowymi. Ponownie wstawić do lodówki. Kroić dopiero wtedy, gdy polewa zastygnie
Ugotowaćgarść orzechów włoskich posiekanych opakowanie rodzynek kalifornijskich ok 5ml olejku rumowego Masa serowa: ½ kg sera białego podwójnie zmielonego 80g masła 2 żółtka 1 niepełna szklanka cukru kryształu ok 2,5ml zapachu migdałowego 1/4 szklanki mleka 1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 4 łyżki słodkiej śmietanki 30% ok 50g posiekanych orzechów włoskich Sposób przygotowania: 1. Ciasto
Kuchnia w czekoladzieciastek: 2 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki drobnego brązowego cukru (w ostateczności można zastąpić białym) 2-3 łyżki stołowe dobrej jakości kakao np. VanHouten 110 g masła 2/3 szklanki maślanki 1,5 szklanki płatków czekoladowych lub drobno posiekanej czekolady (gorzkiej lub deserowej) półtorej łyżeczki ekstraktu z wanilii (użyłam ekstraktu z ziarenkami- takiego jak tutaj ) pół łyżeczki sody oczyszczonej pół
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapełnoziarnistą, wówczas zmniejszamy jej ilość do 250 g ) 120 g masła 2 jajka 1 szklanka cukru ( biały, trzcinowy lub pół na pół ) 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 150 ml mleka 100 -150 g czekolady gorzkiej, deserowej lub mlecznej ( lub mix czekolad ) Wykonanie: Masło rozpuścić i pozostawić do ostygnięcia. Czekoladę pokroić w drobną kostkę
kolorowotorcikowonich zawarte jest gorzej przyswajane, zawierają także substancje wpływające niekorzystnie na ten proces) Żelazo [mg] Fasola biała (gotowana, 1/2 szklanki) 2,3 Śliwki (1/2 szklanki) 2,4 Ciecierzyca (gotowana, 1/2 szklanki) 2,4 Suszone pomidory (1/2 szklanki) 2,4 Ciemna czekolada (28 g) 3,9 Kombu (suszone, 8 g) 22,1 Tofu (twarde, 1/2 szklanki) 6,6 Szpinak (gotowany
Powiedz dietom nieksylitolem stały się apetycznie mięciutkie, idealne do puchatego serka najeżonego drobinkami czekolady. Mascarpone ubity z jogurtem greckim i dosmaczony Amaretto to idealna harmonia smakowa z morelami i ciasteczkami Amarettini ułożonymi na dnie pucharków. W prosty sposób możesz stworzyć pyszne słodkości bez cukru. Zamień "białą truciznę " na ksylitol - a słodycz będzie zdrowa i wartościowa. Składniki: 250 g serka(...)zmiękną, ale się nie rozpadną. Odstawić do ostudzenia mascarpone ubić z jogurtem greckim, ksylitolem i amaretto. Ubijać kilka minut, aż krem stanie się puszysty i podwoi objętość. Wmieszac drobinki czekolady na dnie pucharków rozłożyć ciasteczka, warstwę kremu, następnie owoce przykryć kremem. Udekorować ciasteczkami, morelami i listkiem mięty. Podawać schłodzony
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!~pieczony kakaowy naleśnik z ricottą i malinami ; herbata pomarańcza-czekolada ~ To miał być...dutch pancake. Ale wyszło co wyszło. Drugie podejście - nie udane. Jednak ten "pieczony
breakfast of dreamsświąteczna choinka) i piec w temp.180 stop. około 50 min. Po upieczeniu choinkę ozdobić. Ładnie wygląda również biała. Wesołych Świąt. Czekoladowo-kardamonowe ciasteczka świąteczne. Składniki. 25dag mąki pszennej 1 łyżka kakao 12,5 dag cukru 12,5dag masła 10 dag czekolady z kardamonem 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 olejek pomarańczowy Masło utrzeć z cukrem i następnie
Kulinarny karnet Christopherawłasna skomponowana bombonierka. Pralinki kupujemy tu na sztuki, w gotowych zestawach, albo możemy taki zestaw stworzyć sami, zgodnie z upodobaniami. Kiedy weszłam do środka, uderzył mnie zapach rozkoszy. Słodycz czekolady wisiała w powietrzu, obklejała całą skórę. Czułam, że nasiąkam nią w pełni. Oczy, łaknące widoku aż wytrzeszczyłam z wrażenia. Wyglądałam jak w obłędzie, a spojrzawszy na siebie w lustrze, wystraszyłam(...)Wiśnią - Biała z Makiem - Biała z Orzechami Laskowymi i Rodzynkami - Biała Klasyczna - Mleczna Klasyczna - Mleczna z Chrupkami - Mleczna z Anyżem - Mleczna z Orzechami Laskowymi - Mleczna z Kokosem - Mleczna z Wiśnią (z nadzieniem wiśniowym) - Mleczna z Migdałami (całe kawałki) INNE: np. migdały w czekoladzie lub pojedyncze, wyjątkowe pralinki w wydaniu de luxe, już zapakowane czy też czekoladowe
W kuchni Karmel-itkiłyżka mleko 1 i 1/2 szklanki 1 łyżka mąki pszennej rodzynki 20 dag dżem z czarnej porzeczki słoiczek 4 00g, koniecznie własnego wyrobu lub dobra konfitura 1/2 tabliczki czekolady 3 żółtka Przygotowanie ciasta: Białka ubić na pianę, dodać stopniowo cukier i po 1 żółtku Dodać kakao, mąkę i proszek -wymieszać ostrożnie Upiec ciasto w temp.180-190 stopni C przez(...)części Można je nasączyć kawą z odrobiną alkoholu Nasączony biszkopt smarujemy białym kremem, potem na to rozsmarowujemy dżem Przykrywamy drugą częścią ciasta , nasączamy ją również Rozsmarowujemy na wierzchu krem kakaowy Całość posypujemy rodzynkami namoczonymi wcześniej w alkoholu (trzeba je osączyć) Jeśli mamy dobrą czekoladę to ścieramy ją jeszcze na wierzch ciasta. Ciacho pyszne, palce lizać, polecam
Proste Potrawykandyzowane ananasy itp.) 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/8 łyżeczki mielonego białego pieprzu 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki soli 85 g mąki pszennej 2 łyżeczki kakao 130 g cukru 230 g miodu 30 g masła 100 g gorzkiej czekolady Orzechy i migdały osobno prażymy na patelni lub w piekarniku (na złoto). Chłodne
Rozpustne gotowanie