uzależniające. Ich smak przywodzi na myśl miniaturowe brownies - kruche z wierzchu, miękkie i ciągnące w środku. To ostatnie odczucie wzmagają maleńkie kawałeczki słodkich krówek. Przygotowałam je w wersji bezglutenowej, ale oczywiście mieszankę mąk możecie zastąpić po prostu mąką pszenną. Gwarantuję, że jeśli upieczecie je teraz, puszki uzupełniać będziecie musieli jeszcze przynajmniej kilka razy przed Świętami! Bezglutenowe ciastka czekoladowe
Pożeraczka, czyli raz adobrzeokoło 30 cm x 40 cm) wysmarować masłem, wyłożyć papierem a następnie ponownie papier posmarować masłem (można delikatnie obsypać mąką, aby papier nie przykleił się ciasta – w wersji bezglutenowej pominąć, lub zastąpić mąką bezglutenową ). Żółtka oddzielić od białek, wlewając do osobnych mis. Wymieszać cukier z wodą w rondelku i gotować na średnim ogniu ok. 2 minut, mieszając od czasu
Moja DelicjaDzisiaj kolejna propozycja książkowa, która znajduje się w ostatniej proponowanej lekturze na naszym blogu czyli „ Dania bez pszenicy w 30 minut (lub mniej) „. To
Kuchenne WariacjeCiastka, ciasteczka...mogę je jeść o każdej porze. Od kilku miesięcy unikam glutenu (nie jestem całkiem bezglutenowa ale staram się unikać) a te nie różnią się smakiem w niczym od normalnych ciastek. Przepis jest szybki i warto zrobić większą porcję, którą można zamrozić na wszelki wypadek. Składniki na 18 sporych ciastek: 1/2 szklanki (110 g) niesolonego masła w temp(...)pokojowej 3/4 szklanki cukru brązowego 1 łyżeczka pasty waniliowej (lub ekstraktu) 1 duże jajko 1 czubata szklanka mąki bezglutenowej z dodatkiem proszku do pieczenia 75 g czekolady deserowej w kawałkach 75 g czekolady mlecznej w kawałkach Piekarnik rozgrzewamy do 175 C z termoobiegiem. Miksujemy masło z cukrem na gładką masę. Dodajemy wanilię i jajko i ponownie miksujemy. Następnie powoli dodajemy
Smaki Przyprawy i KoloryMój pierwszy, bezglutenowy pasztet. Wyszedł przepyszny. Lubię wege-pasztety dlatego ten też mi zasmakował. Do tego żurawina, która nadaje słodyczy pasztetowi. Pasztet sam w sobie jest delikatny, kremowy i zwarty. Dobry z ogórkiem kiszonym czy musztardą czy z chrzanem. Dla każdego coś dobrego. Jeśli nie lubicie żurawiny, zamiast niej możecie dodać posiekane suszone pomidory czy nawet suszone grzyby. Składniki(...)szklanki podprażonych pestek słonecznika - 1 szklanka kaszki kukurydzianej lub polenty (bezglutenowej) - 3 duże cebule - 4 szklanki wody - 3 łyżki oleju/oliwy - 3 ząbki czosnku - 3 łyżki suszonej żurawiny - sól, pieprz Cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć na złoto na oleju. Pestki słonecznika umieścić w wysokim pojemniku, dodać wodę i podsmażoną cebulę z czosnkiem. Zblenderować na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem. Dodać
CookYourselfPokrojoną wołowinę mieszamy dokładnie w marynacie i zostawiamy na blacie na minimum 30minut. Najlepsze byłyby dwie godziny, ale już te 30 minut spokojnie wystarczy. Makaron, którego użyłam tutaj, jest bezglutenowy – to mieszanka mąki ryżowej i mąki z tapioki (więcej o mąkach bezglutenowych poczytacie w TYM wpisie) zabarwiony dodatkiem zielonej herbaty Matcha. Neutralny w smaku, kolorem idealnie pasuje do bulgogi (makaron
Karo in the KitchenBezglutenowe warsztaty z Inką odbyły się 24 października w Garze Jakubiaka w Warszawie. Z zaproszenia ucieszyłam się głównie z powodu prowadzącego: Tomasza Jakubiaka, którego program uwielbiam. Jednak byłam też ciekawa dań bez glutenu, które można wyczarować z dodatkiem kawy Inki. Na warsztaty wybrałam się z Martą z bloga Kolorowo-torcikowo, więc jak zwykle podróż upłynęła nam w miłej atmosferze(...)początku powitał nas Marcin Firmanty – przedstawiciel agencji Synertime. Następnie Czytaj dalej... Artykuł Bezglutenowe warsztaty z Inką pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakuuformować małe pączki które dokładnie obtoczyć w wiórkach kokosowych, smażyć w gorącym oleju na złoty kolor, po usmażeniu osaczyć na papierowym ręczniku i obficie posypać cukrem pudrem. Tiramisu wegańskie, bezglutenowe p.Justyny Składniki : ( na 2 porcje ) około 6 bezglutenowe grissini lekko osolonych( ja użyłam 4 dużych glutenowych bo mogę go spożywać ) 1 łyżeczka cukru light muscovado Grissini łamiemy na małe kawałki
Moje domowe kucharzenieciasto (podobnie jak BISZKOPT ) jest świetnym rozwiązaniem, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, ale zapału lub umiejętności do pieczenia nam brak. A jeszcze lepiej, jak te rozwiązanie jest wegańskie , bezglutenowe (dla ambitnych) i zdrowe ! Dlaczego warto ograniczyć gluten? Sama nie jestem na diecie bezglutenowej i podziwiam osoby, które wyrzekły się tej mieszaniny białek, ponieważ uważam, że jeżeli nie chorujemy
Pland based filleKolejny szybki lunchbox, tym razem bezglutenowy. Trochę na przekór jesiennej aurze, bo w słonecznych barwach uzyskanych dzięki pomarańczowym pomidorom. Do tego kukurydziany makaron, który swoją drogą polecam nie tylko bezglutenowcom. Składniki (1 porcja): 80 g (1 szklanka) makaronu bezglutenowego penne (użyłam kukurydzianego z Biedronki) 2 pomarańczowe pomidory 8 czarnych oliwek kilka listków świeżego szpinaku Sos: 1 łyżka
Powiedz dietom nieprzyrządzenia klopsików jest bardzo prosty. Klopsiki uformowałam z farszu, ugotowałam bardzo intensywny pomidorowy sos doprawiony obficie oregano, a jako dodatek proponuję mnóstwo mozzarella i spaghetti. Moja wersja klopsików jest bezglutenowa, bo zamiast bułki użyłam mąki migdałowej. Wybrałam również spaghetti bezglutenowe. Obcja z bułką praktycznie się nie różni w smaku, więc można ją swobodnie stosować zamiennie. Klopsiki z salsiccia w pomidorowym
codojedzeniażywo, jak narazie tylko wirtualnie ale mogę powiedzieć, że to świetni ludzie Smacznie, kreatywnie i bez glutenu to zbór zdrowych, kolorowych potraw. To wybawienie dla osób będących na diecie bezglutenowej. Szymon udowadnia, że można zjeść urozmaicone, różnorodne potrawy. Osoby na bezglutenie nie muszą być skazane na wstrętne, gotowe jedzenie. Można żyć smacznie bez tradycyjnych mąk i pieczywa. Przepisy są bardzo(...)pewnością zostało włożone w nią dużo czasu i pracy. Książka „Smacznie, kreatywnie i bez glutenu” to zdecydowanie must have. Nie tylko dla osób, które są na diecie bezglutenowej, ale także dla wszystkich, dla którzy chcą się zdrowo odżywiać. Ta książka z pewnością dostarczy Wam wielu smakowitych inspiracji. Zaznaczyłam tak wiele przepisów do zrobienia, że nie wiem od czego
Moja pasja smakuChleb zmieniający życie to wersja pieczywa bardzo zdrowego.Bez grama mąki,bez spulchniaczy,same nasiona,bezglutenowy i do tego bardzo sycący.Jest hitem na bardzo wielu blogach.Znalazłam go szukając chleba bez mąki będąc na diecie bezglutenowej.Chleby pieczone z bezglutenowych mąk nie zdawały u mnie egzaminu,nie smakowały mi.Ten natomiast przypadł mi do gustu,dlatego lubię do niego powracać.Jeśli jeszcze
Niespełnione zdolności kulinarnePolecam pyszne placuszki kukurydziane, bezglutenowe. Idealne na śniadanie, kolację i nie tylko dla dzieci. Można je podawać z dżemem, najlepiej domowym, cukrem pudrem lub jogurtem. Kilka składników i pyszne śniadanie było gotowe w 15 minut. Najsmaczniejsze są takie ciepłe prosto z patelni. Może i Wy spróbujecie takich placków. Składniki: 2 jajka 6 łyżek jogurtu (dałam jogurt typu greckiego(...)smażyć placki z dwóch stron na rumiany kolor. Po usmażeniu wyłożyć na ręcznik papierowy, aby odsączył się tłuszcz. Podawać z dżemem, jogurtem lub posypane cukrem pudrem. placki kukurydziane bezglutenowe
O kuchni z uczuciempowiecie na aksamitny, niezwykle delikatny, idealnie słodki, o kremowej, gęstej konsystencji budyń waniliowy? Dodatkowo bezglutenowy i bezcukrowy, także może być bezmleczny :) Ja powiem jedno - to było pyszne! Takie desery to ja mogę jadać bardzo często :) Składniki: 300 mleka krowiego/roślinnego/wody 40 g drobnej kaszy jaglanej 1 łyżeczka płynnego miodu (optymalnie) 1 miarka białka ryżowego waniliowego Sunwarrior Protein Classic(...)ciała Sunwarrior Classic Protein jest hipoalergiczne i nadaje się dla każdego - młodych i starszych, mężczyzn i kobiet - nie tylko prowadzących wegański, czy wegetariański styl życia * Sunwarrior Classic Protein jest bezglutenowe, wolne od GMO i substancji chemicznych, kwasów i rozpuszczalników Sunwarrior wykorzystuje tradycyjnie znany, enzymatyczny proces do przetwarzania w niskiej temperaturze całego ziarna ryżu brązowego, wraz z kiełkiem, bielmem i otrębami
Zdrowie na języku :P