moim menu. Idealne do moczenia w oliwie z oliwek, na śniadanie z twarożkiem i szczypiorkiem, jako kanapka na uczelnię, albo dodatek do aromatycznych dań kuchni indyjskiej. Długo szukałam bezglutenowej receptury, która by się sprawdziła, za zwyczaj wychodziły mi twarde suchary. Te w końcu udały się perfekcyjnie i zaryzykuję opinię, że są smaczniejsze od tradycyjnych pszennych. Polecam! Składniki: 1/2 szklanki mąki(...)bardzo lepić i uklepanie placuszka, stanie się niemożliwe. Jeśli damy jej za mało podpłomyki wyjdą twarde i suche. Ciasto powinno mieć taką konsystencję, aby było miękkie, elastyczne (jak na bezglutenowe), może się delikatnie lepić, ale nie za bardzo. Podpłomyki warto trochę podsypać mąką (np. ryżową) pod koniec ich formowania
Quinoa Raz!nawet takie z kompotu i zawsze wychodzi pysznie. Tym razem białą komosę ryżową wymieszałam z konfiturą z płatków róży, ułożyłam na niej wiosenny rabarbar i przykryłam wszystko kruszonką na bezglutenowej mące owsianej i płatkach quinoa. Absolutnie przepyszne! Składniki: 1 szklaka ugotowanej białej quinoy 5 łyżeczek konfitury z płatków róż 2-3 łodygi rabarbaru 25 gram masła kokosowego 2 łyżki brązowego(...)cukru 7 łyżek mąki owsianej bezglutenowej 3 łyżki płatków quinoa Wykonanie: Ugotowaną quinoę mieszamy z konfiturą z róży i przekładamy na dna kokilek. Następnie układamy warstwę z pokrojonego na plasterki rabarbaru, który przykrywamy kruszonką zagniecioną z masła kokosowego, cukru, mąki owsianej i płatków quinoa. Pieczemy, aż kruszonka się zrumieni - około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmujemy z piekarnika, lekko
Quinoa Raz!robić tuzina osobnych dań i żeby wszyscy byli zadowoleni? Nie należy wpadać w panikę, wystarczy zrobić takie oto burgery bez glutenu, bez laktozy i w dodatku wegańskie ;) Przepis na bezglutenowe bułki do burgerów znajdziecie na tym blogu, zobaczcie bezglutenowe bułeczki z quinoą i czosnkiem niedźwiedzim . Warto je zrobić wcześniej, a przed podaniem podpiec na grillu. Przepis na ich zawartość, czyli
Quinoa Raz!skoro jest jeszcze quinoa, świeża nać pietruszki i prawdziwy rarytas w postaci dojrzewającej polędwicy? Udało mi się kupić kawałeczek takiej cudownej wędliny z sarny, w dodatku bezglutenowej, ale polędwica z innego zwierza też się nada ;) Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 150 gram bobu pół pęczka natki pietruszki kilka plastrów bezglutenowej polędwicy dojrzewającej z sarny 1 łyżka oliwy z oliwek
Quinoa Raz!Będąc na diecie bezglutenowej pewnie nieraz zastanawialiście się czym zastąpić makaron. Otóż mamy dla Was propozycję lasagne z liśćmi botwinki :) Składniki
Kuchenne WariacjeBezglutenowa pizza na kalafiorowym spodzie to zdrowa alternatywa dla klasycznej pizzy. Jest przy tym równie smaczna i pożywna. Warto choć raz taką upiec, żeby się przekonać. Przedstawiam Wam moją wersję tej pizzy: wprowadziłam lekkie modyfikacje w klasycznym spodzie, z własną kompozycją na wierzchu. Pewnie wielu się lekko zdziwi.. Jedliście kiedyś pizzę z botwinką? 🙂 Ogórek […] Artykuł Bezglutenowa pizza
WiszniówkaRobiliśmy już kilka wersji tego deseru, jednak tym razem postanowiliśmy go zrobić w małych słoiczkach, których zebrało się troszkę po jogurtach dostępnych w
Kuchenne Wariacjelipcowej KUCHNI znajdziecie naleśnikowy dział. Ja w nim podpatrzyłam przepis na bezglutenowe naleśniki z mąki ryżowej. Zainspirowały mnie do zrobienia placuszków. Placuszki, które usmażyłam są ciekawe w smaku, lekkie, warto podać je ze smakowitymi dodatkami. U mnie był to serek waniliowy, ciasteczkowe okruszki i owoce. Placuszki ryżowe z porzeczkami, bezglutenowe, bezmleczne 150 g mąki ryżowej
Dzieje kuchennej WiewióryPierwszy raz przygotowałam makaron z truskawkami - klasyczne połączenie, dobrze znane większości, a nigdy dotąd nie próbowane przeze mnie :D Moja wersja jest bezglutenowa i na pewno lżejsza. Bez cukru czy śmietany. Mamy tu kukurydziany makaron, ser twarogowy, trochę jogurtu, trochę słodzika i oczywiście mnóstwo truskawek :) Wyszło bardzo letnie, lekko i smacznie ;) S kładniki (2 porcje): 100 g makaronu bezglutenowego Pipette
Zdrowie na języku :Pcały wygląd :) Boczny pasek podziału asortymentu ułatwia zakupy i pomaga w odnalezieniu konkretnych produktów. Jest tu estetycznie, przejrzyście, "naturalnie". Oferta jest obszerna , zawierająca bardzo dużo różnych produktów, jak np. bezglutenowe, dla dzieci, zbożowe, bakalie, słodycze i przekąski, herbatki ziołowe, napoje. przyprawy, a także suplementy, kosmetyki czy książki oraz wiele wiele innych. Koniecznie zerknijcie na stronę Bio Lovers . W związku(...)tego tłuszczu :D Mogę napisać, że ma delikatny kakaowy posmak, mimo wszystko mnie zadowalający, bo w przepisach sprawdza się świetnie :) QUINOA TRÓJKOLOROWA Quinoa, czyli inaczej komosa ryżowa to bezglutenowy produkt bogaty w białko i w składniki mineralne takie jak magnez, żelazo, mangan, wapń, miedź, fosfor. Świetnie zastępuje kasze, makarony. Pysznie smakuje, a dodatkowo ciekawie się prezentuje dzięki mieszance trzech
Zdrowie na języku :PWitajcie :) Dzisiaj zapraszam na pyszne ciasteczka z bezglutenowych płatków owsianych Incola . Składniki: 400 g płatków owsianych bezglutenowych Incola 2 cukry z wanilią 1 łyżka masła 3 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru trzcinowego lub 3 łyżki miodu czekoladowe jajeczka Wykonanie: Jajka utrzeć z cukrem( lub miodem) cukrem z wanilią i masłem
Sama słodycz i szczypta chiligrę? Ostatnio dostałam nowy produkt, który mocno mnie zaciekawił. KONJAC, który jest bardzo popularny w japońskiej kuchni, u nas dopiero się pojawia. Jest to naturalny, produkt roślinny, w 100% bezglutenowy i niskokaloryczny. Jest to coś ala makaron i dzięki temu, że ma neutralny smak świetnie nadaje się jako dodatek, właściwie do każdego typu dań. Na słodko, słono czy pikantnie
Mienta blogSernik jest bez mleka zwierzęcego, bez glutenu i bez jajek. Sernik upiekłam z pestek słonecznika i jest to propozycja Olgi Smile dla wegan, osób na diecie bezglutenowej i innych dietach eliminacyjnych. Sernik powstał dzięki wydarzeniu na FB "Ciasto na niedzielę" tym razem Owocowe szaleństwo . Polecam serdecznie bo tak już prywatnie, całkiem od siebie napiszę że jest pyyyyszny. Koniecznie(...)wypróbujcie i napiszcie czy Wam też tak smakował jak mnie? Bezglutenowy, wegański sernik z truskawkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieZapraszam na kolejny przepis na placki. Tym razem przyrządziłam bezglutenowe placki jaglane. Kasza jaglana powróciła ostatnio do łaski. Kupiłam ją kiedyś ot tak całkiem przez przypadek pod nazwą hirs. Wpadł mi w ręce przepis na placki z kaszy jadlanej, więc postanowiłam go wypróbować z małymi modyfikacjami. Przepis na placki zawsze mile widziany, zwłaszcza na śniadanie! Moja rodzinka bardzo lubi wszelkiego(...)rodzaju placki czy placuszki . Nie powiem ja też! Typowe danie na lato! Można również wykorzystać resztki kaszy z poprzedniego dnia. Poza tym placki z kaszy jaglanej są również bezglutenowe. Przepis na placki Składniki: 125 ml suchej kaszy jaglanej 150-200 ml migdałowego mleka lub innego według uznania olej lub masło do smażenia 1 jajko 1 banana sól do smaku Dodatkowo
codojedzeniaRóżnorodność bezglutenowych makaronów Incola wypełniających moją szafkę inspiruje do tworzenia nowych propozycji np. obiadowych. Poniżej prosty sposób na makron z mnóstwem warzyw i dodatkiem lekkiego sosu pomidorowego. Prosto, smacznie i zdrowo :) Składniki: 50 g makaronu bezglutenowego Penne (Incola) 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 mała cebula 2 ząbki czosnku kilka różyczek mrożonego brokuła 2 garście świeżego szpinaku
Zdrowie na języku :P