ekspresowy mazurek. Nie miałam w planach dodawać go na bloga bo z wyglądu nie wyszedł za piękny ;) Ale za to naprawdę bardzo smaczny. Do tego bez dodatku cukru i bezglutenowy. Gorąco zachęcam do przyrządzenia go nie tylko na Święta :) 180 g pełnoziarnistej mąki teff żółtko 40 g nierafinowanego oleju kokosowego (waga przed roztopieniem) 3 łyżki naturalnego serka homogenizowanego łyżeczka syropu
Mienta blogpolecam. Schabowy z indyka dobrze smakuje w panierce z płatków kukurydzianych. Z takiego połączenia będą zadowolone zwłaszcza dzieci, a gdy pominiemy etap z mąką to osoby na diecie bezglutenowej również powinny skorzystać. Kukurydza nie zawiera glutenu, a w sprzedaży są dostępne płatki kukurydziane bezglutenowe. Składniki: około 1 kg piersi z indyka płatki kukurydziane 1 szklanka mąki pszennej
Kuchcik gotujemajonezem i posypanym natką pietruszki lub innej zieleniny. Podawać : jeśli to Wigilia to jako jedna z potraw, jeśli kolacja w zwykły dzień to z pieczywem bezglutenowym. Uwaga : przyprawy można użyć inne, lubiane przez domowników, efekt dekoracyjny można też zrobić inny np. marynowany grzybek, czy śliwka. Ja teraz wykorzystuję Posypkę zieloną i Posypkę białą , gdyż uważam(...)dodać przyprawy, które dostarczają witamin i mikroelementów, a nie tylko dosmaczają. Jest ozdobą stołów, bo wygląda bajecznie, smakuje równie wybornie jak wygląda. Jest to potrawa od początku całkowicie bezglutenowa i bezmleczna, nie modyfikowana, jednoczy wszystkich przy stole
Tradycyjna kuchnia inaczejprzede wszystkim wysoce selekcjonowane mięso wieprzowe, cielęce i wołowe, peklowane z dodatkiem naturalnych przypraw oraz odpowiednio wędzone - dymem olchowym, bukowym lub jałowcowym. W swojej ofercie, Bacówka posiada produkty bezglutenowe oznaczone specjalnym znakiem oraz rarytasy dla najmłodszych. Teraz kilka słów o otrzymanych produktach: * pasztet z dziczyzny - bardzo smaczny pasztet, te sklepowe się nie umywają. W smaku wyrazisty, doskonale komponuje się(...)często spotykamy w produktach parówko-podobnych. Zawierają niewielką ilość tłuszczu. Dobre zarówno na ciepło jak i na zimno, jako przekąska. Idealne dla dzieci jak i dla osób będących na bezglutenowej diecie. Nie zawierają glutenu ani konserwantów czy dodatków chemicznych. * pierogi swojskie - moje największe zaskoczenie. Oczywiście pozytywne. Nigdy, ale to przenigdy, nie jadłam pierogów z ziemniaczano-kiełbasianym nadzieniem. Pierwszy kęs zaskakujący
CookYourselfbył strzał w 10-tkę. Obie zgodnie stwierdziłyśmy (a faceci potwierdzili), że ta propozycja, jest o niebo lepsza od oryginału. Polecamy więc zdrowszą, smaczniejszą i bezglutenową wersję kutii. MAK NIEBIESKI: - Bogaty w komplet witamin (A, D, E, C), - Doskonałe źródło wapnia, (100 g = 1266 mg wapnia = 140% dziennego zapotrzebowania organizmu), - zawiera także dużo żelaza, miedzi, manganu(...)przeciwzakrzepowych i obniżające poziom złego cholesterolu we krwi. - zawierają kwas foliowy, dużo potasu, żelazo, cynk, witaminy z grupy B, fosfor, miedź, a także poprawiający koncentrację magnez. MIESZANKA BEZGLUTENOWYCH ZIAREN - ZIARENKOWO "CYNAMONOWY RAJ" Prażone ziarna słonecznika i sezamu, orzech arachidowy kostka + cynamon, kardamon, goździki "Cynamonowy Raj to starannie dobrana kompozycja prażonych ziaren i korzennych przypraw. Słonecznik, dzięki zawartości
Wypisz Wymalujumiem bez nich funkcjonować i nawet w razie konieczności pobrania krwi na czczo mam problem. Ostatnio pokochaliśmy wszelkiego rodzaju owsianki ale w naszym śniadaniowym menu pojawiły się również bezglutenowe musli. W niedzielny poranek również nie możemy odmówić sobie płatków z mlekiem. Poniższy przepis pochodzi z 23go numeru Foods&Friends, zmieniłam co nieco. Bezglutenowe, gryczane, musli
Dzieje kuchennej Wiewiórywszystkie wafelki zostały zjedzone a potem wietrzały i traciły swą chrupkość. Wafle ryżowe naturalne extra cienkie - składniki: pełnoziarnisty ryż brązowy 100 % -pełnoziarniste i niskotłuszczowe -niska zawartość węglowodanów prostych -bezglutenowe -produkowane z najwyższej jakości ryżu brązowego -sposób wypieku zapewnia zachowanie wszystkich cennych składników pełnego ziarna -zawierają 3,8 % błonnika Solone wafle kukurydziane extra cienkie - składniki: pełnoziarnista kukurydza 51%, grys kukurydziany(...)sól morska 0,75% (produkt może zawierać sezam, soję i produkty pochodne) -niskotłuszczowe -bezglutenowe -niska zawartość węglowodanów prostych -produkowane z najwyższej jakości kukurydzy -sposób wypieku zapewnia zachowanie wszystkich cennych składników pełnego ziarna -zawierają 7,2% błonnika
Monia miesza i gotujezaspokoi chęć na czekoladę na długi czas. Ciasto w konsystencji jest mięsiste i wilgotne, zamiast mąki wykorzystałam zmielone migdały, dzięki temu mogą skusić się na nie osoby na diecie bezglutenowej. Polecam!! Ciasto ekstremalnie czekoladowe z wiśniami bezglutenowe Składniki: 6 jajek 160 g drobnego cukru trzcinowego 200 g gorzkiej czekolady 70 g zmielonych migdałów 700 ml kompotu z wiśni 1 łyżka
Mania Gotowaniajogurtowe. Ale nie takie zwykłe jogurtowe ucierane , tylko takie jogurtowe z mąki kukurydzianej. Dzięki temu , że przyrządzone jest z mąki kukurydzianej śmiało mogą przygotować je osoby będące na diecie bezglutenowej. Robi się je niezwykle łatwo i niesamowicie szybko znika! Jest nie bardzo słodkie , więc mogą się na nie skusić również osoby liczące kalorie ;) Dodatek cytrynki sprawia, że ciasto wspaniale orzeźwia(...)jogurt naturalny – 180 g * cukier lub ksylitol – 3/4 szkl * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * skórka cytrynowa – 1 łyżka * osoby będące na diecie bezglutenowej wybierają oczywiście proszek do pieczenia bez glutenu SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Wszystkie składniki miksujemy razem, aż ciasto się napuszy. Wylewamy do keksówki ( wyłożonej papierem do pieczenia ). Pieczemy ok. 40 minut
Ostra na SłodkoPrzepis dodaję niestety już po Walentynkach ale przecież Święto Zakochanych można obchodzić każdego dnia! Pyszny, zdrowy, bezglutenowy deser, Składniki: 85 gram mieszkanki mąk bezglutenowych (u mnie głównie mąka kokosowa, dwie łyżki mąki jaglanej i łyżka mąki kukurydzianej) 2 łyżki oliwy z oliwek 3 jaja szczypta soli 4 łyżki cukru pudru/ stewii 6-7 świeżych truskawek 1/2 puszki mleka kokosowego (mleko
Mango PapajaJuż po pierwszym pieczeniu tych ciastek, zyskały one miano naszych ulubionych :) Kruche, pachnące, pełne pysznych niespodzianek. Świetne do kawy i do herbaty, polecam :) 1,5 szklanki bezglutenowych płatków owsianych (błyskawicznych) 200 ml mleka 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego 1/4 szklanki mąki gryczanej łyżka cynamonu łyżka wiórków kokosowych łyżka suszonej żurawiny łyżka posiekanej gorzkiej czekolady 3 suszone daktyle 3 suszone
Mienta blogmnie i tak jest cudowny. Chyba jednak jestem sernikoholikiem... :-) W oryginalnym przepisie było 250g ciasteczek digestive, ja z braku ciastek, które nadawałyby się na to ciacho użyłam bezglutenowych ciastek z karobem, a że miałam ich tylko 125g przygotowałam spód z połowy porcji i był wystarczający (było już zbyt późno by piec specjalnie ciastka). Można oczywiście dać 250g. Piekłam w ciemnej(...)formie o śr.26cm. Składniki spodu: - 250g ciasteczek digestive (dałam 125g ciastek bezglutenowych z karobem) - 80 g stopionego masła (dałam 40g) Ciastka rozdrobnić, dodać stopione masło, dokładnie wymieszać i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (boki przesmarowane masłem). Rozłożyć równomiernie na całym spodzie. Wstawić do lodówki. Masa serowa: - 1kg sera twarogowego (użyłam twaróg mielony Piątnicy
Smaczne Zdroweorzechy, garść - 3 łyżki oleju kokosowego, - otarta skórka pomarańczy, - czaj korzenny - 2 łyżki czaju na 100 ml wody. - 4 łyżeczki powidła śliwkowego, (u nas domowe) - odrobina sody, - mąka owsiana bezglutenowa, szklanka - cynamon, kardamon, imbir, korzeń lukrecji, - po pół łyżeczki //Pokombinowałyśmy zmieniając proporcje, dodając czekoladę, zwiększając ilość bakalii, zamieniając zwykły olej/masło na olej kokosowy, dodając skórkę pomarańczy i... oczywiście(...)zamieniając zwykłą herbatę na czaj korzenny z Ziarenkowa. No i oczywiście MĄKA (!) w naszym wykonaniu ciasto jest owsiane - bezglutenowe. //Jeśli podwoimy ilość składników, powinno nam wyjść wysokie ciacho w keksówce 12x33 cm //Bakalii (nie licząc orzechów) wyszło nam około 1,5 szklanki WYKONANIE: Parzymy "CZAJ" i odstawiamy do ostygnięcia. Jajko ucieramy z cukrem na puch. Dodajemy olej, przyprawy, powidło
Wypisz Wymalujdotyczący pieczywa. Przedstawiono tu wiele propozycji na przeróżne, bez pszeniczne pieczywa, które można wykonać samemu w domu! Mniej więcej w połowie książki rozpoczyna się rozdział dotyczący ośmiotygodniowej diety bezglutenowej . Posiłki są urozmaicone, zdjęcia umieszczone przy niektórych z nich zachęcają do spróbowania. Dodatkowymi zaletami są możliwość wyboru (np. sok lub owoc, kiełki bądź nasiona słonecznika), a także pomocne informacje, dzięki(...)kolejny sprawia, że dany produkt może przetrwać nawet kilka dobrych lat. Podsumowując , książka mnie nie zawiodła. Zawiera wszystkie niezbędne informacje, porady, aby w sposób racjonalny, zdrowy rozpocząć dietę bezglutenową. Lektura jest idealna dla osób od dawna chorujących na celiakię, zawiera wiele, przeróżnych, smacznych przepisów na dania dla Ciebie i dla Twoich najbliższych. Wiadomości są zaprezentowane w sposób prosty, zrozumiały
Zdrowie na języku :PTłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami. Pączki , pączki wiedeńskie , faworki , oponki , róże i inne słodkości królować będą na stołach. Ci, którzy są na diecie bezglutenowej z całą pewnością również chcieliby dogodzić sobie czymś słodkim. Dziś mam dla Was przepis na przepyszne, mini pączki serowo – kukurydziane o lekko orzeźwiającym cytrynowym smaku. Są świetnym pomysłem nie tylko na Tłusty Czwartek(...)mąka kukurydziana – 135 g * duże jajko – 1 szt * cukier – 40 g * spirytus – 1 łyżeczka * skórka cytrynowa – 1 łyżka * proszek do pieczenia ( bezglutenowy ) – 1 łyżeczka * sól – 1 szczypta * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jajka ubijamy na puszystą masę razem z cukrem i skórką cytrynową. Cały czas ubijając dodajmy po łyżce sera, a następnie mąkę
Ostra na Słodko