umiem bez nich funkcjonować i nawet w razie konieczności pobrania krwi na czczo mam problem. Ostatnio pokochaliśmy wszelkiego rodzaju owsianki ale w naszym śniadaniowym menu pojawiły się również bezglutenowe musli. W niedzielny poranek również nie możemy odmówić sobie płatków z mlekiem. Poniższy przepis pochodzi z 23go numeru Foods&Friends, zmieniłam co nieco. Bezglutenowe, gryczane, musli
Dzieje kuchennej Wiewiórywszystkie wafelki zostały zjedzone a potem wietrzały i traciły swą chrupkość. Wafle ryżowe naturalne extra cienkie - składniki: pełnoziarnisty ryż brązowy 100 % -pełnoziarniste i niskotłuszczowe -niska zawartość węglowodanów prostych -bezglutenowe -produkowane z najwyższej jakości ryżu brązowego -sposób wypieku zapewnia zachowanie wszystkich cennych składników pełnego ziarna -zawierają 3,8 % błonnika Solone wafle kukurydziane extra cienkie - składniki: pełnoziarnista kukurydza 51%, grys kukurydziany(...)sól morska 0,75% (produkt może zawierać sezam, soję i produkty pochodne) -niskotłuszczowe -bezglutenowe -niska zawartość węglowodanów prostych -produkowane z najwyższej jakości kukurydzy -sposób wypieku zapewnia zachowanie wszystkich cennych składników pełnego ziarna -zawierają 7,2% błonnika
Monia miesza i gotujezaspokoi chęć na czekoladę na długi czas. Ciasto w konsystencji jest mięsiste i wilgotne, zamiast mąki wykorzystałam zmielone migdały, dzięki temu mogą skusić się na nie osoby na diecie bezglutenowej. Polecam!! Ciasto ekstremalnie czekoladowe z wiśniami bezglutenowe Składniki: 6 jajek 160 g drobnego cukru trzcinowego 200 g gorzkiej czekolady 70 g zmielonych migdałów 700 ml kompotu z wiśni 1 łyżka
Mania Gotowaniajogurtowe. Ale nie takie zwykłe jogurtowe ucierane , tylko takie jogurtowe z mąki kukurydzianej. Dzięki temu , że przyrządzone jest z mąki kukurydzianej śmiało mogą przygotować je osoby będące na diecie bezglutenowej. Robi się je niezwykle łatwo i niesamowicie szybko znika! Jest nie bardzo słodkie , więc mogą się na nie skusić również osoby liczące kalorie ;) Dodatek cytrynki sprawia, że ciasto wspaniale orzeźwia(...)jogurt naturalny – 180 g * cukier lub ksylitol – 3/4 szkl * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * skórka cytrynowa – 1 łyżka * osoby będące na diecie bezglutenowej wybierają oczywiście proszek do pieczenia bez glutenu SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Wszystkie składniki miksujemy razem, aż ciasto się napuszy. Wylewamy do keksówki ( wyłożonej papierem do pieczenia ). Pieczemy ok. 40 minut
Ostra na SłodkoPrzepis dodaję niestety już po Walentynkach ale przecież Święto Zakochanych można obchodzić każdego dnia! Pyszny, zdrowy, bezglutenowy deser, Składniki: 85 gram mieszkanki mąk bezglutenowych (u mnie głównie mąka kokosowa, dwie łyżki mąki jaglanej i łyżka mąki kukurydzianej) 2 łyżki oliwy z oliwek 3 jaja szczypta soli 4 łyżki cukru pudru/ stewii 6-7 świeżych truskawek 1/2 puszki mleka kokosowego (mleko
Mango PapajaJuż po pierwszym pieczeniu tych ciastek, zyskały one miano naszych ulubionych :) Kruche, pachnące, pełne pysznych niespodzianek. Świetne do kawy i do herbaty, polecam :) 1,5 szklanki bezglutenowych płatków owsianych (błyskawicznych) 200 ml mleka 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego 1/4 szklanki mąki gryczanej łyżka cynamonu łyżka wiórków kokosowych łyżka suszonej żurawiny łyżka posiekanej gorzkiej czekolady 3 suszone daktyle 3 suszone
Mienta blogmnie i tak jest cudowny. Chyba jednak jestem sernikoholikiem... :-) W oryginalnym przepisie było 250g ciasteczek digestive, ja z braku ciastek, które nadawałyby się na to ciacho użyłam bezglutenowych ciastek z karobem, a że miałam ich tylko 125g przygotowałam spód z połowy porcji i był wystarczający (było już zbyt późno by piec specjalnie ciastka). Można oczywiście dać 250g. Piekłam w ciemnej(...)formie o śr.26cm. Składniki spodu: - 250g ciasteczek digestive (dałam 125g ciastek bezglutenowych z karobem) - 80 g stopionego masła (dałam 40g) Ciastka rozdrobnić, dodać stopione masło, dokładnie wymieszać i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (boki przesmarowane masłem). Rozłożyć równomiernie na całym spodzie. Wstawić do lodówki. Masa serowa: - 1kg sera twarogowego (użyłam twaróg mielony Piątnicy
Smaczne Zdroweorzechy, garść - 3 łyżki oleju kokosowego, - otarta skórka pomarańczy, - czaj korzenny - 2 łyżki czaju na 100 ml wody. - 4 łyżeczki powidła śliwkowego, (u nas domowe) - odrobina sody, - mąka owsiana bezglutenowa, szklanka - cynamon, kardamon, imbir, korzeń lukrecji, - po pół łyżeczki //Pokombinowałyśmy zmieniając proporcje, dodając czekoladę, zwiększając ilość bakalii, zamieniając zwykły olej/masło na olej kokosowy, dodając skórkę pomarańczy i... oczywiście(...)zamieniając zwykłą herbatę na czaj korzenny z Ziarenkowa. No i oczywiście MĄKA (!) w naszym wykonaniu ciasto jest owsiane - bezglutenowe. //Jeśli podwoimy ilość składników, powinno nam wyjść wysokie ciacho w keksówce 12x33 cm //Bakalii (nie licząc orzechów) wyszło nam około 1,5 szklanki WYKONANIE: Parzymy "CZAJ" i odstawiamy do ostygnięcia. Jajko ucieramy z cukrem na puch. Dodajemy olej, przyprawy, powidło
Wypisz Wymalujdotyczący pieczywa. Przedstawiono tu wiele propozycji na przeróżne, bez pszeniczne pieczywa, które można wykonać samemu w domu! Mniej więcej w połowie książki rozpoczyna się rozdział dotyczący ośmiotygodniowej diety bezglutenowej . Posiłki są urozmaicone, zdjęcia umieszczone przy niektórych z nich zachęcają do spróbowania. Dodatkowymi zaletami są możliwość wyboru (np. sok lub owoc, kiełki bądź nasiona słonecznika), a także pomocne informacje, dzięki(...)kolejny sprawia, że dany produkt może przetrwać nawet kilka dobrych lat. Podsumowując , książka mnie nie zawiodła. Zawiera wszystkie niezbędne informacje, porady, aby w sposób racjonalny, zdrowy rozpocząć dietę bezglutenową. Lektura jest idealna dla osób od dawna chorujących na celiakię, zawiera wiele, przeróżnych, smacznych przepisów na dania dla Ciebie i dla Twoich najbliższych. Wiadomości są zaprezentowane w sposób prosty, zrozumiały
Zdrowie na języku :PTłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami. Pączki , pączki wiedeńskie , faworki , oponki , róże i inne słodkości królować będą na stołach. Ci, którzy są na diecie bezglutenowej z całą pewnością również chcieliby dogodzić sobie czymś słodkim. Dziś mam dla Was przepis na przepyszne, mini pączki serowo – kukurydziane o lekko orzeźwiającym cytrynowym smaku. Są świetnym pomysłem nie tylko na Tłusty Czwartek(...)mąka kukurydziana – 135 g * duże jajko – 1 szt * cukier – 40 g * spirytus – 1 łyżeczka * skórka cytrynowa – 1 łyżka * proszek do pieczenia ( bezglutenowy ) – 1 łyżeczka * sól – 1 szczypta * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jajka ubijamy na puszystą masę razem z cukrem i skórką cytrynową. Cały czas ubijając dodajmy po łyżce sera, a następnie mąkę
Ostra na SłodkoCiekawe wykorzystanie cukinii oraz kalafiora. Potrawa jest lekka i delikatna, a dodatkowo bezglutenowa i bardzo szybka w przygotowaniu. Kurczaka można zastąpić krewetkami. Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony The Healthy Foodie . Zapraszam do gotowania! Składniki na dwie porcje: 300 g kalafiora, drobno posiekanego 200 ml mleka kokosowego (1/2 puszki) 1/3 szklanki wody 150 g pieczarek, pokrojonych w plastry 1 łyżka
My Culinary Artciasta naleśnikowego, tylko trochę gęstszego robi się racuchy, tak z ciasta „grykowego” również można je... Obłędne 2 składnikowe racuchy z gryki z jabłkami – bezglutenowe is a post from: NIE BO PIEKŁO
Nie Bo PiekłoPropozycja na pyszny lunch box do pracy! Bezglutenowe szpinakowe kluseczki, które niedawno gościły na blogu (i, które bardzo się Wam spodobały! ;-) ), podane z blanszowanym szpinakiem z oliwą z oliwek, kiełkami lucerny i roladką z kurczaka z pomarańczami. Roladki z piersi kurczaka postanowiłam nadziać, suszonymi pomidorami z czosnkiem i różowym pieprzem. Danie wyszło obłędne, nie dość że niskokaloryczne(...)jeszcze pyszne i zdrowe! Zatem POLECAM! A kolorki w sam raz na taką pogodę! Buzziaki! PRZEPIS NA KLUSECZKI BEZGLUTENOWE (był już na blogu) SKŁADNIKI: - 4 garście świeżych liści szpinaku - posiekane - 3 łyżki serka o smaku czosnkowym - 2 żółtka - 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej - 4 łyżki mąki ryżowej + do obtoczenia - sól kładniki bardzo dokładnie wymieszaj na gładką masę. Uformuj długie
SMYKWKUCHNIżytnia jasna typ 720 – pytlowa typ 1400 – sitkowa typ 1850 – starogardzka typ 2000 – razowa (do chlebów żytnich razowych) typ 3000 – z pełnego przemiału Podział na glutenowe i bezglutenowe Poza typami mąk można je również podzielić ze względu na zawartość glutenu. G lutenowe: * pszenna – najpowszechniej sza , uzyskiwana z pszenicy, występuje w różnych typach określających zawartość substancji mineralnych (patrz wyżej), * semolina – uzyskiwana(...)prosa, bardzo odżywcza z dużą zawartością krzemu, żelaza oraz łatwo przyswajalnego białka. Dobrze nadaje się do wypieku pasztetów oraz w łączeniu z innymi mąkami do innych wypieków, * ryżowa – doskonały bezglutenowy substytut mąki pszennej, znakomita do wypieków, sosów, bardzo powszechna w kuchni japońskiej, * gryczana – wartościowa odżywczo, stosowana w Indiach jako mąka chlebowa, a w kuchni chińskiej używana do wyrobu makaronów, * kukurydziana
Pyry na GazSzwedzki torcik Daim to puszyste, migdałowe ciasto przełożone delikatnym, śmietankowym kremem z dodatkiem chrupiących karmelowo - migdałowych batoników Daim i mlecznej czekolady. Ten bezglutenowy torcik po prostu rozpływa się w ustach i chyba nie ma drugiego tak wyjątkowo pysznego ciasta... Odkąd pamiętam, każda, doprawdy każda wizyta w Ikea z moim mężem, prędzej czy później kończy się na kawie i właśnie
maniapieczenia