Pyszne, chrupiące z wierzchu a w środku delikatnie wilgotne ciasteczka z płatków gryczanych i owsianych bezglutenowych. Z dodatkiem suszonych truskawek.Takie ciasteczka śmiało można zapakować dziecku do szkoły. Nadają się również do kawki. Łatwe w przygotowaniu i nie potrzeba do nich wielu składników. Ja pokazałam Wam dwie wersje bez niczego i z polewą czekoladową z gwiazdeczkami. Zapraszam do wypróbowania:) Składniki(...)szklanka płatków owsianych bezglutenowych 200 g płatków gryczanych Bio Incola 3 łyżki mąki Teff Incola 3/4 łyżki miodu płynnego do smaku 2 cukry waniliowe 1/2 łyżeczka sody 3 jajka 2,5 łyżki miękkiego masła 1 łyżka suszonych truskawek drobno posiekanych 1 łyżeczka kopiasta kakao gorzkiego Wykonanie : Do miski wsypać płatki owsiane, płatki gryczane, miód, cukier waniliowy
Sama słodycz i szczypta chilisorbecie... Mniam... Więc jak to jest? można lekko i bezglutenowo? bezjajecznie? a jednak bajecznie? :) Mam nadzieję, że pokochacie je tak samo jak ja :D Składniki: 150 g mąki Shar bezglutenowej (tej z ciasteczkiem) 50 g mąki owsianej bezglutenowej 50 g cukru cynamonowego 100 g margaryny bezlaktozy 2 jabłka 1/2 słoika powideł figowych jeśli nie ma śliwkowych lub marmolady różanej
Lajtkraft food intoleranceBezglutenowe ciastka owsiane z bakaliami na bazie mąki ryżowej Kolejne ciasteczka owsiane w moim wykonaniu, ale tym razem dla osób nietolerującym gluten, lub tych, którzy po prostu wolą lżej i zdrowiej :) Nie ma w nich grama mąki białej, cukru, jajek czy czekolady. Polecam je bardzo jako przekąskę między posiłkami, zamiast niezdrowych batonów, czy kanapek. SKŁADNIKI(...)sztuk 3/4 szklanki mielonych migdałów lub zmielonych płatków migdałów 1/2 szklanki mąki ryżowej (ewentualnie pszennej) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szklanka płatków owsianych (dla wersji bez maki wybrać bezglutenowe)1/2 szklanki wiórków kokosowych 100 g mieszanki bakalii ( wg uznania: żurawina, rodzynki, daktyle, śliwki suszone, morele suszone) 80 g masła lub oleju kokosowego 3 łyżki miodu ( lub mniej, jeśli wolicie mniej
Calzonella.comkuchni, np. Azja, Indie, Ameryka i Wielka Brytania bądź bardziej szczegółowego spisu, w którym widnieją takie propozycje jak np. cukry, syropy, glony, herbaty, mąki, mleko kokosowe, pieczywo, słodycze, produkty bezglutenowe oraz zdrowa żywność. Miałam do podjęcia dość ciężką decyzję jeżeli chodzi o wybór produktów :D Jest ich na prawdę bardzo dużo i są one niezwykle interesujące, ciekawe, zaskakujące, w większości(...)inaczej wodny lub kanadyjski rośnie w płytkich wodach małych jezior i wolno płynących strumieni. Odznacza się wysoką zawartością białka, aminokwasów, lizyny i błonnika, niską zawartość tłuszczu. Jest produktem bezglutenowym i ekologicznym, będącym źródłem niektórych witamin i minerałów. Od standardowych rodzajów ryżów odróżnia się dłuższym czasem gotowania (45-50 minut) i większą potrzebą zużycia wody (na 1 szklankę ryżu
Zdrowie na języku :Ppulchne . Z dość wyczuwalnym smakiem kokosowym - w końcu owoc ten wstępuję tu pod trzema postaciami. Idealnie słodkie, aż może nad to :) Ekologiczny dżemik truskawkowy ciekawie i smacznie urozmaica ten bezglutenowy wypiek. Ciasto pozbawione jest białego cukru, pszennej mąki czy tłuszczu. I jak tu można mówić, że wypieki bezglutenowe nie są smaczne i zdrowe? Wystarczy troszkę chęci, motywacji, inspiracji i możemy
Zdrowie na języku :Porzechowy * pyłek kwiatowy , wiórki kokosowe * fasolę konserwową * wafle wielozbożowe z chia MĄKA KASZTANOWA Powstaje w wyniku zmielenia suszonych kasztanów jadalnych. Cechy charakterystyczne: bezglutenowa bogata w błonnik pokarmowy wspomaga prawidłową pracę jelit jest źródłem witamin: A, C, E, P oraz z grupy B zawiera takie minerały jak: magnez, żelazo, potas, miedź, cynk, wapń, fosfor(...)kcal białko: 6,5 g tłuszcze: 3,7 g węglowodany: 78 g błonnik: 9,2 g MĄKA RYŻOWA Powstaje w wyniku zmielenia suchych ziaren ryżu białego. Cechy charakterystyczne: bezglutenowa niestety mniej uboższa w składniki od mąki ryżowej powstałej z ryżu ciemnego, brązowego niealergizująca źródło lignian i fitoestrogenów lekkostrawna można w niej znaleźć niacynę, mangan, selen i niewielkie ilości witaminy
Zdrowie na języku :POdkąd córka jest na diecie bezglutenowej i bez laktozy nasze gotowanie weszło w inny wymiar. O ile jeszcze dania obiadowe są w miarę łatwe to z wypiekami mam problem. Dlatego przygotowując córce tort na urodziny oczywiście bez glutenu szukałam sprawdzonego przepisu na biszkopt bezglutenowy. Pierwszy który zrobiłam okazał się totalnym niewypałem bo w środku był niedopieczony zakalec. Następny na jaki
Bernika - moj kulinarny pamietnikWegańskie placki /pancakes/ kokosowo-ryżowe , podane z truskawką i cukrem pudrem placuszki będą bezglutenowe, jeśli użyjecie bezglutenowego proszku do pieczenia lub sody (oczywiście mniejszej ilości) Przepis: własny / 1 porcja / 20 g mąki ryżowej 10 g mąki kokosowej 10 g mąki z tapioki/ziemniaczanej płaska łyżeczka proszku do pieczenia 50 ml mleczka kokosowego (z puszki) 50 ml wody lub mleka
tost z dżememjuż kolejny chleb bezglutenowy jaki popełniłam i powiem Wam że jest super smaczny. Trzeba go jednak zjadać dość szybko bo brak glutenu powoduje że z czasem zaczyna się kruszyć. Dodatek gumy guar zapobiega kruszeniu. Zatem zapraszam na mój chleb, warto go wypróbować. Chleb bezglutenowy z siemieniem lnianym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniewszystko w moim życiu, czyli kuchni musiało ulec zmianie. Skończył się raj jedzenia wszystkiego. Nadal jednak lubię jeść smacznie, dlatego szukam odpowiednich receptur na to, co jadłam kiedyś. Dziś bezglutenowe pancakes, które dawniej jadałam bardzo często. 150 g mąki kasztanowej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 2 jajka lekko ubite (u mnie
Humanistka w kuchnizaparcia, biegunki, często powoduje także symptomy spoza układu pokarmowego - zmęczenie, bóle stawów, drętwienie kończyn. Rozpoznaje się ja na podstawie wykluczenia innych chorób glutenozależnych oraz ustąpienia objawów po zastosowaniu diety bezglutenowej (i ich nawrotu po ponownym podaniu glutenu). Nie wiadomo czy NCGS to schorzenie permanentne czy tylko przejściowe, występujące pod wpływem takich czynników jak infekcje jelitowe, zmiany w ilości spożywanego glutenu(...)często wmawiamy sobie, że coś nam szkodzi. FODMAPs Wg niektórych naukowców to FODMAPs, a nie gluten czy inne składniki pszenicy, mogą być odpowiedzialne za ustąpienie symptomów na diecie bezglutenowej. W przeciwieństwie do glutenu jest to mało popularny termin, dlatego w ramach wyjaśnienia - tajemnicze FODMAPs to grupa węglowodanów, które łatwo ulegają fermentacji w jelitach, wywołując tym samym bóle brzucha, wzdęcia
Powiedz dietom niesieci krąży wiele przepisów na to ciasto. W oryginalnym przepisie japońskim nie ma dodatku budyniu, nie ma żadnej dodatkowej mąki – ani pszennej, ani ziemniaczanej. Ciasto jest całkowicie bezglutenowe. Nie ma dodatkowego tłuszczu, dodanego cukru. Żadnego proszku do pieczenia i sody, winianu potasu do usztywnienia białek. Samo wykonanie to 10-15 minut. Pieczenie i chłodzenie zajmą odrobinkę dłużej, ale warto poczekać(...)skórka z cytryny, aromatyczna wanilia i mielony kardamon japońskiemu, lekkiemu jak chmurka sernikowi dodają głębi i kolejnego wymiaru. Lekko, szybko, elegancko – nie tylko od święta. Jeśli jesteście na diecie bezglutenowej lub ćwiczycie, staracie się ograniczyć węglowodany, macie wśród bliskich kogoś, kto próbuje zgubić parę kilogramów – to deser dla Was. Mało cukru, naturalne tłuszcze bez tłuszczów trans, sporo białka – zupełnie zdrowo
Karo in the Kitchenlubi, u mnie pojawiają się stosunkowo często. Dzisiaj jednak postanowiłam uczynić ten klasyczny przysmak bardziej lekkim, no i zdrowszym. Przepis zachwyci zarówno miłośników kuchni bezglutenowej, jak i tych którzy po prostu kochają naleśniki. Konsystencja prawie wcale nie różni się od tych na zwykłej mące pszennej, choć jak dla mnie są drobne różnice. Smak jest delikatny i tak naprawdę(...)jakiej mąki użyjecie w tym przepisie powinno ono być nieco bardziej gęste. Ja porównałabym to do gęstości jaką ma kwaśna śmietana. W przepisie wykorzystałam dwa rodzaje mąki, obie bezglutenowe. Ryżowa nadaje ciastu lekkość a kokosowa zagęszcza ciasto i dodatkowo podnosi walory smakowe. Zatem do dzieła. Składniki na ciasto( na ok 10 sztuk) : 375 ml mleka kokosowego lub sojowego
vaniliowoczekoladowaŚwiąt pozostał już tylko tydzień. Zastanawiam się więc nieustannie nad świątecznymi przysmakami. A mazurek to obowiązkowa pozycja w menu. Ten, wymyślony wczoraj przeze mnie, jest oczywiście wegański i bezglutenowy. A do tego nie zawiera cukru, jest banalnie prosty, tani i szybki w przygotowaniu! Składniki (blaszka 25 x 25 cm): SPÓD (ciasto półkruche): - 1/2 szklanki kaszy jaglanej - 1 szklanka mleka(...)roślinnego - 1 łyżka syropu z agawy/klonowego itp. - 1/2 szklanki mąki ryżowej (lub ew. innej bezglutenowej) MASA: - dżem wiśniowy ŁOWICZ 100% bez cukru (lub inny niesłodzony dżem) - 2 szklanki daktyli namoczonych 10 minut we wrzątku i dobrze odsączonych (odciśniętych) - 8 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego - 1 łyżka soku z cytryny Kaszę prażymy kilka minut na małym ogniu
Smakuje zdrowomniej kaloryczne ale bardzo smaczne :) Składniki: (na formę o wymiarach 25 x 25cm) 240g daktyli bez pestek 200g masła 3 jajka L 1,5 szklanki zmielonych płatków owsianych bezglutenowych opcjonalnie 2 łyżki kartoflanki 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego 1 łyżeczka sody łyżka octu spirytusowego ½ szklanki mleka 3 jabłka polewa: 100g czekolady 50ml śmietanki kremówki pestki dyni do posypania Sposób
Pyry na Gaz