Dziś coś w sam raz na 25-cio lecie Bonduelle w Polsce. W poszukiwaniu idealnego spodu na bezglutenową pizzę wymyśliłam ostatnio, że mogę użyć do jego przygotowania zielony groszek. Są już pizze z kalafiora, z brokuła, z dyni, lub z ziemniaków, to dlaczego nie wypróbować innego warzywa? Spisał się całkiem nieźle. Wykorzystałam mrożony groszek już przygotowany na parze Bonduelle(...)który bardzo polubiłam, żeby nie czuł się samotny użyłam również kukurydzy złocistej i czerwonej fasoli z tej samej firmy. Tak powstała bezglutenowa pizza meksykańska. Czy wiecie, że warzywa Bonduelle są uprawiane przy minimalizowaniu środków ochrony roślin. Firma osiąga to dzięki szerokiej wiedzy jej Agronomów oraz nowoczesnym metodom uprawy, np. maszyny, które dozują środki ochrony roślin zależnie od wyglądu
Quinoa Raz!ciasto powstało w zimie więc dżem jest z mrożonych truskawek a tu mamy świeże truskawki. Ciasteczka są wegańskie ( jak użyjecie oleju kokosowego) łatwe do przerobienia na wersję bezglutenową ( po dodaniu bg płatków i mąki np. gryczanej). Ciastka są dość miękkie, więc nie spodziewajcie się tu chrupiących ciasteczek. Sprawdzą się na szybkie śniadanie i na wynos. Ciastka owsiane z truskawkami(...)bananem Drukuj Prep time 15 min Cook time 15 min Total time 30 min Wegańskie ciastka owsiane z truskawkami i bananami - łatwe do przerobienia na wersję bezglutenową Author: www.cookingforemily.pl Serves: 12-15 Ingredients 1 i ½ banana 2 łyżki oleju kokosowego (lub rozpuszczonego masła) 2 łyżki syropu z agawy(albo miodu) 1 szklanka płatków owsianych ¾ szklanki mąki ( u mnie
Cooking for Emilyquinoą ;) Podaję przepis na 2 porcje. Składniki: 6 łyżek ugotowanej trzykolorowej quinoy 6 świeżych grzybów shitake 4 łyżki suszonych płatków tuńczyka 2 łyżki klarowanego masła sos sojowy bezglutenowy Wykonanie: Do ugotowanej quinoy dodajemy pół łyżeczki bezglutenowego sosu sojowego i dokładnie mieszamy, wykładamy ją na talerzyki. Grzyby shitake delikatnie przesmarowujemy sosem sojowym, nadziewamy po trzy na wykałaczki i wrzucamy
Quinoa Raz!Pyszne, bezglutenowe, bez laktozowe i bez cukrowe naleśniki z musem truskawkowym i bananami. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na 2 porcje (2 naleśniki): 50 g mąki ryżowej 1 jajko 125 ml mleka roślinnego (np sojowego) 1 łyżeczka oleju + trochę do wysmarowania patelni szczypta soli Składniki na mus z truskawek: 6 truskawek, pokrojonych w ćwiartki
My Culinary ArtPrzepyszne ciasto gryczane, które upiekłam specjalnie na zajęcia na mojej uczelni. Wilgotne, lekki i bezglutenowe. Smakuje wyśmienicie. Jak na ciasto z mąki bezglutenowej wyszło doprawdy przesmaczne! Składniki (na blachę 25 cm x 25 cm) 1 i 1/2 szklanki mąki gryczanej 1/ i 1/2 szklanki oleju rzepakowego 3 jajka 2 łyżki kwaśnych powideł 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mango PapajaPotrawy w stylu low carb ostatnio coraz częściej goszczą na naszym stole. Smakują zarówno nam dorosłym jak i dzieciakom, a że przy okazji sprzyjają figurze :-) - taki
Marta próbujeJakby tego było mało, przygotowanie wypieku jest banalnie proste – to jedynie zmieszanie „mokrego” z „suchym”. Składniki na formę 22 x 22 cm: 250 g mąki owsianej (certyfikowanej dla wypieku bezglutenowego) /użyłam płatków owsianych zmielonych na mąkę 50 g kakao 100 g cukru kokosowego 350 ml wody 4 łyżki oleju (użyłam ryżowego) 2 łyżki naturalnego octu jabłkowego 2 łyżeczki naturalnego
Even Better Foodktóre było na jego liście oczywiście oprócz pysznego tortu, o którym napiszę wkrótce. Tym razem przyrządziłam ciasto z truskawkową galaretką. Jest podobne do tego z malinami , ale biszkopt jest bezglutenowy. Co prawda truskawki o tej porze nie są jeszcze tak intensywne w smaku i kolorze ale ciasto i tak jest pyszne! No cóż dla mnie istnieje tylko jeden gatunek truskawki(...)zapraszam na to ciasto koleżanki z pracy to zawsze jest święto. Moje polskie wypieki cieszą się popularnością. Ciasto z galaretką Składniki: prostokątna forma 20 cm x 35 cm Biszkopt bezglutenowy 6 żółtek 3 białka 100 g cukru 40 g skrobii kukurydzianej 60 g skrobii ziemniaczanej szczypta soli Beza 3 białka 150 g cukru 1 łyżka skrobi kukurydzianej szczypta soli Galaretka
codojedzeniaProsta, smaczna i wiosenna pasta kanapkowa na bazie fasoli azuki, mrożonego groszku, pasty tahini i natki pietruszki. Z racji tego, że chleba nie jadam, upiekłam do niej wytrawne gofry bezglutenowe z mąki ciecierzycowej, którą są jeszcze prostsze do wykonania niż pasta! Pierwszy chyba raz po przygotowaniu pasty byłam w stanie jeść ją łyżką prosto z kielicha blendera. Smakuje przepysznie(...)soli 3-4 łyżki ciepłej wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Gofry - składniki mieszam, odstawiam na kilka minut. Jeśli jest taka konieczność dodaję do ciasta więcej wody- mąki bezglutenowe chłoną więcej płynów. Piekę gofry w nagrzanej gofrownicy 3-4 minuty każdy. Suchą fasolę moczę w wodzie przez noc. Następnie płuczę na sicie, zalewam dużą ilością wody i gotuję
Mango PapajaPokazywałam na blogu jak zrobić mąkę ryżową , teraz przyszła pora na kolejną mąkę bezglutenową - mąkę gryczaną. Jak ją zrobić? Bardzo łatwo i bardzo prosto :) Najważniejsze jest aby do przygotowania mąki gryczanej, wykorzystać mąkę gryczaną niepaloną. Składniki: - kasza gryczana niepalona Przygotowanie w Tefal CC: Odpowiednią ilość kaszy wsypać do misy miksera. Założyć ostrze do wyrabiania. Nałożyć misę do gotowania na parze(...)Ustawić obroty: 12 czas: 3 minuty. Produkcja własnych bezglutenowych mąk trwa 😋 dzięki @tefalcompanionpoland mąkę mam raz dwa 😃 #glutenfree #teamtefal #flour #myown #instarecipe Post udostępniony przez Cook Yourself (@cookyourself) 1 Cze, 2017 o 11:39 PDT Przygotowanie tradycyjne: Odpowiednią ilość kaszy wsypać do blendera wysokoobrotowego, kielicha do zboża, maszynki do mielenia zbóż czy młynka do kawy. Mielić na wysokich obrotach
CookYourselfSezon na szparagi w pełni. Ja również nie mogłam oprzeć się ich zakupowi. Po przyjściu do domu zaczęłam zastanawiać się co z nich wyczarować. Ponieważ nie
Marta próbujeChleb z tego przepisu bardzo łatwo przygotować i nie wymaga wymyślnych składników czy różnych rodzajów mąk bezglutenowych. Jego postawą jest ryż z dodatkiem płatków owsianych i siemienia. Jest zbity, mało puszysty i bardzo sycący. Świetnie się kroi i nie kruszy. Składniki: 500g ryżu (dowolnego) 2 i ¾ szklanki wody łyżeczka soli szklanka płatków owsianych bezglutenowych szklanka siemienia lnianego Sposób przygotowania
Pyry na Gazpulpetami z czerwonej soczewicy. Całość dopełniają płatki drożdżowe i świeża bazylia... Niebanalny obiad, który świetnie smakuje z lampką wytrawnego winka. Danie w pełni odpowiednie dla wegan 💗. Osoby na diecie bezglutenowej, wystarczy że zamienią mój pszenny makaron na bezglutenowy. Obiadek bardzo syty i smakowity... 😋 Kocham eksperymentować z soczewicą i kocham ją jeść. Smak soczewicy jest dla mnie obłędny! Najcudowniejsze
kulinarne odsłony patiNadchodzą upały a z nimi nieodparta ochota na coś orzeźwiającego i zdrowego jednocześnie. Jako zadeklarowana fanka wszelkiego rodzaju koktajli i smoothies proponuje więc lekki, pyszny i
Marta próbuje