Dzisiaj mamy dla Was coś mięsnego i oczywiście bezglutenowego. To kotleciki z wołowiny po tajsku, które na pewno przypadną do gustu wielu sympatykom kuchni azjatyckiej :) Składniki na kotleciki z wołowiny: – 400 g mięsa mielonego wołowego – 1 cebula – 1 papryczka chili – 1 łyżka masła – imbir starty
Kuchenne Wariacjewirtualnie. Wypiekanie chleba i bułek nie jest nam obce, ale do tej pory pracowaliśmy w domu tylko na drożdżach, a tutaj Tomek opowiadał o produkcji zakwasów: żytniego i ryżowego bezglutenowego, podzielił się też z nami swoim zakwasem na chleb. Podczas warsztatów pracowaliśmy na różnorodnym sprzęcie Bosch, a robot MUM, który mam w domu od 3 lat sprawdza się wyśmienicie. Jednak(...)podczas wyrastania ciasta na pieczywo, taki by mi się przydał w domu. Podczas warsztatów przygotowaliśmy 4 rodzaje pieczywa: – orkiszowe bułki drożdżowe z mixem ziaren – ryżowy chleb bezglutenowy na zakwasie ryżowym – socca z mąki z ciecierzycy (forma pieczywa bez zakwasu i drożdży, która przypomina naleśnik) – chleb żytni figami i orzechami na zakwasie żytnim oraz dwa smarowidła
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięOWSIANKA Z GOJI I CHIA /przepis własny/ 70 g bezglutenowej owsianki z jagodami goji, nasionami chia i białą morwą (Turtle) 300 ml mleka owsianego (Alpro) szczypta soli 1,5 łyżki bezglutenowego waniliowego proszku budyniowego + 70 ml mleka owsianego 2 łyżki syropu z kwiatu kokosa Do rondelka z gotującym się mlekiem wsypać owsiankę. Dodać szczyptę soli i syrop. Gdy zaczną się
Poranek na słodkoPierwsze pieczywo od marki Schnitzer upieczone, więc przedstawiam Wam moją opinię na ich temat. Więcej o tej marce pisałam TUTAJ . Poniżej znajdziecie recenzję ekologicznej bułki orkiszowej oraz bezglutenowej kukurydzianej, również ekologicznej. ORGANICZNA BAGIETKA ORKISZOWA orkisz (62%) * woda (30%) * naturalny zakwas orkiszowy (10% pełnoziarnista mąka orkiszowa, 8% woda) * płatki ziemniaczane * drożdże * sól morska (0,9%) Jedna bagietka zapakowana(...)razy. Idealny skład jest jej ogromnym plusem. Jestem zadowolona z tego produktu, bo dzięki niemu mogłam z samego rana cieszyć się cieplutkim, a wręcz gorącym pieczywem :) ORGANICZNA BEZGLUTENOWA BAGIETKA KUKURYDZIANA woda * skrobia kukurydziana (23%) * naturalny zakwas ryżowy (mąka ryżowa, woda) * sezam (4%) * len (4%) * mielony len * błonnik jabłkowy * olej słonecznikowy * mąka ryżowa * łuski płesznika * białko grochowe * sól morska * drożdże
Zdrowie na języku :Pwykorzystanie płatków kukurydzianych jako spodu. Do tego aromatyczny budyń jaglany z dodatkiem gruszek i miodu. Pyszne. M I E J S C E VI Chlebek jaglano-dyniowy Wilgotny, bezglutenowy, naturalnie słodki. Bez białej mąki i cukru. Świetny pomysł na wykorzystanie dyni! M I E J S C E V Pieczona owsianka z bananem i cynamonem Jeden z lepszych(...)nadaje ciastu ciekawego koloru. Całość wieńczy lekko kwaskowata, jogurtowa polewa i drobno posiekane batoniki musli. Ostatnio udało mi się upiec równie pyszną (a nawet lepszą!) wersję bezglutenową. Na pewno wkrótce zamieszczę przepis. ;) ************************************* Śledź mój profil na Facebooku i Instagramie
Kuchnia Elliereklamuje się jako tańszy niż hipermarket. Zaletą jest bezpłatna dostawa na terenie całego kraju (od 200 zł). Stragan Zdrowia Sklep oferuje szeroką gamę produktów dla osób na diecie bezglutenowej, produkty dla diabetyków, produkty nisokbiałkowe oraz dla osób dających o linię. Koszt dostawy powyżej 150 zł jest bezpłatny. Poniżej 150 zł płatny od 8 -20 zł, w zależności od wagi(...)Super Żywność Sklep oferuje szeroką gamę produktów najwyższej jakości, od najlepszych producentów, a przy tym w przystępnej cenie. W sklepie „SuperŻywność24.pl” można nabyć produkty bezglutenowe, bezcukrowe, wegańskie, bezmleczne, zdrowe i ekologiczne. Przy jednorazowym zakupie poniżej 150 pln brutto koszt dostawy wynosi 12 pln brutto. Powyżej jest bezpłatny. Frisco Ostatnio popularny i często reklamowany sklep online, który działa głównie
Tradycyjna KuchniaOstatnio wiele słyszy się o diecie bezglutenowej. Nie mówimy już o... Artykuł Moja kuchnia bez glutenu, czyli zalety bycia alergikiem pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINENiewiele jest słodkości, które mogą jadać osoby nie tolerujące lub niespożywające glutenu. A może po prostu o nich nie wiem, bo sama jestem glutenu fanką ;) Mieszkam z jedną bezglutenową osobą pod jednym dachem, dlatego czasem pichcąc coś w kuchni staram się uniknąć nieszczęsnego glutenu, aby każdy mógł tego czegoś spróbować. Tym razem, tym czymś zostały pralinki! Słodkie i całkiem pożywne(...)Świetnie nadają się również, jako słodkie przekąski na imprezy. Bezglutenowe pralinki Białe: Potrzebujesz: 150g orzechów włoskich 50g suszonej żurawiny 1 łyżeczkę brązowego cukru 30g serka mascarpone ( ok. 1 solidnej łyżeczki) 1 tabliczkę białej czekolady 2 łyżeczki mleka Sposób przygotowania: 1. Orzechy zmiksuj/ utłucz na miałki proszek. 2. Dodaj cukier, pokrojoną żurawinę i serek mascarpone. 3. Z orzechowej masy ulep niewielkie
Kuchnia w Słońcu Skąpanaowej pulpy, która zawiera w sobie mnóstwo smaku i aromatu malin :) To taka słodycz z resztek, a przecież ekonomia w kuchni też jest bardzo ważna! Przed Wami małe, kruche, bezglutenowe i bardzo, bardzo malinowe kulki. Te ciasteczka są pyszne! Dowodem tego może być ich mała ilość na zdjęciach...zostały pochłonięte w mgnieniu oka i nie zdążyłam złapać więcej w kadrze(...)poniedziałkową przekąskę ;) Bezglutenowe kruche kulki malinowe ok.26 sztuk Potrzebujesz: 250g mąki ryżowej 120g zimnego masła w kawałkach 3 łyżki cukru 1 jajo 250g odciśniętej z soku malinowej pulpy cukier puder dodatkowa mąka ryżowa do podsypania Sposób przyrządzenia: 1. Z mąki, cukru, masła i jaja szybkimi ruchami zagnieć ciasto. 2. Do ciasta partiami dodawaj malinową pulpę i zagniataj na podsypanym mąką
Kuchnia w Słońcu Skąpanadodane artykuły żywnościowe, które możesz kupić, jednakże Bio-rytm prowadzi także sprzedaż na ALLEGRO oraz stacjonarnie w Łodzi. Zobaczcie, co ja znalazłam w swojej paczce: BUDYNIE BEZGLUTENOWE Najlepsze budynie, które mogę polecić! Świetny skład, bez dodatku cukru, a dodatkowo bezglutenowe i ekologiczne. Używam ich do zagęszczania i nadawania dodatkowego smaku moim śniadaniowym owsiankom. Dobrze sprawdzą się również jako
Zdrowie na języku :Pmusu jabłkowego, puszyste i smaczne bez dodatku jajek i mleka, idealnie smakują ze świeżymi owocami, jeśli chcecie możecie zamienić mąkę owsianą na ryżową i wtedy będą w wersji bezglutenowej :) już wkrótce pojawią się również inne przepisy śniadaniowe, m.in. wegański omlet (bez tofu!!), czy śniadania dla całkowicie zabieganych, które przygotowuję się wieczorem np słynne już overnights oats w wersji(...)każdego :) mam nadzieję że się skuście :) Składniki : 1/2 szklanki gładkiego musu jabłkowego 1 i 1/4 szklanki mąki owsianej (lub zmielonych płatków owsianych) w wersji bezglutenowej może być mąka ryżowa 1/2 szklanki mleka roślinnego 1 łyżeczka sody 1 łyżka soku z cytryny opcjonalnie łyżeczka ekstraktu waniliowego Przygotowanie : Wymieszać wszystkie składniki w blenderze kielichowym, smażyć na niewielkiej
zdrowa vege kuchniaponiżej :) MĄKA KOKOSOWA Na jakiś czas o niej zapomniałam, dlatego pomyślałam, że dobrze będzie sobie o niej przypomnieć i przygotować coś z jej udziałem. Mąka kokosowa jest naturalnie bezglutenowa, ma niesamowity i przepyszny smak jak i zapach. Świetnie nadaje się do przyrządzania placuszków, naleśników, wypieków. Należy pamiętać, że chłonie ona dużo płynów, dlatego nie zapominajcie o tym fakcie, kiedy(...)jako substancja zagęszczająca, ponieważ chia znacząco wiążą wodę. Dobrze sprawdzą się jako posypka do owsianek, placków i innych wypieków. QUINOA Komosa ryżowa należy do pseudozbóż, dodatkowo naturalnie bezglutenowych. Odznacza się wysoką zawartością białka roślinnego. Może być spożywana na słodko i słona. Ja bardziej preferuje tę drugą opcję i często quinoa znajduje się w moich posiłkach obiadowych. Z powodzeniem
Zdrowie na języku :Psera! A to wszystko zapieczone pod lekko pikantną chlebową pierzynką :) Zapiekany makaron z sosem brokułowo-serowym Przepis na 4-5 porcji Potrzebujemy: ok. 160-200 g makaronu (u nas bezglutenowy makaron z soczewicy - do kupienia na senza.pl ) Sos: 3/4 średniego brokuła 2 ząbki czosnku 4-5 łyżek nieaktywnych płatków drożdżowych 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 łyżeczka oleju kokosowego(...)łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżeczka papryki słodkiej szczypta chilli (lub dwie, jak ktoś lubi:) 2-3 łyżeczki zmielonych migdałów ( tu do kupienia ) *jeśli ktoś chce uzyskać wersję bezglutenową, zamiast chleba można użyć np. śniadaniowych płatków kukurydzianych Przygotowanie: Brokuła gotujemy na parze (lub w wodzie). Odrobinę go solimy. Makaron wstawiamy do gotowania. Wodę również solimy do smaku. Sos: ugotowanego brokuła
Bananowe Poleczasie blachę wyjąć z piekarnika, odczekać kilka minut i ciasteczka przenieść na kratkę - do ostudzenia. (Początkowo będą bardzo miękkie i delikatne, ale później stwardnieją.) Ciastka można upiec w wersji bezglutenowej - mieszając np. mąkę gryczaną, jaglaną, czy ryżową. Wtedy też zwykłe kakao należy zastąpić bezglutenowym, które bez problemu możecie nabyć tu - klik
Di gotujeżyje. Do wszelakiego typu dipów i sosów doskonale sprawdzają się domowe krakersy. W książce Anny Czelej " W piekarni Pięciu Przemian " ( tutaj możecie przeczytać fragment książki ) oprócz przepisów na bezglutenowe chleby, bułki i tarty znaleźliśmy m.in. informacje jak przygotować krakersy ziemniaczano - kukurydziane, krakersy z quinoa oraz wiele odmian chrupek, które idealnie pasują jako przekąska do piwa i z powodzeniem zastępują(...)krakersy należy włożyć do specjalnego, wiklinowego koszyczka z przykrywką i dodatkowo przykryć serwetką, żeby nie wystygły. Podawać z ulubionymi sosami. Tytuł: W piekarni Pięciu Przemian. Ponad 60 przepisów na bezglutenowe chleby, bułki, tarty i przekąski Autor: Anna Czelej Wydawnictwo: Vivante Data wydania polskiego: maj 2015 Liczba stron
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata