smakami tajskiej kuchni to chyba nie ma prostszego dania do spróbowania. Pulpety 500 g Mięsa mielonego (u mnie udziec z indyka) 1 Mała cebulka 1 łyżka Czerwonej pasty curry (bezglutenowej) 1 łyżka Sosu Rybnego 1 Jajko 1 łyżka Nasion Chia lub Mielonego siemienia lnianego (opcjonalnie) Szczypta soli Sok z połowy limonki Olej kokosowy (do smażenia) Sos z czerwonego curry(...)łyżka Czerwonej pasty curry (bezglutenowej) 1 łyżka Sosu sojowego, Tamari lub aminokwasów kokosowych 3 ząbki Czosnku 2 cm Kawałek imbiru 400 ml Mleczka kokosowego 1 Papryka (dowolny kolor) 1/2 Cukinii Sok z połowy limonki Pęczek kolendry 1 łyżka Masła orzechowego (u mnie z nerkowców) 1 łyżeczka Płatków chilli lub pieprzu Cayenne Sól (do smaku) Cebulkę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie
Oslov.przepisu: Składniki: Opakowanie boczniaków – lepiej wybierać te o mniejszych kapeluszach. Te największe będą łykowate 2 jajka 1-2 łyżeczki przyprawy Mąka do obtoczenia – może być również ryżowa lub bezglutenowa 1 szklanka bułki tartej – również może być bezglutenowa Po ¼ łyżeczki mielonych: kolendry, kolorowego pieprzu, ostrej lub wędzonej papryki Olej do smażenia 1 łyżka majonezu 1 łyżka pikantnego keczupu Sezonowe warzywa Przygotowanie
Kate's KitchenLubicie ciasto marchewkowe? Ja bardzo! Stąd pomysł na szybkie placuszki marchewkowe, które wykonamy w kilka chwil. Nie potrzebujemy nawet do nich miksera 😉 Puszyste placuszki w wersji bezglutenowej, bez dodatku cukru, przygotowane na maślance. Słodzone są miodem, a mąkę pszenną zastępuje tu mąka gryczana. Poza tym, podobnie jak ciasto marchewkowe, mają korzenny aromat oraz smak. Świetnie smakują z powidłami czekoladowo-śliwkowymi(...)deser... Składniki: 2 jajka 1 szklanka mąki gryczanej 200 g maślanki 1 łyżeczka przyprawy korzennej 1 łyżka miodu 1 szklanka marchewki (startej na tarce) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego) szczypta soli olej do smażenia Wykonanie: Marchewki obieramy ze skórki, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je, a następnie mieszamy rózgą
Kuchnia MagdaLenyznak, że jest już jesień. Dzisiaj przygotowałam dla Was deser, który można zjeść bezkarnie cały (jedną porcję oczywiście:)). Deser nie zawiera jajek oraz laktozy. Jeśli użyjecie mąki owsianej bezglutenowej będzie także bez glutenu. Dodatkowo deser robi się naprawdę szybko. Wartości odżywcze na jedną porcję: 178 kcal w tym: B: 4 g; W: 32 g; T: 3 g. Składniki(...)porcje w zależności od wielkości foremek) Ciasto - 60 g mąki owsianej bezglutenowej - 20 g mąki kokosowej - 70 ml mleka roślinnego (użyłam ryżowego z dodatkiem wanilii) - 30 g miodu lub innego płynnego słodzidła (można także użyć masła orzechowego jeśli nie chcemy dosładzać) Farsz - 2-3 duże starte jabłka - 2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo - 1 łyżka płatków migdałowych Wykonanie Do miski wsypujemy
Health-Fit-Lifesieci wyszły 3 sztuki. Natychmiast dorobiłam ciasta. No chyba, że zamierzamy rozpieszczać siebie, wtedy ilość jest ok. Można je zrobić z mąki zwykłej ( u mnie orkiszowej) ale wyjdą też bezglutenowe np. z mąki kukurydzianej i wegańskie wtedy należy użyć np. jogurtu z mleka kokosowego. Smażymy na małym ogniu od początku. (Rozgrzałam patelnię maksymalnie i pierwszy się przypalił(...)cukier, do drugiego ciasta dodałam miód. Po pierwsze z cukrem były za słodkie, te z miodem lepiej się piekły. na 8 sztuk 4 jaja 1,5 szklanki mąki (orkiszowej/ bezglutenowej) 300 ml maślanki/jogurt z mleka kokosowego dla wegan szczypta soli łyżka miodu - nie więcej bo będzie się paliło 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody
AZgotuj!dodatku z samego cukru, tłuszczu i innych, dziwnych substancji. Dlatego zdecydowałam się przygotować swoją wersję, pozbawioną sztucznych dodatków i niezdrowych składników. Fit ciasteczka jeżyki w mojej wersji to ciastka bezglutenowe i bez dodatku laktozy. Oczywiście jeśli chcesz możesz zamienić jogurt kokosowy na grecki, użyć zwykłej czekolady, zamiast tej wegańskiej i zamienić mąkę orkiszową na gryczaną. Przetestowałam wszystkie zamienniki i mogę(...)posmakują nawet największym miłośnikom słodkości i miłośnikom tradycyjnych słodyczy Pieczcie i dajcie znać jak Wam smakowały Fit ciasteczka jeżyki przepis na 9 ciasteczek 100 g mąki orkiszowej (w wersji bezglutenowej użyj mąki gryczanej) 50 g mąki z komosy ryżowej lub mąki ryżowej 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju kokosowego jajko 6 dużych daktyli 2 łyżki jogurtu greckiego lub kokosowego łyżka
365 dni dookoła kuchniOpakowania makaronów z lat 1930 – 1950 r. Opakowania makaronów z lat 1950 – 2000 r. OFERTA BARILLA W ofercie makaronowej znajdują się zarówno makarony klasyczne, jak i bezglutenowe, pełnoziarniste i z serii collezione. KLASYCZNE: * Bavette * Bucatini * Capellini * Farfalle * Fusilli * Gnocchi * Rigatoni * Risoni * Spaghetti * Spaghettini BEZGLUTENOWE: * Spaghetti * Penne Rigate PEŁNOZIARNISTE: * Pennette Rigate * Spaghetti Integrale COLLEZIONE: * Casarecce * Castallane * Lasagne * Mezze Penne
Ostra na SłodkoPyszna sałatka z pieczonym camembertem, lekko pikantnym sosem i prażonymi migdałami <3 Danie idealne dla osób na diecie bezglutenowej oraz LOW FODMAP ( więcej o diecie dowiesz się T UTAJ ). Zapraszam do przygotowań! Składniki (2 porcje): ok. 50 g liści młodego szpinaku, rukoli i botwiny* 20 winogron bezpestkowych 2 łyżki płatków migdałów Camembert o wadze
My Culinary Arttiramisu znajdziecie w poście zatytułowanym: Ciastko managera.... czyli włoski deser Deser tiramisu w pucharkach - składniki 250 g serka mascarpone około 140 g podłużnych biszkoptów tzw. ladyfingers (w wersji bezglutenowej biszkopty bezglutenowe Savoiardi dostępne m.in. w sklepie internetowym Kuchnie Świata ) 120 ml mocnego naparu z kawy 2 średniej wielkości jajka (oddzielnie żółtka i białka) 60 ml (4 łyżki) likieru migdałowego
Kulinaria - potrawy z różnych stron światanawet w beztłuszczowej wersji, bo pieczone w piekarniku! Gorąco polecam do niedzielnego obiadu z suróweczką i ziemniaczkami, czy nawet do burgerów! Pssst... mielone kalafiorowe możecie zrobić również w wersji bezglutenowej. Wystarczy bułkę tartą zamienić na drobną kaszkę kukurydzianą. * SKŁADNIKI na około 10 mielonych z kalafiora 1 kalafior ½ szklanki kaszy jaglanej ½ szklanki bułki tartej lub kaszki kukurydzianej (w wersji bezglutenowej
Food Squarewiększych kawałkach razem ze skórą, ale w międzyczasie robiłam dżem i miłam już pokrojoną w kostkę, tak też ją podpiekłam. Dodatkowo użyłam mąki owsianej i ziemniaczanej, więc pasztet jest bezglutenowy. Dla jednych to będzie pasztet, dla innych pieczeń, dla mnie to i to. Idealnie nadaje się jako dodatek do obiadu (można podsmażyć) jak i na kanapki na zimno. Idealna zwarta(...)szklanki wody do ugotowania soczewicy 200 g mleka kokosowego z puszki 3-4 cebule kawałek pora *opcjonalnie szklanka mąki owsianej/ryżowej/jaglanej/grycznej- jeżeli ma być bezglutenowy* może też być zwykła pszenna jeżeli gluten to nie problem szklanka mąki ziemniaczanej pęczek pietruszki przyprawy konieczne: czubata łyżeczka soli łyżeczka pieprzu łyżeczka papryki łyżeczka czosnku suszonego lub 2 ząbki świeżego mile widziane przyprawy
greenscarfKeto burrito to placek tortilli w wersji low carb z mięsno-warzywnym farszem w środku. W ten sposób otrzymujemy niskowęglowodanowy zamiennik dania, które jest sztandarową potrawą
Ola la LCHFcukinię. Nie ma za wiele składników, ani nawet za wiele przypraw, ale to leczo jest tak pyszne, że jest wprost nie do opisania. Musicie sami spróbować :-) To danie jest bezglutenowe. Zapraszam również na mój przepis na Leczo całkiem warzywne . Do przepisu dołączyłam filmik -> na końcu posta. * * * Składniki (proporcje na wielki gar, który i tak znika zbyt szybko
Kawa z mlekiemprzepis ten przepis. Kasza jaglana idealnie sprawdza się do słodkich dań. Wystarczy ją ugotować, zblendować i zagnieść wraz z mąką ziemniaczaną ciasto. Wychodzą z niej pyszne, w dodatku wegańskie, bezglutenowe i bez laktozy kluski, które możesz przygotować ze swoimi ulubionymi owocami. Szczególnie polecam śliwki. Po ugotowaniu możesz je podać z jogurtem - zwykłym lub roślinnym. Składniki na 13 -15 sztuk(...)środek kłaść połówkę śliwki, którą owinąć ciastem. Formować okrągły kształt kluski. Wodę zagotować. Wrzucić knedle. Gotować około 4 minuty od wypłynięcia. Podawać z jogurtem posypane lekko ksylitolem. *W wersji bezglutenowej użyj mąki ryżowej do podsypywania ciasta. Jeżeli chcesz nadać ciastu serowy posmak charakterystyczny dla tego typu klusek, możesz do ciasta dodać około 3-4 łyżek twarogu półtłustego. Wtedy przepis już
Fabryka pomysłów