niezwykłe dzieło kulinarne zostało stworzone przez Michael Vais, której blog ElaVegan pełen jest takich cudownych przepisów. Przetłumaczyłem jej pomysł na słodką, wegańską i bezglutenową pizzę z oryginalnymi dodatkami. Smacznego. Ela opisała dokładnie swoje słodkie ciasto na pizzę, więc ja też skupię się na tej części przepisu. Bo jak sugeruje autorka na wierzch można położyć dowolne ulubione dodatki. Sekretem jest(...)jednak nietypowe ciasto. CIASTO NA PIZZĘ 235g czyli duży kubek tłuczonych batatów (jeden średni batat) 120g czyli ¾ kubka mąki ryżowej (jeśli nie musisz mieć przepisu bezglutenowego może być mąką pszenna) 40g czyli ¼ kubka mąki z tapioki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli Olej, jeśli ciasto do pizzy będzie za suche DODATKI Ciecierzyca z puszki Świeży szpinak Ser wegański
Fleksitarianizm.plmiodu można użyć syropu klonowego, a ricottę pominąć, należy wtedy dodać tylko jedna szklankę mleka kokosowego, a pancakes smażyć na oleju kokosowym. W wersji bezglutenowej zamiast maki pszennej można użyć maki bezglutenowej i pominąć proszek do pieczenia, należy jednak pamiętać, nie będą one tak puszyste, jak na mące pszennej
Wymiar ZdrowiaPyszna, aromatyczna, do tego pulchna babka kukurydziana. Jeżeli ktoś nie będzie wiedział nie zorientuje się że to babka bezglutenowa. Wyszła tak puszysta że aż sama się zdziwiłam i to na oleju rzepakowym. Zrobicie ją bardzo szybko, i tak samo szybko zniknie. 100 g mąki kukurydzianej 2 łyżki wiórek kokosowych 1/2 łyżeczki kurkumy skórka z jednej cytryny 1/2 łyżeczki proszku(...)cytrynową. Olej podgrzewam aż będzie gorący. Wlewam jednym strumieniem do ciasta i mieszam krótko mikserem. Foremkę o wymiarach 23 cm na 10 cm smaruję tłuszczem, wysypuję bułką bezglutenową. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 170 stopni i piekę 40 minut babkę do suchego patyczka
wesoła kuchniamiodu można użyć syropu klonowego, a ricottę pominąć, należy wtedy dodać tylko jedna szklankę mleka kokosowego, a pancakes smażyć na oleju kokosowym. W wersji bezglutenowej zamiast maki pszennej można użyć maki bezglutenowej i pominąć proszek do pieczenia, należy jednak pamiętać, nie będą one tak puszyste, jak na mące pszennej
Wymiar Zdrowiagorzkiej czekolady bez glutenu – ⅓ szklanki oleju rzepakowego – 1 szklanka mąki ryżowej – ¼ szklanki poszatkowanych drobno orzechów włoskich na tzw. mąkę orzechową – 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia – szczypta sody – szczypta soli polewa czekoladowa: – 25 g gorzkiej czekolady bez glutenu – 8 łyżek mleka roślinnego lub krowiego bez laktozy – ok. 7-8 garść śliwek
I LOVE LIFEMiałam na nie przeogromna ochotę, więc nie pozostało nic innego, niż je zrobić – dodałam do nich dyni, zeby było sezonowo i zrezygnowałam z mąki pszennej. Te dyniowe kopytka bezglutenowe z kozim serem i orzechami włoskimi smakowały wyśmienicie. Brakowało Read More Artykuł Dyniowe kopytka bezglutenowe z kozim serem i orzechami włoskimi oraz recenzja olejów Semco pochodzi z serwisu flymetothespoon - blog
FlymetothespoonTakim wypiekiem to nawet anemię można zwalczać, hehe. A to za sprawą buraków w nim zawartych. Polecam! Składniki na małą formę 30 × 20 cm: 1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych + 1 garść migdałów + 2 garści słonecznika = 1 3/4 szklanki mąki *, 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru kokosowego, 1/4 szklanki kakao, 1 szklanka startych na drobnych
Jeść, by żyć w zdrowiuJesienne ciacho z pyszną pigwą. Kto nie jadł tego owocu musi spróbować. Jak dla mnie pigwa w cieście jest lepsza niż jabłka, ma fajny smak. Ciacho jest bezglutenowe, kokosowe z kremem z kaszki manny. Częściowo to moje wspomnienie do dzieciństwa kiedy to ten krem często gościł u mnie. biszkopt bezglutenowy: 2 łyżki mąki kokosowej 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki
wesoła kuchniamleka lub kakao. Doskonale sprawdzi się również jako drugie śniadanie "na wynos" do pracy lub szkoły, bo dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. W wersji bezglutenowej pszenicę prażoną można zamienić np. na grykę prażoną. To tylko 10 minut pracy i do piekarnika, a w tym czasie możemy szykować się do wyjścia... Składniki: 250 g twarogu półtłustego(...)duże jajka 2 łyżki miodu/syropu z agawy 2 łyżki mąki kokosowej 1/2 szklanki pszenicy prażonej w miodzie + do posypania (lub gryki - w wersji bezglutenowej) szczypta soli Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę. Twaróg blendujemy i dodajemy żółtka oraz miód i mąkę kokosową. Na końcu dodajemy pianę z białek oraz prażoną pszenicę
Kuchnia MagdaLenymleka lub kakao. Doskonale sprawdzi się również jako drugie śniadanie "na wynos" do pracy lub szkoły, bo dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. W wersji bezglutenowej pszenicę prażoną można zamienić np. na grykę prażoną. To tylko 10 minut pracy i do piekarnika, a w tym czasie możemy szykować się do wyjścia... Składniki: 250 g twarogu półtłustego(...)duże jajka 2 łyżki miodu/syropu z agawy 2 łyżki mąki kokosowej 1/2 szklanki pszenicy prażonej w miodzie + do posypania (lub gryki - w wersji bezglutenowej) szczypta soli Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę. Twaróg blendujemy i dodajemy żółtka oraz miód i mąkę kokosową. Na końcu dodajemy pianę z białek oraz prażoną pszenicę
Kuchnia MagdaLenysłodkawym, orzechowym smaku. Popularna jest w kuchni indyjskiej oraz bliskowschodniej. Jest dobrym źródłem białka roślinnego, dlatego ceniona jest przez wegetarian i wegan. Polecana jest również dla osób na diecie bezglutenowej oraz chory na celiakię. Najpopularniejsze potrawy z udziałem cieciorki to hummus oraz falafel. Świetnie się też sprawdzi jako składnik do sałatek, makaronu, sosów, gulaszu, a także jako farsz do pierogów(...)Następnego dnia wodę zlać, wymienić na nową i gotować do miękkości Ciekawostki: ma niski indeks glikemiczny, więc odpowiednia jest dla cukrzyków mąka z cieciorki często zastępuje pszenną w produktach bezglutenowych 100 g cieciorki pokrywa dziennie zapotrzebowanie na kwas foliowy aż w 400% zawiera 7,6 g błonnika w 100 g w 100 g cieciorki suchej znajduje się około
Kuchnia MagdaLenysłodkawym, orzechowym smaku. Popularna jest w kuchni indyjskiej oraz bliskowschodniej. Jest dobrym źródłem białka roślinnego, dlatego ceniona jest przez wegetarian i wegan. Polecana jest również dla osób na diecie bezglutenowej oraz chory na celiakię. Najpopularniejsze potrawy z udziałem cieciorki to hummus oraz falafel. Świetnie się też sprawdzi jako składnik do sałatek, makaronu, sosów, gulaszu, a także jako farsz do pierogów(...)Następnego dnia wodę zlać, wymienić na nową i gotować do miękkości Ciekawostki: ma niski indeks glikemiczny, więc odpowiednia jest dla cukrzyków mąka z cieciorki często zastępuje pszenną w produktach bezglutenowych 100 g cieciorki pokrywa dziennie zapotrzebowanie na kwas foliowy aż w 400% zawiera 7,6 g błonnika w 100 g w 100 g cieciorki suchej znajduje się około
Kuchnia MagdaLenyProponuję dziś kolejny prosty przepis na ciasto na niedzielę - to jest jabłecznik , wg przepisu mojej mamy , czyli z PRL'u - pyszności sprzed lat. Na moim blogu funkcjonuje wersja bezglutenowa tego przepisu , wykonanie której znacznie się różni - klik . Wersja z mąką pszenną jest na kruchym cieście i niestety nie można ciastem oddzielić jabłek od bezy, próbowałam i ciasto się(...)dopieka. Mąki bezglutenowe nie tworzą takiej bariery, dlatego tam tak fajnie udaje się oddzielić warstwy, by uzyskać delikatną widoczną piankę. W wersji pszennej bardzo często pianka po prostu wsiąka w jabłka (jak to widać na zdjęciach), co nie wpływa na smak ciasta. J EST PRZEPYSZNE. Do przepisu dołączony jest filmik -> na końcu posta. Serdecznie polecam :-) * * * Składniki (proporcje na blachę
Kawa z mlekiemfigami to niezwykle smaczny pomysł na śniadanie białkowo – tłuszczowe. Szkoda go nie wykorzystać, skoro właśnie mamy sezon na moje ukochane figi! Placki z mąki z ciecierzycy – paleo, bezglutenowe, keto, niskowęglowodanowe i pyszne! Uwielbiam mąkę z ciecierzycy. Idealnie Read More Artykuł Placuszki z ciecierzycy z figami – bezglutenowe placki z mąki z ciecierzycy paleo pochodzi z serwisu flymetothespoon - blog
Flymetothespoonbananowe/chlebek bananowy. Urozmaiciłam go tym, że dodałam do niego gorzką czekoladę, która jest na mojej liście top 10 jeśli chodzi o ulubione składniki.😋 Bez dodatku mąki pszennej, wersja bezglutenowa i bez cukru. Wykorzystałam mocno dojrzałe banany, które już same w sobie były dość słodkie, a resztę słodkości nadrabiałam dżemikiem domowym, tym razem śliwkowym.😊 Zdradzę Wam sekret, że posmarowane masłem(...)wiele zdrowszy od normalnego "chińskiego" dostępnego w każdym sklepie. LINK (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: (mała keksówka 15 cm) -2 szklanki mąki (1 szkl. ryżowej i 1 szkl. owsianej bezglutenowej) -3 dojrzałe duże banany -2 jaja w temp. pokojowej -70 g gorzkiej czekolady -60 g masła -3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany w temp. pokojowej -1 łyżeczka cynamonu (u mnie
zdrowo i aktywnie