bananowe/chlebek bananowy. Urozmaiciłam go tym, że dodałam do niego gorzką czekoladę, która jest na mojej liście top 10 jeśli chodzi o ulubione składniki.😋 Bez dodatku mąki pszennej, wersja bezglutenowa i bez cukru. Wykorzystałam mocno dojrzałe banany, które już same w sobie były dość słodkie, a resztę słodkości nadrabiałam dżemikiem domowym, tym razem śliwkowym.😊 Zdradzę Wam sekret, że posmarowane masłem(...)wiele zdrowszy od normalnego "chińskiego" dostępnego w każdym sklepie. LINK (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: (mała keksówka 15 cm) -2 szklanki mąki (1 szkl. ryżowej i 1 szkl. owsianej bezglutenowej) -3 dojrzałe duże banany -2 jaja w temp. pokojowej -70 g gorzkiej czekolady -60 g masła -3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany w temp. pokojowej -1 łyżeczka cynamonu (u mnie
Zdrowie i pysznie na talerzuFantastyczna tarta bezglutenowa z mąki gryczanej, wypełniona sernikiem na zimno, z dodatkiem truskawek i borówek oraz galaretką krystaliczną. Masa sernikowa wykonana jest z twarogu sernikowego z dodatkiem jogurtu greckiego zamiast śmietanki kremówki, dzięki temu jest mniej kaloryczna, a w smaku delikatna i rozpływająca się w ustach. Jeżeli chodzi o spód gryczany to dla mnie jest on bezkonkurencyjny i o niebo(...)galaretka 😉). Kawałek takiej tarty to prawdziwa rozkosz dla podniebienia! Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki gryczanej 100 g masła 1 jajko 3 łyżki erytrolu/ksylitolu 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego) 4-5 łyżek zimnej wody Nadzienie: 500 g twarogu mielonego (może być z wiaderka) 200 g jogurtu greckiego 1/2 szklanki mleka 2 łyżeczki żelatyny 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
Kuchnia MagdaLenysosu rybnego czy pasty tamaryndowej. Jednak przygotowany w ten sposób Pad Thai jest lekki i świeży, a do tego bardzo prosty w przygotowaniu. W razie użycia bezglutenowego sosu sojowego - przepis będzie odpowiedni dla osób na diecie bezglutenowej, a w przypadku pominięcia jaj (można je zastąpić tofu) - dla wegan. Pad Thai można wzbogacić o dodatkowe warzywa: marchewkę, paprykę czy brokuła
Gospodyni Miejskawypełnienie wszystkich zaplanowanych obowiązków Tarta z kremem kokosowym to przepis zupełnie niedietetyczny, choć oczywiście jeśli chcecie, możecie dostosować go do swojej diety. W przypadku, gdy zależy Wam na bezglutenowym spodzie, polecam wypróbować przepis na spód z receptury wykorzystanej w bezglutenowej tarcie nektarynkowej . Natomiast, jeśli chcecie, aby tarta była przyjazna dla osób nietolerujących laktozę, zamieńcie serek mascarpone na drugą puszkę mleka
365 dni dookoła kuchnipodałam Wam przepis na pyszne kremowe lody ( tutaj ) a teraz przyszedł czas na lodową tartę o smaku banana z lekką orzechową nutą. Ciasto nie zawiera glutenu (jeśli użyjemy bezglutenowych płatków owsianych), laktozy , jajek, białego cukru oraz mąki czyli jest także wegańskie. Idealnie sprawdzi się jako słodki deser w ciepłe dni. Warto jej spróbować! Wartości odżywcze(...)kcal w tym: B: 5,6 g; W: 28 g; T: 7,6 g. Składniki Spód - 2 banany - 150 g płatków owsianych (bezglutenowych lub zwykłych) Masa - 75 ml mleczka kokosowego - 20 g masła orzechowego - 1 łyżka syropu klonowego lub innego słodzidła najlepiej płynnego Dodatkowo - mały banan - kilka kostek gorzkiej czekolady Wykonanie Spód Banany blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy
Health-Fit-Lifeswój wygląd przed wakacjami Składniki: 50g orzechów włoskich 50g daktyli suszonych 50g rodzyn ek 70g żurawiny 50g fig suszonych 50g płatków owsianych (jeśli chcecie by kuleczki były zupełnie bezglutenowe użyjcie płatków ow sianych bezglutenowych, gdyż płatki często są zanieczyszczone glu tenem ) sezam lub kakao do obtoczenia Wykonanie tradycyjne: Figi i daktyle namoczyć we wrzątku na co najmniej 15 minut. Następnie
Mania Wypiekaniagranoli utworzyły się chrupiące zbitki można dodać białko jaja klasy L do mieszanki syropu klonowego/miodu i oleju (przed wlaniem jej do składników suchych). W celu przygotowania wersji bezglutenowej granoli należy użyć bezglutenowych płatków owsianych. Granolę można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku (puszce, słoiku, plastikowym pojemniku do przechowywania żywności), w temperaturze pokojowej, przez okres do dwóch tygodni. Dzięki temu możesz zrobić
Gospodyni Miejskahansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Muffinki bezglutenowe z cytrynowym lukrem Mąkę sojową kupiłam już dość dawno, użyłam jej kilka razy i tak sobie leżała w szufladzie. W zeszłym tygodniu znalazłam przepis na muffinki sojowo – kukurydziane z cytrynowym(...)pomyślałam, że wreszcie będzie okazja żeby tą mąkę wykorzystać. Jutro mój syn jedzie na szkolną wycieczkę więc akurat będą na drogę :) Muffinki są smaczne i wilgotne co dla wypieków bezglutenowych jest dużym sukcesem a mąka sojowa daje im taki lekko orzechowy posmak. Cytrynowy lukier pasuje do nich idealnie. Wypróbujcie :) Składniki potrzebne do przygotowania sojowo – kukurydzianych muffinek (na 12 większych
Gotuj Się Kto Możewykonania to około 25 minut. Pisząc tego posta raczę się właśnie aromatycznym ciasteczkiem z miękkim i delikatnym środkiem i chrupką skórką. Wypróbujcie. Dziś wypróbowałam również wersję bezglutenową, ciastka zniknęły nim jeszcze zdążyły ostygnąć :) Składniki potrzebne do przygotowania ciasteczek imbirowych: 100g miękkiego masła, 150g cukru pudru, łyżka płynnego miodu, 1 jajko, 250g mąki (w wersji bezglutenowej użyłam mieszanki
Gotuj Się Kto Możewyszły, że jeść się tego nie dało. Postanowiłam spróbować ponownie. Było ciut lepiej, ale przysłowiowej d... nie urywało ;) Miałam się już poddać i nigdy więcej nie wracać do potraw bezglutenowych, bo ani mi to potrzebne nie jest, ani nie mam specjalnego pojęcia o takiej diecie i tylko nerwy tracę ;) gdy napisała do mnie na fp pewna Pani pytając(...)jakieś fajne, typowo bezglutenowe przepisy. I zonk. Bo w sumie, choć zasobów bloga nie przejrzałam, to w kwestii przepisów jakąś tam pamięć mam i typowo bez glutenu nie mogłam sobie żadnego sensownego przypomnieć. Postanowiłam więc podjąć kolejną, ale ostatnią próbę. Stałam nad garnkiem z gotującymi się kopytkami i czarowałam- "a spróbujcie mi się mendy małe rozpaść...", bo pierwsze się
Kuchnia w czekoladzieOkres świąteczny już za nami, ale chcielibyśmy Wam polecić pyszną bezglutenową babkę kakaową z bananami i orzechami laskowymi :) Przy okazji nadmienimy – a nawet się pochwalimy – że nasza babka wzięła udział w konkursie wielkanocnym na stronie Uwielbiam.pl, gdzie została doceniona przez jury i wygrała główną nagrodę Tak więc nie pozostaje Wam nic innego
Kuchenne WariacjeTo zielone smoothie jest pełne składników odżywczych, ułatwia odtruwanie i oczyszczanie organizmu. Oryginalny przepis pochodzi z książki Izabelli Wentz "Hashimoto". Lekko przeze mnie zmodyfikowane, pyszne i
Marta próbujeKolejne danie, które jest dowodem na to że dieta LCHF wcale nie musi być nudna. Już dłuższy czas eksperymentowałam z przygotowaniem idealnych wrapów do tortilli, które
Ola la LCHFNaleśniki bezglutenowe z mąki ryżowej mogą być jedzone ze słodkimi lub wytrawnymi dodatkami, gdyż mają bardzo neutralny smak. Delikatne, a zarazem łatwo je składać lub zawijać w nie nadzienie. Najlepsze wychodzą smażone na patelni delikatnie tylko posmarowanej masłem klarowanym. Ciasto na naleśniki z mąki ryżowej powinno być dość rzadkie, zbyt gęste spowoduje, że po usmażeniu naleśniki będą twarde i łamliwe(...)mąki ryżowej 250 ml mleka 200 ml wody gazowanej 3 jajka 1 łyżka cukru trzcinowego masło klarowane do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić naleśniki bezglutenowe z mąki ryżowej? Jajka zmiksować z cukrem i mlekiem. Następnie stopniowo dodawać na przemian mąkę ryżową i wodę, miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Naleśniki smażyć na umiarkowanie rozgrzanej patelni posmarowanej delikatnie masłem klarowanym. Odradzam
Kuchcik gotujetego pomysłu. Jej smak wydaje mi się zbyt wyrazisty. Ale kto wie, może kiedyś pokuszę się na taki eksperyment. Na razie zostawiam Was z przepisem na wytrawne wegańskie, bezglutenowe placki z mąki z ciecierzycy. Przepis z serii tych minimalistycznych - bez jajek, nabiału i tylko trzy składniki. PRZEPIS BEZGLUTENOWE PLACKI Z MĄKI Z CIECIERZYCY Czas przygotowania 15 minut Z podanych
HealthyCreations