Wielu spośród nas – osoby z alergiami albo nadwrażliwościami pokarmowymi – tęskni za ciastem czekoladowym. Nawet ciasta bezglutenowe i bez nabiału zawierają jajka, kakao, orzechy i inne alergeny. Całe szczęście, że jest ciasto czekoladowe bez alergenów, dozwolone na protokole autoimmunologicznym ! Protokół autoimmunologiczny (z angielskiego AIP) to bardzo restrykcyjna wersja diety paleo , stosowana przy chorobach z autoagresją (np. Hashimoto ). Wyklucza(...)pewnych przypadkach nawet ziemniaki, pomidory, paprykę itp. Ale jest ciasto czekoladowe, które się mieści nawet w tak restrykcyjnej diecie ! Brownie AIP – ciasto czekoladowe bez alergenów – bezglutenowe, bez zbóż, bez nabiału, bez jajek, bez orzechów, bez czekolady i kakao: banany – dojrzałe, 3 duże albo 4 małe krem kokosowy – ½ szklanki (160 g) mąka kokosowa – ½ szklanki olej kokosowy
PaleoSMAKskładniki i trzy minuty pracy! Użyłam do stworzenia zakwasu kaszy gryczanej i jej mocy składników mineralnych. A oprócz tego nie ma w niej glutenu, więc zakwas posłuży do ugotowania bezglutenowego żurku. Wiem, wiem w sklepie można kupić gotowy za kilka złotych, ale najczęściej w plastikowej butelce i z różnymi, niekoniecznie dobrymi dla zdrowia dodatkami, więc po co go kupować, jeśli(...)można zrobić zakwas samemu. Wystarczy zalać kaszę gryczaną wodą, dodać czosnek i odstawić na siedem dni w słoju. A potem już tylko przygotować aromatyczny i przepyszny żurek bezglutenowy *Nie zapomnijcie śledzić nie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Obierz czosnek i poprzekrajaj wzdłuż na połówki każdy ząbek. Wsyp kaszę do dużego słoja i zalej ją wodą
Eat me! Fit me!Mazurek kojarzy mi się z kruchym ciastem, karmelem i czekoladą. Tą, najbardziej znaną mi wersję mazurka zrobiłam w formie wegańskiej i bezglutenowej. Do przygotowania użyłam produktów ze sklepu BioFarma – dzięki temu mój wielkanocny mazurek składa się w pełni ze sprawdzonych składników. Zajrzyj do BioFarmy – zobaczysz, że warto Stacjonarnie we Wrocławiu oraz online pod linkiem https://biofarma.com.pl/ Do poszczególnych
Via Gustopadło na jajkową wersję czyli "egg cake" 😊 W tym ciachu najfajniejsze jest to, że możesz je udekorować czym tylko zechcesz! U na były to przepyszne praliny Delicatea oraz wspaniałe bezglutenowe ciasteczka, które zawsze zamawiamy ze sklepu Kuchnie Świata wraz z innymi produktami potrzebnymi do tego wypieku 😍 Składniki: Mocno kakaowe kruche ciasto -160g mąki z cieciorki GRAM (najlepsza(...)kremu/pasty kokosowej KTC -100g śmietanki kokosowej (powstałej ze schłodzonej puszki mleka kokosowego Ral Thai ) -ksylitol (do smaku) Dodatkowo - praliny Delicatea w 5 różnych smakach <3 - ciasteczka bezglutenowe Chocolate O's -maliny/truskawki -migdały w czekoladzie MOCNO KAKAOWE CIASTO W kąpieli wodnej (lub w mikrofali) rozpuścić olej, dodać słód/melasę, ksylitol i wymieszać do prawie całkowitego rozpuszczenia składników
Candy Pandasbardziej fit, niż tradycyjne babki. Babeczki z mąki owsianej bez glutenu, wychodzą delikatne i puszyste, a dodatek jagód i pachnącej róży dodaje im ciekawego urozmaicenia. 200 g mąki owsianej bezglutenowej 2-3 łyżki syropu z agawy/klonowego lub innego, którego używacie łyżeczka sody łyżeczka proszku do pieczenia 240 g maślanki 0/5 szklanki oleju jajko dodatkowo: pół szklanki jagód (mogą być mrozone(...)około 25 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni. Studzimy na kratce. Jagody miksujemy z konfiturą różaną. Musem dekorujemy babeczki. Przed podaniem możemy posypać pudrem buraczanym. Smacznego :) Artykuł Bezglutenowe babeczki owsiane z jagodami i różą pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogkażdym względem i wg mnie zje ją ze smakiem każdy. J est mocno czekoladowa, bez laktozy i bez grama dodatkowego cukru, a w dodatku może być także bezglutenowa. Słodycz spodu pochodzi od daktyli, a kremu tylko od gorzkiej czekolady.W dodatku jest bardzo prosta do wykonania, składniki na spód wystarczy zagnieść i zapiec, a krem to jedynie(...)100g gorzkiej czekolady 70% *osoby z nietolerancją glutenu powinny użyć mąki lub płatków owsianych bezglutenowych ** puszkę mleczka wstaw na noc do lodówki, na górze zbierze się biała warstwa kokosowej śmietanki, na spodzie będzie woda. Używamy tylko tej gęstej części. Z pozostałej wody możesz przygotować koktajl
Fabryka pomysłówformy. LUKIER: Cukier mieszamy z wodą i sokiem z cytryny, ma być gęsty, ale nadal płynny. Polewamy po babce. Dowolnie dekorujemy. Smacznego :) WAŻNE* Osoby na diecie bezglutenowej powinny zaopatrzyć się w bezglutenowy proszek do pieczenia. Należy zwrócić uwagę na mąkę kukurydzianą, powinna być tam informacja, że nie zawiera w swoim składzie glutenu. Przepis podpatrzony TUTAJ
Pani na deserdaktylami i mascarpone bez pieczenia wykonany jest tylko z daktyli, oleju kokosowego i herbatników. Herbatniki śmiało, można zastąpić kilkoma łyżkami mąki kokosowej lub wiórkami kokosowymi, wtedy tarta będzie bezglutenowa. Daktyle są tak słodkie, że nie ma potrzeby dodawania więcej cukru. Cukru dodajemy według swoich upodobań, tylko do malin i do serka mascarpone. U mnie tarta nie jest zbyt słodka. Składniki(...)forma silikonowa do tarty o średnicy 24 cm) Spód: 200 g suszonych daktyli 150 g herbatników 2 łyżeczki kakao 3 - 4 łyżki oleju kokosowego W wersji bezglutenowej herbatniki zastąpić kilkoma łyżkami mąki kokosowej lub wiórkami kokosowymi. Warstwa z malin: 400 g mrożonych lub świeżych malin 6 - 7 łyżek cukru trzcinowego (ilość dostosować do stopnia kwaśności malin) 1 łyżeczka soku
Kuchcik gotujeŁatwe i bardzo szybkie ciasteczka bezglutenowe. Tak proste, że przygotowywała je moja ośmioletnia Córcia. Sama odmierzała składniki, zagniatała ciasto, rozwałkowywała, wykrawała, dekorowała i na końcu także zajadała... Ze wszystkiego mając niesamowitą frajdę. I oto w tym wszystkim chodzi, by pieczenie sprawiało radość, a gotowy produkt smakował, jej posmakował i to nawet bardzo, od razu zniknęło 10 sztuk... :-) Inspiracją był(...)przepis . Z poniższych ilości wyszło 30 ciastek. Składniki: - 1 szklanka mąk bezglutenowych (u nas po 1/3 szklanki mąki: ryżowej, kukurydzianej i ziemniaczanej) + 1 łyżka mąki kukurydzianej - 1 mniejsze jajko - 1/4 szklanki ksylitolu - 100g zimnego masła (pokrojonego na małe kawałki) Dodatkowo: - mąka kukurydziana do podsypania blatu - czekolada do polania ciastek - cukier trzcinowy do posypania + białko do posmarowania Wszystkie składniki
Smaczne ZdroweCo zrobić z mięsem, które zostało z rosołu? Obrać z kości, zamrozić (razem z warzywami z rosołu) a gdy uzbiera się odpowiednia ilość przyrządzić przepyszny pasztet
Marta próbujesię u nas dość popularne. Tymi słodkościami z pewnością zadowolą się także osoby z nietolerancjami, gdyż nie zawierają laktozy, są wegańskie, a w przypadku użycia odpowiednich płatków mogą być bezglutenowe. Składniki na 15 niewielkich sztuk: ½ szklanki płatków owsianych górskich * 100g suszonych moreli 50g orzechów nerkowca Wiórki kokosowe do obtoczenia (ok. 2 łyżek) *osoby z nietolerancją glutenu powinny użyć płatków owsianych(...)bezglutenowych Przygotowanie: Suszone morele namoczyć w gorącej wodzie przez 15 minut. Płatki owsiane grubo zmielić w rozdrabniaczu. Przesypać do miski. Orzechy również zmielić, prawie na mąkę. Dodać do płatków owsianych. Morele odsączyć z wody i zmielić na pastę. Połączyć z płatkami wymieszanymi z orzechami. Z tak przygotowanej masy formować niewielkie kulki, jeżeli kleją się Wam ręce
Fabryka pomysłówodpowiada. Muszę przyznać nieskromnie, że wyszło mi całkiem niezłe! mam więc dla Was pomysł na baaaaardzo dobre domowe musli. Więc do dzieła! - (proporcje na litrowy słoik) -pół słowika bezglutenowych płatków owsianych -1/4 bezglutenowych płatków kukurydzianych - pozostałą część uzupełniłam następująco : rodzynki płatki dyni ziarna słonecznika suszone jabłko w kostce Musli idealnie łączy się z jogurtem i owocami. U mnie
BezglutenowaIzabelakażdym dniem tylko nabiera smaku . My tę zupę uwielbiamy. Jest to zupa wegetariańska , bez użycia mięsa , ale z użyciem śmietanki. Zupa jest z natury swej rzeczy - bezglutenowa. Serdecznie polecam :-) * * * Składniki (proporcje na średni garnek): 2 buraki 1 cebula 1 pietruszka (korzeń) 1-2 marchewki 1/3 selera (korzeń) 2 lub 3 ziemniaki kawałek pora ok 80 ml śmietanki 30% kilka
Kawa z mlekiempory na blogu funkcjonowało moje bezglutenowe prawie idealne ciasto na pierogi , ale że po kilku latach diety bezglutenowej zrezygnowałam z niej, zatem czas sobie przypomnieć jak wyglądało lepienie pierogów za dawnych glutenowych lat. To jest przepis na moje idealne ciasto pierogowe , z trzech składników , bez jajek, bez oleju (gluten wystarczy), a ciasto jest idealnie elastyczne. Tajemnicą mojego przepisu oprócz
Kawa z mlekiemDodatek białka umożliwia tworzenie się chrupiących zbitek granoli. Można oczywiście z niego zrezygnować. W celu przygotowania wegańskiej wersji granoli wystarczy zrezygnować z dodatku białka jaja, a dla stworzenia wersji bezglutenowej należy użyć bezglutenowych płatków owsianych. Granolę można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku (puszce, słoiku, plastikowym pojemniku do przechowywania żywności), w temperaturze pokojowej, przez okres do dwóch tygodni. Dzięki temu możesz
Gospodyni Miejska