bezglutenowe - 15235 przepisów (strona:192/1016)

Chleb paleo bananowy (z mąką gryczaną) 112

mąką gryczaną. Mąka gryczana jest naprawdę tania, w przeciwieństwie do wielu mąk paleo . Wyrabiane z niej ciasto jest lekko gumowe, przez co dobrze zastępuje pszenicę z glutenem (gryka jest bezglutenowa). Minusem niestety jest duża zawartość węglowodanów oraz zanieczyszczenie glifosatem (roundupem). Gryka nie zawiera większości szkodliwych substancji z pszenicy i innych zbóż (czytaj więcej: Zboża szkodzą ). Niestety nie zawiera także wielu(...)bananowy paleo z mąką gryczaną ma zupełnie inny, klasyczny smak , a dzięki właściwościom tej mąki można go przyrządzić bez jajek. Chleb paleo bananowy z mąki gryczanej – bez jajek, bezglutenowy, bez nabiału (laktozy i kazeiny), bez orzechów: mąka gryczana – 1,5 szklanki (ok 250 g) banany – 4 dojrzałe miód – ⅓ szklanki olej kokosowy – ⅓ szklanki cynamon

PaleoSMAK
Bezglutenowe ciasteczka czekoladowo-orzechowe 90

świąteczne szaleństwo? Czy póki co jest cisza przed burzą? 😃.  Jeśli jeszcze planujecie swoje bożonarodzeniowe menu to biegnę do Was z jeszcze jedną kulinarną inspiracją. Tym razem są to bezglutenowe ciasteczka czekoladowo-orzechowe. Są bardzo proste do zrobienia - jak ja lubię takie przepisy - przepyszne i mocno czekoladowe. Do ich przygotowania możecie wykorzystać Wasze ulubione foremki, u mnie tym razem padło(...)pierniczki Lukrowane pierniczki Owsiane ciasteczka Zielone pierniczki choinki Ciasteczka-choinki cytrusowo maślane Kruche piernikowe ciasteczka Piernikowe kolorowe gwiazdki Popękane czekoladowe ciasteczka Choinki z piernika Kruche ciasteczka z wiórkami kokosowymi Bezglutenowe ciasteczka czekoladowo-orzechowe Czas przygotowania:  60 minut Składniki: 200 g mielonych orzechów laskowych 170 g cukru 45 g kakao 1,5 łyżeczki  przyprawy do piernika 1 łyżeczka

Kulinarne przygody Gatity
Bezglutenowe ciasteczka 89

ciastka powinny być ładnie zarumienione. Zostawiamy na blaszce do całkowitego wystudzenia (tuż po upieczeniu będą miękkie).Stężeją po wystudzeniu. Przechowujemy w blaszanym pudełku lub w dużym zamknietym słoju. Artykuł Bezglutenowe ciasteczka pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Słodka pizza z ciecierzycą, szpinakiem i wegańskim serem 95

niezwykłe dzieło kulinarne zostało stworzone przez Michael Vais, której blog ElaVegan pełen jest takich cudownych przepisów. Przetłumaczyłem jej pomysł na słodką, wegańską i bezglutenową pizzę z oryginalnymi dodatkami. Smacznego. Ela opisała dokładnie swoje słodkie ciasto na pizzę, więc ja też skupię się na tej części przepisu. Bo jak sugeruje autorka na wierzch można położyć dowolne ulubione dodatki. Sekretem jest(...)jednak nietypowe ciasto. CIASTO NA PIZZĘ 235g czyli duży kubek tłuczonych batatów (jeden średni batat) 120g czyli ¾ kubka mąki ryżowej (jeśli nie musisz mieć przepisu bezglutenowego może być mąką pszenna) 40g czyli ¼ kubka mąki z tapioki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli Olej, jeśli ciasto do pizzy będzie za suche DODATKI Ciecierzyca z puszki Świeży szpinak Ser wegański

Fleksitarianizm.pl
Domowe puszyste pancakes 107

miodu można użyć syropu klonowego, a ricottę pominąć, należy wtedy dodać tylko jedna szklankę mleka kokosowego, a pancakes smażyć na oleju kokosowym. W  wersji bezglutenowej zamiast maki pszennej można użyć maki bezglutenowej i pominąć proszek do pieczenia, należy jednak pamiętać, nie będą one tak puszyste, jak na mące pszennej

Wymiar Zdrowia
Bezglutenowa babka cytrynowa 131

Pyszna, aromatyczna, do tego pulchna babka kukurydziana. Jeżeli ktoś nie będzie wiedział nie zorientuje się że to babka bezglutenowa. Wyszła tak puszysta że aż sama się zdziwiłam i to na oleju rzepakowym. Zrobicie ją bardzo szybko, i tak samo szybko zniknie. 100 g mąki kukurydzianej 2 łyżki wiórek kokosowych 1/2 łyżeczki kurkumy skórka z jednej cytryny 1/2 łyżeczki proszku(...)cytrynową.  Olej podgrzewam  aż będzie gorący. Wlewam jednym strumieniem do ciasta i mieszam krótko mikserem. Foremkę o wymiarach 23 cm na 10 cm smaruję tłuszczem, wysypuję bułką bezglutenową. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 170 stopni i piekę 40 minut babkę do suchego patyczka

wesoła kuchnia
Domowe puszyste pancakes 71

miodu można użyć syropu klonowego, a ricottę pominąć, należy wtedy dodać tylko jedna szklankę mleka kokosowego, a pancakes smażyć na oleju kokosowym. W  wersji bezglutenowej zamiast maki pszennej można użyć maki bezglutenowej i pominąć proszek do pieczenia, należy jednak pamiętać, nie będą one tak puszyste, jak na mące pszennej

Wymiar Zdrowia
Ciasto czekoladowo – orzechowe ze śliwkami 116

gorzkiej czekolady bez glutenu – ⅓ szklanki oleju rzepakowego – 1 szklanka mąki ryżowej – ¼ szklanki poszatkowanych drobno orzechów włoskich na tzw. mąkę orzechową – 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia – szczypta sody – szczypta soli polewa czekoladowa: – 25 g gorzkiej czekolady bez glutenu – 8 łyżek mleka roślinnego lub krowiego bez laktozy – ok. 7-8 garść śliwek

I LOVE LIFE
Dyniowe kopytka bezglutenowe z kozim serem i orzechami włoskimi oraz recenzja olejów Semco 119

Miałam na nie przeogromna ochotę, więc nie pozostało nic innego, niż je zrobić – dodałam do nich dyni, zeby było sezonowo i zrezygnowałam z mąki pszennej. Te dyniowe kopytka bezglutenowe z kozim serem i orzechami włoskimi smakowały wyśmienicie. Brakowało Read More Artykuł Dyniowe kopytka bezglutenowe z kozim serem i orzechami włoskimi oraz recenzja olejów Semco pochodzi z serwisu flymetothespoon - blog

Flymetothespoon
BEZGLUTENOWE, WEGAŃSKIE CIASTO BURACZANE 146

Takim wypiekiem to nawet anemię można zwalczać, hehe. A to za sprawą buraków w nim zawartych. Polecam!  Składniki na małą formę 30 × 20 cm: 1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych + 1 garść migdałów + 2 garści słonecznika = 1 3/4 szklanki mąki *,  1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru kokosowego,  1/4 szklanki kakao, 1 szklanka startych na drobnych

Jeść, by żyć w zdrowiu
Bezglutenowy kokosowy pigwowiec z grysikiem 105

Jesienne ciacho z pyszną pigwą. Kto nie jadł tego owocu musi spróbować. Jak dla mnie pigwa w cieście jest lepsza niż jabłka, ma fajny smak. Ciacho jest bezglutenowe, kokosowe z kremem z kaszki manny. Częściowo to moje wspomnienie do dzieciństwa kiedy to ten krem często gościł u mnie. biszkopt bezglutenowy: 2 łyżki mąki kokosowej 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki

wesoła kuchnia
SERNICZEK ŚNIADANIOWY Z PRAŻONĄ PSZENICĄ/GRYKĄ 85

mleka lub kakao. Doskonale sprawdzi się również jako drugie śniadanie "na wynos" do pracy lub szkoły, bo dobrze smakuje zarówno na ciepło,  jak i na zimno. W wersji bezglutenowej pszenicę prażoną można zamienić np. na grykę prażoną. To tylko 10 minut pracy i do piekarnika, a w tym czasie możemy szykować się do wyjścia... Składniki: 250 g twarogu półtłustego(...)duże jajka 2 łyżki miodu/syropu z agawy 2 łyżki mąki kokosowej 1/2 szklanki pszenicy prażonej w miodzie + do posypania (lub gryki - w wersji bezglutenowej) szczypta soli Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę. Twaróg blendujemy i dodajemy żółtka oraz miód i mąkę kokosową. Na końcu dodajemy pianę z białek oraz prażoną pszenicę

Kuchnia MagdaLeny
SERNICZEK ŚNIADANIOWY Z PRAŻONĄ PSZENICĄ/GRYKĄ 85

mleka lub kakao. Doskonale sprawdzi się również jako drugie śniadanie "na wynos" do pracy lub szkoły, bo dobrze smakuje zarówno na ciepło,  jak i na zimno. W wersji bezglutenowej pszenicę prażoną można zamienić np. na grykę prażoną. To tylko 10 minut pracy i do piekarnika, a w tym czasie możemy szykować się do wyjścia... Składniki: 250 g twarogu półtłustego(...)duże jajka 2 łyżki miodu/syropu z agawy 2 łyżki mąki kokosowej 1/2 szklanki pszenicy prażonej w miodzie + do posypania (lub gryki - w wersji bezglutenowej) szczypta soli Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę. Twaróg blendujemy i dodajemy żółtka oraz miód i mąkę kokosową. Na końcu dodajemy pianę z białek oraz prażoną pszenicę

Kuchnia MagdaLeny
KUCHENNA APTEKA #45 - CIECIORKA 139

słodkawym, orzechowym smaku. Popularna jest w kuchni indyjskiej oraz bliskowschodniej. Jest dobrym źródłem białka roślinnego, dlatego ceniona jest przez wegetarian i wegan. Polecana jest również dla osób na diecie bezglutenowej oraz chory na celiakię. Najpopularniejsze potrawy z udziałem cieciorki to hummus oraz falafel. Świetnie się też sprawdzi jako składnik do sałatek, makaronu, sosów, gulaszu, a także jako farsz do pierogów(...)Następnego dnia wodę zlać, wymienić na nową i gotować do miękkości Ciekawostki: ma niski indeks glikemiczny, więc odpowiednia jest dla cukrzyków mąka z cieciorki często zastępuje pszenną w produktach bezglutenowych  100 g cieciorki pokrywa dziennie zapotrzebowanie na kwas foliowy aż w 400% zawiera 7,6 g błonnika w 100 g w 100 g cieciorki suchej znajduje się około

Kuchnia MagdaLeny
KUCHENNA APTEKA #45 - CIECIORKA 139

słodkawym, orzechowym smaku. Popularna jest w kuchni indyjskiej oraz bliskowschodniej. Jest dobrym źródłem białka roślinnego, dlatego ceniona jest przez wegetarian i wegan. Polecana jest również dla osób na diecie bezglutenowej oraz chory na celiakię. Najpopularniejsze potrawy z udziałem cieciorki to hummus oraz falafel. Świetnie się też sprawdzi jako składnik do sałatek, makaronu, sosów, gulaszu, a także jako farsz do pierogów(...)Następnego dnia wodę zlać, wymienić na nową i gotować do miękkości Ciekawostki: ma niski indeks glikemiczny, więc odpowiednia jest dla cukrzyków mąka z cieciorki często zastępuje pszenną w produktach bezglutenowych  100 g cieciorki pokrywa dziennie zapotrzebowanie na kwas foliowy aż w 400% zawiera 7,6 g błonnika w 100 g w 100 g cieciorki suchej znajduje się około

Kuchnia MagdaLeny

Proponowane wyszukiwania