Miałam na nie przeogromna ochotę, więc nie pozostało nic innego, niż je zrobić – dodałam do nich dyni, zeby było sezonowo i zrezygnowałam z mąki pszennej. Te dyniowe kopytka bezglutenowe z kozim serem i orzechami włoskimi smakowały wyśmienicie. Brakowało Read More Artykuł Dyniowe kopytka bezglutenowe z kozim serem i orzechami włoskimi oraz recenzja olejów Semco pochodzi z serwisu flymetothespoon - blog
FlymetothespoonTakim wypiekiem to nawet anemię można zwalczać, hehe. A to za sprawą buraków w nim zawartych. Polecam! Składniki na małą formę 30 × 20 cm: 1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych + 1 garść migdałów + 2 garści słonecznika = 1 3/4 szklanki mąki *, 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru kokosowego, 1/4 szklanki kakao, 1 szklanka startych na drobnych
Jeść, by żyć w zdrowiuJesienne ciacho z pyszną pigwą. Kto nie jadł tego owocu musi spróbować. Jak dla mnie pigwa w cieście jest lepsza niż jabłka, ma fajny smak. Ciacho jest bezglutenowe, kokosowe z kremem z kaszki manny. Częściowo to moje wspomnienie do dzieciństwa kiedy to ten krem często gościł u mnie. biszkopt bezglutenowy: 2 łyżki mąki kokosowej 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki
wesoła kuchniamleka lub kakao. Doskonale sprawdzi się również jako drugie śniadanie "na wynos" do pracy lub szkoły, bo dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. W wersji bezglutenowej pszenicę prażoną można zamienić np. na grykę prażoną. To tylko 10 minut pracy i do piekarnika, a w tym czasie możemy szykować się do wyjścia... Składniki: 250 g twarogu półtłustego(...)duże jajka 2 łyżki miodu/syropu z agawy 2 łyżki mąki kokosowej 1/2 szklanki pszenicy prażonej w miodzie + do posypania (lub gryki - w wersji bezglutenowej) szczypta soli Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę. Twaróg blendujemy i dodajemy żółtka oraz miód i mąkę kokosową. Na końcu dodajemy pianę z białek oraz prażoną pszenicę
Kuchnia MagdaLenymleka lub kakao. Doskonale sprawdzi się również jako drugie śniadanie "na wynos" do pracy lub szkoły, bo dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. W wersji bezglutenowej pszenicę prażoną można zamienić np. na grykę prażoną. To tylko 10 minut pracy i do piekarnika, a w tym czasie możemy szykować się do wyjścia... Składniki: 250 g twarogu półtłustego(...)duże jajka 2 łyżki miodu/syropu z agawy 2 łyżki mąki kokosowej 1/2 szklanki pszenicy prażonej w miodzie + do posypania (lub gryki - w wersji bezglutenowej) szczypta soli Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę. Twaróg blendujemy i dodajemy żółtka oraz miód i mąkę kokosową. Na końcu dodajemy pianę z białek oraz prażoną pszenicę
Kuchnia MagdaLenysłodkawym, orzechowym smaku. Popularna jest w kuchni indyjskiej oraz bliskowschodniej. Jest dobrym źródłem białka roślinnego, dlatego ceniona jest przez wegetarian i wegan. Polecana jest również dla osób na diecie bezglutenowej oraz chory na celiakię. Najpopularniejsze potrawy z udziałem cieciorki to hummus oraz falafel. Świetnie się też sprawdzi jako składnik do sałatek, makaronu, sosów, gulaszu, a także jako farsz do pierogów(...)Następnego dnia wodę zlać, wymienić na nową i gotować do miękkości Ciekawostki: ma niski indeks glikemiczny, więc odpowiednia jest dla cukrzyków mąka z cieciorki często zastępuje pszenną w produktach bezglutenowych 100 g cieciorki pokrywa dziennie zapotrzebowanie na kwas foliowy aż w 400% zawiera 7,6 g błonnika w 100 g w 100 g cieciorki suchej znajduje się około
Kuchnia MagdaLenysłodkawym, orzechowym smaku. Popularna jest w kuchni indyjskiej oraz bliskowschodniej. Jest dobrym źródłem białka roślinnego, dlatego ceniona jest przez wegetarian i wegan. Polecana jest również dla osób na diecie bezglutenowej oraz chory na celiakię. Najpopularniejsze potrawy z udziałem cieciorki to hummus oraz falafel. Świetnie się też sprawdzi jako składnik do sałatek, makaronu, sosów, gulaszu, a także jako farsz do pierogów(...)Następnego dnia wodę zlać, wymienić na nową i gotować do miękkości Ciekawostki: ma niski indeks glikemiczny, więc odpowiednia jest dla cukrzyków mąka z cieciorki często zastępuje pszenną w produktach bezglutenowych 100 g cieciorki pokrywa dziennie zapotrzebowanie na kwas foliowy aż w 400% zawiera 7,6 g błonnika w 100 g w 100 g cieciorki suchej znajduje się około
Kuchnia MagdaLenyProponuję dziś kolejny prosty przepis na ciasto na niedzielę - to jest jabłecznik , wg przepisu mojej mamy , czyli z PRL'u - pyszności sprzed lat. Na moim blogu funkcjonuje wersja bezglutenowa tego przepisu , wykonanie której znacznie się różni - klik . Wersja z mąką pszenną jest na kruchym cieście i niestety nie można ciastem oddzielić jabłek od bezy, próbowałam i ciasto się(...)dopieka. Mąki bezglutenowe nie tworzą takiej bariery, dlatego tam tak fajnie udaje się oddzielić warstwy, by uzyskać delikatną widoczną piankę. W wersji pszennej bardzo często pianka po prostu wsiąka w jabłka (jak to widać na zdjęciach), co nie wpływa na smak ciasta. J EST PRZEPYSZNE. Do przepisu dołączony jest filmik -> na końcu posta. Serdecznie polecam :-) * * * Składniki (proporcje na blachę
Kawa z mlekiemfigami to niezwykle smaczny pomysł na śniadanie białkowo – tłuszczowe. Szkoda go nie wykorzystać, skoro właśnie mamy sezon na moje ukochane figi! Placki z mąki z ciecierzycy – paleo, bezglutenowe, keto, niskowęglowodanowe i pyszne! Uwielbiam mąkę z ciecierzycy. Idealnie Read More Artykuł Placuszki z ciecierzycy z figami – bezglutenowe placki z mąki z ciecierzycy paleo pochodzi z serwisu flymetothespoon - blog
Flymetothespoonbananowe/chlebek bananowy. Urozmaiciłam go tym, że dodałam do niego gorzką czekoladę, która jest na mojej liście top 10 jeśli chodzi o ulubione składniki.😋 Bez dodatku mąki pszennej, wersja bezglutenowa i bez cukru. Wykorzystałam mocno dojrzałe banany, które już same w sobie były dość słodkie, a resztę słodkości nadrabiałam dżemikiem domowym, tym razem śliwkowym.😊 Zdradzę Wam sekret, że posmarowane masłem(...)wiele zdrowszy od normalnego "chińskiego" dostępnego w każdym sklepie. LINK (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: (mała keksówka 15 cm) -2 szklanki mąki (1 szkl. ryżowej i 1 szkl. owsianej bezglutenowej) -3 dojrzałe duże banany -2 jaja w temp. pokojowej -70 g gorzkiej czekolady -60 g masła -3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany w temp. pokojowej -1 łyżeczka cynamonu (u mnie
zdrowo i aktywnieBezglutenowa pyszna szarlotka ze starą odmianą jabłek kronselka i antonówki. Najlepsza jeszcze ciepła, mega krucha. Można ciasto zarobić dzień wcześniej i włożyć do lodówki. Robi się ja bardzo szybko, i tak samo szybko znika. U mnie wersja z dużą ilością jabłek bo tak lubię. A co owoców nie ma co sobie żałować. ciasto kruche: 400 g mąki bezglutenowej / kukurydziana, ryżowa
wesoła kuchniaposiekanymi pistacjami. Ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym i pistacjami Smacznego! O czym warto pamiętać piekąc ciasto czekoladowe z kremem. Ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym i pistacjami Użyłam miksu mąki bezglutenowej. Możecie zamiast mąki bezglutenowej wykorzystać także mąkę pszenną. Forma do pieczenia, której użyłam miała średnicę 21 centymetrów. Ciasto po wierzchu dodatkowo udekorowałam kwiatami z masy cukrowej. Lubisz ciasta intensywnie czekoladowe
mecooksstyropian z jagodami. Dlaczego taka nazwa. Ciacho imituje sernik, a nie jest z sera tylko z jogurtu i białek. W fakturze przypomina trochę styropian ale pyszny, słodki. Ciacho jest bezglutenowe, mogą je jeść osoby z nietolerancją na gluten. ciasto kruche: 2 szklanki mąki mix bezglutenowa/ kukurydziana, ziemniaczana, kokosowa/ 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 200 g masła
wesoła kuchnia