się okazja aby je zrobić. Kilka słów o cieście makowym z jabłkami. Ciasto makowe należy do grupy ciast biszkoptowych. Nie zawiera mąki, dlatego można go jeść nawet na diecie bezglutenowej (proszek do pieczenia, można użyć bezglutenowy lub zastąpić go sodą oczyszczoną pół tyle co proszku do pieczenia, kaszę manną można zastąpić zmielonymi płatkami owsianymi). Mąka jest zastąpiona makiem, a nadmiar
SmartBake.plbiałe” sosy bardzo fajnie będą współgrały zarówno z brokułem, jak i pikantną papryczką oraz czosnkiem. Świetne połączenie, które z pewnością posmakuje każdemu. Czy można zrobić je w wersji bezglutenowej? Pewnie, że tak! Na moim blogu znajdziesz przepisy na naleśniki bezglutenowe . Moimi ulubionymi są naleśniki z ciecierzycy , oraz z mąki gryczanej . Co prawda nie ma to jak klasyczne, wykonane
Blendmanoblany czekoladą… Pamiętasz takie słodkości? Dla mnie był to hicior. Ostatnio na moim stole zawitała również owsianka z bananem . Tam czekolada oczywiście również się pojawiła 😂 Naleśniki z bananem bezglutenowe? W tym przypadku zrobiłem klasyczne ciasto na naleśniki, ale na blogu znajdziesz również przepisy na naleśniki bezglutenowe . Moje ulubione, to bardzo delikatne naleśniki z mąki ryżowej , wyraziste naleśniki z mąki
Blendmanmuffinki bez cukru / Healthy No Sugar Muffins Dziś zapraszam na zdrowe muffinki bez cukru i mąki pszennej . Zostały w całości przygotowane na mące owsianej - jeśli babeczki mają być również bezglutenowe, użyjcie do ich wypieku bezglutenowej mąki owsianej. Zdrowe muffinki nie zawierają w ogóle dodanego cukru. Całą słodycz zawdzięczają odrobinie miodu, ciemnej czekoladzie, jabłku i bakaliom. Dla fanów tradycyjnych, bardzo słodkich
Lekcje w kuchniOsoby będące na diecie bezglutenowej lub cierpiące na celiakię często mają problemy ze znalezieniem zamienników tradycyjnych produktów. Jak powszechnie wiadomo, gluten znajduje się w większości produktów np. zbożowych – w pieczywie, w makaronach, również w wędlinach i słodyczach. Obecnie na rynku dużo łatwiej jest znaleźć […] Artykuł Czym zastąpić tradycyjne kremy czekoladowe będąc na diecie bezglutenowej? pochodzi z serwisu Wędrówki
Wędrówki po kuchnimascarpone) Wielkanocna babka szampańska (Ciambella allo spumante) Puszysta babka z borówkami i jogurtem greckim (Ciambella con mirtilli e yogurt greco) Babka czekoladowo-bananowa (Ciambella al cioccolato e banane) Bezglutenowa kokosowa babka z kremem stracciatella (Ciambella al cocco con crema stracciatella, senza glutine) Bananowa babka z orzechami i rodzynkami (Torta di banane, noci e uvetta) Wielkanocny sernik - wilgotny i delikatny(...)czekoladą (Cheesecake all'arancia e cioccolato) Kakaowa tarta z kremem z białej czekolady z malinami Sernik z ricotty i kremu pasticcera (Crostata di ricotta e crema pasticcera) Bezglutenowe mini serniczki z jogurtem greckim (Mini cheesecake con yogurt greco, senza glutine) Cytrynowy tort z limoncello (Torta al limone e limoncello) Tarta z kremem cytrynowym (Crostata alla crema di limoni) Cytrynowy
La grande e la piccola cuocaGofrownica daje tyle możliwości, zgodzicie się? Można tworzyć tak różnorodne ciasta, z różnych mąk, z różnymi dodatkami i te opcje się po prostu nie kończą 🙂 Te wytrawne bezglutenowe gofry jaglane z awokado i jajkiem szadzonym to kolejna opcja śniadaniowa, którą się ostatnio zajadam. Zdrowo, Read More Artykuł Bezglutenowe gofry jaglane z awokado i jajkiem sadzonym – wytrawne gofry na śniadanie
Flymetothespoondelikatnym pazurem, którego nadaje czosnek. Z pewnoscią jest to pasta, która świetnie sprawdzi się na posiady przy winie i krakersach. Jesteś bezglutenowcem? Mam dla Ciebie super przepis na bezglutenowe krakersy . Z czym podawać hummus? Oczywiście mogą być to tak jak u mnie krakersy, w tym również domowej roboty bezglutenowe z linku powyżej. Świetne też będzie świeże pieczywo. Ja ostatnio jestem
Blendmanowsiane ciasteczka Niby zwykłe ciastka owsiane, a jednak bez cukru, bez mleka, bez mąki, z dużą ilością błonnika i tych dobrych wartościowych węglowodanów. Nie zawierają mąki, jednak aby były bezglutenowe należy płatki owsiane i otręby zastąpić bezglutenowymi odpowiednikami. Idealne na drugie śniadanie, dla dzieciaczków do szkoły, czy do kawki. Mój synek się nimi zajadał, mężowi też smakowały. Są miękkie
moj przepis nadaktyle, które doskonale się sprawdziły w roli słodzidła, dodatkowo dałam syrop klonowy, zamiast jajek jest zmielone siemię lniane, masło zastąpiłam olejem kokosowym. Gdyby zamienić mąkę orkiszową na mieszankę mąk bezglutenowych, wówczas ciasto nie tylko byłoby wegańskie i bez cukru ale jeszcze bezglutenowe. Krem został zrobiony na bazie mleka kokosowego, mleka roślinnego oraz płatków jaglanych. Całość dopełnia polewa zrobiona z gorzkiej
moj przepis naPrzepis na łatwą tartę upieczoną na bezglutenowym spodzie. Kruchy spód upiekłam bez dodatku masła, na bazie mąki kukurydzianej oraz maki z ciecierzycy. Ta druga nadaje ciastu specyficznego smaku charakterystycznego dla tego typu mąki. Jeśli nie jesteście zwolennikami tego smaku to możecie także przygotować spód z któregoś z poniższych przepisów: Tarta z cukinią i pomidorami Tarta z cukinią i szpinakiem Farsz(...)farszu resztę twarogu, który akurat miałam w lodówce. Możecie zamienić twaróg np. na 2-3 łyżki serka wiejskiego, trochę jogurtu czy startą mozzarellę. Tarta z porem i pieczarkami Artykuł Bezglutenowa tarta z porem i pieczarkami pochodzi z serwisu Healthycreations - zdrowe odżywianie jest prostsze niż myślisz
Healthycreations.plPieczywo to produkt, za którym chyba najbardziej się tęskni na diecie bezglutenowej. Postanowiłam zmierzyć się z kilkoma przepisami na chleb bez glutenu i w efekcie wypracowałam własny, którym chcę się dzisiaj z Wami podzielić. Artykuł Chleb bezglutenowy – sprawdzony przepis pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówkacały zaczyn 300 g wody 320 g mąki pszennej jasnej, np. typ 650 + mąka do podsypania 50 g mąki pszennej razowej, typ 1850 10 g soli czubata łyżka mąki bezglutenowej (użyłam mąki z ciecierzycy) Wieczorem składniki zaczynu wymieszać w misce. Przykryć ściereczką lub folią i zostawić na 8-12 godz. (najlepiej na noc) w temperaturze pokojowej. Rano w misce wymieszać(...)razy, usuwając powstające bąble gazu. Uformować w bochenek, przykryć wilgotną ściereczką i zostawić na 20-30 min. Koszyk do wyrastania chleba (może być durszlak, wyłożony wilgotną ściereczką) wysypać mąką (bezglutenową). Przenieść ciasto chlebowe do koszyka, spodem do góry. Przykryć wilgotną ściereczką i zostawić w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia na ok. 3-4 godziny. W czasie wyrastania ciasta rozgrzać przez
Weekendy w domu i ogrodzie