wyborne brownie z dodatkiem solonego masła orzechowego. Czekolada połączona z masłem orzechowym wspaniale się uzupełnia, a dodatek soli równoważy słodycz ciasta. Dodatkowo można to ciasto zrobić z mąki bezglutenowej i wychodzi tak samo pyszne, jak z mąki pszennej! Czas przygotowania: 30 min Składniki: (na formę 15×15 cm, wychodzi dokładnie 9 kwadratów brownie) 1 jajko 90 g cukru(...)drobnego szczypta soli 75 g masła 75 g czekolady gorzkiej ok. 70 % kakao 50 g mąki pszennej lub bezglutenowej ok. 4 łyżeczki masła orzechowego solonego Przygotowanie: Jajko zmiksuj lekko z cukrem i szczyptą soli (ok. 2-3 min) Masło rozpuść i wsyp do niego połamaną czekoladę Odstaw na kilka minut, a następnie wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia się czekolady Połącz masę
Słodki BlogChoć w kalendarzu i za oknem trzyma jeszcze zima, moją kuchnię wypełnia wiosenny vibe! Bezglutenowa kanapka z jajkiem i awokado to klasyk, który sprawia, że poranek staje się lepszy. Przepis na chleb bez glutenu znajdziecie tutaj: bezglutenowy chleb z truflą - wystarczy zrezygnować z oliwy truflowej i będziecie mieli klasyczek. Składniki: 2 kromki chleba 2 jajka 1 awokado świeży szpinak
Spektrum Smakuliście laurowe płaska łyżeczka ziaren pieprzu czarnego Do masy pasztetu: 3 jajka surowe 3 łyżki bułki tartej lub kaszy manny (ewentualnie mąkę ryżową lub kaszę kukurydzianą w wersji bezglutenowej) 4 średnie ząbki czosnku 1 czubata łyżka majeranku 1 łyżeczka gałki muszkatołowej sól i świeżo zmielony pieprz do smaku Sposób wykonania drobiowego pasztetu Do zrobienia pasztetu potrzebować będziesz przede wszystkim: duży(...)gęstą konsystencję, to dolewam jeszcze trochę wywaru z rosołu i całość wyrabiam ręcznie. Do masy pasztetu wbijam jajka i dodaję bułkę tartą lub kaszę manną. Jeśli chcesz otrzymać pasztet bezglutenowy, to użyj mąki ryżowej lub kaszy kukurydzianej. Całość dokładnie wyrabiam ręcznie, aż otrzymam jednolitą konsystencję. Krok 3 – piekę pasztet drobiowy Dwie keksówki o wymiarach
Ania gotujeOceń ten przepis Marzy Ci się domowa pizza na cienkim i chrupiącym cieście? Do tego niskowęglowodanowa i bezglutenowa? Absolutnie pizza serowo-łubinowa to coś czego koniecznie musisz spróbować! Z tego przepisu cieszą się z pewnością osoby, które podobnie jak ja nie używają do wypieków mąk orzechowych czy siemienia lnianego, a do tego zdecydowanie nie przepadają za smakiem kokosa w wytrawnych
Ola la LCHFnarzędziem dla każdego piekarza, który chce robić pyszne domowe pieczywo! Przepisy na pyszne chleby Na moim blogu znajdziecie również inne sprawdzone przepisy na chleby. Jednym z nich jest chleb bezglutenowy, to przepis dla tych wszystkich którzy są na diecie bezglutenowej, a chcieliby w domu przygotować swój własny chleb. Na blogu jest też przepis na bagietki. Chleb z naczynia żaroodpornego składniki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!lubiane przez Czytelników racuchy bambusowe . Tym razem po drobnej modyfikacji proporcji poszczególnych składników oraz zastosowaniu śmietanki kokosowej z nowej receptury ucieszą się z nich nie tylko osoby na diecie bezglutenowej, ale i te mające nietolerancję nabiału lub rezygnujące z jego spożywania. Składniki – racuchy bambusowe bez laktozy (16 sztuk) 4 jajka 60 g śmietanki kokosowej
Ola la LCHFocen) Pyszna i niezwykle puszysta rolada czekoladowa z malinami bez cukru i glutenu! Świetny deser dla osób na diecie niskowęglowodanowej czy bezglutenowej, a także odchudzających się. Powstała jako jeden z wielu wariantów biszkoptowego ciasta, które znacie m.in. z zawijanego keto makowca . Krem przygotowany na bazie jogurtu skyr pozwala znacznie zmniejszyć zawartość tłuszczu, przy jednoczesnym zwiększeniu białka, zatem ciasto doskonale sprawdzi
Ola la LCHFbambusowe to odpowiedź na prośby osób, które będąc na keto nie przepadają za smakiem mąki kokosowej lub nie mogą jej spożywać. Ucieszą się z nich także osoby na diecie bezglutenowej! Zdecydowanie racuszki z użyciem mąki bambusowej są najbardziej zbliżone w smaku i konsystencji do takich tradycyjnych pszennych, jakie w dzieciństwie jadłam w domu rodzinnym, a później sama przygotowywałam swojej córce
Ola la LCHFOceń ten przepis Keto bułki bambusowe bez laktozy powstały specjalnie dla osób, które nie tolerują lub unikają nabiału oraz glutenu. Jest to modyfikacja przepisu na keto
Ola la LCHFGdy zaczynamy piec bez mleka, zbóż, jajek, orzechów i innych popularnych alergenów, to najczęściej sięgamy po proste ciasta. Sernik, torty i podobne wypieki wymagają nieco więcej
PaleoSMAKChoinka – Makowiec z ciasta francuskiego Makowiec na biszkopcie Makowiec drożdżowy Makowiec na kruchym spodzie Makowiec ucierany Makowiec bezglutenowy Makowiec Makowiec japoński (makowiec bez ciasta) Strucla z makiem Drożdżowy makowiec zawijany Makowiec w kształcie choinki Najprostszy makowiec dla leniwych Wielkanocny wieniec z makiem Babka z makiem drożdżowa Ciasto marchewkowe z makiem Drożdżówki z makiem Bezglutenowe muffinki z makiem Mini makowce
Dorota Smakujeżytniej z obowiązkowym dodatkiem miodu i przypraw korzennych. W poprzednich latach przygotowywałam już ciasteczka korzenne ze znacznie ograniczoną ilością miodu ( Świąteczne pierniczki ), a nawet z mąk niezawierających glutenu ( Bezglutenowe pierniczki ). Nie są to klasyczne pierniki, ale są dobrą opcją dla osób, które wymagają pewnych ograniczeń żywieniowych - jak osoby z celiakią czy choćby cukrzycą lub insulinoopornością. Miód to produkt o wysokim(...)anyżu. Do przygotowania pierniczków będą Ci potrzebne: 300g mąki owsianej + mąka do podsypania blatu, 80ml oleju rzepakowego, jajko, 4 łyżki miodu (60g), 2 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie bezglutenowy), 2 łyżki domowej przyprawy korzennej, 4 łyżki ksylitolu (40g). 1. Wymieszaj w misce suche składniki - mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę korzenną i ksylitol, a następnie dolej olej, miód i ponownie wymieszaj
Z notatnika dietetykaNarodzenia. Pyszny, wilgotny i niezwykle aromatyczny. Przełożony powidłami śliwkowymi bez cukru i oblany gorzką czekoladą. Przygotowany na bazie mąki bambusowej sprawdzi się idealnie dla osób na diecie niskoweglowodanowej czy bezglutenowej. Składniki – keto piernik z powidłami (forma 27×14 cm, ale sugeruję większą) Piernik 10 jajek średniej wielkości (600 g) szczypta soli do ubicia białek 1/2 łyżeczki kamienia winnego/winianu
Ola la LCHFZnakomicie smakuje zarówno bezpośrednio przygotowany, jak i odgrzewany. Keto łazanki z kapustą i grzybami można przechowywać w lodówce oraz mrozić. Ucieszą się z nich osoby na diecie nieskowęglowodanowej oraz bezglutenowej, ponieważ łudząco przypominają te pszenne. Składniki – keto łazanki z kapustą i grzybami Makaron łazanki 125 g twarogu tłustego (Piątnica) 10 g błonnika bambusowego/mąki bambusowej 20 g gumy
Ola la LCHFgrzybami, które z powodzeniem zastępują te pszenne a są zdecydowanie łatwiejsze do wykonania niż te z mąki migdałowej . Doskonale sprawdzą się w menu osób na diecie niskowęglowodanowej lub bezglutenowej. Tradycyjne danie wigilijne, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole, ale i propozycja na codzienny obiad jeśli oczywiście lubicie lepić i jeść pierogi. W mojej opinii najlepiej smakują podsmażone. Można
Ola la LCHF