Witam Was kochani! W ten weekend mam dla Was przepis na nieco zdrowszą wersje ciasta. Postanowiłam trochę pokombinować z ciastami bezglutenowymi i dzisiaj miałam swój debiut :-) Ciasto z mąki bezglutenowej było nieco trudniejsze w przygotowaniu, ale dałam radę 😃😃 Strucla przypomina mi trochę ciasto kruche, a smak ciasta jest nieco inny niż z tradycyjnej białej mąki, ale również smaczny! Na śniadanie(...)opędzlowałam pół blaszki 😁 Niestety mam ten problem, że za każdym razem nie mogę się oderwać od wszelkich wypieków... Składniki (blaszka 30/23): ciasto: mąka bezglutenowa 4,5 szklanki+ mąka do podsypywania, cukier 3 łyżki, żółtka 5 szt, mleko 1,5 szklanki, masło 10 dag, drożdże suche 2 łyżeczki, skórka z cytryny (starta) 1 łyżeczka, nadzienie: dżem lub marmolada 1 mały
kulinarne odsłony patiDieta bezglutenowa jest ostatnio bardzo popularna. Sprzyja nie tylko tym, którzy glutenu zwyczajnie nie przyswajają. Decydują się na nią nawet ludzie, którzy teoretycznie mogliby sobie na produkty glutenowe pozwolić. W sklepach coraz więcej jest produktów bez glutenu. Oznacza się je międzynarodowym znakiem przekreślonego kłosa. Duży ich wybór można znaleźć w ofercie marki Schär. Jednym z nich są m.in. fantastyczne(...)bezglutenowe wrapy. Bogate w błonnik tortille wystarczy podgrzać na patelni lub w kuchence mikrofalowej, dodać ulubione nadzienie i zawinąć. Ale można także wykorzystać je tak jak ja - tworząc bajecznie pyszną bezglutenową pizzę z anchois! Składniki (na 2 szt.): - opakowanie wrapów bezglutenowych Schär - 1 puszka pomidorów całych - 1 garść świeżej bazylii - 1 łyżeczka suszonego oregano - 1 łyżka oliwy - sól, pieprz - puszka
Magda KucharzyŚwietny pomysł na obiad - babka ziemniaczana z sosem z pieczarek lub z gulaszem. Można też ją podać po prostu z gęstym jogurtem. Moja babka jest z
Ze smakiem bez glutenuŚwietny pomysł na szybki obiad po pracy. Biała kiełbasa uduszona z jabłkami i cebulką, odpowiednio doprawiona, podana z ziemniaczkami lub pieczywem i ogórkiem kiszonym lub
Ze smakiem bez glutenuDzisiaj podaję przepis na obiad, który powinien nazywać się "matka ma wychodne"... Ja miałam wychodne tylko do pokoju ale jeśli wszystko się przygotuje to Pan
Ze smakiem bez glutenuNigdy wcześniej nie robiłam mazurka... chociaż mazurek uznawany jest za klasyczny wypiek wielkanocny to jakoś nigdy nie skusiło mnie jego zrobienie. W tym roku szukałam
Ze smakiem bez glutenuSałatka świetna na kolację jak i na lunch. Czas jej wykonania to chwila/moment... oczywiście doliczając ugotowanie i wystudzenie jajek. Z podanej porcji składników wychodzą dwa, duże
Ze smakiem bez glutenuPomysł na tę sałatkę podpatrzyłam w Restauracji Wyspa Wisła w Stężycy. Posmakowała mi okrutnie więc przełożyłam przepis restauracyjny na domowe wykonanie. Jest świetna. Zajadamy się
Ze smakiem bez glutenuW ostatni weekend naszła mnie ochota na pieczone żeberka. Moja ulubiona wersja to żeberka w sosie barbecue. Soczyste, mięciutkie, lekko słodkie... Składniki: 1-1,5 kg
Ze smakiem bez glutenuSałatkę ziemniaczaną popełniłam w zasadzie po raz pierwszy... ale na pewno nie ostatni. Okazała się idealnym dodatkiem węglowodanowym do grillowanych mięsiw. Idealnie zastąpiła pieczywo... Poza
Ze smakiem bez glutenuNiespecjalnie przepadam za tym sosem na co dzień... Ale trzeba przyznać, że jako dodatek do grilla stanowi świetne orzeźwienie i urozmaicenie. Składniki: ok 350 g bardzo
Ze smakiem bez glutenuPrzepis ten jest w mojej rodzinie od zawsze. Idealny na upały, lekko kwaśny, orzeźwiający chłodnik ogórkowy, który koniecznie należy podawać z młodymi ziemniaczkami okraszonymi słoniną
Ze smakiem bez glutenuNieskromnie przyznam, że najlepsza sałatka z soczewicy jaką zrobiłam i jadłam...:-) A powstała niejako "niechcący"... szukałam pomysłu na zagospodarowanie mięsa z rosołu... Smaczna, orzeźwiająca, dobra zarówno
Ze smakiem bez glutenuKiełbaski, szaszłyki, kaszanki z grilla... wszystko smaczne, ale czasami chciałoby się czegoś nowego spróbować. Mielone na patyku okazały się hitem ostatniego grilla i ... obiadu. Bo można
Ze smakiem bez glutenuSezon na cukinię mamy w pełni... I bardzo dobrze. Świeże, sezonowe warzywa to wspaniały dar natury, którego nie sposób nie docenić. Faszerowana cukinia jest szybka do
Ze smakiem bez glutenu