Jakiś czas temu poznałam się z bezglutenowymi produktami marki Schär. Już wtedy mówiłam Wam, że jestem niesamowicie pozytywnie zaskoczona smakiem chlebów. Próbowałam kilku i co jeden to zachwycał mnie coraz bardziej ( obstawiałam, że będą to „dmuchane” piórkowe chleby, a okazały się godnymi całkiem niezłej piekarni ). Teraz przyszła pora wypróbować MIX B- Bread Mix – Bezglutenowy mix do pieczenia(...)jeszcze na około 20 minut. Smarujemy żółtkiem, pieczemy 30 – 35 minut w 190C. Smacznego! Ps. tak jak Wam pisałam powyżej – produkt MIX b – Bread Mix jest bezglutenową mieszanką do wypieku chlebów i ciast drożdżowych. Zdecydowanie godny polecenia! A jeśli szukacie innych bezglutenowych produktów zaglądnijcie na stronę producenta – czeka na Was naprawdę szeroki wybór
Ostra na Słodkosztuk: 250 g ugotowanej ciecierzycy (z puszki, ze słoika tym bardziej) 150 g masła orzechowego 2 czubate łyżki (50 g) dowolnej mąki , u mnie to była kokosowa, jeżeli dodacie bezglutenowej to będą ciastka bezglutenowe, wiadomo. 50-80 g cukru 100 g gorzkiej czekolady 50 ml wody (3 łyżki, aby lepiej blendowała się ciecierzyca) płaska łyżeczka sody oczyszczonej Przygotowanie: Zblenduj(...)układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozpłaszczając na grubość ok 1 cm. Piecz w temp. 170-180 C przez około 12-15 minut. Smacznego! Artykuł Bezglutenowe ciasteczka z ciecierzycy i czekoladą pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfprzygotowałam to bardzo prosty przepis, ale robi ogromne wrażenie! Zrobiłam ciasto brownie na bazie fasoli i pyszny krem. Wszystko ma czekoladowo – orzechowy smak. Babeczki są wegańskie i bezglutenowe, możesz je także zrobić w wersji bez cukru – zapraszam // Składniki (na 6 sztuk): Ciasto: 100 g fasoli ugotowanej lub z puszki (u mnie biała) 40 g mąki jaglanej(...)najlepiej świeżo wyciskany) 2 łyżki oleju Krem: 200 ml mleka roślinnego (u mnie domowe mleko kokosowe) 40 g gorzkiej czekolady 50 g masła orzechowego 1 łyżka kawy zbożowej rozpuszczalnej (bezglutenowej, jeśli robisz babeczki bezglutenowe; możesz również zamienić na kakao) 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki wybranego słodzika (u mnie cukier trzcinowy) 2 łyżki mąki jaglanej lub pszennej 3 łyżki mąki
Via GustoDawno tutaj nie było przepisu obiadowego, więc oto i on – bezglutenowa tortilla z kurczakiem . Wbrew pozorom bardzo szybkie danie obiadowe. U mnie to danie w wersji resztkowej, przygotowuje je najczęściej wtedy, gdy zostaje mi jakieś mięso z dnia poprzedniego, albo gdy w lodówce zostają resztki jakiś warzyw. Tortilla to doskonały sposób na kreatywne wykorzystanie pozostałych resztek. Jednak, żeby nie było(...)zbyt nudno, cały sekret tkwi w cieście – tak naprawdę to naleśniki, jednak troszkę grubsze niż te tradycyjne, przygotowane na słodko, czy do krokietów . Dodatkowo, proponuję Wam wersję bezglutenową, nie dlatego, że to teraz takie modne, ale dlatego, że mają ciekawszy smak niż te tradycyjne, przygotowane z mąki pszennej. Tak jak wspomniałam, główną rolę w tym daniu odgrywa ciasto. Dodatki
365 dni dookoła kuchniPyszna, wilgotna, bardzo migdałowa-idealna babka na wielkanocny stół. Wiem, trudno w to uwierzyć, by babka bezglutenowa była wilgotna i bardzo długo pozostawała świeża. Dodatkowo babka ta bardzo zaskakuje smakiem. Niewtajemniczonym wprost trudno uwierzyć, że jest to babka z minimalnym dodatkiem mąki, w tym właśnie mąki bezglutenowej. Inspiracją był ten przepis . Polecam bardzo gorąco, to ostatnio nasza ulubiona babka. Ważne(...)Przepis na formę ok.2,5l Składniki: - 5 jajek (osobno białka i żółtka) - 150g masła - 7 łyżek ksylitolu lub cukru - 1 łyżka ksylitolu z wanilią lub cukier waniliowy - 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia - 60g mąki jaglanej lub dowolnej innej bezglutenowej (dałam po 20g: jaglanej, kukurydzianej i ziemniaczanej) - 150g mielonych migdałów (bez skórek) - 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego - skórka starta
Smaczne Zdrowewystarczy, że masz formę na muffinki. Kiedy odwrócisz gotowe muffinki, polejesz je czekoladą i ozdobisz rodzynkami otrzymasz… tak – wielkanocne babeczki! W ubiegłym roku pokazałam Wam przepis na bezglutenowe babeczki sezamowe, tym razem są one również wegańskie. Zapraszam Cię na wielkanocne babeczki marmurkowe! Tutaj link do babeczek sezamowych: http://viagusto.pl/sezamowe-babeczki-przepis-na-wielkanoc/ // Składniki (12 sztuk): 200 g mąki(...)szklanka) użyłam bezglutenowej mieszanki, może też być to np. mąka pszenna, orkiszowa 50 g cukru (1/3 szklanki) użyłam brązowego 125 ml mleka roślinnego (1/2 szklanki) u mnie mleko ryżowe 50 ml oleju (1/4 szklanki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowy 1 łyżka siemienia lnianego + 3 łyżki gorącej wody 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka kakao 100 g gorzkiej czekolady
Via GustoPyszne ciasto czekoladowe bez mąki, białego cukru i z niewielką ilością oleju. Nie jest ciężkie i wilgotne jak brownie i smakowało wszystkim bez wyjątku! Przepis
Kuchnia bezglutenowaSmak brukselki zaostrzony czosnkiem, złamany cytryną i złagodzony miodem. Szybki i doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju mięs obiadowych. Może być też świetnym, wegetariańskim daniem samodzielnym
Ze smakiem bez glutenuNiezwykle proste danie na niedzielny obiad. Nie wymaga stania przy garach a może stanowić miłą odmianę od schabowych czy mielonych, szczególnie jeśli ktoś nie ma piekarnika
Ze smakiem bez glutenuZ przyjemnością wracam myślami do ciasta wykonanego przez mojego mężczyznę… było to rewelacyjne, puszyste i lekko wilgotne ciasto pomarańczowe z mąki żytniej razowej. Wyjątkowo aromatyczne
Be Fit Be StrongNiezwykle proste danie na niedzielny obiad. Nie wymaga stania przy garach a może stanowić miłą odmianę od schabowych czy mielonych, szczególnie jeśli ktoś nie ma piekarnika
Ze smakiem bez glutenuPierwszy raz takiego chlebka, spróbowałam u mojej kochanej babci. Robi się go błyskawicznie szybko i jeszcze szybciej znika ze stołu! Pobija nawet bagietki z masłem czosnkowym
Be Fit Be StrongSmak brukselki zaostrzony czosnkiem, złamany cytryną i złagodzony miodem. Szybki i doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju mięs obiadowych. Może być też świetnym, wegetariańskim daniem samodzielnym
Ze smakiem bez glutenurecepturą na tą pyszną i zdrową przekąskę Zarówno w przepisach na blogu, jak i w moich codziennych posiłkach staram się ograniczać gluten. Dlatego też skorzystałam z oferty sklepu bezglutenowego All 4 Celiac , dzięki czemu mam pewność, że moje dania są w 100% bezglutenowe. All 4 Celiac ma bardzo szeroki asortyment, co jest jego głównym atutem – na pewno znajdziesz
Via GustoTłusty Czwartek już jutro! Jeżeli sumienie nie pozwala Wam na jutrzejszą rozpustę (tak jak i mi) zabierzcie się za przygotowanie pieczonych FIT pączków z masłem orzechowym
Be Fit Be Strong